Måltidsersättare - hiss eller diss?
Fri frakt över 500kr
Bonusprodukter
Poäng på alla dina köp
Currency currency
X

Shopping from a different country?

Please select your country to get the right currency!

Fri frakt över 500kr Bonusprodukter Poäng på alla dina köp

Måltidsersättare - hiss eller diss?

Ett av de kanske allra mest omtalade kosttillskotten i samband med viktnedgång är måltidsersättare. En måltidsersättare kan hjälpa dig som vill kickstarta en viktnedgång, upprätthålla goda resultat i mitten av en diet eller bryta ohälsosamma matbeteenden. I denna artikel kikar vi närmre på måltidsersättare, vad de innehåller och hur de kan vara ett bra kosttillskott vid en viktminskning. Vi svarar även på frågor så som Hur ofta kan man ta måltidsersättare, Hur mycket kan man gå ner i vikt med måltidsersättare? och Är måltidsersättare farligt?

Måltidsersättare - hiss eller diss?

Produkter i inlägget

SOLID Nutrition Diet, 1000 g
20
Proteinrik, kalorisnål och komplett måltidsersättare som innehåller alla vikti...
199 kr (249 kr)

Vad är en måltidsersättare?

Precis som namnet antyder är måltidsersättare avsedda för att ersätta en eller flera vanliga måltider mat. Syftet med detta är i huvudsak att gå ned i vikt eller få kontroll på vikt och/eller ohälsosamma matvanor, och detta under en begränsad tidsperiod. De kan till exempel användas som hjälpmedel för att kickstarka en diet eller upprätthålla önskad vikt, men även för de som ofta slarvar med maten och till exempel sällan äter frukost eller lunch. Det finns massvis va olika måltidsersättare, alla förpackade i olika former, allt från pulver, bars och soppor till färdiga drycker. Alla har de gemensamt att de ur kalori- och näringssynpunkt är anpassade för att ge dig bästa tänkbara förutsättningar att lyckas med dieten på ett säkert och effektivt sätt.

 

En grundförutsättning för att gå ned i vikt är att vi ligger på ett kaloriunderskott. Detta kan dock vara väldigt tufft med tanke på att hungern inte sällan gör sig påmind, för att inte nämna sötsuget. Måltidsersättare är noga sammansatta vad gäller vitaminer, mineraler, fibrer och har ofta en hög andel protein, vilket håller oss mätta och belåtna länge. Protein stimulerar inte bara muskeltillväxten utan verkar även aptitreglerande!Så en måltidsersättare med särskilt mycket protein kan vara ett bra alternativ för dig som kämpar med (ofta inbillad) hunger. Till exempel DIET från SOLID Nutrition som innehåller hela 19g protein per portion. I vissa måltidsersättare återfinns även nyttigt fett i form av fiskolja som har en rad hälsofrämjande egenskaper.

 

Sammanfattningsvis är måltidsersättare både effektiva, nyttiga och praktiska. Effektiva och nyttiga då såväl kalorimängd som näringssammansättning är noga avvägd och praktiska då de inte kräver mer av dig än några decilliter vatten, om ens det, och kan intas även då du är på språng.

 

Vad innehåller en måltidsersättning?

Innehållet i en måltidsersättning skiljer sig något från produkt till produkt, men generellt sätt innehåller en måltidsersättare rekommenderad mängd protein, kolhydrater och fett, men även fibrer, vitaminer och mineraler. Tack vare dess höga näringsinnehåll kan de ersätta en eller flera måltider om dagen, utan att din kropp utvecklar brist på ett eller flera näringsämnen. Genom att ersätta en måltid med en näringsrik och kalorisnål måltidsersättare kan du smidigt och enkelt begränsa ditt intag av såväl kalorier som onyttiga livsmedel.

 

Vad gäller kaloriinnehåll kan det skilja sig åt mellan måltidsersättare och måltidsersättare. En vanlig kalorimängd är runt 200 - 400 kcal per portion. Det finns även måltidsersättare som innehåller över 500 kcal per portion och då även ofta har ett ännu högre innehåll av såväl protein som kolhydrater. Det finns en måltidsersättare för alla! Vilken måltidsersättning som passar dig beror bland annat på din dagliga energiförbrukning, livsstil och mål.

 

Varför ska du använda måltidsersättning?

Anledningarna till att använda en måltidsersättare som kosttillskott är flera. Den absolut vanligaste anledningen till att använda en måltidsersättare är viktnedgång! Det kan exempelvis vara ett bra sätt att kickstarta en diet och viktminskning på. Genom att ersätta en eller två av dagens måltider med en måltidsersättare bryter du snabbt ohälsosamma kostvanor och har ofta lättare att tappa i vikt, snabbare. Detta genom att du direkt lägger dig på ett kaloriunderskott och dessutom vet exakt hur mycket du får i dig i varje måltid som består av en måltidsersättning.

 

Ytterligare ett tillfälle när en måltidsersättning kan vara ett bra tillskott är under en tuff diet. Genom att ersätta en eller flera måltider om dagen kan du på ett enkelt och säkert sätt minska ditt kaloriintag, uppnå snabbare resultat och hålla dig motiverad! Det är inte alltid lätt att gå ned i vikt, och när man inte heller ser några resultat på vågen, i spegeln eller i måendet, blir det inte direkt lättare. Genom att använda en proteinrik måltidsersättare fullproppad med viktiga vitaminer och mineraler, fibrer och fetter, är det inte bara enklare att gå ned i vikt utan även hålla humöret, motivationen och välmåendet uppe!

 

En annan vanlig orsak till att inta ett kosttillskott i form av en måltidsersättare är stress och dåliga matvanor. I en stressig vardag är det inte ovanligt att man skippar frukosten, lunchen och/eller mellanmålet och på kvällen inser att man är jättehungrig. Genom att alltid ha en shake med måltidsersättare med sig är det enkelt att, var du än är, få i dig en måltid! Ditt mål kanske är att gå upp i vikt, men du har svårt att få i dig alla mål om dagen.. Då kan en protein- samt kaloririk måltidsersättare vara ett bra alternativ. Till exempel MRE från Redcon1 som innehåller över 500 kcal per servering men även hela 47g protein och 75g kolhydrater!

 

Är det bra att äta måltidsersättning?

Är ditt mål att gå ned i vikt, minska i fettprocent och/eller bryta ohälsosamma kostvanor kan en måltidsersättare vara ett superbra kosttillskott! I och med att en måltidsersättare ofta innehåller alla vitaminer och mineraler du behöver är det ett mycket bättre alternativ att ersätta lunchen/mellanmålet med än ett vanligt vassleproteinpulver eller liknande som inte har tillsatta vitaminer, mineraler, fibrer eller nyttiga fetter.

 

Viktigt att komma ihåg är att en måltidsersättning är ett kosttillskott och inget som varken bör eller skall ersätta en varierad kost. En måltidsersättning är till för att under en begränsad tidsperiod ersätta en eller flera av dagens måltider. Majoriteten av de måltidsersättare som finns på marknaden är inte heller skapade för att ersätta en hel dags kost utan en till två av måltiderna.

 

Hur ofta kan man ta måltidsersättare?

Som tidigare nämnt är en måltidsersättare ett kosttillskott som inte bör ersätta samtliga måltider, varje dag. Vill du kickstarta din viktresa kan du under en begränsad tid ersätta 2-3 av dina dagliga måltider med en måltidsersättning, för att sedan trappa ned och börja införa lagade måltider igen. Det finns måltidsersättare som kan ersätta en hel dags kost, men det är inget som rekommenderas. Satsa på en högkvalitativ, proteinrik och välsmakande måltidsersättare att ersätta exempelvis frukosten och/eller lunchen med, för att på kvällen äta en lagad måltid på kvällen.

 

Det finns en så kallad ”shakediet” som ofta kallas VLCD - Very Lov Calorie Diet, där man ersätter alla dagens måltider med en måltidsersättare. VLCD produkterna kontrolleras av myndigheterna då det finns krav på att produkterna måste täcka dagsbehovet av bland annat proteiner, fetter och kolhydrater. Denna diet är extremt effektiv, men bör endast användas i akuta fall där kraftigt överviktiga personer måste gå ned i vikt akut av hälsoskäl.

 

Hur mycket kan man gå ner i vikt med måltidsersättning?

Viktigt att komma ihåg är att oavsett om du använder en måltidsersättare eller ej är ”nyckeln” till att gå ned i vikt densamma! För att gå ned i vikt måste du ligga på ett kaloriunderskott, oavsett vart kalorierna kommer ifrån. Faktum är att vart kalorierna kommer ifrån är ganska oviktigt, om vi endast ser till hur man går ner i vikt. Men för en hållbar, hälsosam och smidig viktnedgång gäller det att kalorierna vi får i oss innehåller allt de kroppen behöver! I en komplett måltidsersättare, till exempel SOLID Nutrition DIET, får du i dig alla näringsämnen, vitaminer, mineraler, fibrer och hälsosamma fetter du behöver, utan att kalorierna springer iväg. I få antal kalorier får i i dig mycket, enkelt förklarat! 200 kcal är 200 kcal, men 200 kcal från en måltidsersättning innehållandes massvis av protein, vitaminer och mineraler har betydligt fler hälsofördelar än 200 kcal från en bulle fullproppad med socker och mättade fetter.

 

Hur mycket man kan gå ned i vikt med en måltidsersättning går inte att svara på då allas viktresa är unik och allas kroppar fungerar olika. Ett upplägg, en produkt, en träningsform kan fungera superbra för något, och inte alls för en annan. Men att med hjälp av en måltidsersättare ligga på ett kaloriunderskott, regelbundet träna och i övrigt äta hälsosam mat kan du nå dina mål!

 

Är måltidsersättning farligt?

En måltidsersättning är i stort sett mat i pulverform, och alltså inte farligt! Men att ersätta alla dagens måltider med en måltidsersättare är inget som rekommenderas då det finns en risk att du inte får i dig allt du behöver under hela dagen, endast via ett och samma pulver. En måltid eller två under en begränsad tid, absolut, men inte alltid och för alltid!

Senaste

Allt du behöver veta om återhämtning!

Allt du behöver veta om återhämtning!

Efter ett intensivt träningspass är återhämtning lika viktig som själva träningen för att uppnå optimala resultat och främja övergripande hälsa. Återhämtning handlar om att ge kroppen tid och resurser för att reparera och återställa sig efter ansträngande fysisk aktivitet. Genom att prioritera rätt återhämtningsstrategier kan man främja muskelreparation, återfyllning av energireserver och minska risken för skador och utbrändhet. I denna artikel utforskar vi betydelsen av återhämtning efter träning, olika återhämtningsmetoder och hur du kan integrera dem i din träningsrutin. Oavsett om du är en elitidrottare eller en motionär, kommer du att upptäcka vikten av återhämtning och lära dig praktiska tips för att optimera dina träningsresultat och främja en hållbar och balanserad livsstil. Låt oss dyka in i världen av återhämtning och ge din kropp den omsorg och vila den behöver för att blomstra efter träningen.

Välj rätt proteinpulver!

Välj rätt proteinpulver!

Proteinpulver har länge varit ett hett ämne inom träning och fitness. Det är ett praktiskt kosttillskott som hjälper till att öka proteinintaget och stödja muskeluppbyggnad och återhämtning. Genom att tillhandahålla en koncentrerad dos av essentiella aminosyror kan proteinpulver vara ett värdefullt verktyg för idrottare, träningsentusiaster och de som strävar efter att uppnå sina hälsomål. Här nedan går vi igenom fördelarna med proteinpulver, olika typer av proteinkällor och hur du kan integrera detta kosttillskott i din dagliga rutin. Oavsett om du är nybörjare eller erfaren inom träning, finns det mycket att lära sig om proteinpulver och dess roll för att främja en hälsosam och aktiv livsstil.

Träningsupplägg för 2 dagar/veckan

Träningsupplägg för 2 dagar/veckan

Vill du träna men hinner bara 2 träningspass i veckan? Ja men ingen fara! All träning som blir av är bra, men för att få ut så mycket som möjligt av dina träningspass är det bra att ha en plan. Genom att ha ett träningsupplägg och veta vad du ska träna i förväg kan du effektivisera och maximera din träning. Här nedan följer ett träningsschema för 2 dagar i veckan uppdelat på ett överkroppspass och ett underkroppspass. Det här träningsupplägget är perfekt för dem som har begränsad tid men fortfarande vill uppnå resultat. Med endast två träningsdagar i veckan kan du få en effektiv och balanserad träning för hela kroppen. En dag fokuserar på att stärka och forma dina underkroppsmuskler, medan den andra dagen ägnas åt att träna och stärka dina överkroppsmuskler. Genom att kombinera övningar för både under- och överkroppen får du en komplett träningsrutin som främjar både styrka och muskelutveckling.

Därför ska du involvera basövningar i din träning!

Därför ska du involvera basövningar i din träning!

Basövningar på gymmet utgör grunden för en effektiv och funktionell träning. Dessa övningar involverar flera muskelgrupper och hjälper till att bygga styrka, öka muskelmassa och förbättra kroppens funktionella förmågor. Basövningar är också användbara för att förbättra kroppens stabilitet, balans och koordination. Att inkludera basövningar i ditt träningsprogram kan hjälpa dig att nå dina träningsmål och uppnå en stark, välbalanserad fysik. Men vilka basövningar finns det och vilken övningen aktiverar flest muskler? Det och lite till går vi igenom här!

Bra mat efter träning!

Bra mat efter träning!

Att äta rätt mat efter träning är avgörande för att optimera återhämtningen och främja muskeluppbyggnaden. Efter fysisk aktivitet behöver kroppen näring för att reparera och återställa muskelvävnad samt fylla på energireserverna. En välbalanserad måltid efter träning bör innehålla protein för muskelreparation, kolhydrater för att återställa energinivåerna och andra näringsämnen för att främja återhämtning. Att äta inom en viss tidsram efter träningen kan hjälpa till att optimera näringsupptaget och återhämtningen. Men vad händer om man inte äter efter träning? Allt detta och lite till går vi igenom här nedan!

Are you in the right place?
Choose country
Continue to tillskottsbolaget.se