Köp nu. Betala senare med Klarna.
Dina bonusar
XKrom
Köp tillskott av krom hos Tillskottsbolaget
Vad är krom och vad är det bra för?
Krom finns helt naturligt i såväl vatten som luft och jord. Det är ett av våra vanligaste grundämnen och deltar i kroppens omsättning av glukos (kolhydrater). Genom att hålla vårt glukosupptag på en jämn, bra nivå kan även vårt blodsocker ligga på en jämnare, bättre nivå. Omsättningen av glukos går hand i hand med våra blodsockernivåer. Genom att hålla blodsockret på en jämnare nivå kan vi även minska vårt sötsug. Det är många gånger just sötsuget, och småätandet, som i många fall bidrar till en ofrivillig viktuppgång. Är våra blodsockernivåer för låga ökar nämligen vårt sötsug. Av denna anledningen är krom ett vanligt kosttillskott för personer som upplever sitt sötsug problematiskt.
Även personer som upplever ett problem med hungern och suget, som tillexempel vill äta mindre för att på så sätt gå ner i vikt, kan ha en fördel av ett tillskott av krom. Krom bidrar till att glukosupptaget till mättnadscentrumet i hjärnan fungerar korrekt. Detta gör att hungerkänslorna minskar och såväl glykos- som fettförbränning ökar. Du kan läsa mer om fettförbränning HÄR.
Utöver detta reducerar krom även förhöjda blodfetter och ökar det goda kolesterolet i kroppen. De kan även bidra till en ökad muskelmassa. Du kan läsa mer om muskelökning HÄR. Något som i sin tur ger en ökad energiförbrukning och fettförbränning.
Livsmedel med krom
Krom finns naturligt i flera livsmedel. Några exempel på livsmedel som är bra källor till krom är till exempel skaldjur så som musslor och ostron, tonfisk, fullkorn, baljväxter, kött, nötter och äggula. Men vid raffinering av livsmedel förstörs upp till 80% av detta krominnehåll. Enligt en undersökning var krominnehållet i en diet rekommenderad av en dietist för lågt i hela 20 av 22 fall.
Symptom på brist av krom
Det finns ett flertal symptom för brist på just mineralen krom. Vissa mer självklara och tydliga än andra. Några exempel på symptom får krombrist är:
- Sockersug
- Höga blodfetter
- Risk för diabetes typ 2
- Nervösa besvär samt depression
- Hämmad proteinsyntes
- Ögonproblem (grumlig hornhinna till exempel)
Känner du igen dig i något eller några av dessa symptom bör du kanske se över ditt intag av krom och överväga ett tillskott av mineralen.
Riskgrupper för krombrist
Likt de flesta andra mineralerna finns det vissa grupper som anses vara i riskgrupp för att få brist på, i detta fallet, krom. Med andra ord så löper vissa personer en större risk för att få brist på mineralen. Riskgrupperna för krombrist är:
- Hårt tränande personer
- Äldre personer
- Diabetiker
- Bantande
- Gravida
- Ammande
- Stressade personer
De kanske mest intressanta riskgrupperna att analysera vidare är hårt tränande personer. Det har visats att krom utsöndras i högre koncentrationer vid hård träning och stress eller intag av mycket snabba kolhydrater. Löpare till exempel utsöndrar dubbelt så mycket krom under dagar då de tränar jämfört med dagar då de inte tränar.