Ntsmr - Kp nyttiga fetter frn Tillskottsbolaget.se
Fri frakt ver 500kr
Bonusprodukter
Pong p alla dina kp
Currency currency
X

Shopping from a different country?

Please select your country to get the right currency!

Fri frakt ver 500kr Bonusprodukter Pong p alla dina kp
Kategorier

Nötsmör

Nötsmör är en typ av smör, ett pålägg, ett livsmedel som görs på olika sorters nötter, vanligtvis jordnötter eller mandlar. Med sitt högkvalitativa energiinnehåll, goda smak och många näringsämnen är nötsmör av olika slag oerhört populärt inom fitness. Nyttiga fetter och höga halter protein gör det perfekt lämpat för dig som lever en aktiv livsstil och vill hålla en hälsosam kost. Oavsett om du vill sätta en touch på din matlagning eller bakning är nötsmör av olika slag en oerhört bra idé! Köp ditt nötsmör hos oss på Tillskottsbolaget.

Sortera efter
PB2 Foods Powdered Peanut Butter, 184 g
PB2 Powdered Peanut Butter är ett jordnötssmör i pulverform som inte bara smakar fa...
99 kr
Star Nutrition Peanut Butter, 1 kg
Star Nutrition Peanut Butter är packat i den perfekta storleken för nötsälskar...
99 kr
PB2 Foods Powdered Peanut Butter, 454 g
PB2 Powdered Peanut Butter är ett jordnötssmör i pulverform som inte bara smakar fa...
229 kr
Bodylab Peanut Butter, 500 g
Jordnötssmör i två olika varianter - Super Smooth och Ultra Crunch.
59 kr

Vad är nötsmör?

Nötsmör är ett samlingsnamn på olika smör och spreads gjorda på delvis eller enbart nötter. Tillverkningen av nötsmör är väldigt simpel, men ytterst intressant. Vill tillverkningen mixas eller mals nötterna ner och oljan separerar från själva nöten. Det som sker när oljan separerar från exempelvis mandeln är att en krämig, tjock massa bildas. Ibland tillsätts ytterligare olja och eventuellt lite salt, för en ökad smak och sälta. Svårare än så är det inte! Med andra ord är det ett naturligt livsmedel som tillverkas genom en helt naturlig process.
Den kanske vanligaste och mest välkända varianten är jordnötssmöret, som man på namnet förstår består av jordnötter. Även mandlar är populärt, och väldigt gott, att använda! Utöver dessa två varianter finns det även de gjorda på exempelvis cashew- eller hasselnötter. Det viktiga är att sortens väljs innehåller tillräckligt mycket fett, det är nämligen det som gör att det blir det så gott, krämigt och energirikt. Det är även fettet som gör att du när du öppnar en burk kan se att oljan separerat och lagt sig på toppen i burken. Detta är alltså helt naturligt och det är bara att röra om lite så blir nötsmöret sig likt igen.

Hur nyttigt är nötsmör?

Vad som anses vara nyttigt och inte är en definitionsfråga och beror helt enkelt på vem du frågar. Men vanligt är något som anses vara nyttigt innehåller färre kalorier, har ett lågt sockerinnehåll och många gånger även är begränsat i såväl fett som kolhydrater. Även mängden vitaminer, mineraler samt hälsosamma fetter tas ofta i beaktning.
Som tidigare nämnt innehåller nötterna i nötsmör i regel en stor mängd fett, men även protein. Till följd av detta är nötsmör generellt ett livsmedel med att högt energiinnehåll. Energiinnehållet i till exempel de gjort på mandel är fördelat på 50-60 % fett, 20-30 % protein och slutligen 5-10 % kolhydrater. Tittar vi närmre på de gjort på jordnötter är dess energiinnehåll nästan identiskt. Givetvis skiljer det exakta innehållet något från produkt till produkt. Kalorimässigt innehåller båda runt 500-700 kalorier per 100g.
Det är alltså väldigt kaloririkt, men innehåller även en stor del hälsosamma fetter. De innehåller mycket omättat (framförallt enkelomättat) fett och även en stor del protein samt långsamma kolhydrater. Detta är varför du ofta upplever en skön och långvarig mättnad efteråt.

Är mandelsmör bättre än jordnötssmör?

Det finns idag en hel uppsjö av olika sorters smör gjorda på nötter, där de gjorda på mandlar och jordnötter är de absolut vanligaste. Vad gäller innehållet i dessa är de väldigt snarlika och näringsvärdet är egentligen detsamma! Ska man utse något av de till aningen bättre är det mandelsmöret, detta då det är något rikare på vitaminer, mineraler och fibrer. Är du på jakt efter det mest proteinrika alternativet är jordnöten att rekommendera.

Är jordnötssmör nyttigare än vanligt smör?

Nötsmör är tillverkat på fettrika nötter och innehåller flera hundra kalorier per 100g, men faktum är att det trots dess näringsinnehåll kan vara ett väldigt hälsosamt livsmedel. Först och främst är de flesta väldigt näringsrika och innehåller mycket såväl protein som fett.
Extra intressant är mängden omättat fett som är väldigt hög. Kolhydratsinnehållet är relativt lågt (5-10%) men de kolhydraterna där finns är av den långsamma typen, med andra ord håller du dig mätt längre och får i dig mycket fibrer. Även vitaminerna och mineralerna är generellt flera.
Utöver att det är fullproppade med näring av olika slag innehåller de även mycket energi. Viktigt är dock att se efter om nötterna i är rostade, saltade eller kanske till och med både och. Då kan näringsinnehållet skilja sig åt. Nötter generellt har även visat sig ha en kolesterolsänkande effekt, verka inflammationshämmande och minska oxidativ stress. Dessa egenskaper saknas i vanligt smör.

Vad kan man äta med mandelsmör?

Oavsett vilken nöt du är speciellt förtjust i och vilket smör du väljer är användningsområdena många. Vanligt är att bre på mandelsmöret på en skiva bröd som du sedan toppar med till exempel äpple, chiafrön och/eller gurka. En god, näringsrik och hälsosam macka!
Du kan även testa att addera en matsked i din smoothie, för att få en nötig smak, massvis av hälsosamma fetter och en ökad mättnadskänsla. Ett annat tips är fyllda dadlar, hemmagjorda bars eller overnight oats. Vill du ha något snabbt och enkelt snacks kan du göra det så enkelt för dig som att bara doppa äppelskivor i smöret.

Vilket är det nyttigaste jordnötssmöret?

De flesta jordnötssmör är väldigt lika sett till innehållet, men vissa sticker ut, såväl vad gäller innehåll som smak. Enkelt förklarat finns de de nyttiga och sen finns det de mindre hälsosamma.. De nyttiga innehåller in princip 100% nötter, medans de något mindre hälsosamma ofta innehåller nötter som är såväl saltade som rostade, något som gör att kalorierna springer iväg. Så när du väljer varumärke och variant, se till att du ser över ingredienslistan ordentligt så där inte gömmer sig stora mängder salt och/eller socker.

Är jordnötssmör bra för att gå ner i vikt?

Jordnötssmör är väldigt kaloririkt, men även rikt på såväl protein som hälsosamma fetter. Faktum är att det är ett populärt livsmedel hos såväl de som ligger på ett kaloriunderskott som de som ligger på ett överskott. Detta då det är oerhört näringsrikt och innehåller mycket såväl protein som hälsosamma fetter, något som vi alla behöver. Mängden däremot varierar och kan helt anpassas efter dina behov och mål.
Idag finns det även pulveriserade varianter av flertalet olika nötsmör. Dessa blandar du själv med vatten och kan alltså få precis den konsistensen du önskar och såväl energin som fettet blir lägre. Vissa av de i pulverform innehåller hupp till hela 85% mindre kalorier än de klassiska. De går även igenom en process som gör att fettet reduceras. Detta är ett populärt alternativ för de som vill hålla ner på såväl fett som kalorier, men inte tumma på smaken.
Are you in the right place?
Choose country
Continue to tillskottsbolaget.se