Rosenrot - Minska trtthet - Tillskottsbolaget
Fri frakt ver 500kr
Bonusprodukter
Pong p alla dina kp
Currency currency
X

Shopping from a different country?

Please select your country to get the right currency!

Fri frakt ver 500kr Bonusprodukter Pong p alla dina kp
Kategorier

Rosenrot

Rosenrot är en art inom fetbladsväxter och även en adaptogen, som vi bland annat hittar i norra Europa, norra Asien och Nordamerika.Bland annat kan rosenrot ge ökad energi, minskad trötthet, öka den mentala prestationsförmågan, ha en positiv påverkan på hormonbalansen i kroppen samt verka lugnande. Även sexlusten kan påverkas positivt! Studier har även visat att rosenrot kan ha en positiv påverkan på den fysiska prestationsförmågan och bland annat minska slitaget på musklerna vid hård träning samt öka din uthållighet! Köp rosenrot hos oss på Tillskottsbolaget.

Sortera efter
SOLID Nutrition Rosenrot, 90 caps
20
RHODIOLA ROSEA från SOLID Nutrition innehåller 400mg rosenrotsextrakt per kapsel. 
119 kr (149 kr)
Kp!
Info
2 x SOLID Nutrition Rosenrot, 90 caps
20
RHODIOLA ROSEA från SOLID Nutrition innehåller 400mg rosenrotsextrakt per kapsel. Hä...
238 kr (298 kr)
8 x SOLID Nutrition Rosenrot, 90 caps
20
RHODIOLA ROSEA från SOLID Nutrition innehåller 400mg rosenrotsextrakt per kapsel.  ...
952 kr (1192 kr)
4 x SOLID Nutrition Rosenrot, 90 caps
20
RHODIOLA ROSEA från SOLID Nutrition innehåller 400mg rosenrotsextrakt per kapsel. 
476 kr (596 kr)

Vad är rosenrot?

Rosenrot (Rhodiola Rosea) är en art i familjen fetbladsväxter och vi hittar den främst i norra Europa, norra Asien och Nordamerika. Rosenrot har en lång historia, dels som mat men även läkeväxt. Redan så tidigt som 1755 beskrev Carl Von Linné rosenrot som en läkande naturmedicin och man visste redan då att den inte bara var rik på C-vitamin utan även kunde ge dig energi, hålla dig frisk längre och lindra huvudvärk.
Förutom att rosenrot tillhör familjen fetbladsväxter tillhör den även gruppen adaptogener. Adaptogener består av växter som alla påstås kunna hjälpa dig med till exempel trötthet och ökad mental prestation. Adaptogenerna är inte beroendeframkallande och dessutom snabbverkande! Ordet adaptogen kommer från det engelska ordet adapt, på svenska ”att anpassa sig”. Detta på grund av att adaptogener kan hjälpa kroppen att anpassa sig under fysiskt eller psykiskt stressade situationer och perioder. Förutom rosenrot hittar vi även Ashwagandha och Schisandra.

Vad är rosenrot bra för?

Rosenrot har undersökts i flertalet studier och det sker fortfarande löpande forskning på arten. Studierna som gjorts har bland annat visat på att rosenrot kan ge ökad energi, minska trötthet, öka den mentala prestationsförmågan, ha en positiv påverkan på hormonbalansen i kroppen samt verka lugnande. Bland annat kan ett tillskott dämpa oro, ångest och stress.
När det kommer till dess påverkan på den fysiska prestationsförmågan har flera studier gjorts även där. Studier har bland annat visat att ett dagligt intag kan ge en ökad fysisk anpassningsförmåga till ansträngningsnivåer och ena mindre slitage på musklerna vid mycket hård träning. Förutom det kan rosenrot även ha en positiv påverkan på sexlusten och fertiliteten.

Hur lång tid tar det innan rosenrot börjar verka?

Ytterligare något som är bra med rosenrot, utöver alla positiva effekter, är att det är snabbverkande! Inom så lite som 30-45 minuter kan du känna effekt. Detta tills skillnad från många andra kosttillskott och inte minst adaptogener där ett dagligt intag under en längre tid krävs för att få märkbar effekt.
Givetvis är detta individuellt och för vissa kan det ta lite längre tid att känna av en märkbar effekt. Något som är känt bland naturläkemedel och hälsokost. Beroende på tolerans och önskad effekt kan du välja när, hur länge och hur ofta du vill inta ett tillskott av rosenrot. Vissa väljer att inta det regelbundet, på daglig basis, medan vissa väljer att ta det vissa dagar bara. Prova dig fram och se vad som passar just dig bäst!

Vilken tid på dygnet ska man ta rosenrot?

En stor fördel med detta naturläkemedel är att det verkar uppiggande, utan att innehålla några centralstimulerande ämnen. Låt oss jämföra det med kaffe; en kopp kaffe verkar uppiggande, men innehåller koffein. Koffein är ett centralstimulerande ämne som gör att kaffe inte bör intas för nära sänggående då sömnen kan rubbas. Rosenrot däremot ger också ökad energi, men utan att innehålla koffein. Med andra ord kan du inta tillskottet när som helst på dygnet, utan att behöva oroa dig för att sömnen påverkas negativt!
Du kan alltså välja att inta tillskottet precis när som helst! Effekt kan du få redan efter ca. 45 minuter, så du kan till exempel välja att ta det innan en tenta, ett jobb eller ett träningspass. Beroende på hur din dag ser ut och när du känner att du behöver effekterna av naturläke-medlet som mest kan du ta det vid olika tidpunkter. Effekten håller i sig i ett par timmar.

Hur länge ska man använda rosenrot?

Eftersom rosenrot kan ge effekt redan efter 45 minuter kan du välja att ta rosenrot som en engångsföreteelse eller under en längre tid, på regelbunden basis, beroende på hur du mår, hur din vardag ser ut och vad du vill få ut av kosttillskottet. Du kanske till exempel vill stärka din mentala prestation med en dos rosenrot innan en lång tenta eller viktigt jobb.
Eller så kanske du vill höja din fysiska prestationsförmåga och öka din uthållighet med en dos rosenrot innan träningspasset. När som helst när du vill maximera din koncentrationsförmåga, stresstålighet och energi kan du inta rosenrot. Energin håller i sig ett par timmar.
Vill du istället att den uppiggande effekten ska hålla i sig så kan du ta rosenrot varje dag, under en begränsad period! Genom att inta rosenrot varje dag flera dagar i sträck kan din prestationsförmåga gynnas avsevärt och även ditt immunförsvar kan påverkas positivt. Med andra ord; vill du få en långvarig effekt som på sikt hjälper dig prestera bättre, öka din energi och minska stress bör du ta rosenrot under flera dagar, medan om du är ute efter en mer tillfällig effekt klarar dig på en dos en dag bara!
Frågan kring hur länge kan man ta rosenrot som max är svår att svara på då det kan vara väldigt individuellt. Men när det gäller örter ska man generellt sätt variera ört emellanåt och inte äta tex rosenrot under allt för långa perioder. Har du ätit rosenrot under ett par månader kan det vara klokt att till exempel byta ut rosenrot mot örten och adaptogenen ashwagandha under en period, för att sedan eventuellt börja med rosenrot igen. Inta till exempel rosenrot under en period när din mentala och kanske även fysiska ansträngning är högra än normalt!

Kan rosenrot höja blodtrycket?

En vanlig fråga kring detta tillskott är om ett intag av det kan leda till ett förhöjt blodtryck. I dagsläget finns det inga studier eller rapporter gjorda som visar på att rosenrot på något sätt skulle kunna höja ditt blodtryck. Det finns däremot en generell rekommendation att undvika att kombinera naturläkemedel med läkemedel.
Vanligt är även att blanda ihop denna rot med dess släkting; rysk rot, som kan orsaka höjningar i blodtrycket.

Hur mycket rosenrot kan man äta?

Gällande hur mycket rosenrot du kan äta är det individuellt och rekommendationerna är något varierande. Generellt rekommenderas omkring 400 - 800 mg per dos. Roten finns i form av såväl pulver som piller och tabletter. Vanligast är pillerform, men vill du skräddarsy din dosering helt själv rekommenderas att du väljer en produkt i pulverform.
Kan man få i sig för mycket? Såhär; du bör alltid följa de rekommenderade doseringsanvisningarna på förpackningen. I dagsläget finns det inga allvarliga biverkningar rapporterade vid en högre dos.

När ska man inte äta rosenrot?

När det gäller naturläkemedel, där rosenrot ingår, rekommenderas det generellt sätt att vara försiktig med intaget under graviditet. Rosenrot ska inte tas under graviditet, men kan däremot öka dina chanser att bli gravid. Vanligt bland kvinnor med livmoder är att inta rosenrot mellan mensen och ägglossningen för att sedan ta en paus.

Kan man få biverkningar av rosenrot?

Flertalet studier har under årens gång genomförts på rosenrotsextrakt och det som majoriteten av forskarna och studierna är överens om är att det inte finns några bieffekter eller biverkningar.
Men som med alla kosttillskott reagerar alla olika, precis som det tar olika långt tid innan vi känner önskad effekt.
Are you in the right place?
Choose country
Continue to tillskottsbolaget.se