Betakaroten - Kp frn Tillskottsbolaget.se
Fri frakt ver 500kr
Bonusprodukter
Pong p alla dina kp
Currency currency
X

Shopping from a different country?

Please select your country to get the right currency!

Fri frakt ver 500kr Bonusprodukter Pong p alla dina kp
Kategorier

Betakaroten

Betakaroten är ett pigment som fungerar som ett förstadium till A-vitamin i kroppen. De har en brunaktig ton till färgen som vid intag lagras i huden och ger dig en brun nyans i hyn. I samband med exponering i solen har den visat sig kunna påskynda din solbränna, men även ge den ett jämnare och mer hållbart resultat. Faktum är att studier till och med visat på att nyansen du får upplevs mer attraktiv än den du får från enbart solen. Betakaroten kan dessutom minska risken för solinducerade hudskador. Hos oss på Tillskottsbolaget hittar du flertalet olika kosttillskott med betakaroten!

Sortera efter
SOLID Nutrition Beta Carotene, 90 caps
34
Beta Carotene är ett kosttillskott från Solid Nutrition med hela 50 mg betakaroten per k...
99 kr (149 kr)
Kp!
Info
Swedish Supplements Beta Caroten, 60 caps
30
Beta caroten är ett kosttillskott från Swedish Supplements som innehåller 50 mg nat...
119 kr (169 kr)
Kp!
Info
Vitaprana Sunkissed, 50 caps
Sunkissed är ett kosttillskott från Vitaprana för normal pigmentering av hud och h&...
149 kr
Kp!
Info
Scitec Nutrition Beta Carotene, 90 caps
Kosttillskott med betakaroten från Scitec Nutrition! Betakaroten är ett förstadium ...
119 kr

Vad är betakaroten?

Betakaroten är ett fettlösligt gyllenbrunt färgämne som tillhör gruppen karotenoider. Ämnet lagras i hudens fettvävnad och fungerar som en antioxidant i kroppen. Antioxidanter är väldigt viktiga för oss människor och hjälper bland annat till med vårt försvar mot bildning och skadeverkan av fria radikaler och oxidativ stress, som bryter ner våra celler. Fria radikaler bildas hela tiden när kroppen förbrukar syre. Det går alltså inte att undvika dem men antioxidanter stärker alltså försvaret.
Var finns då betakaroten? Jo, du kanske någon gång har funderat över var morotens färg kommer ifrån? Det är just detta ämne som ger moroten den färgen den har. Grönsaker och frukter som innehåller mycket karoten, förutom morötter, är till exempel persilja, mango, sötpotatis, pumpa och spenat. Färgämnet ger alltså vissa frukter och grönsaker en grön eller gul nyans, och äter du mycket av dessa frukter och grönsaker får du naturligt i dig höga halter. För att komma upp i de nivåer som kan ge en fin solbränna behöver du dock äta väldigt mycket frukt och grönsaker. Ett kosttillskott med betakaroten kan då vara en enklare väg att testa. Självklart ska kosttillskottet inte ersätta en mångsidig kost, utan endast vara ett komplement.

Vad är betakaroten bra för?

Fördelarna med att inta betakaroten är många, men speciellt känt är ämnet för att ge dig en vacker solbrun hudton. Men inte nog med det, ett intag kan även ge dig en skyddande effekt mot solens strålar, detta genom att öka kroppens produktion av melanin. Melanin är ett pigment som skyddar mot solens farliga strålar. Personer med mörk hy har en högre mängd melanin i huden och ljusare personer har en mindre mängd. Mer pigment i huden betyder att du inte bränner dig lika lätt i solen. Höga doser av betakaroten påskyndar pigmenteringsprocessen i huden.
Du ska dock alltid använda en solskyddsfaktor om du ska vistas länge i solen. Detta är sär-skilt viktigt för dig som har en ljus och känslig hud. Detta tillskott ersätter inte solskydd, utan kan fungera som ett komplement. Bränner du dig när du är ute i solen ökar risken för hudcancer och huden åldras också mycket snabbare.
Utöver det kan ämnet även främja din matsmältning, stärka ditt immunförsvar, främja läkning av benbrott, motverka nattblindhet och sänka kolesterolvärdet.

Hur mycket betakaroten för att bli brun?

För att få effekt av betakaroten krävs det att du intar ämnet i form av ett tillskott. Trots att färgämnet finns i exempelvis morötter, sötpotatis och pumpa är halten för låg för att det ska ge en märkbar effekt.
Kosttillskottet finns i såväl tabletter som kapslar och är alla mycket koncentrerade. För att du ska få en märkbar effekt måste du i alla fall få i dig 30 mg betakaroten per dos. Många tillskott med betakaroten innehåller 50 mg betakaroten per kapsel. Det motsvarar ungefär mängden betakaroten i 500 g morötter. Och att äta ett halvt kilo morötter om dagen för att uppnå effekten och få en solbrun nyans på huden är kanske inte det lättaste, eller hur?
Det finns också kosttillskott med 100 mg per dos. Tänk dock på att det kan ge en överdriven färg och därför passar bäst inför en solsemester. En lägre dos ger en svagare solbrun färg som kan kännas fräsch året runt. Förutom det berörda ämnet innehåller ofta kosttillskotten också någon form av olja för att hjälpa kroppen att ta upp färgämnet. Vanligt är också att de innehåller olika olika vitaminer och mineraler.

Hur lång tid tar det innan betakaroten verkar?

I ett kosttillskott med betakaroten finns ämnet i en mycket koncentrerad form. Det är ett fettlösligt ämne som kroppen har lättare att ta upp tillsammans med lite fett. Många kosttillskott med betakaroten innehåller därför också olja från till exempel kokos för att få en extra bra upptagningsförmåga.
Den brunaktiga färg som färgämnet har lagras i hudens fettvävnad och ger en lätt solbrun nyans. Det tar flera veckor för huden att lagra betakaroten, och därför behöver du äta ett kosttillskott under flera veckor för att få ett synligt resultat. Effekten är successiv. Det kommer alltså dröja ett tag innan du märker en förändring i huden, och ibland upplever du förändringen bäst när huden också utsätts för solsjus.
Rekommendationerna kring när du bör inta ämnet inför en solsemester eller liknande varierar, men ett par veckor är den genomsnittliga rekommendationen.

Hur länge ska man ta betakaroten?

Detta är ett tillskott du behöver ta regelbundet för att få effekt. Det tar ett par veckor för huden att lagra färgämnet och du behöver av just den anledningen inta det under flertalet veckor. För att upprätthålla effekten behöver du även fortsätta ta tillskottet. Du kan alltså inte avsluta supplementeringen och förvänta dig att resultatet kvarstår!
Vanligt är att inta betakaroten inför, under och till viss del efter sommaren.

Vad ska man äta för att bli brun?

Det finns idag flertalet olika kosttillskott som sägs kunna ge din hud en solkysst, brun nyans. Ett av de är just tillskott av betakaroten! Det som händer när du använder ett sådant kosttillskott är att ämnet lagras i underhudsfettet och din hud får en solbrun ton. Du får också ett visst ökat skydd mot solens strålar och en solbränna som varar längre. Intas kosttillskott med en hög dos under en lång tid kan du märka att handflator och fotsulor får en orange ton, men vid lagom dos får du alltså en härlig solbränd nyans. När du drar ner eller slutar att använda kosttillskott med betakaroten kommer också hudens brunare nyans att försvinna.
Så vill du bli brun snabbare, få en jämnare och mer hållbar brun färg? Ja då är det en produkt med betakaroten du skall ha!

Är det farligt att äta betakaroten?

Precis som med alla kosttillskott är det viktigt att du följer den rekommenderade dosen som finns på förpackningen. Kosttillskott ska aldrig ersätta en varierad och balanserade kost. Följer du anvisningarna finns inga kända biverkningar.
Som vi har sett kan kroppen omvandla betakaroten till vitamin A vid behov. Det finns alltså ingen risk att du får i dig för mycket vitamin A när du äter kosttillskott med detta ämne eftersom kroppen endast omvandlar det vid behov. Vitamin A kan vid för stora doser vara skadliga för kroppen. Personer som röker ska dock vara försiktiga med kosttillskott med betakaroten då ämnets antioxidanta egenskaper kan få motsatt effekt.

Är betakaroten A-vitamin?

Betakaroten är ett förstadium till vitamin A, vilket innebär att din kropp kan omvandla det till vitamin A vid behov, alltså när den själv behöver det. Detta vitamin behöver kroppen bland annat för att synen, huden, slemhinnorna och immunförsvaret ska fungera normalt. Det är också mycket viktigt under en graviditet för barnets normala utveckling.
Du hittar A-vitamin i både animaliska och växtbaserade livsmedel. Höga doser av kan vara skadligt för kroppen, men eftersom kroppen själv konverterar betakaroten till vitamin A och reglerar produktionen finns ingen risk att överdosera vitaminet när du intar ett tillskott av betakaroten.
Are you in the right place?
Choose country
Continue to tillskottsbolaget.se