ALA - Frbttra din allmnhlsa - Tillskottsbolaget
Fri frakt ver 500kr
Bonusprodukter
Pong p alla dina kp
Currency currency
X

Shopping from a different country?

Please select your country to get the right currency!

Fri frakt ver 500kr Bonusprodukter Pong p alla dina kp
Kategorier

ALA

Alfa-liponsyra (ALA), fettsyran som finns naturligt i rött kött, men som nu även blivit är ett oerhört populärt kosttillskott, inte minst bland idrottare och atleter. Detta då ALA bland annat kan bidra till en ökad viktminskning, bra blodsockernivåer samt reparation och skydd av celler. Tack vare dess antioxidantfunktion är det ett populärt kosttillskott hos många som vill förbättra sin allmänhälsa! Här hittar du kosttillskott med ALA från flertalet olika varumärken.
Sortera efter
Star Nutrition ALA, 90 caps
ALA är ett kosttillskott från Star Nutrition med hela 400 mg ALA per kapsel. Använd...
159 kr
Kp!
Info
Strength ALA, 120 caps
ALA från STRENGTH innehåller hela 120 kapslar av alfa-liponsyra i renaste form.
249 kr
Kp!
Info
Scitec Nutrition ALA, 50 caps
Kosttillskott med ALA (liponsyra) av högsta kvalitet, från Scitec Nutrition!
179 kr
Kp!
Info

Vad är ALA?

ALA står för alfa-liponsyra, på engelska Alpha-lipoic acid, och är en fettsyra som naturligt förekommer i bland annat inälvsmat och kött men även flertalet gröna grönsaker. Det är även en kraftfull antioxidant, faktum är att det är en av de mest kraftfulla antioxidanterna för hälsan. Vad är en antioxidant då kanske du tänker? Jo, antioxidanter är en grupp ämnen som alla motverkar oxidation. Oxidation är en process som i för hög utsträckning kan öka risken för bland annat diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar.
Jämför man ALA med andra antioxidanter kan man se en del skillnader, skillnader där ALA sticker ut till det bättre. Bland annat har ALA visats kunna förbättra insulinkänsligheten och därav även stabila blodsockernivåer, något som inte bara är bra för vår allmänhälsa utan även kan vara en fördel under lågkaloridieter och viktnedgång.

När ska man ta ALA?

Ett tillskott av ALA kan intas in princip när som helst. Populärt är att inta det i samband med en viktnedgång eller diet, detta då alfa-liponsyra visats kunna både minska sötsug och bidra till en ökad viktnedgång.
Men även du som inte går på diet eller vill gå ned i vikt kan med fördel inta detta! Den abso-lut främsta fördelen med ALA är dess antioxidantfunktion, en funktion vi alla mår bra av. Ett intag kan alltså öka din allmänhälsa och minska din risk för flertalet sjukdomar. Av just denna anledningen kan även du som inte är speciellt fysiskt aktiv, går på en diet eller lik-nande med fördel använda detta.
Vad gäller tidpunkt på dagen för intag av detta tillskott är det i samband med mat som gäl-ler, alltid. En vanlig rekommenderad daglig dosering är 400mg före en till två kolhydratrika måltider under dagen. Förslagsvis intar du de i samband med de/dem mest kolhydratrika målen på dagen, kanske frukost och målet innan träningen. På så sätt får du ut så mycket som möjligt av tillskottet!

Vad gör ALA?

Det finns många hälsofördelar med att ta ett tillskott sv alfa-liponsyra! Många studier har gjorts, och resultaten är goda. Bland annat genomfördes en lyckad studie där slutsat-sen att ALA kan bidra till en ökad viktnedgång kunde dras. Studier har även visat att fettsyran kan fungera som en biologisk antioxidant. Fördelarna med detta är många!
Bland annat hjälper alfa-liponsyra till att skydda vår kropp mot fria radikaler, det vill säga de skadliga restprodukter som kan skada våra celler och organ. Fria radikaler bildas när vår kropp omvandlar maten vi äter till energin vi gör av med, och kan i längden leda till sjuk-domar så son diabetes och cancer.
Ytterligare något som uppmärksammats med denna antioxidant är att den verkar vara så-väl vatten- som fettlöslig. Detta innebär i praktiken att antioxidanten kan verka i betydligt större delar av vår kropp än ämnen som är vatten- eller fettlösliga.
Vår kropp kan till viss del syntetisera liponsyra själv, men inte särskilt stora mängder, och framförallt inte i de mängder som krävs för att ta del av dessa positiva effekter som ALA kan ha.


Är ALA bra?

Jämför man ALA med andra antioxidanter kan man se en del skillnader, skillnader där den sticker ut till det bättre. Bland annat har fettsyran visats kunna förbättra insulinkänslig-heten och därav även stabila blodsockernivåer, något som inte bara är bra för vår all-mänhälsa utan även kan vara en fördel under lågkaloridieter och viktnedgång.
Men ett tillskott kan har fler positiva effekter än så, bland annat kan supplementering för-bättra din insulinkänslighet, motverka sötsug och reducera risken för nervskador. Med andra ord är detta ett bra kosttillskott. Oavsett om du går på en diet och känner att det går lite segt nedåt, vill öka din prestation som idrottare eller bara förbättra din allmänhälsa så kan ett tillskott av ALA vara en bra idé! De har flertalet bra egenskaper och många av dem har dessutom säkerställts i studier.

Hjälper ALA mot diabetes?

En återkommande fundering kring denna fettsyra är om ett intag skulle kunna ha en positiv påverkan på, och kanske rent av hjälpa mot, diabetes. Faktum är att det finns mycket lo-vande forskning kring dess påverkan på diabetes. Studier har genomförts på både djur och människor, med goda resultat. I djurstudier har alfa-liponsyra visats kunna sänka blod-sockernivån med upp till så mycket som 64%. Ser vi till studierna på människor verkar ett tillskott av ALA kunna minska insulinresistensen. Den främsta positiva effekten man kunnat se att fettsyran kan ha på personer med diabetes är att minska de negativa kom-plikationerna som kan förekomma vid diabetes. En komplikation som kan uppstå vid diabetes (okontrollerad sådan) är nervskador. Alfa-liponsyra påstås alltså kunna minska risken för detta.
Trots att en hel del studier gjorts på dess effekt på diabetes krävs det mer forskning för att kunna säkerställa att ett ökat intag hjälper mot diabetes. Om du har diabetes och är sugen på att testa ett tillskott av ALA bör du prata med din läkare först, speciellt viktigt är det om du för närvarande tar mediciner mot din diabetes (eller andra mediciner) som kan på-verkas av ett tillskott av alfa-liponsyra.

Presterar man bättre av ALA?

Förutom att ta ett tillskott av alfa liponsyra i syfte att förbättra sin allmänhälsa är det popu-lärt att göra det under diet, men även hårda träningsperioder. Tränande personer kan gynnas av att ta ALA på så sätt att fettsyran bland annat kan bidra till en vidgning av blod-kärlen, något som i sin tur kan leda till en bättre syresättning av musklerna. Detta innebär i praktiken att du kan uppleva att du kan lyfta tyngre och prestera bättre.
Utöver det kan alfa-liponsyra även bidra till ett förstärkt immunförsvar, något som är väsentligt för en atlet som inte gynnas av en lång inflammation eller virus i kroppen. Ytterligare en positiv effekt i samband med träning är att det även sägs kunna främja upptaget av kreatin i våra muskler. Och kreatin är, som de flesta kanske vet, ett ämne som är känt för att ha oerhört positiva effekter vid explosiv och högintensiv träning.

Kan man få biverkningar av alfa liponsyra?

Det finns inga dokumenterade biverkningar av ALA, men givetvis är vi alla olika! De biverkningar som i ett fåtal fall rapporterats av användare är orolig mage, klåda och nässelut-slag. Samtliga var milda och gick över väldigt snabbt, samt är extremt sällsynt! Skulle du mot förmodan känna av något av detta vid ett intag rekommenderar vi att minska dosen av alfa-liponsyra, alternativt pausa ett tag.

Var finns liponsyra?

Kosttillskott i all ära, men ja, du kan få i dig även ALA naturligt, det finns bland annat i rött kött och inälvsmat (exempelvis lever) men även gröna grönsaker och rotfrukter. Vanliga källor är spenat och broccoli, men även rödbetor och tomat! Dock är mängderna ALA i ovannämnda livsmedel relativt små och det krävs generellt ett kosttillskott för att kunna ta del av de positiva effekterna av fettsyran.

Vilka kosttillskott för viktnedgång?

Utbudet vad gäller kosttillskott speciellt framtagna för att påskynda viktnedgång är stort och ALA är många gånger ett av de tillskott som man hör talas om i samband med vikt-nedgång, fettförbränning eller dieter. Varför? Jo, alfa-liponsyra kan nämligen bidra till en normal/ökad viktnedgång. Hur stor påverkan ett intag kan ha på ens vikt är svårt att säga då studierna som gjorts gett väldigt varierande resultat. Slutsatsen man kan dra är att ALA kan ha en effekt på vår vikt, men att det givetvis är individuellt och varierar från per-son till person.
Det finns flertalet studier som visar på att ett intag under en längre period haft en liten på-verkan på viktnedgången och även BMIet, jämfört med de som fått placebo.
Are you in the right place?
Choose country
Continue to tillskottsbolaget.se