Vad är rosenrot? Tillskottsbolaget svarar på dina frågor!
Fri frakt över 500kr
Bonusprodukter
Poäng på alla dina köp
Currency currency
X

Shopping from a different country?

Please select your country to get the right currency!

Fri frakt över 500kr Bonusprodukter Poäng på alla dina köp

Det här är rosenrot

Rosenrot är ett populärt kosttillskott hos allt från hårt tränade individer till individer med en tillfällig brist på energi och lust. Rosenrot är en fetbladsväxt samt adaptogen som vi främst hittar i norra Europa, norra Asien och Nordamerika. Ett tillskott av rosenrot kan bland annat bidra med en ökad mental samt fysisk prestationsförmåga, minskad trötthet och skydd mot mental och fysisk stress. Men vad är egentligen rosenrot? I denna artikel får du svaret på det, men även frågorna Vad är bra med rosenrot?, Hur doserar man rosenrot? och Hur påverkar rosenrot fertilitet?

Det här är rosenrot

Produkter i inlägget

SOLID Nutrition Rosenrot, 90 caps
20
RHODIOLA ROSEA innehåller rosenrotsextrakt som bland annat bidrar till en ökad uthå...
119 kr (149 kr)
Köp!
Info

Vad är rosenrot?

Rosenrot är en art i familjen fetbladsväxter och vi hittar den främst i norra Europa, norra Asien och Nordamerika. Rosenrot har en lång historia, dels som mat men även läkeväxt. Redan så tidigt som 1755 beskrev Carl Von Linné rosenrot som en läkande naturmedicin och man visste redan då att den inte bara var rik på C-vitamin utan även kunde ge dig energi, hålla dig frisk längre och lindra huvudvärk.

Förutom att rosenrot tillhör familjen fetbladsväxter tillhör den även gruppen adaptogener. Adaptogener består av växter som alla påstås kunna hjälpa dig med till exempel trötthet och ökad mental prestation. Adaptogenerna är inte beroendeframkallande och dessutom snabbverkande! Ordet adaptogen kommer från det engelska ordet adapt, på svenska ”att anpassa sig”. Detta på grund av att adaptogener kan hjälpa kroppen att anpassa sig under fysiskt eller psykiskt stressade situationer och perioder. Förutom rosenrot hittar vi även Ashwagandha och Schisandra.


Vad är bra med rosenrot?

Rosenrot har undersökts i flertalet studier och det sker fortfarande löpande forskning på örten. Studierna som gjorts har bland annat visat på att rosenrot kan ge ökad energi, minska trötthet, öka den mentala prestationsförmågan, ha en positiv påverkan på hormonbalansen i kroppen samt verka lugnande. Nedan har vi listat några av alla positiva effekter rosenrot kan ha:

 

  • Dämpar oro, ångest och stress
  • Kan öka sexlusten
  • Ökar fertilitet
  • Ökar uthålligheten
  • Skyddar mot fysisk och mental stress
  • Minskad trötthet
  • Normaliserar blodtryck och blodsocker
  • Verkar antiinflammatoriskt

Ytterligare något som är bra med rosenrot, utöver alla positiva effekter, är att det är snabbverkande! Inom så lite som 30-45 minuter kan du känna effekt. Detta tills skillnad från många andra kosttillskott och inte minst adaptogener där ett dagligt intag under en längre tid krävs för att få märkbar effekt.

Något annat som är bra med rosenrot är att det inte finns några biverkningar dokumenterade i de studier som genomförts på rosenrot. Av denna anledningen kan det vara värt att prova rosenrot för att se om det fungerar för just dig! Om inte annat så kanske det ger positiva placeboeffekter, utan bieffekter.

Ger rosenrot ökad uthållighet och återhämtning?

När det kommer till rosenrots påverkan på den fysiska prestationsförmågan har flera studier gjorts även där. Studier har bland annat visat att ett dagligt intag av rosenrot kan ge en ökad fysisk anpassningsförmåga till ansträngningsnivåer och ena mindre slitage på musklerna vid mycket hård träning. Så om rosenrot kan ge en ökad uthållighet? Svar Ja!

Då rosenrot inte är dopingklassat och har dessa positiva effekter på såväl prestation som återhämtning är det ett vanligt tillskott hos atleter. Men precis som det finns studier som visar på att rosenrot har en positiv påverkan på prestationsförmågan, uthålligheten och återhämtningen finns det studier som visar på att rosenrot knappt har någon effekt alls. Men eftersom roten varken har några bieffekter eller är dopingklassat är det ett populärt kosttillskott bland såväl tävlande atleter som motionärer.

Vilken rosenrot är bäst?

Det finns flertalet olika tillskott av rosenrot (rosenrotextrakt) på marknaden idag, och det kommer jämt och ständigt fler och fler. Ett av de mest populära, högkvalitativa och prisvärda kosttillskottet av rosenrot är RHODIOLA ROSEA från SOLID Nutrition. RHODIOLA ROSEA innehåller hela 400mg rosenrotextrakt per kapsel och är dessutom förstärkt med 1mg Pantotensyra per kapsel. Kapslarna är veganska och produkten är dessutom tillverkad i Sverige! Du hittar SOLID Nutrition RHODIOLA ROSEA HÄR.

Flertalet kosttillskott med rosenrotextrakt är förstärkta med pantotensyra. Detta då pantotensyra (vitamin B5) kan bidra till en ökad mental prestationsförmåga och därav lämpar sig väldigt bra i kombination med rosenrot!

 

Hur lång tid tar det innan rosenrot verkar?

En av de största fördelarna med adaptogenen rosenrot är att den verkar väldigt snabbt i kroppen! Redan efter så lite som 45 minuter kan du känna effekt av extraktet och det varar sedan under ganska lång tid dessutom! För vissa kan det ta längre tid än så att känna effekt, något som inte bara gäller rosenrot utan många naturläkemedel.

 

Hur länge kan man ta rosenrot?

Eftersom rosenrot kan ge effekt redan efter 45 minuter kan du välja att ta rosenrot som en engångsföreteelse eller under en längre tid, på regelbunden basis, beroende på hur du mår, hur din vardag ser ut och vad du vill få ut av kosttillskottet. Du kanske till exempel vill stärka din mentala prestation med en dos rosenrot innan en lång tenta eller viktigt jobb. Eller så kanske du vill höja din fysiska prestationsförmåga och öka din uthållighet med en dos rosenrot innan träningspasset. När som helst när du vill maximera din koncentrationsförmåga, stresstålighet och energi kan du inta rosenrot. Energin håller i sig ett par timmar och kan liknas med att ta en kopp kaffe, skillnaden är att rosenrot inte innehåller några centralstimulerande ämnen och därför även kan intas nära sänggående, till skillnad från koffein.

Vill du istället att den uppiggande effekten ska hålla i sig så kan du ta rosenrot varje dag, under en begränsad period! Genom att inta rosenrot varje dag flera dagar i sträck kan din prestationsförmåga gynnas avsevärt och även ditt immunförsvar kan påverkas positivt. Med andra ord; vill du få en långvarig effekt som på sikt hjälper dig prestera bättre, öka din energi och minska stress bör du ta rosenrot under flera dagar, medan om du är ute efter en mer tillfällig effekt klarar dig på en dos en dag bara!

Frågan kring hur länge kan man ta rosenrot som max är svår att svara på då det kan vara väldigt individuellt. Men när det gäller örter ska man generellt sätt variera ört emellanåt och inte äta tex rosenrot under allt för långa perioder. Har du ätit rosenrot under ett par månader kan det vara klokt att till exempel byta ut rosenrot mot örten och adaptogenen ashwagandha under en period, för att sedan eventuellt börja med rosenrot igen. Inta till exempel rosenrot under en period när din mentala och kanske även fysiska ansträngning är högra än normalt!

 

Kan man ta rosenrot när man är gravid?

När det gäller naturläkemedel, där rosenrot ingår, rekommenderas det generellt sätt att vara försiktig med intaget under graviditet. Rosenrot ska inte tas under graviditet, men kan däremot öka dina chanser att bli gravid. Vanligt bland kvinnor med livmoder är att inta rosenrot mellan mensen och ägglossningen för att sedan ta en paus.

 

Fungerar rosenrot mot depression och utbrändhet?

Flertalet studier som gjorts på rosenrot har visat på att rosenrot hjälper vid utbrändhet. Bland annat har en svensk studie gjorts på Uppsala Universitet som visar positiva resultat vad gäller minskad orkeslöshet. Studien genomfördes på 60st patienter som alla hade symptom på utbrändhet. Ena gruppen intog 576mg rosenrotextrakt per dag och den andra gruppen intog placebotabletter. Resultatet visade av gruppen som intog rosenrot dagligen efter en månad blivit avsevärt piggare och dessutom fått betydligt bättre värden.

Att ett tillskott av rosenrot skulle kunna vara givande för de som drabbats av utbrändhet, stress eller liknande är bevisat. Men lider du av depression bör du inte självmedicinera med rosenrot eller liknande naturläkemedel. Ett tillskott av rosenrot varken kan eller bör ersätta läkamedek specifikt framtagna för depressionstillstånd. Rådgör alltid med din läkare innan påbörjat intag av rosenrot.

Finns det några biverkningar med rosenrot?

Som tidigare nämnt har flertaket studier genomförts på rosenrotsextrakt och det som majoriteten av forskarna och studierna är överens om är att det inte finns några bieffekter eller biverkningar med rosenrot. Men som med alla kosttillskott reagerar alla olika på rosenrot, precis som det tar olika långt tid innan vi känner önskad effekt.

 

Hur påverkar rosenrot fertilitet?

Det finns flera studier och rapporter som visar på att rosenrot kan bidra till en ökad fertilitet och alltså ökad chans att bli gravid. Många kvinnor som intar rosenrot i syfte att öka sin fertilitet intar rosenrot fram till ägglossningen för att sedan upphöra tills dess att den eventuella mensen kommer. Efter det kan man påbörja på nytt och göra samma sak igen, detta för att öka sina chanser att bli gravid.

Viktigt att komma ihåg är att rosenrot inte rekommenderas att intas under en graviditet, utan endast inför.

Senaste

Allt du behöver veta om återhämtning!

Allt du behöver veta om återhämtning!

Efter ett intensivt träningspass är återhämtning lika viktig som själva träningen för att uppnå optimala resultat och främja övergripande hälsa. Återhämtning handlar om att ge kroppen tid och resurser för att reparera och återställa sig efter ansträngande fysisk aktivitet. Genom att prioritera rätt återhämtningsstrategier kan man främja muskelreparation, återfyllning av energireserver och minska risken för skador och utbrändhet. I denna artikel utforskar vi betydelsen av återhämtning efter träning, olika återhämtningsmetoder och hur du kan integrera dem i din träningsrutin. Oavsett om du är en elitidrottare eller en motionär, kommer du att upptäcka vikten av återhämtning och lära dig praktiska tips för att optimera dina träningsresultat och främja en hållbar och balanserad livsstil. Låt oss dyka in i världen av återhämtning och ge din kropp den omsorg och vila den behöver för att blomstra efter träningen.

Välj rätt proteinpulver!

Välj rätt proteinpulver!

Proteinpulver har länge varit ett hett ämne inom träning och fitness. Det är ett praktiskt kosttillskott som hjälper till att öka proteinintaget och stödja muskeluppbyggnad och återhämtning. Genom att tillhandahålla en koncentrerad dos av essentiella aminosyror kan proteinpulver vara ett värdefullt verktyg för idrottare, träningsentusiaster och de som strävar efter att uppnå sina hälsomål. Här nedan går vi igenom fördelarna med proteinpulver, olika typer av proteinkällor och hur du kan integrera detta kosttillskott i din dagliga rutin. Oavsett om du är nybörjare eller erfaren inom träning, finns det mycket att lära sig om proteinpulver och dess roll för att främja en hälsosam och aktiv livsstil.

Träningsupplägg för 2 dagar/veckan

Träningsupplägg för 2 dagar/veckan

Vill du träna men hinner bara 2 träningspass i veckan? Ja men ingen fara! All träning som blir av är bra, men för att få ut så mycket som möjligt av dina träningspass är det bra att ha en plan. Genom att ha ett träningsupplägg och veta vad du ska träna i förväg kan du effektivisera och maximera din träning. Här nedan följer ett träningsschema för 2 dagar i veckan uppdelat på ett överkroppspass och ett underkroppspass. Det här träningsupplägget är perfekt för dem som har begränsad tid men fortfarande vill uppnå resultat. Med endast två träningsdagar i veckan kan du få en effektiv och balanserad träning för hela kroppen. En dag fokuserar på att stärka och forma dina underkroppsmuskler, medan den andra dagen ägnas åt att träna och stärka dina överkroppsmuskler. Genom att kombinera övningar för både under- och överkroppen får du en komplett träningsrutin som främjar både styrka och muskelutveckling.

Därför ska du involvera basövningar i din träning!

Därför ska du involvera basövningar i din träning!

Basövningar på gymmet utgör grunden för en effektiv och funktionell träning. Dessa övningar involverar flera muskelgrupper och hjälper till att bygga styrka, öka muskelmassa och förbättra kroppens funktionella förmågor. Basövningar är också användbara för att förbättra kroppens stabilitet, balans och koordination. Att inkludera basövningar i ditt träningsprogram kan hjälpa dig att nå dina träningsmål och uppnå en stark, välbalanserad fysik. Men vilka basövningar finns det och vilken övningen aktiverar flest muskler? Det och lite till går vi igenom här!

Bra mat efter träning!

Bra mat efter träning!

Att äta rätt mat efter träning är avgörande för att optimera återhämtningen och främja muskeluppbyggnaden. Efter fysisk aktivitet behöver kroppen näring för att reparera och återställa muskelvävnad samt fylla på energireserverna. En välbalanserad måltid efter träning bör innehålla protein för muskelreparation, kolhydrater för att återställa energinivåerna och andra näringsämnen för att främja återhämtning. Att äta inom en viss tidsram efter träningen kan hjälpa till att optimera näringsupptaget och återhämtningen. Men vad händer om man inte äter efter träning? Allt detta och lite till går vi igenom här nedan!

Are you in the right place?
Choose country
Continue to tillskottsbolaget.se