MCT - Kp MCT olja, Omega-3 & Fettsyror - Tillskottsbolaget
Fri frakt ver 500kr
Bonusprodukter
Pong p alla dina kp
Currency currency
X

Shopping from a different country?

Please select your country to get the right currency!

Fri frakt ver 500kr Bonusprodukter Pong p alla dina kp
Kategorier

MCT

MCT är en förkortning för det engelska Medium Chain Triglycerides och en unik form av fett som bevisats kunna ge en rad positiva hälsaoeffekter. Bland annat kan ett in-tag öka dina energinivåer, UTAN att energin lagras som fett i kroppen. Detta gör fett-syran unik och väldigt populär, inte minst hos fitnessatleter! Det som ger den dessa unika egenskaper är dess korta kedjelängd i jämförelse med fettsyror så som exem-pelvis Omega-3 och 6. MCT är därför ett populärt kosttillskott bland personer som tränar och/eller går på diet. Hos oss på Tillskottsbolaget hittar du ett brett utbud!
Sortera efter
Mutant Core Series MCT Oil, 946 ml
25
Oavsett om du går på en speciellt diet eller vill få en extra kick inför tr...
299 kr (399 kr)
Kp!
Info
2 x Mutant Core Series MCT Oil, 946 ml
25
Oavsett om du går på en speciellt diet eller vill få en extra kick inför tr...
599 kr (798 kr)
Pureness MCT-olja, 500 ml
MCT står för medellånga fettsyror. MCT-Olja från Pureness tillverkas av kokoso...
159 kr

Vad är MCT?

MCT-olja är en typ av olja som består av Medium Chain Triglycerides, och är medellånga vegetabiliska fettsyror. Oljan framställs främst från kokosolja och palmolja. Som nämnt är den uppbyggt av medellånga kedjor (8-10 kolmolekyler) av fettsyror. Det är dessa kedjor som ger oljan dess unika egenskaper. Detta för att MCT kan absorberas direkt i magsäcken för att sedan åka till levern och omvandlas till energi. Då på nolltid!
Mer specifikt omvandlas fettsyrorna till ketoner som släpps ut och transporteras i blodet runt i hela kroppen och förser oss med energi, snabbt. Detta skiljer den åt från andra fettsyror som majoriteten inte tas upp så snabbt i kroppen och inte heller faktiskt stimulerar fettförbränningen, något som denna olja gör!

Vad är MCT bra för?

Fördelarna och de positiva effekterna MCT-fetterna är många! Den främsta och kanske mest uppenbara fördelen är att kroppen tar upp det direkt och använder det som energi. Av den anledningen är det oerhört fördelaktigt för dig som tränar och vill ha ett energitillskott. Det tas upp lika snabbt som kolhydrater, men innehåller DUBBELT så mycket energi per gram som kolhydrater gör. Detta gör att MCT-oljan med fördel kan intas såväl innan som efter träning. Även idrottare inom uthållighetsidrotter kan med fördel använda detta då de kan göra de möjligt att spara på glykogenet i musklerna och därmed öka sin uthållighet!
Ytterligare en fördel är att fettsyrorna är vegetabiliska, det vill säga ej utvunna ur djur eller andra animaliska produkter. Alltså kan även du som är vegan eller vegetarian ta del av tillskottet och alla dess hälsofördelar. De kan även med fördel användas som en snabb energikälla för dig som går på exempelvis LCHF (Low Carb High Fat) eller KETO (ketogen kost)diet och ska undvika kolhydrater men behöver energi.
MCT-olja kan även vara något för dig som vill förbränna fett. Bland annat kan den minska din aptit och på så sätt hjälpa dig på vägen mot en viktnedgång och fettförbränning. Ketonerna som vi tidigare nämnde bildas i processen i levern skickar ut signaler till din kropp att använda sig av det lagrade fett du har som energikälla, istället för att bryta ned och använda din muskelmassa.

Vad är skillnaden mellan MCT olja och kokosolja?

Två former av olja som ofta blandas ihop är MCT olja och kokosolja, detta trots att det är två olika typer av fetter. En vanlig orsak att de blandas ihop är på grund av att MCT kan erhållas från kokosoljan. Med andra ord innehåller kokosolja Medium Chain Triglycerides, men i en betydligt lägre koncentration.
Så, vad är skillnaden på de olika fetterna? Eftersom kokosolja innehåller en lägre koncentration MCT tas den inte upp lika snabbt av kroppen och används alltså inte lika effektivt. Med andra ord har även kokosoljan hälsofördelar så som ökade energinivåer, minskad inflammation etc, men i en betydligt mindre omfattning.

Hur mycket MCT per dag?

Vad gäller mängden MCT som bör intas per dag ser rekommendationerna lite olika ut, och det finns egentligen ingen fastställd dos som rekommenderas till alla. Detta beror på flerta-let faktorer, bland annat vikt och kön men även hälsotillstånd och aktivitetsnivå, samt syfte med intaget.
Den allmänna rekommendationen vad gäller dosering ligger runt en tesked, till 1-2 matskedar. Vanligt är att börja med en tested om dagen för att sedan successivt öka upp till en matsked eller två.
Läs alltid tillverkarens rekommendationer kring användning och dosering, och öka gradvis upp.

Hur äter man MCT olja?

Denna olja har flertalet användningsområden och möjligheterna är fler än du tror! Självklart kan den intas bara som den är, enligt tillverkarens rekommenderade doseringen du hittar på produkten.
Vanligt är att till exempel tillsätta den skvätt i ditt kaffe eller te, i ditt bakverk, pasta, sallad, drinkar eller smoothies. Dessutom klarar oljan av värme väldigt bra och kan därför med fördel användas i matlagning som ett nyttigare alternativ till andra typer av matfett. Men vi rekommenderar alltid att du utgår från den rekommenderade doseringen på produkten, hur du än väljer att inta oljan. Detta för att uppnå bäst resultat!
Så, prova dig fram och se hur just du föredrar att inta din MCT-olja. Möjligheterna är som sagt många!

När ska man ta MCT olja?

Det finns ingen speciell tidpunkt när du ska inta MCT-olja, utan det kan egentligen intas när som helst på dagen. Vissa tillverkare rekommenderar att ta det i samband med måltid, detta för att det då kan öka din mättnadskänsla. Något som kan vara fördelaktigt vid vikt-nedgång. Andra tillverkare rekommenderar att ta det innan träning, detta för att ta del av dess positiva effekter på energi, uthållighet och prestation.
Vanligt är även att inta det på morgonen, genom att hälla i det i kaffet.

Kan man överdosera MCT olja?

Precis som med alla kosttillskott och livsmedel kan MCT överdoseras. Oljan är väldigt kaloririk och får du i dig för mycket kan det ge motsatt effekt, det vill säga leda till en vik-tökning istället för viktminskning. Överdosering kan även resultera i bieffekter så som diverse magbesvär.
Följ därför alltid tillverkarens rekommendationer och börja med en lägre dos innan du sakta men säkert trappar upp.

Varför MCT pulver?

MCT finns att tillgå i flera olika former, där olja i flytande form är den absolut vanligaste. Men det finns alltså även i pulverform! Fetterna har då konverterats till pulver, helt utan att förlora de positiva effekterna av tillskottet. Faktum är att många föredrar pulverformen framför den flytande, just för att det är praktiskt att använda när du är on the go!
Det finns dessutom en del fördelar med att välja pulverformen, bland annat har de många gånger längre hållbarhet och är lättare att dosera. Inte nog med det, risken för att du får problem med matsmältningen är mindre. Så upplever du att din kropp har svårt att smälta MCT-olja kan det vara en bra idé att testa pulvret istället.
Många gånger innehåller dessa även andra ingredienser, så som protein och/eller fibrer. Detta ger produkten ett lägre kaloriinnehåll och kan dessutom ge en ytterligare ökad mätt-nadskänsla, något många uppskattar.

Kan man gå upp i vikt av MCT-olja?

MCT-olja är ett tillskott som ofta används som ett komplement till en lågkalori-kost och fysiskt aktiv livsstil, detta på grund av att det kan ha en positiv effekt på just viktnedgång och fettförbränning. Något som dock är oerhört viktigt är att du intar det i en måttlig dos. Överdoserar du fettsyran kan du nämligen få motsatt effekt och alltså gå upp i vikt istället för att gå ned. Detta beror på att oljan är oerhört kaloririk.
Därför bör du alltid börja med en lägre mängd, just för att inte riskera att gå upp i vikt.

Kan man ta MCT-olja på kvällen?

Som tidigare nämnt finns det ingen fast rekommendation kring när du bör inta MCT. Det beror nämligen på flertalet faktorer, däribland syftet med intaget. Vill du få extra energi till träningspasset? Då kan det vara fördelaktigt att inta det strax innan träning. Vill du öka din mättnadskänsla? Ta det i samband med en måltid! Vill du förbättra din sömnkvalitet? Inta det innan du går och lägger dig!
Anledningen till att tillskottet med fördel kan intas på kvällen är just dess påverkan på sömnen. Tack vare att det främjar produktionen av ketonkroppar, som bland annat kan sänka dina nivåer av stresshormoner, ge dig en djupare och bättre sömn.
Are you in the right place?
Choose country
Continue to tillskottsbolaget.se