Skillnaden på BCAA och EAA
Fri frakt över 500kr
Bonusprodukter
Poäng på alla dina köp
Currency currency
X

Shopping from a different country?

Please select your country to get the right currency!

Fri frakt över 500kr Bonusprodukter Poäng på alla dina köp

Skillnaden på BCAA och EAA

I vår kropp finns 20 olika aminosyror varav 11 av dessa produceras av kroppen och resterande 9 måste tillsättas via mat eller kosttillskott då kroppen inte klarar av att bilda dem på egen hand. BCAA står för branched-chain amino acids och EAA står för essential amino acids. Men vad skiljer dem egentligen åt? Både BCAA och EAA är aminosyror som tillsammans bildar protein men vid vilken tid ska man inta BCAA och EAA? Måste man använda sig av BCAA eller EAA för att få resultat i sin träning eller är det bara onödiga utgifter?

Skillnaden på BCAA och EAA

Produkter i inlägget

SOLID Nutrition EAA, 350 g
36
EAA av absolut högsta kvalitet - tillverkad av svenska råvaror som dessutom är vega...
179 kr (279 kr)
SOLID Nutrition BCAA, 300 g
40
BCAA från SOLID Nutrition som smakar otroligt gott, är vegansk och dessutom tillverkad i...
149 kr (249 kr)

Vad är bcaa?

Protein består av aminosyror som är mycket viktigt för vår muskeluppbyggnad. Det finns flera 100 olika aminosyror men endast 20 av dessa ger funktion och bildar proteiner hos oss människor.  Det finns två olika typer av aminosyror - icke-essentiella och essentiella. Icke-essentiella aminosyror är sådana som kroppen kan bilda själv och essentiella aminosyror kan inte det, vilket betyder att det måste tillsättas via kost eller kosttillskott. 

BCAA betyder grenade aminosyror och består av tre stycken essentiella aminosyror - leucin, isoleucin och valin. Essentiella aminosyror kan inte bildas av kroppen på egen hand och därför har BCAA tagits fram och blivit ett mycket populärt kosttillskott inom träningsbranschen. 

Av de tre grenade aminosyrorna verkar leucin ha störst inverkan på din kropps kapacitet till att bygga muskelproteiner. Isoleucin och Valin är mer effektiva på att framställa energi och reglera blodsockernivåer.

BCAA finns i både pulverform och tablettform beroende på vad du tycker är godast och smidigast. Båda produkterna finns att köpa här på Tillskottsbolagets hemsida. 

Vad är skillnaden på bcaa och eaa?

Som vi beskrev ovan består både BCAA och EAA av aminosyror och fungerar på liknande sätt. Skillnaden är att BCAA består av 3 aminosyror och EAA består av alla 9 essentiella aminosyror. De grenade aminosyrorna som BCAA består av, finns även i EAA men du får alltså ytterligare tillskott av 6 aminosyror när du använder dig av kosttillskottet EAA. 

Eftersom EAA innehåller fler aminosyror betyder det att proteinhalten är högre än vad den är i BCAA. Om vi tittar närmare på SOLID Nutritions EAA som har ett näringsinnehåll på 85 g protein per 100 g så skiljer det sig ifrån deras BCAA som innehåller 72 g per 100 g. 

Både BCAA och EAA blandas med vatten. BCAA ger en klar vätska likt saft medan EAA kan kännas något tjockare i konsistensen med skum som bildas på ytan. Vad man gillar och inte är en smaksak helt enkelt! 

Vad händer med kroppen om jag har brist på aminosyror? 

Varje aminosyra har en speciell funktion i kroppen och har du brist på en eller flera aminosyror påverkar det hela din kropp. Aminosyror är livsviktiga för celltillväxt, uppbyggnad av immunförsvaret och för att du ska kunna ta upp olika typer av vitaminer och mineraler. Får du inte i dig alla aminosyror kan det leda till hälsobesvär som minnesförlust, hudproblem, försämrad ämnesomsättning och kroniska inflammationer.

Symptom på att du har brist på en eller flera aminosyror kan bland annat vara trötthet, försämrad hy, håravfall, humörsvängningar och försämrad muskelstyrka. Det kan vara svårt att själv avgöra om dessa symptom har med brist på aminosyra att göra, men är du osäker ska du ta kontakt med en läkare för att få professionell hjälp. 

 

Vad gör bcaa med kroppen?

Förutom att bcaa och eaa hjälper till i din utveckling att bygga muskler bidrar det även till din återhämtning och stärker ditt immunförsvar. Idag vet vi hur viktigt det är med återhämtning och vila och för att inte falla dit och bli sjuk behöver vi ett starkt immunförsvar som står emot den där sega förkylningen. 

BCAA är en byggsten till att kroppen mår bra och håller sig frisk. Precis som det står ovanför, kan brist på aminosyror leda till kroniska inflammationer och andra hälsobesvär. 

Kan jag dricka bcaa utan att träna? 

Ja! BCAA eller EAA kan drickas när som helst på dygnet. Kroppen mår bra av aminosyror och måste ha proteiner för att fungera. Förutom våra muskler som behöver proteiner för att kunna växa så kräver våra celler, enzymer och hormoner proteiner för att stärkas upp. Det är alltså inte bara ur träningssynpunkt som BCAA eller EAA kan vara positivt utan även i vardagen. 

Inte nog med att det är viktigt för kroppen att få i sig essentiella aminosyror så smakar det fantastiskt gott! Har du svårt att få i dig vatten om dagen kan en skopa av BCAA eller EAA göra det lättare eftersom det smakar som en otroligt god saft. 

I vårt sortiment hittar du smaker som passar alla! Vårt mest populära märke SOLID Nutrition erbjuder 6 olika smaker i BCAA och 9 olika smaker i EAA. Allt ifrån frukt inspirerade smaker som mango, päronsplitt och sura äpplen till godissorter som watermelon rockets, hallonbåtar och sura cola remmar. 

Är bcaa nödvändigt?

Vi har nu lärt oss att BCAA står för essentiella aminosyror som kroppen inte kan bilda själv. För att kroppen ska fungera optimalt krävs det en mix av alla 20 aminosyror därför är det mycket viktigt och nödvändigt för oss att hjälpa kroppen att tillsätta de essentiella aminosyrorna. Dessa finns i kosttillskott och i den kost vi äter - mer allmänt pratar vi om protein. Kost som innehåller mycket protein är exempelvis fisk, kött, ägg, bönor & linser. 

WHO rekommenderar 0,8 gram protein per kilo för vuxna och 0,9 gram protein per kilo för barn & ungdomar under 17 år. En elitidrottare kräver närmare 1,4-1,8 gram protein per kilo kroppsvikt. En normal vuxen person som väger 80 kilo ska få i sig 64 gram protein per dag. Om samma person är mycket aktiv både på jobb, fritid och gym kan det behövas 96 gram protein per dag. Är samma person elitidrottare kan det krävas upp emot 144 gram protein per dag. 

Allt varierar alltså beroende på ålder, vikt och träningsfrekvens. Vi på Tillskottsbolaget rekommenderar alltid en hälsosam och varierad kost. Är du osäker på om du får i dig rätt mängd rekommenderar vi dig att ta kontakt med en kostrådgivare. 

Vissa människor är i större behov av att få i sig aminosyror än andra. Det kan handla om personer som följer en strikt diet, personer som tränar mycket, personer som ammar eller är gravida, äldre personer samt att vissa vegetarianer och veganer kan ha svårare att få sig essentiella aminosyror via sin kost. Är du någon av dessa personer, kan du behöva se över din kost och/eller tillsätta aminosyror med hjälp av BCAA eller EAA. 

Våra kosttillskott baserade på BCAA och EAA hittar du på här på vår hemsida med priser från 99 kr. För bästa resultat ska en shaker med galler användas och det hittar du från 49 kr. 

När ska jag ta bcaa och eaa?

De flesta dricker BCAA eller EAA innan, under eller efter träning. Det som är så bra med aminosyror är att de inte behöver brytas ned av kroppen utan de kan användas direkt som näring när det intas. För att få bästa resultat ska BCAA och EAA tas på tom mage eller några timmar efter matintag. Vid tom mage tas aminosyrorna upp direkt, har du mat i magen går det långsammare. Aminosyrorna från BCAA eller EAA bidrar till att öka proteinsyntesen som är viktigt i träningssyfte för att utvecklas på bästa sätt. Vår prestation på gymmet påverkas av vad vi äter och när vi äter. Vi vill ha så mycket näring, kraft, styrka och uthållighet som möjligt när vi ska börja träna för att prestera som bäst. Så ska du tänka vid varje träningspass och samma tänk ska du ha när det gäller intaget av BCAA eller EAA. Så nära inpå eller under träningspasset som möjligt. För bäst resultat kan du dricka både, innan, under och efter träning. 

För den som går på diet och strikt kost kan EAA göra enormt stor nytta. Eftersom man ligger på underskott är det extra viktigt att få i sig alla 9 viktiga aminosyror som EAA består av för att bibehålla den muskelmassa man redan har och för att återhämta sig ordentligt till nästa träningspass.  

Kan jag gå upp i vikt av BCAA? 

När du ligger på ett överskott av kalorier går du upp i vikt. Det vill säga, du får i dig mer än vad du gör av med energimässigt. 

Vår bästsäljande BCAA ifrån SOLID Nutrition innehåller 288 kcal per 100 g. En skopa innehåller 11 g vilket betyder att en skopa innehåller ca 32 kcal. 

SOLID Nutritions EAA innehåller 340 kcal per 100 g. En skopa innehåller 11,5 g vilket motsvarar ca 40 kcal. 

För att göra det mer konkret så är en skopa av BCAA eller EAA som att äta en kiwi. Det betyder att du måste äta extremt många för att komma upp i det överskott av kalorier som krävs för att gå upp i vikt. Detsamma gäller antalet skopor av BCAA eller EAA. Kort sagt, du behöver inte oroa dig för att gå upp i vikt av att tillföra en eller flera skopor aminosyror i din kost.

Senaste

Allt du behöver veta om återhämtning!

Allt du behöver veta om återhämtning!

Efter ett intensivt träningspass är återhämtning lika viktig som själva träningen för att uppnå optimala resultat och främja övergripande hälsa. Återhämtning handlar om att ge kroppen tid och resurser för att reparera och återställa sig efter ansträngande fysisk aktivitet. Genom att prioritera rätt återhämtningsstrategier kan man främja muskelreparation, återfyllning av energireserver och minska risken för skador och utbrändhet. I denna artikel utforskar vi betydelsen av återhämtning efter träning, olika återhämtningsmetoder och hur du kan integrera dem i din träningsrutin. Oavsett om du är en elitidrottare eller en motionär, kommer du att upptäcka vikten av återhämtning och lära dig praktiska tips för att optimera dina träningsresultat och främja en hållbar och balanserad livsstil. Låt oss dyka in i världen av återhämtning och ge din kropp den omsorg och vila den behöver för att blomstra efter träningen.

Välj rätt proteinpulver!

Välj rätt proteinpulver!

Proteinpulver har länge varit ett hett ämne inom träning och fitness. Det är ett praktiskt kosttillskott som hjälper till att öka proteinintaget och stödja muskeluppbyggnad och återhämtning. Genom att tillhandahålla en koncentrerad dos av essentiella aminosyror kan proteinpulver vara ett värdefullt verktyg för idrottare, träningsentusiaster och de som strävar efter att uppnå sina hälsomål. Här nedan går vi igenom fördelarna med proteinpulver, olika typer av proteinkällor och hur du kan integrera detta kosttillskott i din dagliga rutin. Oavsett om du är nybörjare eller erfaren inom träning, finns det mycket att lära sig om proteinpulver och dess roll för att främja en hälsosam och aktiv livsstil.

Träningsupplägg för 2 dagar/veckan

Träningsupplägg för 2 dagar/veckan

Vill du träna men hinner bara 2 träningspass i veckan? Ja men ingen fara! All träning som blir av är bra, men för att få ut så mycket som möjligt av dina träningspass är det bra att ha en plan. Genom att ha ett träningsupplägg och veta vad du ska träna i förväg kan du effektivisera och maximera din träning. Här nedan följer ett träningsschema för 2 dagar i veckan uppdelat på ett överkroppspass och ett underkroppspass. Det här träningsupplägget är perfekt för dem som har begränsad tid men fortfarande vill uppnå resultat. Med endast två träningsdagar i veckan kan du få en effektiv och balanserad träning för hela kroppen. En dag fokuserar på att stärka och forma dina underkroppsmuskler, medan den andra dagen ägnas åt att träna och stärka dina överkroppsmuskler. Genom att kombinera övningar för både under- och överkroppen får du en komplett träningsrutin som främjar både styrka och muskelutveckling.

Därför ska du involvera basövningar i din träning!

Därför ska du involvera basövningar i din träning!

Basövningar på gymmet utgör grunden för en effektiv och funktionell träning. Dessa övningar involverar flera muskelgrupper och hjälper till att bygga styrka, öka muskelmassa och förbättra kroppens funktionella förmågor. Basövningar är också användbara för att förbättra kroppens stabilitet, balans och koordination. Att inkludera basövningar i ditt träningsprogram kan hjälpa dig att nå dina träningsmål och uppnå en stark, välbalanserad fysik. Men vilka basövningar finns det och vilken övningen aktiverar flest muskler? Det och lite till går vi igenom här!

Bra mat efter träning!

Bra mat efter träning!

Att äta rätt mat efter träning är avgörande för att optimera återhämtningen och främja muskeluppbyggnaden. Efter fysisk aktivitet behöver kroppen näring för att reparera och återställa muskelvävnad samt fylla på energireserverna. En välbalanserad måltid efter träning bör innehålla protein för muskelreparation, kolhydrater för att återställa energinivåerna och andra näringsämnen för att främja återhämtning. Att äta inom en viss tidsram efter träningen kan hjälpa till att optimera näringsupptaget och återhämtningen. Men vad händer om man inte äter efter träning? Allt detta och lite till går vi igenom här nedan!

Are you in the right place?
Choose country
Continue to tillskottsbolaget.se