Taurin - Kp taurin aminosyror billigt online - Tillskottsbolaget
Fri frakt över 500kr
Bonusprodukter
Poäng på alla dina köp
Valuta:
X

Shopping from a different country?

Now you can shop at Swedish prices in your country!

Select country:

Fri frakt över 500kr! Bonusprodukter! Poäng på alla dina köp
Kategorier

Taurin

Taurin är en aminosyra som, vid sidan av dess naturliga förekomst i samtliga livsmedel från djurriket, ofta återfinns som en av de självskrivna ingredienserna i energidrycker. När det kommer till styrketräning i allmänhet och kroppsbyggare i synnerhet har taurin blivit populärt främst tack vare dess bidrag till känslan av det vi ofta kallar “pump”, den där känslan av tryck i muskulaturen, vilket är ett mycket uppskattat inslag när vi vill ha den där extra skjutsen under träningspasset. Aminosyran är vanligt förekommande i våra muskler och denna känsla av tryck uppnås först främst genom att taurinet drar till sig och binder vatten i muskulaturen. Det är dock inte bara inför ett träningspass som taurin används utan folk i gemen åtnjuter dess positiva effekter på prestationsförmågan och energinivåerna även i mer vardagliga sammanhang.

SOLID Nutrition Taurine, 320 g
Taurin i pulverform med 100% taurin, en aminosyra som bland annat bidrar till ökad muskelpump...
169 kr
Kp!
Info
Star Nutrition Taurine, 320 g
Taurine från Star Nutrition innehåller 100% taurin, ett aminosyraderivat som ger fö...
129 kr
Kp!
Info
2 x SOLID Nutrition Taurine, 320 g
10
Taurin i pulverform med 100% taurin, en aminosyra som bland annat bidrar till ökad muskelpump...
304 kr (338 kr)
Scitec Nutrition Taurine, 90 caps
Väldoserat tillskott med Taurin från Scitec Nutritin! En aminosyra som även är...
99 kr
Kp!
Info
4 x SOLID Nutrition Taurine, 320 g
20
Taurin i pulverform med 100% taurin, en aminosyra som bland annat bidrar till ökad muskelpump...
541 kr (676 kr)

Köp taurin hos Tillskottsbolaget

Myten om att taurin skulle utvinnas ur urin från tjurar tycks fortfarande leva kvar. Bakgrunden till detta påstående, ett påstående som vi en gång för alla kan dementera, är det faktum att namnet kommer från latinets taurus (vilket betyder tjur) eftersom ämnet först upptäcktes i gallan på en oxe.


Vad är taurin?

Taurin är en icke-essentiell aminosyra som återfinns i hög koncentration i muskulaturen, vävnader, centrala nervsystemet, näthinnan och tallkottkörteln. Att den är icke-essentiell betyder att kroppen inte behöver tillföra aminosyran ifråga utifrån utan kan syntetisera denna för egen maskin. Det är en aminosulfonsyra, en svavelinnehållande aminosyra, och ett derivat av cystein. Cystein fungerar som en antioxidant och förekommer i bland annat huden och håret. Taurin främjar i sin tur bildningen av GABA, vilket är en gammaaminosmörsyra som bland annat stimulerar utsöndringen av tillväxthormoner. Du kan läsa mer om GABA här.
Till skillnad från de flesta andra aminosyror bidrar taurin inte till muskeluppbyggnaden då den inte är delaktig i bildandet av protein.

Taurin fyller en rad olika funktioner i kroppen. Aminosyran bidrar bland annat till att salt-vatten-balansen i kroppens celler fungerar normalt, vilket gör den delaktig i regleringen av hjärtrytmen. Den verkar också ha liknande egenskaper som en antioxidant och kan därmed skydda cellerna från oxidativ stress. Till dess effekter hör också reglering av mineraler som till exempel kalcium i cellerna samt understödjande av såväl ögonhälsa som det centrala nervsystemet i allmänhet.

I huvudsak finns taurin i stor utsträckning i animaliska livsmedel som kött och fisk och den mängd som kroppen själv kan producera är tillräcklig för att täcka människans grundläggande behov. Däremot är det omöjligt att få i sig tillräckligt stora mängder taurin via kosten för att uppnå märkbar effekt vid träning, varför tillskott med taurin har singlat upp som ett bra alternativ för personer som vill åt det där lilla extra. Även veganer och vegetarianer kan dra fördel av att komplettera sin kost med taurin med tanke på att taurin förekommer i just animalier.
Det kan också tilläggas att kvinnor har ett större behov av taurin än män då hormonet östradiol (ofta betraktat som ett “kvinnohormon”) hindrar taurinsyntesen i levern.

Taurin och prestationsförmåga

Tack vare dess positiva inverkan på salt-vatten-balansen, energinivåerna och musklernas förmåga att kontrahera och producera kraft är taurin en av de vanligaste ingredienserna i energidrycker. Studier har även visat att taurin kan hjälpa till att eliminera slaggprodukter som annars leder till trötthet och försämrad muskelfunktion, vid sidan av dess förmåga att skydda musklerna från cellskada och oxidativ stress. Som om detta inte vore nog kan det även öka fettförbränningen under träning.
Främst uthållighetsidrottare, som cyklister och löpare, har uppvisat förhöjd prestationsförmåga (detta mätt i distans) i samband med intag av extra taurin. 

Värt att ha i åtanke, återigen, är att taurin i största mån används i syfte att öka muskeltrycket och uthålligheten och att denna aminosyra inte deltar i proteinbildningen, vilket betyder att den inte direkt bidrar till själva muskelbyggnaden.
Tillskott med aminosyror som är direkt involverade i proteinomsättningen och därmed muskeluppbyggnaden är det vi känner som EAA (Essential Amino Acids) och BCAA (Branched-Chain Amino Acids).

Dosering och rekommendationer

Taurin förekommer i hög koncentration i energidrycker och just detta ämne kan vara känsligt med tanke på att dessa drycker ibland innehåller andra ingredienser som kan vara hälsoskadliga i större mängder. Den övre gränsen för vad som anses toxiskt när det gäller just taurin är dock mycket hög och vissa studier vill mena att uppåt 3000 mg per dag kan anses säkert. Normal dosering ligger ofta någonstans runt 500-2000 mg per dag och detta tros inte ge upphov till några otrevliga bieffekter.

Köp nu. Betala senare med Klarna.