Så kan karnitin hjälpa dig vid viktminskning
Fri frakt över 500kr
Bonusprodukter
Poäng på alla dina köp
Currency currency
X

Shopping from a different country?

Please select your country to get the right currency!

Fri frakt över 500kr Bonusprodukter Poäng på alla dina köp

Så kan karnitin hjälpa dig vid viktminskning

Karnitin är en icke-essentiell aminosyra som främst är känd för sina fettförbrännande egenskaper. Den syntetiseras naturligt i vår kropp men finns även i form av kosttillskott, i både piller, pulver och i flytande form. I denna artikel kollar vi närmre på karnitin, om det finns några biverkningar av att ta en tillskott av karnitin samt hur karnitin kan effektivisera din fettförbränning och viktminskning. Vi svarar även på frågor så som Vad är skillnaden mellan karnitin, L-karnitin och ALC?, Finns karnitin i mat? och vilken form av karnitin är bäst?

Så kan karnitin hjälpa dig vid viktminskning

Produkter i inlägget

SOLID Nutrition ALC, 90 caps
20
Högkvalitatuvt ALC-tillskott med hela 500mg rent Acetyl-L-Karnitin, per kapsel. Ökar fet...
143 kr (179 kr)
Köp!
Info

Vad är karnitin?

Karnitin är en icke-essentiell aminosyra som framförallt hjälper till att omvandla fett till energi i vår kropp. Karnitin finns i flertalet livsmedel, framförallt proteinrika sådana, men kan även bildas naturligt i vår kropp med hjälp av aminosyrorna lysin och metionin.

 

Vad är skillnaden på karnitin, L-karnitin och ALC?

Karnitin i kosttillskott finns i flera olika former, där L-karnitin och ALC är de vanligaste. L:et i L-karnitin står för att karnitinet är i sin fria form. Det fullständiga namnet för ALC är Acetyl –L-karnitin, det vill säga en acetylerad variant av L-karnitin. Varför ALC då? Jo, ALC tros kunna gynna upptaget av acetyl-Coenzym A i mitokondrierna. Det är en viktig molekyl som deltar i ämnesomsättningen, något som även skulle kunna ha en påverkan på fettförbränningen.

 

Vad har karnitin för funktion i kroppen?

Karnitin har, likt samtliga aminosyror, flertalet viktiga funktioner i vår kropp. Framförallt har karnitin en avgörande roll i cellernas mitokondrier, ofta kallat cellernas kraftverk, där förbränningen av fett sker. Det mitokondrierna gör är att bilda energirika föreningar från näringsämnena till den energin som kroppens celler kan utnyttja. Finns det inte tillräckligt med karnitin i denna processen byggs fettet istället upp runt cellerna. På så sätt kan bra nivåer av karnitin bidra till en ökad fettförbränning. Kortfattat sagt hjälper karnitin kroppen att omvandla fett till energi.

 

Finns karnitin i mat?

Ja, karnitin är en aminosyra som inte bara finns i kosttillskott utan även återfinns i mat. Främst finner vi de i animaliska livsmedel så som kött, mjölkprodukter, fågel och fisk. Men karnitin finns även i till exempel avokado och tempeh.

 

Har du en vegetarisk eller vegansk kosthållning och är fysiskt aktiv kan ett tillskott av karnitin vara att rekommendera, framförallt om du gör en viktresa eller går på diet med målet att minska i fettmassa.

Vad är karnitin bra för?

 

 

  • Fettförbränning
    Genom att hjälpa kroppen att omvandla fett till energi, samt förhindra en lagring av fett, allt detta på cellnivå i vår kropp, kan karnitin bidra till en ökad fettförbränning. Framförallt har karnitin en avgörande roll i cellernas mitokondrier, ofta kallat cellernas kraftverk, där förbränningen av fett sker. Det mitokondrierna gör är att bilda energirika föreningar från näringsämnena till den energin som kroppens celler kan utnyttja. Finns det inte tillräckligt med karnitin i denna processen byggs fettet istället upp runt cellerna. På så sätt kan bra nivåer av karnitin bidra till en ökad fettförbränning

  • För att stödja hjärnfunktioner
    Flertalet studier har gjorts på karnitinets påverkan på vid hjärna och dess funkioner. Bland annat har studier visat att ett tillskott av karnitin (under minst 3 månaders tid) kan ge avsevärda förbättringar av minnet. Inga negativs bieffekter rapporterades i studierna och de positiva effekterna på minnet fortsatte att öka desto längre tillskottet intogs(1) (2).

    Ytterligare en koppling man kan se vad gäller hjärnfunktion och karnitin är vårt åldrande. Desto äldre vi blir och desto mer vi åldras, desto lägre blir nivåerna av karnitin i hjärnan. Karnitin har en kolinliknande effekt och spelar en stor roll för acetylkolinproduktionen.

    Studier visar även att tillräckliga nivåer av karnitin i vår kropp kan förebygga skador på hjärnan vid stress.

  • För musklerna
    Vid en brist på, eller för låg nivå av, l-karnitin är det inte bara fettförbränningen som påverkas utan även musklerna kan påverkas. Har man en låg nivå av karnitin i kroppen och är fysisk aktiv kan man uppleva att man får svaga muskler, hämmad muskeluppbyggnad och en minskad uthållighet. Genom att säkerställa goda karnitin-nivåer främjas alltså inte bara fettförbränningen utan din energi räcker även längre och muskeltrötthet förebyggs.

 

Har karnitin en positiv påverkan vid träning?

När vi tränar hårt och mycket förlorar vi mycket karnitin, och det är därför viktigt att på ett eller annat sätt fylla på nivåerna av karnitin. Fett är en bra energikälla, men för att kunna utnyttja energin ur fettet krävs det att nivåerna av karnitin är bra. På så sätt kan ett tillskott  av karnitin

 

Vilken form av karnitin är bäst?

De två vanligaste formerna av karnitin är L-karnitin och ALC. Det är även dessa två former som är de ”bästa” och enklaste för kroppen att ta upp. L-karnitin är karnitin i sin fria form och såväl tas upp som används mycket enkelt och effektivt av vår kropp. ALC är en acetylerad variant av L-karnitin som tros kunna ha en positiv effekt på upptaget av acetyl-Coenzym A i mitokondrierna. Acetyl-Coenzym A är en viktig molekyl i vår ämnesomsättning och ALC är av den anledningen också en form av karnitin som är att rekommendera. Hos oss på Tillskottsbolaget hittar du såväl L-karnitin som ALC från flera olika tillverkare och varumärken. Ett av de populäraste och bästa tillskotten av karnitin är ALC från SOLID Nutrition.

Ser vi istället till vilken form av karnitin man inte bör välja kommer vi in på DL-varianten. DL-varianten av karnitin är en blandning av naturligt karnitin och kemiskt framställt karnitin. Studierna som genomförts på denna form av karnitin visar ej goda resultat och faktum är att DL-varianten av karnitin till och med skulle kunna ha motsatt effekt på fettförbränningen. Därför rekommenderar vi att undvika denna form av karnitin.

 

Hur mycket karnitin bör man ta?


Rekommenderad dosering brukar ligga mellan 1-4 gram per dag, fördelat på flera doseringstillfällen under dagen. Ta det på morgonen och kvällen och/eller innan träning under en längre tid, minst ett par veckor för att uppnå bästa effekt.

 

Kan man ha brist på karnitin?


Trots att karnitin kan syntetiseras i vår kropp har kunnat observera både primära och sekundära brister på karnitin Primär brist är inte särskilt vanligt men det ger ofta symptom så som muskeltrötthet, kramper, återkommande infektioner och lågt blodsocker. Sekundär brist förekommer något oftare och kopplas i huvudsak till svår infektion, dialys och i vissa fall även leversjukdom. Bristen på karnitin kan även vara medfödd, om inte ett resultat av något slags metabol störning. Med tanke på att karnitin syntetiseras av lysin och metionin kan man ganska lätt sluta sig till att brist på någon av dessa aminosyror leder till brist även på karnitin.

Brist på L-karnitin hindrar förbränningen från att nå sin fulla potential och även prestationsförmågan får sig en törn. Dessutom ökar mängden skadligt blodfett.

Som tidigare nämnt finns karnitin främst i animaliska livsmedel, förutom i karnitin-tillskott. Detta gör att speciellt vegetarianer och veganer har en ökad risk att få brist på just karnitin. Därför är det speciellt vanligt att de som styrketränar samt äter en vegansk eller vegetarisk kost tar ett tillskott av karnitin.

 

 

Referenser

  1. Peter Wilhelmsson, Näringsmedicinska uppslagsboken Örtagårdens bokförlag, ISBN: 91-631-7910-5.
  2. Peter Wilhelmsson, Näringsmedicinska uppslagsboken Örtagårdens bokförlag, ISBN: 91-631-7910-5.

Senaste

Allt du behöver veta om återhämtning!

Allt du behöver veta om återhämtning!

Efter ett intensivt träningspass är återhämtning lika viktig som själva träningen för att uppnå optimala resultat och främja övergripande hälsa. Återhämtning handlar om att ge kroppen tid och resurser för att reparera och återställa sig efter ansträngande fysisk aktivitet. Genom att prioritera rätt återhämtningsstrategier kan man främja muskelreparation, återfyllning av energireserver och minska risken för skador och utbrändhet. I denna artikel utforskar vi betydelsen av återhämtning efter träning, olika återhämtningsmetoder och hur du kan integrera dem i din träningsrutin. Oavsett om du är en elitidrottare eller en motionär, kommer du att upptäcka vikten av återhämtning och lära dig praktiska tips för att optimera dina träningsresultat och främja en hållbar och balanserad livsstil. Låt oss dyka in i världen av återhämtning och ge din kropp den omsorg och vila den behöver för att blomstra efter träningen.

Välj rätt proteinpulver!

Välj rätt proteinpulver!

Proteinpulver har länge varit ett hett ämne inom träning och fitness. Det är ett praktiskt kosttillskott som hjälper till att öka proteinintaget och stödja muskeluppbyggnad och återhämtning. Genom att tillhandahålla en koncentrerad dos av essentiella aminosyror kan proteinpulver vara ett värdefullt verktyg för idrottare, träningsentusiaster och de som strävar efter att uppnå sina hälsomål. Här nedan går vi igenom fördelarna med proteinpulver, olika typer av proteinkällor och hur du kan integrera detta kosttillskott i din dagliga rutin. Oavsett om du är nybörjare eller erfaren inom träning, finns det mycket att lära sig om proteinpulver och dess roll för att främja en hälsosam och aktiv livsstil.

Träningsupplägg för 2 dagar/veckan

Träningsupplägg för 2 dagar/veckan

Vill du träna men hinner bara 2 träningspass i veckan? Ja men ingen fara! All träning som blir av är bra, men för att få ut så mycket som möjligt av dina träningspass är det bra att ha en plan. Genom att ha ett träningsupplägg och veta vad du ska träna i förväg kan du effektivisera och maximera din träning. Här nedan följer ett träningsschema för 2 dagar i veckan uppdelat på ett överkroppspass och ett underkroppspass. Det här träningsupplägget är perfekt för dem som har begränsad tid men fortfarande vill uppnå resultat. Med endast två träningsdagar i veckan kan du få en effektiv och balanserad träning för hela kroppen. En dag fokuserar på att stärka och forma dina underkroppsmuskler, medan den andra dagen ägnas åt att träna och stärka dina överkroppsmuskler. Genom att kombinera övningar för både under- och överkroppen får du en komplett träningsrutin som främjar både styrka och muskelutveckling.

Därför ska du involvera basövningar i din träning!

Därför ska du involvera basövningar i din träning!

Basövningar på gymmet utgör grunden för en effektiv och funktionell träning. Dessa övningar involverar flera muskelgrupper och hjälper till att bygga styrka, öka muskelmassa och förbättra kroppens funktionella förmågor. Basövningar är också användbara för att förbättra kroppens stabilitet, balans och koordination. Att inkludera basövningar i ditt träningsprogram kan hjälpa dig att nå dina träningsmål och uppnå en stark, välbalanserad fysik. Men vilka basövningar finns det och vilken övningen aktiverar flest muskler? Det och lite till går vi igenom här!

Bra mat efter träning!

Bra mat efter träning!

Att äta rätt mat efter träning är avgörande för att optimera återhämtningen och främja muskeluppbyggnaden. Efter fysisk aktivitet behöver kroppen näring för att reparera och återställa muskelvävnad samt fylla på energireserverna. En välbalanserad måltid efter träning bör innehålla protein för muskelreparation, kolhydrater för att återställa energinivåerna och andra näringsämnen för att främja återhämtning. Att äta inom en viss tidsram efter träningen kan hjälpa till att optimera näringsupptaget och återhämtningen. Men vad händer om man inte äter efter träning? Allt detta och lite till går vi igenom här nedan!

Are you in the right place?
Choose country
Continue to tillskottsbolaget.se