Selen - Kp kosttillskott frn Tillskottsbolaget.se
Fri frakt ver 500kr
Bonusprodukter
Pong p alla dina kp
Currency currency
X

Shopping from a different country?

Please select your country to get the right currency!

Fri frakt ver 500kr Bonusprodukter Pong p alla dina kp
Kategorier

Selen

Selen är ett grundämne och mineral som finns i jorden, men även i majoriteten av våra livsmedel. Mineralen fungerar som en antioxidant och ingår i flertalet enzymer som alla bidrar till att skydda våra celler från fria radikaler, de hjälper även till att re-glera sköldkörtelhormonerna och hålla uppe vårt immunförsvar! Selenbrist är ytterst ovanligt, men trots det får majoriteten av oss i oss för lite genom kosten. Därav kan ett tillskott vara nödvändigt. Du hittar flertalet selentillskott hos oss på Tillskottsbolaget!

Sortera efter
Vitaprana Selenium 200 mcg, 110 caps
Selenium är ett kosttillskott från Vitaprana med 200 μg selen per kapsel i form av ...
129 kr
Kp!
Info
Pureness Trippel Selen, 60 caps
Trippel Selen är ett kosttillskott från Pureness som kombinerar tre former av selen till...
179 kr
Holistic Selen, 90 caps
Selen finns bland annat i lever, njure, fisk, mussla, räka, hummer, ägg, mandel, valn...
159 kr
Kp!
Info

Vad är selen?

Selen är en mineral och ett grundämne som finns naturligt i jorden. Den fungerar som en antioxidant och ingår i flertalet enzymer som alla bidrar till att skydda våra celler från fria radikaler. Det som de fria radikalerna gör är att de bryter ner cellerna och sakta men säkert föråldras dem.
Utöver att mineralen minskar oxidativ stress och skyddar våra celler från fria radikaler med-verkar de även till regleringen av sköldkörtelhormonerna, vilket i sin tur påverkar förbränningen. Även vårt immunförsvar behöver selen för att fungera som det skall. De vita blodkropparna, som skyddar kroppen mot infektioner fungerar märkbart sämre vid en brist på ämnet.

Vad är selen bra för?

Selen är en viktig mineral som fyller flertalet viktiga funktioner i kroppen. Trots att det behövs i ytterst små mängder är det viktigt att se till att vi får i oss tillräckligt. Bland annat behövs den för vårt antioxidantförsvar. Selen fungerar nämligen som en antioxidant i vår kropp och skyddar våra celler från oxidativ stress, skador orsakade av fria radikaler.
Ämnet behövs även för att vårt immunförsvar ska fungera som det ska och kan dessutom hjälpa till att bekämpa såväl infektioner som sjukdomar. Inte nog med det, Selen kan minska risken för hjärtsjukdomar, förbättra fertiliteten hos män och kvinnor samt skydda mot vissa cancerformer.
Med andra ord är det en mycket viktigt mineral att få i sig, om än i små mängder.

I vilken mat finns mycket selen?

Mineralen finns i majoriteten av alla livsmedel, men halterna varierar givetvis. Livsmedlen med högst halt är generellt animaliska produkter, men även nötter och fröer innehåller höga halter. Kikar vi närmre på Sverige kan vi se att vegetabilier odlade i Sverige har en väldigt låg halt. Detta beror på att marken i Sverige är selenfattig och grödorna odlade där därför inte tar upp en lika stor mängd Selen som de odlade i länder med en mark rik på Selen.
I och med att det främst är animaliska produkter som är rika på ämnet kan det som vegetarian eller vegan vara svårt att säkerställa sitt intag. Äter du en vegetarisk kost kan du genom att äta exempelvis ägg, mjölk, ost och andra mejeriprodukter säkerställa ditt intag. Äter du en vegansk kost kan det vara något svårare att få i sig den mängden du bör och ett kosttillskott kan vara att rekommendera.

Hur vet man om man har brist på selen?

Att ha brist på selen är ytterst ovanligt, men förekommer ibland. För att undvika att utveckla en brist kan ett kosttillskott vara att rekommendera. Utöver att det finns tillskott med endast selen, finns det även multivitaminer och multimineraler som innehåller grundämnet.
Extra intressant är ett tillskott för dig som vill ta lite extra väl hand om håret och naglarna, detta då en brist bland annat leda till en märkbart försämrad kvalitet på hår och naglar. Utöver det kan låga nivåer ha en stor påverkan på vårt immunförsvar. De vita blodkropparna som försvarar vår kropp mot infektioner har bevisats fungera sämre vid en för låg mängd i kroppen.

Är det bra att äta selen?

För att vår kropp ska fungera som den skall behöver vi få i oss en tillräcklig mängd av alla viktiga näringsämnen. Detta får du naturligt genom att äta hälsosamt, balanserat & varierat. Selen till exempel hittar du naturligt i mejeri, kött fullkorn, nötter & frön. Genom att få i dig en tillräcklig mängd håller du nivåerna uppe och du stödjer bland annat immunförsvaret, sköldkörteln och hjärtat.
Det bidrar även till att bibehålla normalt hår och normala naglar.
Viktigt att komma ihåg är dock att det kan vara skadligt att få i sig en för stor mängd. Detta kan vara skadligt för din hälsa och du bör därför hålla dig till den rekommenderade doseringen.

Vad kan selenbrist leda till?

Trots att mängden selen du behöver få i dig dagligen är liten, kan en brist leda till en rad olika hälsoproblem. Det är därför viktigt att du ser till att äta en varierad kost där du får i dig tillräckligt av mineralen. Vid brist kan du få hälsoproblem så som infertilitet, problem med sköldkörteln, nedsatt immunförsvar, hjärt-kärlsjukdomar och kognitiva problem.
Mineralen behövs för att upprätthålla ett starkt immunförsvar och en välfungerande sköldkörtel. Vid en för låg nivå i kroppen kan risken för infektioner öka och du kan utveckla sköldkörtelproblem så som hypotyreos.
Ämnet är även viktigt för den reproduktiva hälsan hos såväl män som kvinnor. Får du i dig för lite selen under en längre tid kan risken för missfall öka hos kvinnor och fertiliteten minskad hos män.

Kan man ta selen och zink samtidigt?

Vad gäller mineraltillskott finns det många olika varianter. Det finns de som är komplexa och alltså innehåller två eller fler ämnen, och så finns det de som endast innehåller ett ämne. Många gånger är dessa produkter mycket koncentrerade, inte minst de som endast innehåller ett ämne.
En vanlig kombination är just selen och zink som kompletterar varandra väldigt bra. De har båda många hälsofördelar och kan dessutom ha synergistiska effekter vid intag tillsammans. De är båda involverade i produktionen av enzymer och hormoner som är mycket viktiga för att vår kropp ska fungera normalt.
Så Ja, du kan med fördel ta selen och zink samtidigt. Viktigt är bara att du inte överkonsumerar dessa ämnen då de båda kan vara skadliga om de intas i allt för höga doser. Följ tillverkarens anvisningar och rådfråga alltid en läkare vid behov.

Hur mycket selen ska man ta per dag?

Likt majoriteten av mineralerna vi behöver få i oss för att må bra, finns selen i nästintill alla livsmedel, i vissa mer och i andra mindre. Kvinnor över 14 år bör enligt livsmedelsverket få i sig 50 mikrogram per dag och män från 14 år, samt gravida och ammande; 60 mikrogram. För spädbarn och barn är det rekommenderade dagliga intaget något lägre och lig-ger på 15-40 mikrogram per dag.
I genomsnitt får vi i oss cirka 35 mikrogram per dag, en dos som är rekommenderad till barn 6-13 år. Med andra ord får många av oss för lite. Av denna anledningen kan ett tillskott vara att överväga om du misstänker att du får i dig en för liten mängd genom kosten.
Tittar vi på mängden i tillskotten varierar de ofta och en kapsel kan innehålla allt från 100 µg till 200 µg. 200 µg motsvarar 363% av det dagliga rekommenderade intaget.
Are you in the right place?
Choose country
Continue to tillskottsbolaget.se