Lysin - Aminosyror - Kosttillskott & Livsmedel
Fri frakt ver 500kr
Bonusprodukter
Pong p alla dina kp
Currency currency
X

Shopping from a different country?

Please select your country to get the right currency!

Fri frakt ver 500kr Bonusprodukter Pong p alla dina kp
Kategorier

Lysin

Lysin är en essentiell aminosyra som bland annat behövs för vår kropps omsättning av protein, men även fett. Utöver de har de en viktig del i tarmens upptag av kalcium och uppbyggnaden av våra naglar, vår hud och vårt hår! Aminosyran har flera positiva effekter och ett tillskott är framförallt populärt hos de som tränar mycket och/eller äter en vegetarisk eller vegansk kost. Då lysin är en av byggstenarna i protein är det, likt övriga aminosyror, livsnödvändiga för att våra organ och samtliga funktioner i kroppen ska fungera som de ska. Hos oss på Tillskottsbolaget hittar du Lysin av hög kvalitet till bra priser!
Sortera efter
Supplement Needs L-Lysine, 300 g
Denna produkt innehåller endast aminosyran L-lysin i pulverform så att du enkelt och smi...
169 kr

Vad är lysin?

Lysin är en aminosyra. Som du kanske hört innan brukar man säga att proteiner är kroppens byggstenar. På samma sätt som proteiner är kroppens byggstenar är aminosyror proteinernas byggstenar. Protein är alltså uppbyggt av just aminosyror. Med andra ord är de väsentliga för att vår kropp ska kunna bygga muskler.
Detta är en essentiell aminosyra, det vill säga att vår kropp inte kan tillverka denna själv utan vi måste tillföra den via kosten eller till exempel i form av kosttillskott.
Lysin finns i ett protein vid namn kollagen. Kollagen är det sorts protein som bland annat bygger upp vår hud, vårt hår och våra naglar. Rättare sagt bygger det upp cellvävnad, däribland hud, hår & brosk.

Vad är lysin bra för?

Likt de andra 19 aminosyrorna har Lysin flertalet viktiga funktioner i vår kropp, men främst behövs den för att upprätthålla omsättningen av proteiner. Utöver de är den även viktig för omsättningen av fett och tarmens upptag av kalcium, och har därav även en betydelse i vår benstommes funktion.
Som tidigare nämnt är det en aminosyra och alltså en av byggstenarna i vår kropps prote-iner. Likt övriga aminosyror är den livsnödvändig för att våra organ och samtliga funktioner i kroppen ska fungera som de ska. De behövs inte bara för omsättningen av protein och fett, utan även för upptaget av kalcium och uppbyggnaden av våra naglar, vårt hår och vår hud. Utan lysin hade vi inte överlevt!
Ytterligare ett sammanhang denna aminosyra ofta nämns i är fettförbränning. Anledningen till detta är att lysin är föregångaren till karnitin, aminosyran som är viktig för vår förbränning av fett.

I vilken mat finns lysin?

Förutom att du kan få i dig lysin via ett kosttillskott återfinner vi det även i alla animaliska livsmedel. Kött, ägg och mejeriprodukter är de tre främsta, men en viss del i diverse balj-växter. Detta är den främsta anledningen till att ett tillskott är extra vanligt hos de som äter en växtbaserad kost. Vet du med dig att du äter en vegetarisk kost som dessutom innehåller minimalt med baljväxter? Ja då kanske du ska se över om du kan behöva ett kosttillskott, alternativt se över din kosthållning.

Kan man äta för mycket lysin?

Eftersom detta är en essentiell aminosyra kan vår kropp inte producera den själv, utan vi själva måste se till att vi får i oss en tillräckligt stor mängd vid kosten och / eller tillskott. Äter vi en proteinrik och varierad kost får vi alltså ganska enkelt i oss tillräckligt. Uppskattningsvis behöver en vuxen person ca 800 - 3000 mg lysin om dagen. Äter du till exempel en vegetarisk kost, tränar mycket eller misstänker att du får i dig för lite så finns det kosttillskott att komplettera med.
Studier visar att en person som tränar mycket med fördel kan få i sig hela 4 gram om dagen. Äter men en proteinrik kost är det inte omöjligt att komma upp i dessa nivåer, men ett kosttillskott kan vara att föredra. Det finns kosttillskott både i pulver- och pillerform.
Så att äta för mycket lysin är svårt och det krävs mycket för att du ska få i dig FÖR mycket. Du kan med andra ord äta en proteinrik kost samt ta ett tillskott utan att behöva oroa dig!

Hur mycket lysin per dag?

Likt majoriteten av de essentiella aminosyrorna är det svårt att sätta ett exakt mått på hur mycket lysin du bör eller kan få i dig per dag. Men uppskattningsvis behöver en vuxen per-son någonstans mellan 800 och 3000 milligram om dagen. Studier visar däremot att en fysiskt aktiv person med fördel kan få i sig upp emot 4000 milligram om dagen, en mängd du omöjligt kan få i dig endast via kosten.
Många kosttillskott på dagens marknad har en rekommenderad daglig dos på någonstans mellan tre och fem gram lysin. Håll dig alltid till de rekommenderade dagliga dosen.

När ta lysin?

När exakt på dagen du bör ta ditt tillskott av lysin spelar inte jättestor roll. Rekommendationerna skiljer sig något mellan olika produkter från olika varumärken, men vanligt är mel-lan måltider och då gärna uppdelat över flera tillfällen på dagen. En vanlig dosering är till exempel 3000 mg två gånger om dagen, en mellan frukost och lunch samt en mellan lunch och middag.

Hur får man i sig L-lysin?

På grund av att L-lysin är essentiell och vår kropp alltså inte kan syntetisera den själv be-höver vi själva se till att vi får i oss den. Gör vi inte det kan vår kropp nämligen inte fungera som den ska & flertalet biverkningar kan uppstå.
Men hur får man i sig den då? Det finns enkelt förklarat två sätt att få i sig en aminosyra som är essentiell, genom kosten eller via kosttillskott. Äter du en proteinrik kost med mycket animaliska livsmedel, ja då får du med största sannolikhet redan i dig tillräckligt. Äter du däremot en vegetarisk kost, tränar extra mycket eller kanske båda delar, ja då kan du behöva komplettera.
När det kommer till produkter med L-lysin finns det en del olika att välja mellan där den största skillnaden oftast är formen på tillskottet, det vill säga om det är i pulver- eller pil-lerform. De i pulverform är generellt något billigare, samt lättare att dosera. Genom att välja en produkt i pulverform kan du justera din dosering precis så som du vill. Väljer du dessutom L-lysin tas aminosyran upp ännu snabbare av din kropp, något som är fördelaktigt, inte minst om du är fysiskt aktiv.
Förutom att du kan köpa det i sin fria form kan du även få i dig de genom att ta ett proteintillskott. Smidigt, men med nackdelen att upptaget kan försämras något. Detta bero på att aminosyran då får konkurrera med flertalet andra om upptaget, och effekten kan bli minskad.

Kan man ha brist på lysin?

Då detta är en essentiell aminosyra kan du få brist på den, detta sker om du inte får i dig tillräckligt vid kost eller tillskott. Får du inte i dig tillräckligt med protein varje dag, finns det en stor risk att du inte heller får i dig tillräckligt med lysin. Att inte få i sig tillräckligt med protein är skadligt för din kropp och kan drabba såväl ditt välmående som hälsa. Brist kan ge följande symptom: irritation, koncentrationssvårigheter, trötthet, röda ögon, illamående & håravfall.
Känner du igen ett eller flera av dessa symptom och misstänker att du inte får i dig tillräckligt med lysin och/eller protein om dagen bör du se över din kost och eventuellt komplettera med ett tillskott.

Var kan man köpa lysin?

Hos oss på Tillskottsbolaget hittar du ett brett utbud av kosttillskott, och essentiella aminosyror så som lysin är ingen undantag. Här har vi samlat samtliga produkter som innehåller lysin i sin renaste form! Produkter för dig som äter en vegetarisk kost, tränar hårt och / eller vill ta del av dess positiva effekter. Köp hem redan idag och ta del av dess fördelar inom kort.
Are you in the right place?
Choose country
Continue to tillskottsbolaget.se