Citrullin - Klassisk och effektiv prestationshjare - Tillskottsbolaget
Fri frakt ver 500kr
Bonusprodukter
Pong p alla dina kp
Currency currency
X

Shopping from a different country?

Please select your country to get the right currency!

Fri frakt ver 500kr Bonusprodukter Pong p alla dina kp
Kategorier

Citrullin

Citrulin är ett ämne som är mycket intressant för den som ägnar sig åt hård träning och framförallt tung styrketräning. Det är en icke-essentiell aminosyra, vilket betyder att kroppen kan syntetisera den på egen hand, till skillnad från essentiella aminosyror som kontinuerligt måste tillföras utifrån. Den fyller många funktioner i kroppen och inte minst vad gäller dess inverkan på det vi känner som “muskeltryck” eller “muskelpump” och musklernas förmåga att utföra arbete under en längre tid. Hos oss på Tillskottsbolaget hittar du flertalet olika kosttillskott med citrullin!
Sortera efter
SOLID Nutrition L-Citrulline, 240 g
SOLID Nutrition L-CITRULLIN innehåller 100% rent L-citrullin i pulverform.
299 kr
Kp!
Info
SOLID Nutrition Citrulline Malate, 250 g
17
SOLID Nutrition CITRULLINE MALATE innehåller 100% citrullinmalat i pulverform. L-citrullin bu...
199 kr (239 kr)
Kp!
Info
2 x SOLID Nutrition L-Citrulline, 240 g
20
SOLID Nutrition L-CITRULLIN innehåller 100% rent L-citrullin i pulverform. Här till pake...
478 kr (598 kr)
Swedish Supplements L-Citrulline Malate, 250 g
Swedish Supplements Citrulline Malate är ett kosttillskott för den seriöse atleten!...
279 kr
Kp!
Info
4 x SOLID Nutrition L-Citrulline, 240 g
20
SOLID Nutrition L-CITRULLIN innehåller 100% rent L-citrullin i pulverform. Här till pake...
956 kr (1196 kr)
BioTechUSA Citrulline Malate, 90 caps
L-Citrullin kapslar från BioTechUSA för muskeluppbyggnad och extra pump.
199 kr
Kp!
Info
Star Nutrition Citrullin Malate, 240g
Citrullin Malate är ett kosttillskott från Star Nutrition som består av 98 % rent c...
219 kr
Kp!
Info
2 x SOLID Nutrition Citrulline Malate, 250 g
17
SOLID Nutrition CITRULLINE MALATE innehåller 100% citrullinmalat i pulverform. L-citrullin bu...
398 kr (478 kr)
5% Nutrition CORE L-Citrulline 3000, 60 serv.
Citrullin med extra tillsatt Glycerol för optimal pump.
Perfekt att tillsatta i valfri PWO e...
299 kr
Strength N.O. Extreme, 180 caps
N.O Extreme från STRENGTH innehåller aminosyrorna arginin och citrullin som länge v...
269 kr
Kp!
Info
4 x SOLID Nutrition Citrulline Malate, 250 g
17
SOLID Nutrition CITRULLINE MALATE innehåller 100% citrullinmalat i pulverform. L-citrullin bu...
796 kr (956 kr)

Vad är citrullin?

Det talas ofta om aminosyror i generella ordalag och man glömmer lätt bort att särskilja de olika komponenterna och dess respektive egenskaper och funktioner. Detta är synd, särskilt då supplementering med enskilda aminosyror kan vara just det som tar din träning, och resultaten, till nästa nivå. L-citrullin är ett exempel på en aminosyra som ofta får oförtjänt lite uppmärksamhet. Själva namnet kommer från latinets citrullus som betyder vattenmelon och det var just därifrån som ämnet först isolerades.
Citrullin omsätts i kroppen till arginin och senare kväveoxid. Kväveoxid, NO, är en gas som är viktig för bland annat immunförsvaret, nervsystemet och, inte minst, blodcirkulationen. Kväveoxid medverkar bland annat i vasodilatation, vilket är en process där kroppens blodkärl dilaterar (slappnar av och vidgar sig) och därmed understödjer transporten av både blod och syre till de arbetande musklerna. Detta ökade syre- och blödflöde är av yttersta vikt för att du ska kunna prestera på på ditt absoluta max och för att återhämtningen efter träning ska kunna ske så snabbt och effektivt som möjligt.
Aminosyran ingår också i kroppens förbränningsprocess som kallas citronsyracykeln (eller Krebscykel eller trikarboxylsyracykeln). Detta är en serie biokemiska reaktioner där cellerna utvinner användbar energi ur olika näringsämnen, även kallat cellandning. Det är även här citrullin omvandlas till arginin och i nästa steg ökar produktionen av kväveoxid.

Vad är Citrulline malate?

Citrullin finns i flera olika former och du hittar idag enskilda tillskott med citrullin i form av L-citrullin och citrullin-malat, men det utgör också en vanligt förekommande ingrediens i PWO:s. PWO är en förkortning för Pre Workout och är ett kosttillskott som intas strax innan träning i syfte att öka prestationsförmågan och höja utmattningströskeln.
Det är många tillverkare som väljer att kombinera L-citrullin med malat, vilket är en saltförening som används i syfte att stabilisera formulan och därmed optimera effekten. Denna stabilisator underlättar kroppens förmåga att ta upp aminosyran så snabbt som möjligt under de olika kemiska processerna som verkar för att bryta ned det.
Oavsett om du väljer ett rent tillskott eller intar det i form av något slags prestationshöjare kommer du med största sannolikhet kunna träna både längre och tyngre och skjuta både muskeltrötthet och mjölksyra lite grann på framtiden. Även muskeltrycket, eller “pumpet”, som ofta kommer på köpet är ett inslag som är mycket uppskattat av många.

Vad är citrullin bra för?

Fördelarna med denna icke-essentiella aminosyra är många! Speciellt känd är den för sin förmåga att minska mjölksyran under hårda träningspass, men även hur den ökar vår uthållighet och muskelpump. Ett kosttillskott med citrullin är alltså utmärkt för dig som ägnar dig åt hård träning, till exempel crossfit, styrkelyft eller någon annan form av styrketräning. Det är ett väl studerat kosttillskott som bland annat visats kunna öka kroppens prestationsförmåga under högintensiv träning, samt minska träningsvärken därefter.
Detta är alltså ett tillskott för dig som vill ta din träning till nästa nivå och verkligen optimera dina resultat. Genom att öka din prestationsförmåga, träna hårdare och längre, samt maximera din återhämtning kan du få bättre resultat.
Om du vill öka din känsla av att musklerna ska sprängas av pump, ja då är detta också ett tillskott för dig! Tack vare dess förmåga att öka produktionen av kväveoxid, vidgas blodkärlen och musklerna får maximalt med syra, något som bland annat ger en känsla av muskelpump. Muskelpump är en känsla många strävar efter under ett träningspass, men inget som egentligen har något med varken prestationen eller resultaten att göra, men att det är en skön känsla som ger en extra boost till självförtroendet, ja det kan vi inte säga emot.

Vad är skillnaden mellan L-citrullin & citrullinmalat?

Man kanske skulle kunna tro att skillnaderna mellan dessa två är väldigt små, men just malat som man då tillsätter är en stor komponent i citronsyracykeln, vilket är ett av kroppens processer för att producera energi. Ökade nivåer av malat kan därför leda till förbättrad prestation och ökad energi då den hjälper till med återbildandet av ATP, kroppens energi som kan liknas med ett slags laddningbart batteri.
Det finns inte många studier där man ställt dessa två emot varandra, men i de flesta studier som gjorts på prestation har man testat just citrullin malat och de visar på att det verkar vara vinnaren för att få de bästa resultaten. Båda har sina styrkor men det verkar som att denna form ger bättre prestation och pump, mer effektiv tid i gymmet och därför bättre resultat. En annan fördel med just den variant är att du kan ta det 1 timme innan träning och få direkt effekt, till skillnad från L-citrullin som visar sin fulla potential efter ungefär en veckas användning.

Hur mycket Citrulline per dag?

I likhet med många andra tillskott av aminosyror, antingen i enskild form eller sammansättningar såsom EAA (Essential Amino Acids) eller BCAA (Branched-chain Amino Acids), intar du ditt citrullintillskott med fördel på fastande mage. Detta då föda kan bromsa och försvåra kroppens upptag av aminosyran och därmed förlänga den tid det tar för effekten att kicka in.
Vanligast är att tillskottet tas i samband med träning med tanke på dess positiva inverkan på energinivåerna och muskelkapaciteten, men det tycks även ha god effekt innan sömn. Det kan med andra ord vara värt att fördela sitt intag på åtminstone två doseringstillfällen per dag.
För att undvika över- eller underdosering bör du följa tillverkarens föreskrifter, men generellt utgörs en rekommenderad dos av cirka 1-3 gram innan träning och/eller innan sänggående för att uppnå goda resultat. Vissa har också funnit det fördelaktigt att sprida ut intaget i samband med träning, med en dos innan och en dos efter passet. Testa dig fram och se vad som passar bäst för dig.

När ska man ta Citrulline malate?

Oavsett vilken form av aminosyran du intar är det rekommenderat att inta den rekommenderade dosen på 1-3 gram innan träning, och/eller innan du går och lägger dig! Anledningen till detta är helt enkelt dess positiva effekter på just fysisk aktivitet och även sömn. Genom att inta Citrulline malate innan ett träningspass ger du dina muskler bättre förutsättningar för att kunna prestera på topp, hela passet. Du kommer känna att du orkar träna både längre och hårdare! Tar du tillskottet i samband med träning kan du testa att fördela intaget och till exempel ta en mindre dos innan träningen och ytterligare en efter. Med andra ord fördela intaget på minst två doseringstillfällen om dagen.
Även du som inte tränar kan med fördel använda dig av denna aminosyra, till exempel innan sänggående. Genom att inta ett eller ett par gram innan du går och lägger dig kan du förbättra din sömn.
Are you in the right place?
Choose country
Continue to tillskottsbolaget.se