Den stora guiden om nootropics
Fri frakt över 500kr
Bonusprodukter
Poäng på alla dina köp
Currency currency
X

Shopping from a different country?

Please select your country to get the right currency!

Fri frakt över 500kr Bonusprodukter Poäng på alla dina köp

Den stora guiden om nootropics

Du har med stor sannolikhet intagit det som går under benämningen nootropics utan att veta om det. Nootropics, eller nootropika som det heter på svenska, är en term som används för kosttillskott som används för att förbättra kognitiva funktioner, det vill säga hjärnans sätt att fungera.Nootropics finns både i naturliga och syntetiska varianter och används ofta av personer som måste prestera på hög nivå, till exempel studenter, motionärer snäppet under elitnivå eller elitidrottare. Målet med nootropics är att förbättra exempelvis koncentrations- och minnesförmågan.I den här guiden ska vi titta närmare på vad nootropics är för något och hur du kan använda kosttillskottet.

Den stora guiden om nootropics

Produkter i inlägget

Sportlab Limitless, 60 caps
25
Limitless är ett kosttillskott för ökad fokus, koncentration och vakenhet i samband...
299 kr (399 kr)
Köp!
Info
Star Nutrition Nootropics Night, 60 caps
Nootropics Night är en sovprodukt från Star Nutrition. Den består av en genomtä...
399 kr
Köp!
Info
Aware Nutrition Brain Booster, 90 caps
Aware brain-booster innehåller en kombination av ingredienser som kan boosta din mentala pres...
249 kr
Sportlab Focus, NOO-PEPT, 90 caps
20
Sportlab Focus är den perfekta produkten för dig som kräver full fokus i din vardag...
199 kr (249 kr)
Köp!
Info

Vad är nootropics?

Nootropics kallas inte sällan för den smarta medicinen eftersom den anses vara så effektiv för hjärnans funktioner. Kosttillskottet sägs förbättra de kognitiva funktionerna och öka den mentala förmågan. 


I takt med att både arbetslivet och det vardagliga livet har blivit allt mer intensivt, kan du behöva upprätthålla en hög nivå av kreativitet och produktivitet. Det kräver i sin tur att du måste kunna tänka snabbt och klara att hålla koncentrationen uppe under längre perioder. Ett kosttillskott som nootropics kan hjälpa dig med det.


I dagsläget är det många datorprogrammerare, systemutvecklare och universitetsstudenter som använder nootropics för att öka sin koncentrationsförmåga och vara mer alerta. På senare år har det även blivit ett populärt kosttillskott vid frukosten för de som vill bli mer produktiva på jobbet.

Fungerar nootropics?

Det finns inget rakt svar på den frågan. Det finns mängder av nootropics som kosttillskott på marknaden. Vissa av dem fungerar medan andra inte gör det, och huruvida de gör det heller inte är till stor del individuellt. Ett kosttillskott med nootropics som fungerar för dig gör det inte för någon annan och tvärtom. Det saknas omfattande kliniska studier som kan bevisa effekten av nootropics.


Kunskapen om nootropics effektivitet  är som sagt begränsad, men läkemedelsindustrin investerar miljontals kronor varje år för att utveckla nya. Efterfrågan har helt enkelt ökat. Forskarna vänder sig mot att nootropics kallas för framtidens drog i ett samhälle där allt går allt snabbare. Eftersom nootropics vanligtvis inte har några bieffekter vill forskarna varken kalla det för drog eller stimulantia, utan för kognitiva förstärkare. 


Huruvida nootropics förbättrar ditt arbetsminne, humör, inlärningsförmåga, koncentrationsförmåga eller något annat som har hjärnans kapacitet att göra är precis som med mycket annan medicin och kosttillskott individuellt. Det kan också ta tid innan du märker av några effekter av kosttillskottet.

Hur fungerar nootropics?

För att få reda på hur nootropics fungerar får vi gå tillbaka till 1960-talet och det belgiska labbet “Union Chimique Belge”. Där arbetade den rumänske neurofarmakologen Dr. Corneliu Giurgea med att ta fram syntetiska läkemedel som kunde förbättra sömnen. Under sitt arbete upptäckte han en ny molekyl och utifrån den skapade han världens första nootropics, Piracetam.

Medicinen hade rakt motsatt effekt än den Giurgea var ute efter - patienterna blev pigga istället för sömniga. Undersökningar visade också att Piracetam förbättrade patienternas koncentration, deras kognitiva funktioner och koncentrationsförmåga.


Giuregas medicin följdes snabbt av andra liknande mediciner, som alla fungerar på olika sätt. Det som är gemensamt för de flesta av dem är att de ökar blodgenomströmningen i hjärnan. När blodflödet ökar får hjärnan mer glukos, näringsämnen och syre. När du koncentrerar dig under lång tid använder hjärnan glukos som energi. 

Vad kännetecknar nootropics?

När neurofarmakologen Dr. Corneliu E. Giurgea definierade molekylen som blev grunden till nootropics, bestämde han även sex nyckelkriterier som ämnen måste uppfylla för att kvalificera sig som äkta nootropics. De sex kriterierna är:


  1. Förbättrat minne och förbättrad inlärningsförmåga
  2. Förbättrade intellektuella funktioner vid stress
  3. Skydd av hjärnceller
  4. Främja kommunikationen mellan cellerna
  5. Stöds av forskning som påvisar bioaktivitet i mänskliga hjärnor
  6. Avsaknad av ordinarie farmakologiska effekter av psykotropa läkemedel

Det är inte mer än en handfull nootropics som klarar den strängaste definitionen, men i takt med att vetenskapliga studier har lärt forskarna mer om hjärnans funktioner har också den ursprungliga definitionen för nootropics utvidgats.

Vad används nootropics till?

Som vi har tagit upp tidigare i den här artikeln är syftet med nootropiska kosttillskott att bidra till en bättre, mer effektiv och hälsosammare intellektuell förmåga. Mer specifikt kan du prova kosttillskottet för att förbättra en eller flera av följande områden:


  • Minnet: traditionella endimensionella kosttillskott har utvecklats till dynamiska nootropics för exempelvis inlärning, korttidsminne och långtidsminne.
  • Mental energi: hjärnan har höga energibehov. När energin i hjärnan sjunker och blir låg får de mentala funktionerna ta smällen. Nootropics kan både optimera energimetabolismen i hjärnan och ge den bränsle. Det bidrar i sin tur till att förbättra de kognitiva förmågorna.
  • Uppmärksamhet: nootropics kan förbättra olika aspekter av fokus koncentration och uppmärksamhet, något som kan ge användarna försprång i en vardag som ställer allt högre krav på effektivitet och produktivitet. 
  • Inlärning: studenter som läser på högskola eller universitet kan få förbättrad inlärning och förbättrat kort- och långtidsminne med nootropiska kosttillskott.
  • Humör och psykisk hälsa: nootropics kan hjälpa dig att slappna av, vilket i sin tur kan förbättra din sömn och hjälpa dig att hantera stressiga situationer bättre. Minskad stress har i vanligtvis också en positiv inverkan på ditt humör och allmäntillstånd.
  • Kreativitet: nootropiska kosttillskott kan få dig att slappna av och det gynnar i regel också din kreativitet. Kreativitet främjas vanligtvis av fritt flödande tankar, låga eller inga stressnivåer och utforskning av konstnärliga områden. En avslappnad kropp och hjärna är mer eller mindre en förutsättning för att du ska få utlopp för all din kreativitet.
  • Träning: alla kan tappa sugen ibland och även om nootropics räknas till kognitiva tillskott är de även en del av träningsvärlden. De kan bidra till att förbättra och upprätthålla motivationen att träna, bidra till en ökad träningsintensitet och att du lättare behåller fokus under hela träningspasset.
  • Stressmotstånd: alla, oavsett om du är skrivbordsarbetare eller elitidrottare, har nytta av att minska stress. Nootropiska kosttillskott - särskilt de örter som klassas som adaptogener - har väldokumenterade effekter för stressreducering.

Finns det naturliga nootropics?

Det enkla och raka svaret på den frågan är: visst gör det det. Som vi nämnde i inledningen av artikeln har de allra flesta fått i sig nootropics utan att veta om det eller reflektera över det.

Koffein och tein

Två av de absolut vanligaste nootropics är koffein och tein, som finns i kaffe och te. 

Båda ämnena är psykoaktiva centralstimulerande ämnen som är uppiggande och ökar koncentrationsförmågan. Kaffe och koffeintabletter är välkända nootropics bland studenter, särskilt under tentaperioder. Det finns vetenskapliga bevis för att koffein fungerar och ger upphov till:

  • En kortare reaktionstid
  • Verkar uppiggande
  • Förbättrar den kognitiva uthålligheten

Tein är samma kemiska ämne som koffein och har samma egenskaper. Grönt te är det teslag som innehåller störst mäng tein. 


Bästa effekten får du om du blandar koffein och tein. Te innehåller både koffein och tein men du måste dricka runt en liter eller brygga väldigt starkt te för att få någon effekt. En lösning på det problemet är att ta ett kosttillskott med tein tillsammans med kaffe.

Teinet balanserar koffeinets effekt och lugnar ner dig utan att du tappar effekten som koffeinet ger. Du behåller ditt fokus och minskar även kraschen som kan uppstå efter ett stort koffeinintag.


En blandning av koffein och tein verkar snabbt och är också den blandning som har den snabbaste effekten på din hjärna.

Rosenrot

Rosenrot är effektivt för att minska trötthet och öka den kognitiva funktionen i stressiga situationer. Ett kosttillskott av rosenrot kan bidra till att du orkar plugga längre, lär dig mer effektiv och förhoppningsvis också får bättre tentaresultat. 


En forskningsstudie visar att resultaten på en tenta var 8,4 procent högre bland de studenter som fick rosenrot än i de som fick sockerpiller. Rosenrot har en kliniskt bevisad effekt att:

  • Minska trötthet
  • Öka produktiviteten med 20 procent i stressiga situationer
  • Öka den neuromotoriska styrkan
  • Öka känslan av välbefinnande

Ginkgo Biloba

Ginkgo biloba, eller kort och gott ginkgo, verkar relativt snabbt och effekten kan börja märkas redan efter 1-4 timmar. 


En blandning av ginkgo och panax ginseng är en positivt bevisad effekt på arbetsminne, korttids- och långtidsminne och generellt kom ihåg. Utöver det anses Ginkgo kunna:


  • Minska ADHD-symptom
  • Sänka blodtrycket och minska kortisolnivåerna under stress

Bacopa monnieri

Det kan ta lite tid innan du märker av effekten när du tar Bacopa Monnier som kosttillskott. Studier visar att effekten på inlärningsförmågan snarare kommer efter tolv veckor än fem. 


Andra egenskaper som är värda att nämna om bacopa monnieri är ett förbättrat arbetsminne och bättre koncentrationsförmåga.


En del upplever att de får minskad motivation, blir slöa och får apatiska tendenser när de tar kosttillskott med bacopa monnieri. Det handlar är dock vanliga biverkningar, men om du upplever det när du tar kosttillskottet är det troligen bacopa monnierin som är boven i dramat.

Panax ginseng

De flesta upplever effekten av ginseng relativt fort. En studie visar att 200 mg panax ginseng förbättrade resultat på ett tio minuter långt kognitivt test redan efter en timma, i jämförelse med kontrollgruppen.


Panax ginseng har också andra egenskaper, till exempel:


  • Förbättrar kognitivitet
  • Ökat välbefinnande och minskad oro
  • Trolig minskning av reaktionstiden

Studier visar att anledningen till den förbättrade kognitiva förmågan kan vara ett tecken på att ginseng kan minska risken för utmattningsdepression.


Effekten av panax ginseng kan minska om du använder det länge. Ett sätt att gå runt problemet kan vara att sluta med kosttillskottet under några veckor efter ett par månader. Det finns dock inga vetenskapliga studier som bevisar detta.

Finns det några risker med nootropics?

Det finns nootropics som klassas som läkemedel och som med alla andra läkemedel kan det finnas biverkningar. I gengäld måste du ha fått ett recept från en läkare för att kunna köpa sådana läkemedel.


Använder du nootropics som kosttillskott är vår starkaste rekommendation att du köper kosttillskottet i en hälsokost- eller kosttillskottsbutik och diskuterar det personalen. Om du äter mediciner för något är det av yttersta vikt att du pratar med din läkare innan du börjar med ett nootropiskt kosttillskott. Är du gravid eller ammar ska du inte använda nootropics.


Andra exempel på biverkningar av nootropics är:

  • Huvudvärk
  • Magproblem
  • Ångest
  • Bröstsmärtor
  • Insomningsproblem
  • Sömnsvårigheter 
  • Yrsel
  • Hjärtklappning

Upplever du en eller flera av ovanstående biverkningar ska du sluta ta kosttillskottet.

Senaste

Allt du behöver veta om återhämtning!

Allt du behöver veta om återhämtning!

Efter ett intensivt träningspass är återhämtning lika viktig som själva träningen för att uppnå optimala resultat och främja övergripande hälsa. Återhämtning handlar om att ge kroppen tid och resurser för att reparera och återställa sig efter ansträngande fysisk aktivitet. Genom att prioritera rätt återhämtningsstrategier kan man främja muskelreparation, återfyllning av energireserver och minska risken för skador och utbrändhet. I denna artikel utforskar vi betydelsen av återhämtning efter träning, olika återhämtningsmetoder och hur du kan integrera dem i din träningsrutin. Oavsett om du är en elitidrottare eller en motionär, kommer du att upptäcka vikten av återhämtning och lära dig praktiska tips för att optimera dina träningsresultat och främja en hållbar och balanserad livsstil. Låt oss dyka in i världen av återhämtning och ge din kropp den omsorg och vila den behöver för att blomstra efter träningen.

Välj rätt proteinpulver!

Välj rätt proteinpulver!

Proteinpulver har länge varit ett hett ämne inom träning och fitness. Det är ett praktiskt kosttillskott som hjälper till att öka proteinintaget och stödja muskeluppbyggnad och återhämtning. Genom att tillhandahålla en koncentrerad dos av essentiella aminosyror kan proteinpulver vara ett värdefullt verktyg för idrottare, träningsentusiaster och de som strävar efter att uppnå sina hälsomål. Här nedan går vi igenom fördelarna med proteinpulver, olika typer av proteinkällor och hur du kan integrera detta kosttillskott i din dagliga rutin. Oavsett om du är nybörjare eller erfaren inom träning, finns det mycket att lära sig om proteinpulver och dess roll för att främja en hälsosam och aktiv livsstil.

Träningsupplägg för 2 dagar/veckan

Träningsupplägg för 2 dagar/veckan

Vill du träna men hinner bara 2 träningspass i veckan? Ja men ingen fara! All träning som blir av är bra, men för att få ut så mycket som möjligt av dina träningspass är det bra att ha en plan. Genom att ha ett träningsupplägg och veta vad du ska träna i förväg kan du effektivisera och maximera din träning. Här nedan följer ett träningsschema för 2 dagar i veckan uppdelat på ett överkroppspass och ett underkroppspass. Det här träningsupplägget är perfekt för dem som har begränsad tid men fortfarande vill uppnå resultat. Med endast två träningsdagar i veckan kan du få en effektiv och balanserad träning för hela kroppen. En dag fokuserar på att stärka och forma dina underkroppsmuskler, medan den andra dagen ägnas åt att träna och stärka dina överkroppsmuskler. Genom att kombinera övningar för både under- och överkroppen får du en komplett träningsrutin som främjar både styrka och muskelutveckling.

Därför ska du involvera basövningar i din träning!

Därför ska du involvera basövningar i din träning!

Basövningar på gymmet utgör grunden för en effektiv och funktionell träning. Dessa övningar involverar flera muskelgrupper och hjälper till att bygga styrka, öka muskelmassa och förbättra kroppens funktionella förmågor. Basövningar är också användbara för att förbättra kroppens stabilitet, balans och koordination. Att inkludera basövningar i ditt träningsprogram kan hjälpa dig att nå dina träningsmål och uppnå en stark, välbalanserad fysik. Men vilka basövningar finns det och vilken övningen aktiverar flest muskler? Det och lite till går vi igenom här!

Bra mat efter träning!

Bra mat efter träning!

Att äta rätt mat efter träning är avgörande för att optimera återhämtningen och främja muskeluppbyggnaden. Efter fysisk aktivitet behöver kroppen näring för att reparera och återställa muskelvävnad samt fylla på energireserverna. En välbalanserad måltid efter träning bör innehålla protein för muskelreparation, kolhydrater för att återställa energinivåerna och andra näringsämnen för att främja återhämtning. Att äta inom en viss tidsram efter träningen kan hjälpa till att optimera näringsupptaget och återhämtningen. Men vad händer om man inte äter efter träning? Allt detta och lite till går vi igenom här nedan!

Are you in the right place?
Choose country
Continue to tillskottsbolaget.se