Allt du behöver veta om vassleprotein
Fri frakt över 500kr
Bonusprodukter
Poäng på alla dina köp
Currency currency
X

Shopping from a different country?

Please select your country to get the right currency!

Fri frakt över 500kr Bonusprodukter Poäng på alla dina köp

Allt du behöver veta om vassleprotein

Vassleprotein, whey-protein, whey 80, whey 100, isolat, koncentrat? populärt kosttillskott har många namn! Vassleprotein är en populär, prisvärd & proteinrik form av proteinpulver. Faktum är att vassleprotein är det mest använda proteinkosttillskottet i hela världen! I denna guide kommer vi guidea dig i den stora vassleprotein-djungeln och svara på alla frågor du kan tänkas ha om vassleprotein och allt där till. Frågor så som När ska man ta vassleprotein?, Vad är vassleprotein gjort av? och Är vassleprotein farligt? besvaras.

Allt du behöver veta om vassleprotein

Produkter i inlägget

SOLID Nutrition Whey, 750 g
Vårt mest sålda proteinpulver! Högkvalitativt, proteinrikt och dessutom tillverkat ...
249 kr
Star Nutrition Whey-80, 1 kg
Star Nutrition Whey-80® - Komplett proteintillskott för dig som idrottar ...
259 kr
Star Nutrition Whey-100, 1 kg
För maximal muskeluppbyggnad och fettförbränning!
349 kr

Vad är vassleprotein?

Vassleprotein är ett av de absolut vanligaste såväl kosttillskotten som formerna av proteinpulver! Så, först och främst är vassleprotein (även känt under det engelska namnet Whey protein) ett proteinpulver. Det är ett snabbt proteinpulver, det vill säga ett proteinpulver som snabbt tas upp i kroppen & därav till exempel lämpar sig bra efter träning. Att det tas upp snabbt i kroppen innebär mer specifikt att det lämnar magsäcken snabbt efter intag, för att sedan tas upp snabbt i blodet och direkt aktivera muskelproteinsyntesen!

 

Vassleprotein består av vassle, en naturlig biprodukt vid ostproduktion och framställs alltså ur mjölk. Vasslen som kvarstår filtreras sedan, upprepade gånger, tills det nästintill bara finns protein kvar. Det är här som vassleproteinpulvrets proteinhalt bestäms! Desto fler gånger vasslen filtreras, desto högre proteinhalt och lägre laktoshalt får slutprodukten. Det vill säga att vassleproteinisolat & vassleproteinhydrolysat, som båda är proteinpulver med oerhört hög proteinhalt, har filtrerats upprepade gånger och betydligt fler än tex ett vassleproteinkoncentrat.

 

Tittar vi närmare på mjölkens protein utgör cirka 20% vassle och 80% kasein. Vad kasein är kommer vi komma in på lite senare!

 

Vilka olika sorters vassleprotein finns det?

Som tidigare nämnt är vassleprotein ett oerhört populärt kosttillskott som finns i en uppsjö av olika varianter av proteinpulver! Vi hittar de dels i det ”vanliga proteinpulvret”, det vill säga ett vassleproteinkoncentrat, men även i till exempel gainers och tillskott för återhämtning. Nedan har vi listat några olika former av vassleprotein:

Koncentrat
Vassleproteinkoncentrat är det
mest förekommande och också mest prisvärda vassleproteinet. Till skillnad från isolat och hydrolysat genomgår inte detta protein lika många processer under tillverkningen och filtreras till exempel inte lika många gånger. Detta resulterar i en något lägre proteinhalt, men även något lägre pris! Proteinhalten ligger här ofta någonstans mellan 35- och 80%.

 

Isolat

Vassleproteinisolat är en renad” form av vassle där man under tillverkningsprocessen filtrerar vasslen i fler steg och därigenom utvinner ett proteinpulver med ännu högre proteinhalt. Parallellt är detta i det närmaste fritt från kolhydrater och även laktoshalten är lägre. Proteinet i fråga är mycket lättupptagligt och lämpar sig väl för muskelreparation efter tung träning.

 

Hydrolysat

Hydrolyserat vassleprotein anses vara det bästa för kroppsbyggare då det innehåller en försvinnande del kolhydrater och fett. I synnerhet under diet är detta önskvärt då vi önskar hålla koll på vad vi faktiskt får i oss. Med sin låga laktoshalt är det skonsamt för magen och i likhet med andra vasslesorter är hydrolyserat vassleprotein, eller vassleproteinhydrolysat, mycket lättupptagligt. Kom bara ihåg att inte blanda hydrolysat med mjölk eller ett koncentrat då detta kan bromsa upptaget och därmed förta syftet med detta snabba protein.

Vad är bra med vassleprotein?

Vassleprotein som kosttillskott har flertalet fördelar, inte minst för dig som tränar med målet att bygga muskler! Nedan lista vi några av de många fördelarna med vassleprotein.

 

Vassleprotein tas upp fort!

- En av de största fördelarna med just vassleprotein är att det är ett så kallat snabbt protein! Det vill säga ett protein som lämnar magsäcken snabbt, tas upp i blodet snabbt och aktiverar muskelproteinsyntesen snabbt! Med andra ord lämpar det sig ypperligt efter ett avslutat träningspass, på morgonen eller liknande.

 

Vassleprotein har ett högt biologiskt värde!

Om vi jämför olika protein är det vassle som har det högsta så kallade biologiska värdet. För att få fram det biologiska värdet hos ett protein mäter man hur stor mängd av de essentiella aminosyrorna som proteinet innehåller. Vassleproteinet till exempel innehåller de absolut flesta essentiella aminosyrorna. Det är alltså ett fullvärdigt protein!

 

Vassleprotein är rikt på essentiella aminosyror!

Att vassleprotein är rikt på aminosyror går hand i hand med att det har ett högt biologiskt värde. Men vad är egentligen essentiella aminosyror? Jo. Aminosyror är vad allt protein är uppbyggt av! Att en aminosyra är essentiell innebär att det är en viktig aminosyra som vår kropp inte kan producera själv och därför behöver tillföras via kosten. Så, vassleprotein är alltså en källa till precis de aminosyror du, din kropp och dina muskler behöver. Faktum är att vassleprotein är en bättre källa till BCAA än rena BCAA-tillskott!

 

Vassleprotein är väldigt prisvärt!

Inte nog med att vassleprotein tas upp fort, har ett högt biologiskt värde och är rikt på essentiella aminosyror, det är dessutom en väldigt prisvärd proteinkälla! Ett vassleprotein är relativt billigt att tillverka och kostar därför även därefter. Ett vassleprotein som kostar 200kr (1kg) håller i ca en månad om du intar en skopa (ca. 30g) per dag, det vill säga 6 kr skopan! Och i en skopa får du ofta runt 15-30g protein. Jämfört med till exempel kyckling, kött, fisk och andra populära proteinkällor är proteinpulver alltså en oerhört prisvärd källa till protein!

 

När ska man ta vassleprotein?

Vassleprotein är ett snabbt protein och lämpar sig därför utmärkt när du vill att proteinet ska tas upp snabbast möjligt! Till exempel lämpar sig ett vassleprotein perfekt direkt efter träning när musklerna arbetat hårt och brutits ned under en längre tid. Genom att fylla på kroppens energidepåer efter träningspasset med ett proteinpulver kan du påverka muskelproteinsyntesen positivt, redan kort därefter!

 

Vassleprotein lämpar sig även utmärkt mellan måltider, som ena mellanmål! Det kan då bladas med vatten eller mjölk i en shake och drickas precis som det är, men även användas i till exempel pannkakor, smoothies eller liknande! Vassleprotein är alltså ett väldigt användbart proteinpulver.

 

Vad är vassleprotein gjort av?

Vassleprotein består av vassle. Vassle i sin tur kommer från mjölk, och är en naturlig biprodukt vis framställning av ost. Vasslet ser då ut som en klar vätska och består till absolut största del av vatten, proteiner och mjölksocker (laktos). Det är från denna biprodukt som vassleprotein sedan framställs.

 

Så vassleprotein innehåller alltså mjölksocker, något som kan ställa till det för laktosintoleranta.. Men, som tur är finns det flera olika typer av vassleprotein, så även du som lider av laktosintolerans kan ta del av vassleproteinets många fördelar. Vid framställning av vassleprotein filtreras vasslet, tills dess att det in princip bara är protein som återstår! Desto mer det filtreras, desto högre blir proteinhalten och desto lägre blir laktoshalten! Det finns även vassleproteinpulver som är helt fria från laktos.

 

Vad kan man göra med vassleprotein?

Möjligheterna med ett vassleprotein är nästintill oändliga! Oavsett om du vill få i dig proteinet snabbast möjligt, eller vill avancera och baka i ett par timmar så finns det alternativ för dig.

 

Det absolut vanligaste sättet att inta ett vassleproteinpulver är genom att blanda pulvret i en shaker tillsammans med vatten alternativt mjölk. Detta är det absolut snabbaste och enklaste sättet att inta ett vassleproteinpulver på. Men, våga tänka utanför boxen! Du kan till exempel använda vassleprotein när du gör pannkakor, gröt eller smoothie. Genom att tillsätta en skopa vassleprotein i pannkakorna, gröten eller smoothien ökar du inte bara proteinhalten i ditt mål avsevärt utan även smaken!

 

Vad är det för skillnad på vassle och kasein?

Såväl vassle som kasein är proteiner i mjölk. Av proteinerna i komjölk är 20% vassle och 80% kasein! Vassleprotein är ett snabbt protein, medan kasein är ett långsamt protein. Vad innebär det? Jo att vassleproteinet tas upp snabbt av kroppen, medan kasein tas upp långsammare. Därav lämpar sig vassle bäst efter träning, på morgonen och mellan måltider, medan kasein lämpar sig bäst mellan måltider eller på kvällen innan läggdags!

 

Ytterligare en skillnad på vassle och kasein är hur det blandar sig! Vassle blandar sig som en milkshake, medan kasein blir en pudding. Självklart kan även kasein drickas istället för att ätas som en pudding, men då krävs mer vätska! Kasein binder vätska på ett helt annat sätt än vassle. Kasienprotein sväller även något i magsäcken vilket ofta ger en ökad mättnadskänsla. Därav är kasein populärt som mellanmål, inte minst under diet!

 

Är vassleprotein farligt?

Vassle är en naturlig biprodukt från tillverkning av ost och med andra ord absolut inte farligt, utan rättare sagt helt naturligt! Om vassleprotein är ett måste? Nej! Men det är inte heller farligt. Innehållet i vassleprotein är i princip detsamma som i vilket proteinrikt livsmedel som helst, bara i en betydligt mer koncentrerad form.

 

Precis som alla kosttillskott bör vassleprotein användas enligt rekommendationer och ska inte ersätta en varierad & näringsrik kost! Precis som namnet avslöjar är det ett tillskott.

 

Hur mycket vassle per dag?

Hur mycket vassle man bör ha per dag är oerhört individuellt. Tekniskt sätt är det väldigt få som BEHÖVER inta ett vassleproteinpulver, då vi kan få i oss proteinet genom kosten. Men, vassleprotein är ett smidigt och bra sätt att öka det dagliga proteinintaget och komma tillrätta med eventuella brister på proteiner.

 

En person som styrketränar regelbundet med målet att öka i muskelmassa bör då i sig minst 2 gram protein per kilo kroppsvikt och dag. Detta är såklart fullt möjligt att lyckas med genom en bra, planerad & varierad kosthållning, men det är många gånger såväl svårt att hinna med som att ha råd med. Där kommer vassleproteinet in i bilden! Genom att komplettera med 30g vassleprotein efter träningspasset varje dag kan du öka ditt dagliga proteinintag på ett enkelt, billigt och gott sätt!

 

Rekommendationerna vad gäller exakt mängd beror alltså dels på dig som person, ditt mål med träningen och din kosthållning, men även vilket vassleproteinpulver du väljer!

 

Vad är det för skillnad på whey 80 och 100?

Whey 80 och Whey 100 är två oerhört populära vassleproteinpulver från Star Nutrition, men även två vanliga benämningar på vassleproteinkoncentrat (whey 80) och vassleproteinisolat (whey 100). Så den största skillnaden mellan whey 80 och whey 100 är alltså att whey 80 är ett koncentrat medan whey 100 är ett isolat. Med andra ord har whey 100 filtrerats fler gånger än whey 80 och har därav en högre proteinhalt samt lägre laktoshalt!

 

I och med att whey 100 är ett isolat kostar det även något mer än whey 80, både per kilo och per portion.

Senaste

Allt du behöver veta om återhämtning!

Allt du behöver veta om återhämtning!

Efter ett intensivt träningspass är återhämtning lika viktig som själva träningen för att uppnå optimala resultat och främja övergripande hälsa. Återhämtning handlar om att ge kroppen tid och resurser för att reparera och återställa sig efter ansträngande fysisk aktivitet. Genom att prioritera rätt återhämtningsstrategier kan man främja muskelreparation, återfyllning av energireserver och minska risken för skador och utbrändhet. I denna artikel utforskar vi betydelsen av återhämtning efter träning, olika återhämtningsmetoder och hur du kan integrera dem i din träningsrutin. Oavsett om du är en elitidrottare eller en motionär, kommer du att upptäcka vikten av återhämtning och lära dig praktiska tips för att optimera dina träningsresultat och främja en hållbar och balanserad livsstil. Låt oss dyka in i världen av återhämtning och ge din kropp den omsorg och vila den behöver för att blomstra efter träningen.

Välj rätt proteinpulver!

Välj rätt proteinpulver!

Proteinpulver har länge varit ett hett ämne inom träning och fitness. Det är ett praktiskt kosttillskott som hjälper till att öka proteinintaget och stödja muskeluppbyggnad och återhämtning. Genom att tillhandahålla en koncentrerad dos av essentiella aminosyror kan proteinpulver vara ett värdefullt verktyg för idrottare, träningsentusiaster och de som strävar efter att uppnå sina hälsomål. Här nedan går vi igenom fördelarna med proteinpulver, olika typer av proteinkällor och hur du kan integrera detta kosttillskott i din dagliga rutin. Oavsett om du är nybörjare eller erfaren inom träning, finns det mycket att lära sig om proteinpulver och dess roll för att främja en hälsosam och aktiv livsstil.

Träningsupplägg för 2 dagar/veckan

Träningsupplägg för 2 dagar/veckan

Vill du träna men hinner bara 2 träningspass i veckan? Ja men ingen fara! All träning som blir av är bra, men för att få ut så mycket som möjligt av dina träningspass är det bra att ha en plan. Genom att ha ett träningsupplägg och veta vad du ska träna i förväg kan du effektivisera och maximera din träning. Här nedan följer ett träningsschema för 2 dagar i veckan uppdelat på ett överkroppspass och ett underkroppspass. Det här träningsupplägget är perfekt för dem som har begränsad tid men fortfarande vill uppnå resultat. Med endast två träningsdagar i veckan kan du få en effektiv och balanserad träning för hela kroppen. En dag fokuserar på att stärka och forma dina underkroppsmuskler, medan den andra dagen ägnas åt att träna och stärka dina överkroppsmuskler. Genom att kombinera övningar för både under- och överkroppen får du en komplett träningsrutin som främjar både styrka och muskelutveckling.

Därför ska du involvera basövningar i din träning!

Därför ska du involvera basövningar i din träning!

Basövningar på gymmet utgör grunden för en effektiv och funktionell träning. Dessa övningar involverar flera muskelgrupper och hjälper till att bygga styrka, öka muskelmassa och förbättra kroppens funktionella förmågor. Basövningar är också användbara för att förbättra kroppens stabilitet, balans och koordination. Att inkludera basövningar i ditt träningsprogram kan hjälpa dig att nå dina träningsmål och uppnå en stark, välbalanserad fysik. Men vilka basövningar finns det och vilken övningen aktiverar flest muskler? Det och lite till går vi igenom här!

Bra mat efter träning!

Bra mat efter träning!

Att äta rätt mat efter träning är avgörande för att optimera återhämtningen och främja muskeluppbyggnaden. Efter fysisk aktivitet behöver kroppen näring för att reparera och återställa muskelvävnad samt fylla på energireserverna. En välbalanserad måltid efter träning bör innehålla protein för muskelreparation, kolhydrater för att återställa energinivåerna och andra näringsämnen för att främja återhämtning. Att äta inom en viss tidsram efter träningen kan hjälpa till att optimera näringsupptaget och återhämtningen. Men vad händer om man inte äter efter träning? Allt detta och lite till går vi igenom här nedan!

Are you in the right place?
Choose country
Continue to tillskottsbolaget.se