Vad är ZMA? - Tillskottsbolaget ger dig svar!
Fri frakt över 500kr
Bonusprodukter
Poäng på alla dina köp
Currency currency
X

Shopping from a different country?

Please select your country to get the right currency!

Fri frakt över 500kr Bonusprodukter Poäng på alla dina köp

ZMA för muskeltillväxt

Tränar du med målet att bygga muskelmassa? Då har du med största sannolikhet hört talas om ZMA. ZMA är inte bara ett av de populäraste kosttillskotten för att bygga muskler utan dessutom ett av de som funnits längst. Tack vare sammansättningen av zink och magnesium kan ett tillskott av ZMA bland annat bidra till en ökad muskeltillväxt, förbättrad sömn och påskyndad återhämtning. I denna artikel svarar vi bland annat på frågorna Vad är ZMA? När ska man ta ZMA? och Är ZMA bra för muskeltillväxten?

ZMA för muskeltillväxt

Produkter i inlägget

SOLID Nutrition ZMA, 90 caps
9
ZMA - Zink, Magnesium och Vitamin B6 i ett enda tillskott! För en ökad sömnkvalitet...
135 kr (149 kr)
Köp!
Info

Vad är ZMA?

ZMA är ett tillskott beståendes av zink, magnesium och i många fall även vitamin B6. Det är ett kosttillskott som är populärt hos många, men framförallt personer som tränar hårt, ofta och/eller mycket men även hos personer som inte är speciellt fysiskt aktiva. Många använder ett tillskott av ZMA i syfte att öka sin muskelmassa, maximera sin återhämtning och/eller förbättra sin sömn. ZMA har flertalet bra egenskaper och kan ha en positiv påverkan på flertalet faktorer, däribland muskeluppbyggnad, återhämtning och sömn.

ZMA utvecklades utsrungligen av grundaren av BALCO Laboratories och SNAC Nutrition; Victor Conte.

 

Vad består ZMA av?

ZMA är ett kosttillskott i pillerform som består av en sammansättning av två av våra viktigaste mineraler; zink och magnesium. Förutom att ZMA består av zink och magnesium består kosttillskottet ofta även av Vitamin B6. Ett utförligare svar på varför Vitamin B6 finns i ZMA får du i nästa stycke;

 

Varför finns det vitamin B6 i ZMA?

ZMA står ursprungligen för Zink och Magnesium, två mineraler som båda visats kunna ha en positiv påverkan på bland annat muskeluppbyggnad, sömn och återhämtning. Men i majoriteten av alla tillskott av ZMA som finns på marknaden idag hittar vi även vitamin B6. Hur kommer det sig? Jo, vitamin B6 har adderats i ZMA för att förstärka produkten och alltså öka upptaget av mineralerna zink och magnesium. Vitamin B6 får de allra flesta i sig tillräckligt av genom kosten, men genom att addera B6 till ZMA kan vi få ut så mycket som möjligt av mineralerna zink och magnesium, som är de två viktiga ämnena i ZMA.

 

Vad är ZMA bra för?

Det finns flertalet hälsofördelar med ZMA, framförallt för fysiskt aktiva, hårt tränande och tävlande personer. Bland annat kan ZMA förbättra;

  • Vår muskelstyrka
  • Våra testosteronnivåer
  • Vår återhämtning
  • Vår sömn
  • Vår lust
  • Vår energi
  • Vårt humör

Samtliga av ovanstående förbättringar kan ha en positiv påverkan på någon som är väldigt fysiskt aktiv, tränar för att bygga muskler eller kanske till och med tävlar inom sport. En av de mest omtalade effekterna ett dagligt intag av ZMA under en längre tid kan ha är att upprätthålla normala testosteronnivåer. Genom att höja sina naturliga testosteronnnivåer kan man öka sin muskeluppbyggnad och få bättre träningsresultat. Även en ökad sexuell lust kan vara en effekt av ett intag av ZMA. Kan tjejer också ta ZMA då? kanske du tänker nu. Svar; Ja! ZMA innehåller mineraler och vitaminer och inget annat och du som tjej kan med fördel inta ZMA och ta del av dess positiva effekter och påverkan på vår kropp.

Ytterligare en vanlig anledning till att man tar ZMA är dess goda effekt på sömnen och återhämtningen. Och alla som tränar regelbundet och kanske dessutom har som mål att bygga muskler eller liknande, vet hur viktig del god sömn och tillräcklig återhämtning är för att nå sina mål. Du optimerar inte bara din återhämtning och därmed även dina resultat utan vaknar upp utvilad, redo för att ta dig an en ny dag med massvis av energi! Även humöret kan påverkas positivt. Du kan uppleva en minskning av humörsvängningar och därmed mindre irritation och en bättre relation till såväl andra som dig själv.

Även minskad kramp och skakningar är något som dokumenterats vid ett dagligt intag av ZMA. Så har du till exempel problem med muskelavslappning kan ett intag av ZMA minska dina skakningar, spänningar och kramper.

 

När ska man ta ZMA?

En grundregel vad gäller tillskott av vitaminer och mineraler är; vitaminer på morgonen och mineraler på kvällen. Detta då mineraler verkar som bäst under vila och ofta även kan ha en lugnande effekt. Så med det sagt bör ZMA intas på kvällen innan läggdags! Magnesium kan, förutom tidigare nämnda effekter, även hjälpa dig och dina muskler att slappna av bättre och lämpar sig därför utmärkt innan sänggående. Det är även detta som ger ZMA dess positiva effekter på en förbättrad återhämtning och ökad muskeluppbyggnad.

Viktigt att tänka på när du tar ZMA är att undvika att ta det i samband med kalciumrika livsmedel eller kosttillskott, detta då kalcium kan hindra och/eller försämra upptaget av de aktiva substanserna i ZMA; det vill säga zink och magnesium.

 

Kan man ta ZMA på dagen?

ZMA kan intas när som helst på dygnet, men rekommenderas inte att tas på dagen. Detta för att få ut största möjliga effekt av ZMA, något du riskerar att inte få om du intar det på dagen. ZMA verkar bäst under vila och kan dessutom ha en lugnande effekt!

 

Hur mycket ZMA per dag?

Då ZMA är ett sammansatt kosttillskott av två olika mineraler och ett vitamin finns det ingen rekommenderad daglig dos av just ZMA från livsmedelsverket. Enligt livsmedelsverket är den rekommenderad dagliga dosen zink 7 och 9 milligram för kvinnor respektive män och magnesium 280 och 350 milligram för kvinnor respektive män. I majoriteten av ZMA tillskotten på marknaden hittar vi runt 15-30mg Zink och 300-500mg Magnesium per dosering.

Det absolut vanligaste och även enklaste är givetvis att köpa ett färdigt kosttillskott med zink, magnesium och vitamin B6, det vill säga ZMA. Men föredrar du att dosera dina vitaminer och mineraler helt själv kan du givetvis köpa zink och magnesium separat, istället för komplett ZMA-tillskott. Detta kan exempelvis vara en bra idé för dig som tänker ekonomiskt (det kan bli lite billigare beroende på vilka varumärken etc du väljer) eller vill dosera ämnena själv! Det kan ju vara så att du vill ha dubbelt så mycket zink som där är i en färdig ZMA, hälften så mycket magnesium eller ingen vitamin B6. Genom att köpa ämnena separat kan du på ett, dessvärre lite krångligt, sätt dosera din ZMA helt själv!

 

Är ZMA bra för muskeltillväxten?

En av de främsta anledningarna till att ZMA är ett så populärt kosttillskott är att det säga kunna öka muskeltillväxten. Men stämmer det verkligen? Är ZMA bra för muskeltillväxten? I så fall; hur då? Fortsätt läsa för att få svar på sett!

När man pratar om att bygga muskler är hormonet testosteron ofta involverat, detta på grund av att desto mer testosteron du har i kroppen - desto mer muskelmassa kommer du kunna bygga, enkelt förklarat. Studier har visat på att höga nivåer av zink i vår kropp ökar produktionen av testosteron, men detsamma gäller omvänt; låga nivåer av zink i vår kropp kan resultera i en sjunkande produktion av testosteron. Genom att inta ZMA, som innehåller just zink, kan du höja dina naturliga testosteronnivåer och därmed påverka din muskeltillväxt positivt!

Även muskelfunktionen är avgörande när det kommer till att bygga muskler och öka muskeltillväxten. För att bibehålla en god muskelfunktion är goda nivåer av zink och magnesium väsentligt. Får vi inte i oss tillräckligt med zink och/eller magnesium kan vår muskelfunktion försämras och likaså vår prestationsförmåga. Fysisk aktivitet kan dessutom öka omsättningen av just zink och magnesium ytterligare och därav kan ett tillskott av ZMA vara speciellt viktigt för fysiskt aktiva.

För att bygga muskler krävs det naturligtvis att man belastar muskeln, äter tillräckligt med protein och givetvis även zink och magnesium, men man får inte glömma sömnen! Återhämtningen! Återhämtningen är oerhört viktig för att maximera sin muskeluppbyggnad och prestationsförmåga. Ett tillskott av ZMA kan göra att du somnar lättare, sover djupare och dessutom vaknar upp mer utvilad! På så sätt maximerar du din kropps och framförallt dina musklers återhämtning och ger dig själv rätt förutsättningar för att kunna maximera din muskeltillväxt!

 

Kan ZMA förstärka immunförsvaret?

ZMA nämns oftast i samband med träning, muskeltillväxt och sömn, men har det någon påverkan på vår allmänhälsa? Kan ett tillskott av zink, magnesium och vitamin B6 ha en positiv påverkan på vårt immunförsvar? Faktum är att så är fallet! Tack vare att mineralerna i ZMA är essentiella kan ett intag av ZMA ha en positiv påverkan på såväl vårt immunförsvar som vår allmänhälsa. Goda zinknivåer är väsentligt för att starkt immunsystem.

 

Är ZMA farligt?

Nu när du läst om ZMA, vad det innehåller, vad det är bra för och när du ska ta det kanske du tycker att det låter för bra för att vara sant? Faktiskt inte. ZMA är ett väl beprövat kosttillskott och innehåller som sagt bara zink, magnesium och eventuellt vitamin B6. ZMA är alltså inte farligt och har inte heller några biverkningar, så länge du inte överdoserar tillskottet, såklart! Som med de allra flesta kosttillskott är det viktigt att dosera rätt och inte inta mer än vad som rekommenderas. Majoriteten av ZMA tillskotten på marknaden innehåller runt 15-30mg Zink och 300-500mg Magnesium per dosering.

Hade ZMA varit farligt hade det inte fått säljas i Sverige och inte heller använts av så många. Men självklart finns det de som reagerar mindre eller rent av negativt på ZMA, är du osäker bör du alltid prata med en läkare först.

Som sagt så finns det inga biverkningar rapporterade vid normal användning av ZMA, men vid en överdosering kan man drabbas av magnesium- och/eller zinkförgiftning. Både magnesiuförgiftning och zinkförgiftning är extremt sällsynt och det krävs enorma mängder för att komma upp i nivåerna där risken för dessa finns. Så så länge du innan rekommenderade doser av ZMA går dy inget att oroa dig över!

Senaste

Allt du behöver veta om återhämtning!

Allt du behöver veta om återhämtning!

Efter ett intensivt träningspass är återhämtning lika viktig som själva träningen för att uppnå optimala resultat och främja övergripande hälsa. Återhämtning handlar om att ge kroppen tid och resurser för att reparera och återställa sig efter ansträngande fysisk aktivitet. Genom att prioritera rätt återhämtningsstrategier kan man främja muskelreparation, återfyllning av energireserver och minska risken för skador och utbrändhet. I denna artikel utforskar vi betydelsen av återhämtning efter träning, olika återhämtningsmetoder och hur du kan integrera dem i din träningsrutin. Oavsett om du är en elitidrottare eller en motionär, kommer du att upptäcka vikten av återhämtning och lära dig praktiska tips för att optimera dina träningsresultat och främja en hållbar och balanserad livsstil. Låt oss dyka in i världen av återhämtning och ge din kropp den omsorg och vila den behöver för att blomstra efter träningen.

Välj rätt proteinpulver!

Välj rätt proteinpulver!

Proteinpulver har länge varit ett hett ämne inom träning och fitness. Det är ett praktiskt kosttillskott som hjälper till att öka proteinintaget och stödja muskeluppbyggnad och återhämtning. Genom att tillhandahålla en koncentrerad dos av essentiella aminosyror kan proteinpulver vara ett värdefullt verktyg för idrottare, träningsentusiaster och de som strävar efter att uppnå sina hälsomål. Här nedan går vi igenom fördelarna med proteinpulver, olika typer av proteinkällor och hur du kan integrera detta kosttillskott i din dagliga rutin. Oavsett om du är nybörjare eller erfaren inom träning, finns det mycket att lära sig om proteinpulver och dess roll för att främja en hälsosam och aktiv livsstil.

Träningsupplägg för 2 dagar/veckan

Träningsupplägg för 2 dagar/veckan

Vill du träna men hinner bara 2 träningspass i veckan? Ja men ingen fara! All träning som blir av är bra, men för att få ut så mycket som möjligt av dina träningspass är det bra att ha en plan. Genom att ha ett träningsupplägg och veta vad du ska träna i förväg kan du effektivisera och maximera din träning. Här nedan följer ett träningsschema för 2 dagar i veckan uppdelat på ett överkroppspass och ett underkroppspass. Det här träningsupplägget är perfekt för dem som har begränsad tid men fortfarande vill uppnå resultat. Med endast två träningsdagar i veckan kan du få en effektiv och balanserad träning för hela kroppen. En dag fokuserar på att stärka och forma dina underkroppsmuskler, medan den andra dagen ägnas åt att träna och stärka dina överkroppsmuskler. Genom att kombinera övningar för både under- och överkroppen får du en komplett träningsrutin som främjar både styrka och muskelutveckling.

Därför ska du involvera basövningar i din träning!

Därför ska du involvera basövningar i din träning!

Basövningar på gymmet utgör grunden för en effektiv och funktionell träning. Dessa övningar involverar flera muskelgrupper och hjälper till att bygga styrka, öka muskelmassa och förbättra kroppens funktionella förmågor. Basövningar är också användbara för att förbättra kroppens stabilitet, balans och koordination. Att inkludera basövningar i ditt träningsprogram kan hjälpa dig att nå dina träningsmål och uppnå en stark, välbalanserad fysik. Men vilka basövningar finns det och vilken övningen aktiverar flest muskler? Det och lite till går vi igenom här!

Bra mat efter träning!

Bra mat efter träning!

Att äta rätt mat efter träning är avgörande för att optimera återhämtningen och främja muskeluppbyggnaden. Efter fysisk aktivitet behöver kroppen näring för att reparera och återställa muskelvävnad samt fylla på energireserverna. En välbalanserad måltid efter träning bör innehålla protein för muskelreparation, kolhydrater för att återställa energinivåerna och andra näringsämnen för att främja återhämtning. Att äta inom en viss tidsram efter träningen kan hjälpa till att optimera näringsupptaget och återhämtningen. Men vad händer om man inte äter efter träning? Allt detta och lite till går vi igenom här nedan!

Are you in the right place?
Choose country
Continue to tillskottsbolaget.se