Kp Luktsalt hos | Tillskottsbolaget.se
Fri frakt ver 500kr
Bonusprodukter
Pong p alla dina kp
Currency currency
X

Shopping from a different country?

Please select your country to get the right currency!

Fri frakt ver 500kr Bonusprodukter Pong p alla dina kp
Kategorier

Luktsalt
Luktsalt är, precis som namnet avslöjar, ett salt som innehåller olika ingredienser för att lukta på olika sätt, ofta väldigt starkt och ”stickande”. Den vanligaste ingrediensen i luktsalt är ammoniak (ammoniumkarbonat). När ammoniumkarbonat och salt kombineras bildas en gas, en gas som kan förslutas i en burk och nyttjas för inandning. Genom att andas in denna starka, stickande lukt kan du öka ditt uppslag av adrenalin och även prestera bättre. Vanligt är att använda luktsalt vid tyngre lyft, tex inom strongman och styrkelyft när en extra "kick" behövs! Du hittar flera olika typer av luktsalt hos oss på Tillskottsbolaget!

Sortera efter
Nordic Training Gear Luktsalt V.1
Luktsalt V.1 innehåller en ultimat blandning av ammoniumklorid och natriumkarbonat i en burk ...
159 kr
Kp!
Info

Vad är luktsalt?

Luktsalt är en blandning av två kemikalier, natriumkarbonat (salt, vanligtvis hjorthornssalt) och vanligtvis ammoniumkarbonat. Blandningen av dessa orsaker en reaktion och ammoniakgas bildas.

 

Vad gör luktsalt?

Det luktsalt gör är att det släpper ut en gas, ammoniakgas. När du andas in denna gas irriteras slemhinnorna i din näsa, men även lungor. Detta utlöser i sin tur en inhalationsreflex, det vill säga en reflex som får musklerna som kontrollerar din andning att jobba snabbare. Resultatet av detta? Din syresättning förbättras, din koncentrationsförmåga ökar, du blir mer ”vaken” och alert, samt får en ökad prestationsförmåga.

 

Hur använder man luktsalt?

Luktsalt används som ett slags stimulerande medel i diverse sporter för att öka prestationsförmågan. Kort innan ett tyngre lyft, en match eller liknande tillfälle när det krävs att du presterar på topp använder du luktsaltet på följande sätt:

 

  1. Skaka burken med luktsalt
  2. Öppna locket på burken med luktsalt försiktigt. Antingen öppnar du locket helt eller lämnar du endast en liten springa mellan locket och burken.
  3. Håll burken med luktsalt ca 10cm från näsan och andas in ordentligt, med näsan.
  4. Stäng burken ordentligt
  5. Prestera på topp!

 

När ska man använda luktsalt?

Tillfällena när du kan använda dig av ett luktsalt är flera. Går vi tillbaka lite i tiden, till 1800-talet mer specifikt, vet vi att luktsalt främst användes för att väcka personer som svimmat eller tappat medvetandet. Det var ett effektivt sätt att väcka människor på och luktsalt användes alltså framförallt i läkemedelssyfte.

 

Idag används luktsalt inte som läkemedel utan i prestationshöjande syfte, för att ge adrenalinpåslag, öka syresättningen och prestationsförmågan. Som mest populärt är luktsalt inom kraftsporten, där bland annat styrkelyft, tyngdlyftning och strongman hör till. Men även inom brottning, ishockey och amerikansk fotboll är det inte helt ovanligt att luktsalt förekommer för att öka prestationsförmågan innan och/eller under matcher.

 

Även du som tränar på gym kan använda luktsalt inför dina extra tunga lyft. Tex är det många som använder luktsalt innan de ska ta ett nytt PB (personbästa) i speciellt tunga lyft.

 

Varför använder man luktsalt?

Den främsta anledningen till att man använder luktsalt, oavsett i vilket tillfälle, är den ökade prestationsförmågan och adrenalinkicken det ger! Det är ett snabbt och enkelt sätt att prestera bättre direkt, utan att behöva inta kosttillskott tiotals minuter innan lyftet.

 


Hur känns luktsalt?

Luktsalt består som tidigare nämnt av två kemikalier, natriumkarbonat (salt, vanligtvis hjorthornssalt) och vanligtvis ammoniumkarbonat. Blandningen av dessa orsaker en reaktion och ammoniakgas bildas. När du andas in denna gas irriteras slemhinnorna i näsa samt lungor och en stark, stickande känsla uppstår.

 

Andas du in väldigt mycket eller tex håller burken för nära näsan vid inandning kan det ge en riktigt obehaglig känsla och nästan få motsatt effekt, då det helt enkelt blir ”för mycket”.

 

Vilka använder luktsalt?

Som mest populärt är luktsalt inom kraftsporten, där bland annat styrkelyft, tyngdlyftning och strongman hör till. Men även inom brottning, ishockey och amerikansk fotboll är det inte helt ovanligt att luktsalt förekommer för att öka prestationsförmågan innan och/eller under matcher.

Även du som tränar på gym kan använda luktsalt inför dina extra tunga lyft. Tex är det många som använder luktsalt innan de ska ta ett nytt PB (personbästa) i speciellt tunga lyft.

 

Är luktsalt farligt?

Viktigt att komma ihåg är att luktsalt är avsett för atleter och bör endast användas i prestationshöjande syfte. Men faktum är att luktsalt innehåller eftersett oerhört lite gas och är, trots att det kan upplevas annorlunda, inte farligt! Hålls burken med luktsalt för nära näsan kan en brännande känsla uppstå i näsan vilket kan upplevas som obehagligt men som är helt ofarligt! Men, använd luktsalt med försiktighet och alltid enligt rekommendation.

Are you in the right place?
Choose country
Continue to tillskottsbolaget.se