Coenzyme Q10 - Kp Coenzyme Q10 hos oss p tillskottsbolaget.se
Fri frakt ver 500kr
Bonusprodukter
Pong p alla dina kp
Currency currency
X

Shopping from a different country?

Please select your country to get the right currency!

Fri frakt ver 500kr Bonusprodukter Pong p alla dina kp
Kategorier

Coenzyme Q10

Coenzyme Q10 är en substans och antioxidant som har en viktig roll i vår kropp när det kommer till att bilda energi i våra cellers kraftverk, även kallat mitokondrier. Substansen bildas naturligt i vår kropp och då framförallt i hjärtat, men i takt med att vi blir äldre sjunker nivåerna och ett tillskott kan behövas. Ett tillskott kan minska trötthet och utmattning samt bidra till en normal energiomsättning! Flertalet av dessa kosttillskott är även berikade med vitamin C och/eller B som även de bidrar till minskad trötthet och utmattning. Köp ditt tillskott av Coenzyme Q10 hos oss på Tillskottsbolaget!

Sortera efter
Holistic Q10, 60 caps
Q10 är en vitaminlik substans som bildas naturligt i kroppen och som spelar en viktig roll f&...
239 kr

Vad är Coenzyme Q10?

Coenzyme Q10 är en substans som produceras naturligt i vår kropps celler och som har till uppgift att producera energi samt skydda cellerna från skadliga ämnen. Det fungerar som ett koenzym, det vill säga att det hjälper till att katalysera kemiska reaktioner i kroppen som är nödvändiga för att producera energi och utföra olika biologiska funktioner. Framförallt bildas den i vårt hjärta, men nivåerna sjunker i takt med att vi åldras.
Q10 produceras alltså naturligt i vår kropp, men vi kan även få i oss det genom kosten och/eller kosttillskott.

Vad är Q10 bra för?

CoQ10 fyller flera viktiga funktioner i vår kropp och behövs bland annat för vår energiförbrukning, hjärt- och kärl hälsa samt immunsystem. Vad gäller energiproduktionen i cellerna spelar denna substans en rent av avgörande roll och särskilt viktigt är det för de organen som kräver extra mycket energi, däribland musklerna och hjärtat men även levern.
Särskilt känt är det även för att främja vår hjärt- och kärlhälsa. Tittar vi närmre på vårt hjärtas muskler hittar vi höga halter av just Q10. Det minskar risken för hjärtsjukdomar och bidrar helt enkelt till att stödja hjörtmuskelfunktionen.
Ytterligare en hälsofördel med substansen är hur den verkar som en antioxidant och skyddar våra celler från fria radikaler. Den är även delaktig i mitokondriernas funktion i cellerna och är bland annat med och förbättrar energinivåerna, främja vitalitet och minska trötthet.

När ska man inte äta Q10?

Forskningen på Coenzyme Q10 är begränsad och fler studier behöver göras för att vi med säkerhet skall veta hur ett tillskott med substansen bör användas. Det finns dock vissa tillfällen där du bör vara försiktig och rådgöra med en läkare innan du påbörjar supplementering. Detta gäller bland annat om du är gravid eller ammar. Orsaken till detta är helt enkelt att forskningen är för begränsad för att man med säkerhet skall kunna råda kring supplementering.
Detta gäller även dig som tar ett eller flera läkemedel, har något underliggande medicinskt tillstånd och/eller har kända allergier mot ämnen som liknar Q10.
Med andra ord bör ett Q10-tillskott användas med försiktighet!

I vilken mat finns Q10?

När vi hör Cownzyme Q10 tänker de flesta av oss på kosttillskottet, men faktum är att det även finns naturligt i flertalet livsmedel. Fisk, kött, frön, vegetabiliska oljor och nötter är exempel på livsmedel som är särskilt rika på substansen.
Har du ett ökat behov av detta ämne kan ett tillskott vara att rekommendera, men den absoluta majoriteten av oss får i oss tillräckligt via kosten. Viktigt att komma ihåg är också att det produceras naturligt i vår kropp, vilket minskar risken för en brist ytterligare.

Hur vet man om man har brist på Q10?

Då kroppen naturligt producerar Q10 är en brist såväl ovanlig som svår att fastställa. Då många av symptomen på en Q10-brist även kan förekomma vid andra vitaminbrister eller hälsotillstånd är det svårt att veta om det är en brist på just denna substans, eller något annat.
Misstänker du att du lider av en brist bör du rådfråga en läkare som via ett blodprov kan fastställa orsak och brist. Symptomen kan till exempel vara ökad trötthet och energibrist, muskelsvaghet samt nedsatt kognitiv funktion och minnesförmåga.

Är Q10 blodförtunnande?

Som tidigare nämnt är forskningen på Coenzyme Q10 begränsad och fler studier krävs för att man mes säkerhet skall kunna fastställa huruvida ett tillskott kan vara blodförtunnande eller inte. Vissa studier visar på att det kan ha en viss blodförtunnande effekt, medans vissa inte gör det. Så om du äter andra mediciner eller liknande bör du rådgöra med en läkare innan du börjar ta ett tillskott!

Kan man få för mycket Q10?

I dagsläget finns det inga biverkningar av Q10 registrerade och en överdosering är ytterst ovanlig. Vad gäller den rekommenderade doseringen finns det i dagsläget inte heller en specifik rekommenderad daglig dos, men vanligt är att tillskott innehåller ca. 60mg per kapsel med en rekommendation om en kapsel per dag.
Are you in the right place?
Choose country
Continue to tillskottsbolaget.se