B-vitamin - Kp kosttillskott vitamin B billigt online
Fri frakt ver 500kr
Bonusprodukter
Pong p alla dina kp
Currency currency
X

Shopping from a different country?

Please select your country to get the right currency!

Fri frakt ver 500kr Bonusprodukter Pong p alla dina kp
Kategorier

B-vitamin

Totalt finns det åtta stycken B-vitaminer. De alla är vattenlösliga och livsviktiga för oss människor att få i oss tillräckligt av. Bland annat spelar de en avgörande roll  för vår energiomsättning, vårt nerv- och immunsystem och en brist på en eller flera B-vitaminer kan orsaka trötthet, svaghet, matsmältningsbesvär och mental ohälsa. I riskzon för B-vitaminbrist hittar vi framförallt veganer och vegetarianer, detta då B-vitaminerna främst återfinns i animaliska livsmedel. Köp B-vitamin hos oss på Tillskottsbolaget!
Sortera efter
SOLID Nutrition Vitamin B12, 90 caps
34
Vitamin B12, även känt som kobalamin, är en vattenlöslig vitamin som är v...
99 kr (149 kr)
Kp!
Info
SOLID Nutrition B-Complex, 90 caps
20
B-COMPLEX innehåller ett brett spektrum av B vitaminer, som bland annat är bra för ...
119 kr (149 kr)
Kp!
Info
Vitaprana Methyl Vitamin B Complex, 50 caps
Metyl Vitamin B-komplex är ett kosttillskott från Vitaprana som ger dagsbehovet av samtl...
119 kr
Fairing Vitamin B12, 120 tabs
Vitamin B12 är det B-vitamin som är vanligast att människor har brist på. Utma...
99 kr
DY Nutrition Vitamin B Complex, 100 tabs
Vitamin B Complex är ett kosttillskott från DY Nutrition innehållandes alla åt...
99 kr
Kp!
Info
Star Nutrition Vitamin B12, 90 caps
Star Nutrition Vitamin B12 är ett rent B12-tillskott i veganska kapslar. Vitamin B12 bidrar t...
169 kr
Kp!
Info
Pureness Complex B-vitamin, 60 caps
20
B-vitamin i aktiva former som stöder många av kroppens funktioner.
215 kr (269 kr)
Holistic Mega B-komplex, 90 caps
B-vitaminer ingår i många funktioner i cellerna, bland annat så bidrar pantotensyra...
159 kr
Kp!
Info
Supplement Needs Advanced Vitamin B Complex, 120 tabs
B-vitamin är bra för många av kroppens processer såsom ämnesomsättni...
299 kr
Kp!
Info
Fairing Vitamin B5, 90 caps
Vitamin B5 eller pantotensyra som det också heter är ett kosttillskott som används ...
249 kr
Kp!
Info
Elit Nutrition B-Complex, 60 caps
B-vitaminkomplex från Elit Nutrition innehåller alla åtta B-vitaminerna. B-vitamine...
149 kr
Kp!
Info
Vitaprana Vitamin B12, 110 caps
Vitamin B12, 110 kapslar är ett kosttillskott från Vitaprana med 1 000 µg vitamin B...
149 kr
Kp!
Info
Pureness Complex B-vitamin, 30 caps
B-vitamin i aktiva former som stödjer många av kroppens funktioner.
179 kr
Kp!
Info
Fairing Vitamin B6, 120 tabs
Vitamin B6 är ett vattenlösligt vitamin som kroppen behöver för normal hormone...
99 kr
Holistic Mega B Metylerad, 90 caps
Holistic Mega B metylerad innehåller samtliga former av B-vitaminer varav särskilt utval...
329 kr
Kp!
Info
Elit Nutrition Vitamin B5, 60 caps
Pantothenic Acid, Vitamin B5 är ett kosttillskott från Elit Nutrition. Ett högt dos...
199 kr
Kp!
Info
2 x SOLID Nutrition B-Complex, 90 caps
20
B-COMPLEX innehåller ett brett spektrum av B vitaminer, som bland annat är bra för ...
238 kr (298 kr)
4 x SOLID Nutrition B-Complex, 90 caps
20
B-COMPLEX innehåller ett brett spektrum av B vitaminer, som bland annat är bra för ...
476 kr (596 kr)
8 x SOLID Nutrition B-Complex, 90 caps
20
B-COMPLEX innehåller ett brett spektrum av B vitaminer, som bland annat är bra för ...
952 kr (1192 kr)
Yamamoto Nutrition Ultra B-Complex, 60 caps
Ett väldoserat och komplett B-vitamin-tillskott från Yamamoto Nutrition som innehål...
99 kr

Vad är B-vitamin?

B-vitamin är en grupp beståendes av totalt åtta stycken olika vitaminer som alla är vattenlösliga, och livsviktiga för oss människor. Att de är vattenlösliga innebär att de utsöndras via urinen och alltså kontinuerligt behöver tillföras via kosten och/eller kosttillskott.
För att vi skall må bra och vår kropp ska fungera som den skall krävs det att vi får i oss en tillräcklig mängd av samtliga. De är vanligtvis så kallade koenzymer. Ett koenzym är en kemisk substans som inte är ett protein men som är avgörande för aktivering av en rad enzymer. Vitaminerna agerar visserligen individuellt, men när man talar om vitamin B åsyftar man ofta en sammansättning av olika B-vitaminer.
De åtta olika är: tiamin (B1), riboflavin (B2), niacin (B3), pantotensyra (B5), pyridoxin (B6), biotin (B7), folsyra (B9) och kobalamin (B12).
De är alla unika och har specifika egenskaper såväl som funktioner i vår kropp. Tillsammans jobbar de bland annat för att vår ämnesomsättning samt cellförnyelse skall fungera som den ska.

Vad är B-vitaminer bra till?

Samtliga åtta B-vitaminer är viktiga, rättare sagt avgörande, för vårt välmående. De är involverade i flertalet viktiga funktioner och processer i vår kropp, däribland energiomsättningen, nervsystemet och immunsystemet. Då de alla verkar såväl individuellt som tillsammans är det viktigt att vi ser till att få i oss en tillräckligt stor mängd av samtliga.
En av de främsta processerna de är inblandade i i vår kropp är energiomsättningen, det vill säga när maten vi äter skall omvandlas till energi. Till exempel hjälper tiamin till vid nedbrytningen av kolhydrater, medan riboflavin och niacin metaboliserar protein och fett. Tillsammans spelar de alltså en avgörande roll för att vår kropp skall kunna omvandla mat till energi.
Ytterligare en funktion B-vitaminer är bra för är nervsystemet. Här är de bland annat involverade i skyddet av nervcellerna samt produktionen av signalsubstanser. Till exempel behövs pyridoxin när serotonin, signalsubstansen som påverkar såväl sömn som mående, produceras. Genom att hålla samtliga vitaminer på en bra nivå bidrar vi till att bibehålla en god mental hälsa och frisk nervfunktion.
Till sist stödjer de även vårt immunsystems funktion, hudens hälsa, bildningen av röda blodkroppar, med mera. Med andra ord är dessa livsviktiga för oss människor!

I vad finns vitamin B?

Förutom att vitamin B finns att tillgå i massvis av olika kosttillskott finns det även naturligt i flertalet livsmedel. Många av de finner vi huvudsakligen i animaliska livsmedel, så som kött, ägg och mjölkprodukter. Det är av denna anledning som många som äter en växtbaserad kost kompletterar sin kost med ett tillskott, för att säkerställa intaget.
Viktigt att notera är däremot att de finns att tillgå i flertalet växtbaserade livsmedel. B12 är däremot ett undantag då det nästan uteslutande finns i animaliska produkter. Men vi hittar till exempel niacin och tiamin i fullkornsprodukter och nötter, biotin och folsyra i baljväxter, pyridoxin i bananer, och så vidare. Så oavsett om du äter en växtbaserad kost eller ej kan du få i dig B-vitaminerna.
Om du misstänker att du inte fåt i dig tillräckligt av en eller flera kan du komplettera kosten med ett tillskott. De att tillgå i såväl enskilda tillskott som komplex. De olika B-vitaminerna har som sagt olika uppgift och värt att notera är att de inte kan ersätta varandra. Det kan vara svårt att avgöra vilket specifikt vitamin man har behov av eller lider brist på, varför ett komplex ofta är att rekommendera. Studier har också kunnat påvisa att även om man lider brist på endast ett av de olika kan ett komplex vara att föredra.

Vad händer om man har brist på B-vitamin?

Likt andra vitaminer kan man utveckla en brist på B-vitamin, detta om du under en längre tid inte får i dig tillräckligt. I synnerhet veganer och ammande mammor ligger i riskzonen för att utveckla B-vitaminbrist och bland annat psykiska problem, inkusive depression, har kunnat kopplas till undermåliga nivåer av vitaminet ifråga.
Om du misstänker att du har brist på vitaminet bör du se över din kosthållning, och eventuellt överväga att komplettera med ett tillskott av en eller flera vitaminer. Beroende på vilken eller vilka vitaminer/vitaminer det gäller, samt hur stor bristen är, ser symptomen olika ut. Det kan alltså vara svårt att säkerställa vad symptomen beror på och det kan därför vara bra att rådgöra med en läkare innan supplementering påbörjas.

Hur kan man få i sig B-vitamin?

Det finns huvudsakligen två sätt att få i sig B-vitamin på; via kosten och/eller via kosttillskott. Vanligt är att kombinera dessa, för att säkerställa ett tillräckligt intag.
För att få i dig tillräckligt via maten krävs det att du äter balanserat och varierat. Det kan vara bra att ha koll på vilka livsmedel som innehåller extra mycket. På så sätt kan du lättare se till att du får i dig tillräckligt, varje dag.
B12, den vitamin som kanske allra flest har koll på, finns nästintill uteslutande i animaliska produkter så som kött, ägg och mjölk. Av denna anledning är det vanligt att de som äter en växtbaserad kost behöver komplettera med ett B12-tillskott. Resterande vitaminer hittar vi däremot ofta även i vegetabiliska källor, däribland baljväxter, fullkorn, nötter och bönor. Det finns idag även flertalet olika berikade livsmedel, det vill säga livsmedel så som mjölk, flingor eller liknande som berikats med vitaminerna. Detta just för att veganer, vegetarianer med mera skall kunna få i sig tillräckligt, utan att behöva ett tillskott.

Är det farligt att ta B-vitamin?

Att ta ett tillskott av B-vitamin är inte farligt. Förutsatt att du intar det i den rekommenderade dagliga dosen samt enligt anvisningarna. Då dessa vitaminer är vattenlösliga kan vår kropp inte lagra de i allt för stora mängder. Får du i dig för mycket är det alltså inte värre än att du kissar ut det sedan.
Om du däremot lider av någon sjukdom, intar en eller flera mediciner eller liknande bör du alltid rådgöra med en läkare innan du påbörjar supplementering.
Vill du komplettera med ett tillskott finns det en del att tänka på. För det första skall du välja om du ska ta ett komplex eller enskilda vitaminer. Du kanske endast har brist på en av de åtta? Då kan du välja att ta ett tillskott av just den. Vanligt är dock att ta ett komplex med alla åtta, just för att säkerställa ett tillräckligt intag. Dessa finns att tillgå i flera olika former så som tabletter, kapslar eller flytande, men kapslar är absolut såväl vanligast som smidigast.

När ska man ta B-vitamin?

Äter du en balanserad och varierad kost är risken låg att du behöver ta ett B-vitamintillskott. Tillfällen där det kan vara lämpligt är till exempel om du har en brist, eller är i riskzon för att utveckla en brist, äter en vegetarisk alt. vegansk kost, är gravid eller ammar. Detta är tillfällen då du kan vara i riskzon för att utveckla en brist på en eller flera av de åtta vitaminerna.

Vilka symptom får man om man har B12 brist?

Den B-vitaminen som det är absolut vanligast att få brist på är B12, då främst bland vegetarianer och veganer som har svårare att tillgodose kroppens behov. Symptomen som kan uppstå vid en B12-brist är bland annat en ökad känsla av trötthet och svaghet. Du kan till exempel känna att din dagliga prestation påverkas och att du känner dig allmänt trött i kroppen.
Ytterligare ett symptom är matsmältningsbesvär, detta då bristen kan påverka matsmältningssystemet negativt och ge symptom så som illamående och viktminskning. Vissa kan även uppleva att den mentala hälsan försämras och en känsla av ångest och irritation kan uppstå.
Are you in the right place?
Choose country
Continue to tillskottsbolaget.se