Den stora guiden om detox
Fri frakt över 500kr
Bonusprodukter
Poäng på alla dina köp
Currency currency
X

Shopping from a different country?

Please select your country to get the right currency!

Fri frakt över 500kr Bonusprodukter Poäng på alla dina köp

Den stora guiden om detox

Din kropp bombarderas med gift- och avfallsprodukter som aldrig förr, särskilt via tillsatser i processade matvaror, luftföroreningar och kemikalier i hygienartiklar och smink. Normalt sett klarar kroppen av att göra sig av med alla de skadliga ämnena genom att forsla ut dem via levern, njurarna (till viss del), lungorna och tarmsystemet. Men om slaggprodukterna hopar sig i cellerna kan det, enligt detoxförespråkarna, leda till problem som exempelvis huvudvärk, trötthet, övervikt, problem med hyn och matsmältningsproblem. I det läget finns det tydligen bara en sak att göra: tillfälligt sluta med fast föda och bara dricka mycket vatten och fruktjuicer. Då ska nämligen slaggprodukterna i kroppen späds ut så mycket att du slutligen kissar ut dem - i alla fall i teorin. Men hur ser det ut i praktiken? Fungerar en detoxkur och kan den verkligen rensa ut gifter ur kroppen. Svaret på frågan är både ja och nej, och vi kommer att räta ut alla frågetecken i den här artikeln.

Den stora guiden om detox

Produkter i inlägget

Prime Nutrition Slim Detox, 230 g
20
Slim Detox från Prime Nutrition är ett innovativt kosttillskott med smarta och väl ...
199 kr (249 kr)
2 x SOLID Nutrition SLIM, 240 g
40
SLIM är en effektiv fettförbrännare med noga utvalda ingredienser och utsökta ...
298 kr (498 kr)
SOLID Nutrition Detox, 360 g
49
DETOX är en oerhört högdoserad detox-produkt som endast innehåller väl ut...
179 kr (349 kr)

Vad är detox?

Först och främst måste vi reda ut vad detox är, eftersom det råder mycket förvirring runt begreppet. Syftet med en detox är att rensa kroppen på toxiner, bidra till ett bättre allmäntillstånd och minska kroppsvikten.

 

Toxiner är ett annat ord för giftämnen som produceras av organismer och celler. Sådana toxiner finns i såväl kött- och mejeriprodukter som grönsaker och fisk- och skaldjur. Alla de giftämne som vi dagligen får i oss via kosten, luftföroreningar, hygienartiklar eller rengöringsmedel kan ansamlas i kroppen och hindra att kroppen fungerar som den ska. 

 

Detox kan ses som en diet som genomförs under en begränsad period. En detoxkur kan till exempel innebära att utesluta gluten, laktos och konserveringsämnen under en period; att utesluta all fast föda och bara dricka vatten, fruktjuicer eller buljong, eller äta vegansk och ekologiskt producerad mat. Därefter går man över till en period med sund mat, tillagad av rena råvaror, det vill säga inga hel- eller halvfabrikatsprodukter eller snabbmat.

Vad kan du äta och dricka under en detox?

Fokusera på lättsmält och renande mat för att ge kroppen en chans att vila. Du kan frossa i baljväxter, bär, frukt, frön, grönsaker (särskilt de gröna), nötter och rotfrukter. Det är livsmedel som är rika på antioxidanter, har ett högt näringsinnehåll och är fiberrik. Det sistnämnda är inte minst viktigt för en långvarig mättnadskänsla och en balanserad tarmfunktion. Undvik alkohol, rött kött, mejeri- och spannmålsprodukter och vitt socker.


Tillaga maten med omsorg med rena produkter som möjligt. Tillaga också maten så lite som möjligt eftersom kraftig upphettning kan påverka näringsinnehållet i ingredienserna. Åt lite och ofta istället för några stora måltider per dag. Smoothies och gröna drinkar kan med fördel utgöra dina mellanmål både under och efter detoxen. Gröna drinkar är särskilt rika på antioxidanter och energi, vilket hjälper till att hålla blodsockret på en stabil nivå.


Drick mycket vatten och byt gärna ut kaffe och vanligt te mot örtte som gynnar matsmältningen.

Fungerar detox?

Trots att det finns mängder av varianter av detoxkurer och behandlingar finns det ingen forskning som verifierar att det går att rensa kroppen på toxiner genom en detoxkur eller att en detoxkur leder till bättre hälsa och mer energi.


Men om du vill göra en livsstilsförändring och börja med sundare matvanor kan en detoxkur vara en bra början på en sådan resa. Du kan kickstarta en viktnedgång med en detoxkur av exempelvis fruktsmoothies och gröna drinkar, för att sedan övergå till fast föda tillagad av rena, gärna ekologiska, livsmedel. Ju strängare detoxkur du följer desto mindre kalorier får du i dig, och går ner mer i vikt.


Det som är viktigt att tänka på om du använder en detoxkur för viktnedgång är att du måste lägga om dina matvanor efter detoxkuren, annars kommer du snabbt gå upp de kilon du har tappat igen. Men en detoxkur kan som sagt vara en bra start på en livsstilsförändring och kan hjälpa dig att få blodsockret i balans innan du övergår till fast föda igen.


Vilka hälsofördelar finns det med detox?

Det finns som sagt inga forskningsverifierade hälsofördelar med detox, men det betyder inte att det inte finns några. Många som gör en eller flera detoxkurer upplever att de får mer energi, blir på bättre humör och får ett minskat sötsug. Genom att äta mycket baljväxter, frukt, grönsaker, nötter, grönsaker och rotfrukter får du i dig näring och mycket fibrer som hjälper till att hålla blodsockret på en jämn nivå.


En jämn blodsockernivå gör att du undviker den berg- och dalbana som blodsockret hamnar i när du äter processad mat, bara ett eller två stora mål mat per dag eller livsmedel som innehåller mycket socker.

Är det farligt att göra en detox?

Så länge du håller dig till en balanserad och normal detox, och inte har några tillfälliga eller kroniska sjukdomar att förhålla dig till, är det inte farligt med detox. Väljer du däremot en extrem detoxkur och kombinerar det med exempelvis tarmsköljning, kan detoxen får rakt motsatt effekt än den du tänkt dig. I det fallet kan tarmsköljningen påverka tarmarnas funktioner så illa att det kan leda till allvarliga hälsoproblem.


Går det att träna under en detox?

Ja, absolut. Men tänk på att vara lite mer observant på kroppens signaler. Du kan bli trött i musklerna fortare och inte orka springa lika långt som vanligt. Undvik högintensiva träningspass eftersom kroppen kan ta skada om du samtidigt gör detox. 


Var också ännu noggrannare än vanligt att dricka mycket före, under och efter träningspasset för att ersätta vätskeförlusten. Även om du dricker mycket smoothie och gröna drinkar under en detoxkur är viktnedgången till stor del vätska som försvinner ur kroppen. Du har alltså inte samma vätskenivåer under en detox som du har i vanliga fall.


Motion och detox kan vara ett ypperligt bra sätt att starta en livsstilsförändring på. Om du inte har tränat mycket innan, börja med korta promenader och öka sedan längden med några hundra meter varje veckan. Glöm inte de viktiga vilodagarna för vitsen med detox är ju också att kroppen ska få en chans att vila och återhämta sig.

Hur ofta kan du göra en detox?

För att få en optimal effekt på en detoxkur bör den pågå i två veckor. Många väljer att följa årstiderna och göra en detox i varje årstidsskifte, medan andra nöjer sig med att göra en detox en eller två gånger om året.


En detoxkur kan se ut på många sätt och om du har svårt att få in två veckor där du utesluter vissa livsmedel, kan du istället bestämma att du en vecka i månaden eller varannan månad fokuserar på att äta så lite rött kött som möjligt och fokuserar på frukt, grönsaker, rotfrukter och fiberrik mat. En detox av det här slaget kan få dig att upptäcka vilka livsmedel du mår mindre bra av och kanske ska undvika delvis eller helt.


Väljer du en av de mer extrema detoxkurerna, till exempel där du fastar helt och bara dricker vatten eller örtteer, är det viktigt att du inte gör dessa kurer oftare än en gång i halvåret. Gör du dem tätare än så riskerar du att bryta ned och skada kroppen istället för att hjälpa den.


Hur gör du en egen och naturlig detox?

En del av syftet med en detoxkur är att du ska utesluta mat och dryck som du vet inte är bra för dig och istället välja naturlig och sund mat som är full av näringsämnen. Det här är absolut något som är positivt att göra och något du relativt enkelt kan göra utan att nödvändigtvis följa en strikt detoxkur.


Fyll på kylen och skafferiet med bär, frukt, grönsaker och annan nyttig mat, och gör dig av med matprodukter som innehåller raffinerade ingredienser, palmolja, transfetter, margarin och snabba kolhydrater.

Motionera några gånger i veckan. Hinner du inte till gymmet, ta en löptur eller ta en power walk. Lågintensiv träning, som just powerwalk och styrketräning (träning med kroppsvikten som motstånd är utmärkt), ger dig både kondition och tär på fettreserverna. Bara att bli andfådd och svettig ett par gånger i veckan har stor effekt på din hälsa. 


Om du dessutom drar ner eller slutar helt med alkohol, som ju är ett gift, så avgiftar du kroppen på ett positivt och sunt sätt.

 

Att tänka på när du ska göra en detox

Det behöver inte vara så svårt som du tror att göra en detox. Som med så mycket annat här i livet handlar ett lyckat slutresultat i mångt och mycket om förberedelser och planering. Här nedanför kommer några tips som kan hjälpa dig på vägen när du vill göra en detox.


    1. Välj rätt tidpunkt. En detox är lite av en livsstilsförändring så se till att du och livet är i balans när du gör din detoxkur.
    2. Rensa ur kylskåpet och skafferiet. Det är betydligt lättare att göra en detoxkur om du inte har chips, godis, ostbågar, kakor och andra sötsaker hemma. Rensa ur kylskåpet och fyll på med frukt och grönsaker.
  • Fyll på med ekologiska livsmedel. Om du inte redan har gjort det, ta chansen att ersätta de livsmedel som du rensar ut från frys, kylskåp och skafferi med ekologiska alternativ. Välj lättsmält, närings- och fiberrik mat som grönsaker, rotfrukter, nötter, baljväxter och frukt.
  1. Hoppa över alkohol, kaffe och tobak. Tillför du kroppen beroendeframkallande substanser kommer detoxen få en sämre effekt. Ersätt kaffet med lite hälsosamt örtte.
  2. Drick mycket vatten. När du gör en detox förlorar du mycket vätska i kroppen. Se till att dricka mycket vatten jämnt fördelat under dagen.
  3. Prioritera sömn och återhämtning. Barn växer när de sover lyder ett välkänt uttryck. Detsamma gäller även vuxna; medan vi sover reparerar och återhämtar kroppen sig. Se till att sova åtta timmar per natt och lämna bärbara datorer, mobiltelefoner och surfplattor utanför sovrummet.
Motionera regelbundet. Genom att röra på dig ökar du blodcirkulationen i kroppen och det gynnar också kroppens rening. Glöm inte bort att vardagsmotion som cykelpendling till och från jobbet, hoppa av en hållplats tidigare och gå sista biten till arbetsplatsen och hemmet, eller arbeta i trädgården också är motion.

Senaste

Allt du behöver veta om återhämtning!

Allt du behöver veta om återhämtning!

Efter ett intensivt träningspass är återhämtning lika viktig som själva träningen för att uppnå optimala resultat och främja övergripande hälsa. Återhämtning handlar om att ge kroppen tid och resurser för att reparera och återställa sig efter ansträngande fysisk aktivitet. Genom att prioritera rätt återhämtningsstrategier kan man främja muskelreparation, återfyllning av energireserver och minska risken för skador och utbrändhet. I denna artikel utforskar vi betydelsen av återhämtning efter träning, olika återhämtningsmetoder och hur du kan integrera dem i din träningsrutin. Oavsett om du är en elitidrottare eller en motionär, kommer du att upptäcka vikten av återhämtning och lära dig praktiska tips för att optimera dina träningsresultat och främja en hållbar och balanserad livsstil. Låt oss dyka in i världen av återhämtning och ge din kropp den omsorg och vila den behöver för att blomstra efter träningen.

Välj rätt proteinpulver!

Välj rätt proteinpulver!

Proteinpulver har länge varit ett hett ämne inom träning och fitness. Det är ett praktiskt kosttillskott som hjälper till att öka proteinintaget och stödja muskeluppbyggnad och återhämtning. Genom att tillhandahålla en koncentrerad dos av essentiella aminosyror kan proteinpulver vara ett värdefullt verktyg för idrottare, träningsentusiaster och de som strävar efter att uppnå sina hälsomål. Här nedan går vi igenom fördelarna med proteinpulver, olika typer av proteinkällor och hur du kan integrera detta kosttillskott i din dagliga rutin. Oavsett om du är nybörjare eller erfaren inom träning, finns det mycket att lära sig om proteinpulver och dess roll för att främja en hälsosam och aktiv livsstil.

Träningsupplägg för 2 dagar/veckan

Träningsupplägg för 2 dagar/veckan

Vill du träna men hinner bara 2 träningspass i veckan? Ja men ingen fara! All träning som blir av är bra, men för att få ut så mycket som möjligt av dina träningspass är det bra att ha en plan. Genom att ha ett träningsupplägg och veta vad du ska träna i förväg kan du effektivisera och maximera din träning. Här nedan följer ett träningsschema för 2 dagar i veckan uppdelat på ett överkroppspass och ett underkroppspass. Det här träningsupplägget är perfekt för dem som har begränsad tid men fortfarande vill uppnå resultat. Med endast två träningsdagar i veckan kan du få en effektiv och balanserad träning för hela kroppen. En dag fokuserar på att stärka och forma dina underkroppsmuskler, medan den andra dagen ägnas åt att träna och stärka dina överkroppsmuskler. Genom att kombinera övningar för både under- och överkroppen får du en komplett träningsrutin som främjar både styrka och muskelutveckling.

Därför ska du involvera basövningar i din träning!

Därför ska du involvera basövningar i din träning!

Basövningar på gymmet utgör grunden för en effektiv och funktionell träning. Dessa övningar involverar flera muskelgrupper och hjälper till att bygga styrka, öka muskelmassa och förbättra kroppens funktionella förmågor. Basövningar är också användbara för att förbättra kroppens stabilitet, balans och koordination. Att inkludera basövningar i ditt träningsprogram kan hjälpa dig att nå dina träningsmål och uppnå en stark, välbalanserad fysik. Men vilka basövningar finns det och vilken övningen aktiverar flest muskler? Det och lite till går vi igenom här!

Bra mat efter träning!

Bra mat efter träning!

Att äta rätt mat efter träning är avgörande för att optimera återhämtningen och främja muskeluppbyggnaden. Efter fysisk aktivitet behöver kroppen näring för att reparera och återställa muskelvävnad samt fylla på energireserverna. En välbalanserad måltid efter träning bör innehålla protein för muskelreparation, kolhydrater för att återställa energinivåerna och andra näringsämnen för att främja återhämtning. Att äta inom en viss tidsram efter träningen kan hjälpa till att optimera näringsupptaget och återhämtningen. Men vad händer om man inte äter efter träning? Allt detta och lite till går vi igenom här nedan!

Are you in the right place?
Choose country
Continue to tillskottsbolaget.se