Lysin - Aminosyror - Kosttillskott & Livsmedel
Fri frakt över 500kr
Bonusprodukter
Poäng på alla dina köp
Valuta:
X

Shopping from a different country?

Now you can shop at Swedish prices in your country!

Select country:

Fri frakt över 500kr! Bonusprodukter! Poäng på alla dina köp
Kategorier

Lysin

Lysin är en essentiell aminosyra som bland annat behövs för vår kropps omsättning av protein, men även fett. Utöver de har de en viktig del i tarmens upptag av kalcium och uppbyggnaden av våra naglar, vår hud och vårt hår! Lysin har flera positiva effekter och ett tillskott av lysin är framförallt populärt hos de som tränar mycket och/eller äter en vegetarisk eller vegansk kost. Hos oss på Tillskottsbolaget hittar du Lysin av hög kvalitet till bra priser!

Supplement Needs L-Lysine, 300 g
Denna produkt innehåller endast aminosyran L-lysin i pulverform så att du enkelt och smi...
169 kr


Köp kosttillskott med lysin hos Tillskottsbolaget

Vad är lysin?

Lysin är en aminosyra. Totalt har vi 20st aminosyror som fungerar som byggstenar i proteinerna i vår kropp, varav lysin är en av de. Det är en essentiell aminosyra, det vill säga en aminosyra som vår kropp inte kan tillverka själv utan som måste tillföras via kosten eller till exempel kosttillskott.

 

Lysin finns i ett protein vid namn kollagen. Kollagen är det sorts protein som bygger upp bland annat vår hud, vårt hår och våra naglar.

 

Varför behöver vi lysin?

Lysin behövs i flertalet viktiga processer i vår kropp, men främst behövs den för att upprätthålla omsättningen av proteiner. Utöver de är den även viktig för omsättningen av fett och tarmens upptag av kalcium.

 

Som tidigare nämnt är Lysin en aminosyra och alltså en av byggstenarna i proteinerna i vår kropp. Lysin, likt övriga aminosyror, är livsnödvändiga för att våra organ och samtliga funktioner i kroppen ska fungera som de ska. De behövs inte bara för omsättningen av protein och fett, utan även för upptaget av kalcium och uppbyggnaden av våra naglar, vårt hår och vår hud. Utan lysin hade vi inte överlevt!

 

Lysin i kosttillskott

Lysin finns naturligt i proteinrika livsmedel så som mejeri, kött, fisk, soja och bönor. Äter vi en proteinrik och varierad kost får vi alltså ganska enkelt i oss tillräckligt med Lysin! Uppskattningsvis behöver en vuxen person ca 800 - 3000 mg lysin om dagen. Äter du till exempel en vegetarisk kost, tränar mycket eller misstänker att du får i dig för lite lysin så finns det kosttillskott att komplettera med.

 

Studier visar att en person som tränar mycket med fördel kan få i sig hela 4 gram om dagen. Äter men en proteinrik kost är det inte omöjligt att komma upp i dessa nivåer, men ett kosttillskott kan vara att föredra. Det finns kosttillskott med lysin både i pulver- och pillerform.

 

Brist på lysin

Får du inte i dig tillräckligt med protein varje dag, finns det en stor risk att du inte heller får i dig tillräckligt med lysin. Att inte få i sig tillräckligt med protein är skadligt för vår kropp och kan drabba såväl ditt välmående som hälsa. Brist på lysin kan ge följande symptom:

- Irritation
- Koncentrationssvårigheter

- Trötthet
- Röda ögon
- Illamående
- Håravfall

Känner du igen ett eller flera av dessa symptom och misstänker att du inte får i dig tillräckligt med lysin och/eller protein om dagen bör du se över din kost och eventuellt komplettera med ett tillskott av l-lysin!

 

Kan man överdosera lysin?

Lysin i form av kosttillskott är väldigt säkert och ytterst svårt att överdosera. Håller du dig inom de rekommenderade dagliga intaget av lysin är risken ytterst låg att du överdoserar aminosyran. Det har gjorts studier där personer fått ta hela 15 gram lysin om dagen, dvs ca. 5 ggr över rekommenderad daglig dos, och de bieffekter som då uppstod hos testpersonerna var diarré, magkramp och illamående! Men kort och gott krävs det väldigt mycket för att man ska överdosera lysin!

Köp nu. Betala senare med Klarna.