Kombucha - fermenterat te fullt av nyttigheter
Fri frakt över 500kr
Bonusprodukter
Poäng på alla dina köp
Currency currency
X

Shopping from a different country?

Please select your country to get the right currency!

Fri frakt över 500kr Bonusprodukter Poäng på alla dina köp

Kombucha - fermenterat te fullt av nyttigheter

Har du hört talas om kombucha? Du kanske till och med har smakat det? Kombucha är te som fått fermentera tillsammans med en speciell svamp. I fermenteringsprocessen blir teet svagt kolsyrat och får en syrlig och frisk smak. Processen gör också att drycken får en god bakteriekultur, och det är anledningen till att den blivit så populär. Ja, en annan anledning är förstås att det också är riktigt gott och en härlig törstsläckare! Vill du veta mer om vad kombucha är och varför det är så bra att dricka? Läs vår guide och lär dig allt om den fermenterade drycken!

Kombucha - fermenterat te fullt av nyttigheter

Produkter i inlägget

12 x Pureness Kombucha, 370 ml (Hallon)
20
Kombucha EKO från Pureness är en läskande dryck tillverkad av fermenterat te. Detta...
336 kr (420 kr)
Pureness Kombucha, 370 ml
20
Kombucha EKO från Pureness är en läskande dryck tillverkad av fermenterat te. Detta...
28 kr (35 kr)
12 x Pureness Kombucha, 370 ml (Cola)
20
Kombucha EKO från Pureness är en läskande dryck tillverkad av fermenterat te. Detta...
336 kr (420 kr)
12 x Pureness Kombucha, 370 ml (Ingefära & Citron)
20
Kombucha EKO från Pureness är en läskande dryck tillverkad av fermenterat te. Detta...
336 kr (420 kr)
12 x Pureness Kombucha, 370 ml (Persika)
20
Kombucha EKO från Pureness är en läskande dryck tillverkad av fermenterat te. Detta...
336 kr (420 kr)

Vad är kombucha?

Kombucha är ingen ny dryck, även om den inte har varit känd hos oss särskilt länge. Drycken har funnits i flera tusen år i Kina, Japan och Ryssland. Det som gör drycken så speciell är dess framställningsprocess. Den görs nämligen av te som fått fermentera. Det innebär att teet får jäsa kontrollerat för att väcka upp goda bakterier som då börjar producera syra. Förr användas fermentering ofta som en konserveringsmetod.

 

Grunden är alltså bryggt te. Till teet tillsätts en svampkultur som heter volga eller tesvamp. På engelska heter svampen scoby (symbiotiv culture of bacteria and yeast). Det är just denna kultur som gör drycken så unik och full av hälsosamma bakterier.

Varför ska man dricka kombucha?

Kombucha har blivit väldigt populärt att dricka, och det är inte alls konstigt. Drycken är fullproppad med hälsosamma bakterier. Den levande bakteriekulturen, som också kallas probiotika, är mycket bra för din mage. I det fermenterade teet finns också organiska syror samt antioxidanter, vitaminer och aminosyror som har en positiv inverkan på din kropp och din hälsa. Några av de syror som kombucha innehåller är ättiksyra, glukonsyra, glukuronsyra, citronsyra och mjölksyra. När det kommer till vitaminer innehåller drycken många B-vitaminer, till exempel B1, B2, B6 och B12. Det fermenterade teet innehåller också en del C-vitaminer.

 

Kombucha kan till exempel hjälpa till med matspjälkningen. Drycken kan också ha en antiinflammatorisk påverkan på tarmarna och en positiv inverkan på kroppens muskeluppbyggnad. Teet kan även öka kroppens produktion av hyaluronsyra. Det är en syra som finns naturlig i huden. Hyaluronsyra hjälper huden att binda fukt och upprätthåller en frisk och fin hud. Den stora mängden B-vitaminer i kombuchan hjälper också till att hålla huden men även håret och naglarna i bra kondition. En del studier har också visat att kombucha kan förbättra minnesfunktionen och stärka kroppens immunförsvar.

 

En annan anledning att dricka fermenterat te är helt enkelt för att det är gott. Smaken är speciell och har du aldrig druckit kombucha kommer du nog att först bli lite överraskad. Drycken smakar syrligt, friskt och har en liten sötma. Man kanske skulle kunna säga att det smakar som en läsk anpassad till vuxna. Drycken är en ypperlig törstsläckare och går utmärkt att använda som måltidsdryck. En del väljer att bjuda på kombucha som ett alternativ till vin eller bubbel.

Är kombucha nyttigt?

Kombucha innehåller många nyttigheter som kroppen behöver och mår bra av. Vi har redan sett att drycken är full av en levande bakteriekultur och att den innehåller organiska syror, antioxidanter, vitaminer och aminosyror som kan göra mycket gott i din kropp. Antioxidanter neutraliserar fria radikaler som kan skada celler och vävnader vid för höga halter. Syrorna kan hjälpa matsmältningsapparaten och minska inflammationer i tarmen. Vitaminerna som finns i det fermenterade teet kan också göra att du får mer energi och att du känner dig piggare. Andra positiva effekter som kombucha kan ha på kroppen och på din hälsa är:

 

  • att den ger bättre sömn
  • att den stimulerar immunförsvaret
  • att den sänker blodsockret
  • att den stärker hjärtat.

 

Vår rekommendation är dock att ta det lite försiktigt i början och låta kroppen vänja sig vid drycken. Är din mage känslig för koffein, socker och syra ska du vara lite extra försiktigt. Brukar du dock dricka kaffe eller få i dig koffein på annat sätt, äta en del sött och surt klarar du alldeles säkert också kombucha och kan då dra nytta av alla dryckens positiva effekter på kroppen.

När ska man dricka kombucha?

Du kan dricka fermenterat te precis när du vill. Du kanske väljer att dricka teet som ett mellanmål eller så tar du med dig kombucha till gymmet för att få en liten energikick efter träningen. Det vanligaste är kanske ändå att bjuda drycken till middagen. Smaken är, som sagt, lite speciell, men den syrliga och lite bubbliga drycken uppskattas av många. Först och främst är det kanske vuxna som uppskattar smaken, men även många barn och ungdomar gillar kombucha. Du kan faktiskt bjuda kombucha som ett trevlig alternativ till alkoholhaltiga drycker. Du kan också använda fermenterat te i smoothies och glasser.

 

Börja med en liten klunk eller två och öka sedan upp mängden. Många tycker att det är lagom att dricka ett glas om dagen, medan andra dricker betydligt mycket mer än så. Prova dig helt enkelt fram! Självklart ska du inte överkonsumera drycken.

Har kombucha några biverkningar?

Kombucha är en dryck som många upplever som både stärkande och hälsosam. Det finns inga egentliga biverkningar. Det kan dock ta ett tag för kroppen att vänja sig vid att den fermenterade drycken. Ge därför gärna kroppen en tillvänjningsperiod. Häll bara upp lite av teet i ett glas och börja så. När din kropp har vant sig vid drycken och du har vant dig vid smaken kan du öka upp mängden.

 

Kombucha innehåller koffein. Det är mycket mindre koffein i fermenterat te än i en kopp vanligt te eller i kaffe, men är du känslig för koffein ska du ta det försiktigt med kombucha. En del fermenterade drycker är sötade för att höja upp smaken. Mår du inte bra av socker och vill minska sockermängden ska du välja en kombucha som inte är sötad. Har du diabetes ska du också vara försiktig. Blir du lätt uppsvälld i magen av kolsyrade drycker kan du få samma effekt av kombucha.

 

Alla kosttillskott, livsmedel och drycker ska alltid användas i balanserade mängder. Biverkningar uppstår i de flesta fall när något överkonsumeras. Är du frisk kan du utan problem dricka och njuta av din kombucha i lagom mängder.

 

Det finns dock en del grupper som inte ska dricka kombucha. Eftersom det är en opastöriserad dryck som kan påverkas av dåliga bakterier bör den inte drickas av små barn, gravida, äldre eller personer med ett nedsatt immunförsvar. Fråga gärna din läkare om du är orolig innan du provar fermenterat te första gången.

Kan gravida dricka kombucha?

Eftersom kombucha är en opastöriserad dryck bör du undvika att dricka den om du är gravid. Det samma gäller om du ammar.

Är det alkohol i kombucha? 

Det kan finnas alkohol i kombucha eftersom det är en jäst dryck. Mängden alkohol är dock mycket liten, mycket mindre än i en lättöl till exempel. Kombucha är alltså ingen dryck som du blir berusad av. Vill du avstå från alkohol helt och hållet ska du dock läsa på dryckens innehållsförteckning innan du köper produkten.

Kan man brygga egen kombucha?

Ja, man kan faktiskt brygga egen kombucha hemma på svart, grönt eller vitt te. Det kanske låter avancerat och komplicerat, men det går alldeles utmärkt att göra eget fermenterat te. Det är viktigt att alla behållare och verktyg är noggrant rengjorda. Sterilisera eller desinficera gärna alla flaskor. Du får räkna med att det kommer att ta några dagar, någonstans mellan fem och femton, innan drycken är klar att servera.

 

Framställningsprocessen inkluderar flera steg. Ju längre jäsningsprocess du ger drycken desto syrligare smak får den. Jäser den för kort blir drycken för söt. Låter du den däremot jäsa för länge får du istället en vinäger. Smaka av din kombucha efter några dagar och när drycken fått den där fina balansen mellan sötman och syrligheten avbryter du jäsningen.

 

Du kan välja om din kombucha ska fermenteras en eller två gånger. Fermenterar du den en gång får du en god och syrlig dryck. Fermenterar du den istället två gånger får du en svagt kolsyrad dryck. Vill du smaksätta din kombucha ska du göra det under den andra jäsningsprocessen. Några förslag på smaksättare är:

 

  • ingefära
  • citron
  • granatäpple
  • fläder
  • honung
  • hallon
  • grönt te
  • aloe vera.

 

Under jäsningen samarbetar svampen, scoby, med tebladen. Jäsningen genererar också ett nytt lager av svamp. Den bildas på teets yta och har en geléliknande konsistens. För varje bryggning blir den tjockare och tjockare. Du kan ta bort några lager av svampen när du ska starta en ny sats, eller så ger du bort till den en vän som är nyfiken på kombucha och vill testa att brygga den fermenterade drycken. Du kan alltså använda samma svamp flera gånger. När den har blivit mörkbrun eller svart har den dock förlorat sin styrka och då är det dags att köpa en ny. Luktar svampen illa eller har börjat mögla är det också dags att slänga den och börja om med en ny svamp. Har du inte tålamod att brygga egen kombucha kan du istället enkelt och smidigt beställa drycken här hos oss på Tillskottsbolaget.

Hur länge håller kombucha?

Kombucha håller länge. Har du den i en tätslutande flaska kan den hålla flera veckor i kylskåpet. Den kommer dock att bli mer syrlig i smaken ju längre den står. Låter du din kombucha stå alldeles för länge kommer du till slut att få en vinäger. Det är inte så gott att dricka, men går utmärkt att använda som smaksättning i matlagning och som dressing till sallader.

Till slut – vad är grejen med den trendiga drycken kombucha?

Det kommer behövas mer forskning innan vi lär oss om dryckens alla positiva effekter på kroppen. Självklart är det viktigt att vi också upptäcker vilka eventuella biverkningar fermenterat te kan ha. Redan nu vet vi dock att många upplever att de mår mycket bättre sedan de startat med kombucha. Deras immunförsvar får en boost och deras magar fungerar bättre. Prova gärna kombucha du också! Du kommer att få i dig många nyttigheter och dessutom är den både god och läskande. Börja med ett halvt glas och öka mängden när din kropp har vant sig vid den fermenterade drycken. Men som alltid med alla livsmedel, drycker och tillskott – överdriv inte konsumtionen.

Senaste

Allt du behöver veta om återhämtning!

Allt du behöver veta om återhämtning!

Efter ett intensivt träningspass är återhämtning lika viktig som själva träningen för att uppnå optimala resultat och främja övergripande hälsa. Återhämtning handlar om att ge kroppen tid och resurser för att reparera och återställa sig efter ansträngande fysisk aktivitet. Genom att prioritera rätt återhämtningsstrategier kan man främja muskelreparation, återfyllning av energireserver och minska risken för skador och utbrändhet. I denna artikel utforskar vi betydelsen av återhämtning efter träning, olika återhämtningsmetoder och hur du kan integrera dem i din träningsrutin. Oavsett om du är en elitidrottare eller en motionär, kommer du att upptäcka vikten av återhämtning och lära dig praktiska tips för att optimera dina träningsresultat och främja en hållbar och balanserad livsstil. Låt oss dyka in i världen av återhämtning och ge din kropp den omsorg och vila den behöver för att blomstra efter träningen.

Välj rätt proteinpulver!

Välj rätt proteinpulver!

Proteinpulver har länge varit ett hett ämne inom träning och fitness. Det är ett praktiskt kosttillskott som hjälper till att öka proteinintaget och stödja muskeluppbyggnad och återhämtning. Genom att tillhandahålla en koncentrerad dos av essentiella aminosyror kan proteinpulver vara ett värdefullt verktyg för idrottare, träningsentusiaster och de som strävar efter att uppnå sina hälsomål. Här nedan går vi igenom fördelarna med proteinpulver, olika typer av proteinkällor och hur du kan integrera detta kosttillskott i din dagliga rutin. Oavsett om du är nybörjare eller erfaren inom träning, finns det mycket att lära sig om proteinpulver och dess roll för att främja en hälsosam och aktiv livsstil.

Träningsupplägg för 2 dagar/veckan

Träningsupplägg för 2 dagar/veckan

Vill du träna men hinner bara 2 träningspass i veckan? Ja men ingen fara! All träning som blir av är bra, men för att få ut så mycket som möjligt av dina träningspass är det bra att ha en plan. Genom att ha ett träningsupplägg och veta vad du ska träna i förväg kan du effektivisera och maximera din träning. Här nedan följer ett träningsschema för 2 dagar i veckan uppdelat på ett överkroppspass och ett underkroppspass. Det här träningsupplägget är perfekt för dem som har begränsad tid men fortfarande vill uppnå resultat. Med endast två träningsdagar i veckan kan du få en effektiv och balanserad träning för hela kroppen. En dag fokuserar på att stärka och forma dina underkroppsmuskler, medan den andra dagen ägnas åt att träna och stärka dina överkroppsmuskler. Genom att kombinera övningar för både under- och överkroppen får du en komplett träningsrutin som främjar både styrka och muskelutveckling.

Därför ska du involvera basövningar i din träning!

Därför ska du involvera basövningar i din träning!

Basövningar på gymmet utgör grunden för en effektiv och funktionell träning. Dessa övningar involverar flera muskelgrupper och hjälper till att bygga styrka, öka muskelmassa och förbättra kroppens funktionella förmågor. Basövningar är också användbara för att förbättra kroppens stabilitet, balans och koordination. Att inkludera basövningar i ditt träningsprogram kan hjälpa dig att nå dina träningsmål och uppnå en stark, välbalanserad fysik. Men vilka basövningar finns det och vilken övningen aktiverar flest muskler? Det och lite till går vi igenom här!

Bra mat efter träning!

Bra mat efter träning!

Att äta rätt mat efter träning är avgörande för att optimera återhämtningen och främja muskeluppbyggnaden. Efter fysisk aktivitet behöver kroppen näring för att reparera och återställa muskelvävnad samt fylla på energireserverna. En välbalanserad måltid efter träning bör innehålla protein för muskelreparation, kolhydrater för att återställa energinivåerna och andra näringsämnen för att främja återhämtning. Att äta inom en viss tidsram efter träningen kan hjälpa till att optimera näringsupptaget och återhämtningen. Men vad händer om man inte äter efter träning? Allt detta och lite till går vi igenom här nedan!

Are you in the right place?
Choose country
Continue to tillskottsbolaget.se