Lyftarskor - skor fr tyngdlyftning och styrkelyft
Fri frakt ver 500kr
Bonusprodukter
Pong p alla dina kp
Currency currency
X

Shopping from a different country?

Please select your country to get the right currency!

Fri frakt ver 500kr Bonusprodukter Pong p alla dina kp
Kategorier

Lyftarskor

Känner du dig ostabil vid tyngre lyft? Vill du ta din träning till nästa nivå och maximera din prestation? Då kan ett par lyftarskor vara något för dig! Tack vare lyftarskons upphöjda klack, stabila sula och slitstarka material är de utformade för att klara just tyngre lyft. Chansen att du kommer öka dina vikter, få bättre form och känna dig stabilare är stor. Faktum är att de som testat ett par lyftarskor yttrat sällan väljer att gå tillbaka till sina vanliga skor. Köp dina lyftarskor hos oss på Tillskottsbolaget!

Sortera efter
Adidas Power Perfect 3, black/white
Adidas Power Perfect 3 - en omåttligt populär lyftarsko som är såväl pris...
1399 kr
Adidas Power Perfect 3, black/white/solar gold
Adidas Power Perfect 3 - en omåttligt populär lyftarsko som är såväl pris...
1399 kr

Vad är lyftarskor?

Lyftarskor är ett par skor speciellt framtagna för att användas vid styrketräning och speciellt extra tunga lyft. De kallas även för tyngdlyftarskor i vissa sammanhang, men båda namnen syftar till samma sko. Skon är utformad på ett speciellt sätt och tillverkad av extra slitstarkt material, för att klara tunga lyft om och om igen.Något som gör just dessa skor unika är dess sula som nämligen är helt platt och utan dämpning. En löparsko till exempel är utformad på ett helt annat sätt och har istället en väldigt mjuk, följsam sula med hög dämpning, för att dämpa ”fallet” i dina löparsteg. Tack vare att en dessa helt saknar dämpning kommer din kraft och tyngd från kroppen och vikten rakt ner i golvet. Hade du använt ett pat löparskor istället hade all kraft gått ner i dämpningen och din stabilitet hade försämrats oerhört. Av denna enkla anledning kan det vara rent av farligt att använda ett par löparskor med så pass hög dämpning vid tunga lyft.

Är lyftarskor bra?

Fördelarna med att använda ett par speciella skor anpassade efter just tunga luft är flera och chansen att du ångrar ett köp är väldigt liten. Här nedan har vi listat några av alla fördelar:

- Den förhöjda klacken där bak:
En av de främsta fördelarna är dess förhöjda klack. Anledningen till att den är upphöjd något är för att du ska få upp hälen en bit och på så sätt få en bättre vinkel. Speciellt viktigt är detta vid de tyngre lyften, och kanske allra mest vid utförande av knäböj. Det många (som inte har dessa skor) gör är att placera en liten vikt under hälen vid tunga lyft. Detta ger ungefär samma vinkel, men medför en betydligt större skaderisk. Den förhöjda klacken skapar även stor stabilitet och kan hjälpa dig få kontakt i muskeln du tränar.

- Det slitstarka materialet:
Ytterligare en fördel är materialet det är tillverkat av. En riktigt bra variant är gjord av ett slitstarkt material som tål tunga lyft. Det vanligaste materialet på ovandelen av en rejäl sko är syntetskinn, detta för en ökad slitstyrka och lättare vikt. Att investera i ett par kanske tar emot för plånboken, men köper du en rejäl variant är den tillverkad av slitstarkt material och utformad för att hålla länge! Så går du i tankarna att köpa ett par rekommenderar vi dig verkligen att göra de.

- Den hårda sulan:
Till skillnad från löparskor eller andra träningsskor har de en betydligt mycket hårdare, mer bastant sula. Sulan är helt platt och saknar helt dämpning. En löparsko ser ut på ett helt annat sätt och har istället en mjuk, följsam sula. Tack vare att en dessa saknar dämpning kommer din kraft och tyngd från kroppen och vikten rakt ner i golvet. Hade du använt ett pat löparskor istället hade all kraft gått ner i dämpningen och din stabilitet hade försämrats oerhört. Av denna enkla anledning kan det vara rent av farligt att använda ett par löparskor med så pass hög dämpning vid tunga lyft.

När ska man använda tyngdlyftarskor?

Ett par tymgdlyftarskor är gjorda för att användas vid tunga lyft, för att stabilisera och maximera. De ska främst användas till knäböj och olympiska lyft. Det vissa gör fel är att de efter genomförande av ett tyngre lyft där de är nödvändiga inte byter till en vanlig sko. Detta är dels viktigt för att inte riskera att få dålig hållning av att gå framåtlutat, något de nämligen får dig att göra. Men även på grund av att de inte behövs vid annan träning än tyngre lyft.Vanligt är även att använda de under till exempel bänkpress, detta för att skapa stabilitet och kunna trycka ifrån ordentligt med fötterna när man pushar upp stången från bröstet. Viktigt i bänkpress är, precis som vid knäböj, att ha ett stadigt grepp med fötterna i golvet, detta då skaderisken är stor om du halkar till under lyftets gång. Genom att använda ett par rejäla, platta och bra skor fäster dina fötter ordentligt i marken och du minskar du risken för skador.

Vilka lyftarskor?

Skillnaden mellan en vanlig träningssko eller löparsko och en lyftarsko är ganska stor. Först och främst har de en upphöjd klack, något som en ”vanlig” träningssko inte har. Dess sula är även betydligt mycket stabilare och hårdare, och helt utan dämpning! De är utformade för att klara tunga lyft, om och om igen, utan att slitas ut. En vanlig träningssko däremot är inte utformad för att klara extra tunga lyft och det kan därav vara rent av farligt att använda de vid tunga lyft.Tränar du mycket olympiska lyft? Utför du mycket knäböj på gymmet? Känner du att du står still i utvecklingskurvan i träningen? Då är ett par att rekommendera! Tränar du däremot mest löpning, utför enbart lättare lyft och knappt aldrig tränar de olympiska? Då är kanske det inte riktigt något för dig!

Det finns många att välja på idag och en del saker som skiljer de åt. Det kommer dessutom titt som tätt nya modeller från diverse varumärken! Vanligt är att de har två olika typer av spänning; snören och kardborreband, detta för att du skall kunna spänna åt de riktigt ordentligt! Att välja en modell som har kardborreband är att rekommendera då det ger dig möjlighet att få en riktigt tight passform som gör träningen ännu lite säkrare. Du kan även hålla koll efter dess material, detta då ovandelen gärna ska ha ett ventilerande material som hjälper dig hålla foten sval under hela träningspasset.

Hur ska en lyftarsko sitta?

När du väljer modell och storlek på din sko är det viktigt att du säkerställer att passformen är bra, detta är A och O för att du ska få den stabilitet du vill ha. De ska sitta riktigt ordentligt tight, nästan som ett extra skinn på foten. Självklart måste de vara bekväma och inte skava eller göra ont, men viktigt att komma ihåg är att de kommer töja ut sig något efter hand, så se till att de hellre sitter lite för tight när du köper de än lite för löst.

I de allra flesta modellerna, från de allra flesta varumärken, rekommenderas det att du väljer din vanliga storlek. Vissa kan däremot vara något små i storleken, medan vissa rekommenderar att du tar en storlek mindre för att få de att sitta riktigt nära foten, så se efter vad som är rekommenderat för just den skon du kikar på.
Are you in the right place?
Choose country
Continue to tillskottsbolaget.se