Taurin - Köp taurin aminosyror billigt online - Tillskottsbolaget
Fri frakt över 500kr
Bonusprodukter
Poäng på alla dina köp
Currency currency
X

Shopping from a different country?

Please select your country to get the right currency!

Fri frakt över 500kr Bonusprodukter Poäng på alla dina köp
Kategorier

Taurin

Taurin är en aminosyra som, vid sidan av dess naturliga förekomst i samtliga livsmedel från djurriket, ofta återfinns som en av de självskrivna ingredienserna i energidrycker. När det kommer till styrketräning i allmänhet och kroppsbyggare i synnerhet har taurin blivit populärt främst tack vare dess bidrag till känslan av det vi ofta kallar “pump”, vilket är ett mycket uppskattat inslag när vi vill ha den där extra skjutsen under träningspasset. Det är dock inte bara inför ett träningspass som taurin används utan folk i gemen åtnjuter dess positiva effekter på prestationsförmågan och energinivåerna även i mer vardagliga sammanhang. Köp taurin hos oss på Tillskottsbolaget!

Sortera efter
Olimp Taurine Mega Caps, 120 caps
20
Taurine Mega Caps är ett kosttillskott från Olimp innehållandes rent taurin.
111 kr (139 kr)
Köp!
Info
SOLID Nutrition Taurine, 320 g
15
Taurin i pulverform med 100% taurin, en aminosyra som bland annat bidrar till ökad muskelpump...
143 kr (169 kr)
Köp!
Info
Star Nutrition Taurine, 320 g
Taurine från Star Nutrition innehåller 100% taurin, ett aminosyraderivat som ger fö...
129 kr
Köp!
Info
2 x SOLID Nutrition Taurine, 320 g
15
Taurin i pulverform med 100% taurin, en aminosyra som bland annat bidrar till ökad muskelpump...
286 kr (338 kr)
Swedish Supplements Taurine, 200 g
34
Taurin är en aminosyra som naturligt förekommer i kroppen och spelar en viktig roll i fl...
99 kr (149 kr)
Köp!
Info
Scitec Nutrition Taurine, 90 caps
Väldoserat tillskott med Taurin från Scitec Nutritin! En aminosyra som även är...
99 kr
Köp!
Info
4 x SOLID Nutrition Taurine, 320 g
15
Taurin i pulverform med 100% taurin, en aminosyra som bland annat bidrar till ökad muskelpump...
572 kr (676 kr)

Vad är taurin?

Taurin är en icke-esentiell aminosyra, alltså en aminosyra som kroppen kan tillverka på egen hand och det är därför ingenting vi behöver tillföra via kosten eller kosttillskott. Den skapas av aminosyrorna cystein och metionin och är rentutav den fria aminosyran vi naturligt har mest utav. Den spelar en stor roll i uppbyggnad och reparation av ny vävnad.
Den förekommer i livsmedel som kött, fisk och skaldjur. Även fast vi får i oss extra från dessa livsmedel och ev även från kosttillskott finns det ingen forskning som visar på att de mängder vi får i oss utöver det som bildas naturligt i kroppen skulle vara skadligt för oss.
Det är en svavelinnehållande aminosyra, även kallad aminosulfonsyra. Vi har tre sådana i kroppen, cystein, cystin och metionin. Dessa aminosyror som innehåller svavel spelar en roll i många av kroppens fysiologiska funktioner tack vare att just svavel är en viktig beståndsdel i keratin och kollagen som finns i hela kroppen. Det bygger upp brosk, senor, bindväv, hjärna, muskler, hud, hår och naglar.

När ska man ta taurin?

Taurin har många olika effekter i kroppen. Då det till stor del står för återuppbyggnad och därav återhämtning, samt till viss del har stor lugnande effekt tack vare synergin med GABA, kan det med fördel tas innan sänggående för att kunna bidra till bättre sömn
Vad som då kan kännas lite motsägelsefullt är att det även har positiv effekt på prestation och det hittas därför i både pre workout-produkter och energidrycker. Det finns för få studier gjorda på rent taurin för att man helt ska kunna konstatera vilka effekter det har i sig då de flesta är gjorda på energidrycker eller andra produkter innehållandes bland annat t.ex koffein. Därför ser vi inte ett rättvist resultat på vad just detta ämne ger för effekt. I de få studier som gjorts visar dock resultaten på att ett intag verkar ha samma prestationshöjande effekt som koffein. Då studierna på koffein är hundratals och de på taurin bara är ett tiotal är underlaget och beviset för detta självklart inte lika starkt.

Vad är taurin bra för?

Taurin fyller en rad olika funktioner i kroppen. Aminosyran bidrar bland annat till att salt-vatten-balansen i kroppens celler fungerar normalt, vilket gör den delaktig i regleringen av hjärtrytmen. Den verkar också ha liknande egenskaper som en antioxidant och kan därmed skydda cellerna från oxidativ stress. Till dess effekter hör också reglering av mineraler som till exempel kalcium i cellerna samt understödjande av såväl ögonhälsa som det centrala nervsystemet i allmänhet.
Tack vare dess positiva inverkan på salt-vatten-balansen, energinivåerna och musklernas förmåga att kontrahera och producera kraft är det en av de vanligaste ingredienserna i energidrycker. Studier har även visat att aminosyran kan hjälpa till att eliminera slaggprodukter som annars leder till trötthet och försämrad muskelfunktion, vid sidan av dess förmåga att skydda musklerna från cellskada och oxidativ stress. Som om detta inte vore nog kan det även öka fettförbränningen under träning.
Främst uthållighetsidrottare, som cyklister och löpare, har uppvisat förhöjd prestationsförmåga (detta mätt i distans) i samband med intag av extra taurin.
Värt att ha i åtanke, återigen, är att det i största mån används i syfte att öka muskeltrycket och uthålligheten och att denna aminosyra inte deltar i proteinbildningen, vilket betyder att den inte direkt bidrar till själva muskelbyggnaden.

Vad är dåligt med taurin?

Är det någon aminosyra som inte alltid har det bästa av rykten är det denna. Ofta hör vi det i samband med att barn eller unga råkat illa ut på grund av att de druckit en stor mängd energidrycker innehållandes just detta ämne, ofta då i samband med alkohol. Men, vad är det som är dåligt med taurin, egentligen? Eller är det ens farligt? Faktum är att det inte finns några studier som bevisar att det skulle vara riskfyllt att dricka en energidryck eller inta någon form av kosttillskott med taurin. Ofta innehåller dessa produkter flertalet andra ämnen som har en liknande, uppiggande effekt, så du bör alltid vara försiktig och följa rekommendationen för produkten.
Likt många andra ämnen kan ett stort intag under en längre tid ha negativ effekt på din hälsa. Du bör därför hålla koll på ditt intag, och hålla det på en rekommenderad nivå. Viktigt att komma ihåg är dock att det kan finnas minst lika stora risker med att få i sig för lite.

Vad är taurin gjort av?

Det tillverkas naturligt i kroppen av aminosyrorna cystein och metionin och förekommer även i alla livsmedel från djurriket, framförallt kött och fisk. Grönsaker och frukt innehåller inte taurin. Ryktet om att det skulle komma från tjurar och deras urin stämmer inte. Namnet kommer från Taurus som betyder tjur på latin, då det först upptäcktes I gallan på en oxe. Det är troligtvis därifrån dessa rykten kommer men det som förekommer i energidrycker och kosttillskott är framställt på syntetiskt väg.

Hur påverkas kroppen av taurin?

Man vet att det hjälper till att balansera vätskebalansen i kroppen och att det har påverkan på nervsystemet. Ämnet finns i stora mängder i hjärnan och det fungerar som en signalsubstans i nervsystemet vilket har påverkan på bland annat känsla av smärta och hormonutsöndring. Det inte är en energigivande aminosyra och den används inte heller som bränsle för muskler.
Vad många inte vet är att taurin är en en agonist till GABA (gammaaminosmörsyra), vilket innebär att de arbetar i synergi. Gammaaminosmörsyra är också en aminosyra, som också är en signalsubstans i det centrala nervsystemet. Den får oss att känna lugn och välbefinnande.
Taurin hjälper till att höja nivåerna av GABA i hjärnan och det kan därför vara fördelaktigt att ta de två tillsammans innan sänggående.
Det fungerar också som en antioxidant och snabbar på återhämtning, det motverkar skada och hjälper till med återuppbyggnaden av musklerna.
Eggentligen bidrar det inte till själva muskeluppbyggnaden som de aminosyror som ingår i proteiner gör. Det har istället större funktion när det kommer till prestation och musklernas förmåga att kontraheras. En uppskattad egenskap bland kroppsbyggare är bland annat att det bidrar till muskelpumpen tack vare dess effekt på vätske- och mineralbalansen.
Den bildar inte protein och bidrar därför som sagt inte direkt till muskeluppbyggnad men ökad muskelmassa kan ändå vara ett resultat till följd av ökad prestation. Studier har visat att ett intag av taurintillskott under en 7 dagars period ökar vårat VO2-max, vilket är den maximala syrevolymen som vi kan ta upp och använda. Det visade även att utmattningen kom senare än vid tester gjorda utan tillskott.  

Är taurin farligt?

Det finns idag ingen forskning som visar att det taurin vi får i oss via kosten och energidrycker skulle vara farligt för oss och inte heller ett intag av större mängder skulle vara skadligt. Det är dock inte bevisat om större mängder under en längre period har en annan påverkan.
I media har ämnet stundtals kommit på tal i negativ benämning. Detta på grund av att framförallt unga farit illa när de kombinerat energidrycker innehållandes taurin tillsammans med alkohol. Att det skulle vara på grund av just taurinet finna inga belägg för.
Vad många inte vet är att det finns stora risker med att ha brist på taurin, vilket man kan utveckla vid till exempel strikta dieter utan svavelrika aminosyror. Stress och hård träning kräver också mer av dessa aminosyror. Symptom som kan komma vid brist på taurin är hjärtklappning, sömnstörningar, trötthet och snabb viktförlust. Brist kan även uppstå vid zinkbrist och alkoholmissbruk. Detta är sällsynt hos friska vuxna eftersom vi både får i oss det via mat och kan producera det på egen hand. Spädbarn däremot kan inte producera det lika väl som vuxna och är därför beroende av bröstmjölk eller kosttillskott. 

Är taurin urin?

Taurin är inte urin. Precis som att det skulle vara gjort av tjurtestiklar är det bara en myt.

Hur mycket taurin per dag?

Taurin förekommer i hög koncentration i energidrycker och just detta ämne kan vara känsligt med tanke på att dessa drycker ibland innehåller andra ingredienser som kan vara hälsoskadliga i större mängder. Den övre gränsen för vad som anses toxiskt när det gäller just detta ämne är dock mycket hög och vissa studier vill mena att uppåt 3000 mg per dag kan anses säkert. Normal dosering ligger ofta någonstans runt 500-2000 mg per dag och detta tros inte ge upphov till några negativa bieffekter.
Are you in the right place?
Choose country
Continue to tillskottsbolaget.se