L-arginin - för musklerna, prestationen & lusten
Fri frakt över 500kr
Bonusprodukter
Poäng på alla dina köp
Currency currency
X

Shopping from a different country?

Please select your country to get the right currency!

Fri frakt över 500kr Bonusprodukter Poäng på alla dina köp

L-arginin - för musklerna, prestationen & lusten

L-arginin är en av de 20 aminosyror som protein är uppbyggt av, ett förstadie till kväveoxid och ett populärt kosttillskott för muskelpump. Det är en populär huvudingrediens i många PWOs men finns även att köpa i sin fria form. Men vad är egentligen arginin? I denna artikel svarar vi bland annat på det, men även frågor så som; Vad gör l-arginin?, Ökar l-arginin sexlusten? & Hur mycket l-arginin behöver vi? Fortsätt läs för att lära dig allt du behöver veta och någonsin undrat om den populära aminosyran l-arginin!

L-arginin - för musklerna, prestationen & lusten

Produkter i inlägget

4 x SOLID Nutrition Arginine, 150 mega caps
47
Arginin är en aminosyra som bland annat ökar blodflödet, frisättningen av till...
596 kr (1116 kr)
SOLID Nutrition Arginine, 150 mega caps
47
Arginin är en aminosyra som bland annat ökar blodflödet, frisättningen av till...
149 kr (279 kr)
Köp!
Info
2 x SOLID Nutrition Arginine, 150 mega caps
47
Arginin är en aminosyra som bland annat ökar blodflödet, frisättningen av till...
298 kr (558 kr)

Vad är l-arginin?

L-arginin (arginin) är en essentiell aminosyra (EAA) som har flera viktiga funktioner i kroppen. Det finns 20 stycken aminosyror som allt protein är uppbyggt av, arginin är en av de! Framförallt är arginin viktig för produktionen av kväveoxid i kroppen, något som i sin tur kan ha en positiv påverkan på blodflödet genom att vidga blodkärlen.

Arginin tillhör som tidigare nämnt de essentiella aminosyrorna, det vill säga de aminosyror vår kropp inte kan tillverka själv utan som vi måste tillföra via kost eller tillskott. Behovet av essentiella aminosyror, inte minst l-arginin, kan öka i samband med fysisk aktivitet och ett kosttillskott kan då vara att rekommendera.

L-arginin är även en vanlig ingrediens i flertalet PWOs (pre-workouts). Anledningen till detta är just dess effekt på muskelpumpen, som är ett resultat av förbättrad produktion av kväveoxid och syreomsättning. Men du kan med fördel även inta arginin i ren form, eller kombinera det med andra fria aminosyror så som beta-alanin, glutamin eller liknande.


Vad gör l-arginin?

L-arginin deltar i flera viktiga processer i kroppen, framförallt har de en stor påverkan vid produktionen av kväveoxid (NO). Kväveoxid är en gas som är avgörande för bland annat vårt immunförsvar, nervsystem, uthållighet och blodcirkulation. Särskilt intressant är att arginin hjälper till att hålla våra blodkärl vidgade, vilket bland annat bidrar till att hjärtat får mer syre och musklerna mer näring. I praktiken bidrar detta till en ökad känsla av “muskelpump”, en känsla i musklerna som många strävar efter under gym-passen! Även uthållighetsidrottare gynnas av den förhöjda syreförsörjning och effektiviserade näringstransport i blodomloppet.

Tack vare att arginin har en förmåga att kunna öka vårt blodflöde kan aminosyran även bidra till en förbättrad erektionsförmåga och ökad sexlust hos både män och kvinnor. Mer om detta längre ned i artikeln.

Arginin spelar också en viktig roll i tillverkningen av flera olika vävnader i kroppen, bland annat kollagen och elastin. Elastin är ett elastiskt protein i bindväven som tillåter olika typer av vävnad att återgå till sin ursprungliga form efter att ha sträckts ut eller dragits samman

 

Hur påverkar l-arginin kroppen?

L-arginin hjälper dels till i produktionen av kväveoxid, men även av tillväxthormoner, hemoglobin, elastin, insulin, kollagen och annan vävnad. Din kropp producerar arginin av sig själv, men bara en liten mängd. För att ta del av alla positiva effekter arginin kan ha då din återhämtning, muskelpump, näringstillförsel med mera behöver du inta l-arginin i form av tillskott. Även du som är äldre kan behöva äta ett tillskott av arginin då den naturliga produktionen av arginin minskas med åren. Genom att inta arginin i form av tillskott eller genom livsmedel kan du förbättra ditt blodflöde! Det l-arginin gör i din kropp är att omvandlas till kväveoxid då det är ett förstadie till just kväveoxid. Det kväveoxiden i sin tur gör är att förbättra kroppens blodflöde genom att få den glatta muskulaturen runt dina blodkärl att slappna av.

Studier har även visat att denna process kan ah en positiv påverkan på blodtrycket och faktiskt sänka såväl de systoliska som det diastoliska blodtrycket (1)! Hur är det möjligt? kanske du tänker då. Jo, arginin omvandlas till kväveoxid, kväveoxidet vidgar blodkärlen och gör det lättare för blodet att strömma genom kroppen, dvs även från hjärtat och ut.

Ytterligare en effekt kväveoxid har på kroppen är att stimulera frisättningen av tillväxthormon. Detta underlättar bland annat muskeluppbyggnad och kan vara fördelaktigt speciellt för dig som tränar med mål att bygga muskler, eller dig som är äldre och vill minska muskelnedbrytning och åldrande.

 

Hur mycket l-arginin behöver vi?

Arginin finns i flertalet livsmedel, men för att uppnå fulle effekt av aminosyran och kunna ta del av alla dess positiva hälsofördelar krävs ett intag via kosttillskott. Vid intag av extra arginin i form av kosttillskott har uppemot 3 gram per dag visat sig ge goda resultat, detta främst under träningsdagar eller dagar som av annan anledning är fysiskt påfrestande. Du kan utöka den totala doseringen genom att inta arginin vid uppemot tre tillfällen per dag och i syfte att uppnå optimalt muskelpump bör en av dessa doser förläggas strax innan träning. Varken överdosering eller underdosering är att rekommendera så var noga med att först ta reda på vad tillverkaren föreskriver.

Du kan kombinera arginin med en rad andra kosttillskott, bland annat andra aminosyror, men också kreatin eller kolhydrater för att på riktigt ta muskelbygget till nästa nivå. Något som är populärt är att göra sin egna PWO (pre-workout), med bland annat just l-arginin, koffein och beta-alanin till exempel. På så sätt kan du själv dosera de olika ämnena och få den perfekta PWOn för dig! Du kanske till exempel föredrar mer eller mindre l-arginin än vad produkterna på marknaden innehåller, då är ett enskilt tillskott med l-arginin i sin fria form perfekt!

Hur mycket l-arginin ska man ta?

Mängden l-arginin beror på flera faktorer och är individuell. Vid intag av extra arginin i form av kosttillskott har uppemot 3 gram per dag visat sig ge goda resultat, detta främst under träningsdagar eller dagar som av annan anledning är fysiskt påfrestande. Du kan utöka den totala doseringen genom att inta arginin vid uppemot tre tillfällen per dag och i syfte att uppnå optimalt muskelpump bör en av dessa doser förläggas strax innan träning. Varken överdosering eller underdosering är att rekommendera så var noga med att först ta reda på vad tillverkaren föreskriver.

L-arginin finns i såväl pulverform som pillerform, vill du kunna dosera helt själv är pulver att föredra, annars är piller smidigt! Välj det som passar dig och dina preferenser bäst.

Vilka livsmedel innehåller l-arginin?

Förutom i kosttillskott hittar vi arginin i flertalet livsmedel. Generellt förekommer arginin i proteinrika livsmedel, så som mejeriprodukter (mjölk, ost, yoghurt), kött, fisk och skaldjur, men även växtbaserade livsmedel så som bönor, nötter etc.

Får man pump av l-arginin?

Ökad muskelpump, ofta benämnt som pump inom träningsvärden, är något många eftersträvar när de tränar. Känslan av hårda, pumpade muskler är det få som inte tycker om. I och med att arginin är ett förstadie till kväveoxid i kroppen bidrar ett ökat intag av arginin till ökad produktion av just kväveoxid. Detta bidrar i sin tur till att blodkärlen vidgas, hjärtat får mer syre och musklerna mer näring. Enkelt förklarat; blodflödet till dina muskler ökar och du upplever pump!

För att få bästa möjliga effekt och muskelpump av arginin bör du inta aminosyran främst på fysiskt aktiva dagar, helst en stund innan träningspasset. Gör du det ger du din kropp och l-argininet den bästa möjligheten att öka din muskelpump.

 

Ökar l-arginin sexlusten?

Som tidigare nämnt har arginin en förmåga att kunna öka vårt blodflöde, något som inte bara kan ha en positiv effekt på idrottare utan även sexuellt aktiva. L-arginin kan nämligen även bidra till en förbättrad erektionsförmåga och ökad sexlust hos både män och kvinnor. Det är inte helt klarlagt ännu av forskningen, men åtminstone i teorin så kan arginin också understödja såväl produktionen som kvalitén av sperman eftersom så mycket som 80% av mannens sädesvätska består av just arginin.

En del studier har gjorts på arginin och dess effekt på sexlusten och erektionsförmågan, men fler behöver göras för att det med säkerhet skall kunna fastställas. 2003 genomfördes en studie som visade på att ett tillskott av l-arginin ger tydliga förbättringar i den sexuella funktionen hos män med sjukdomen ED. Studien visade inte heller på några bi- eller sidoeffekter av intaget tillskottet (2).

 

Kan kvinnor ta l-arginin?

En myt som finns kring l-arginin är att det endast kan intas av män och att dess effekter endast ger utslag på män. Detta är alltså inte sant! Det finns flertalet kosttillskott med l-arginin som marknadsförs för kvinnor och såväl dessa som rent l-arginin kan med fördel intas oavsett kön, effekterna är desamma!

Alltså så kan även du som kvinna dra nytta av att ta ett tillskott av l-arginin, både för din lust, dina muskler och din prestation. Extra aktuellt är det för dig som är något äldre eller dig som tränar hårt och vill bygga muskler!

 

Är l-arginin farligt?

Oavsett om du intar l-arginin i form av tillskott eller livsmedel har det ingen negativ effekt på kroppen och är inte farligt för dig! Men som med alla kosttillskott bör du alltid följa tillverkarens rekommendationer och rådfråga läkare om du är osäker.

L-arginin är en livsviktig aminosyra för oss, som finns naturligt i massvis av livsmedel och dessutom produceras naturligt i vår kropp. Så att l-arginin skulle vara farligt för oss är inte sant!

 

Referenser
1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22137067

2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12851125/

Senaste

Allt du behöver veta om återhämtning!

Allt du behöver veta om återhämtning!

Efter ett intensivt träningspass är återhämtning lika viktig som själva träningen för att uppnå optimala resultat och främja övergripande hälsa. Återhämtning handlar om att ge kroppen tid och resurser för att reparera och återställa sig efter ansträngande fysisk aktivitet. Genom att prioritera rätt återhämtningsstrategier kan man främja muskelreparation, återfyllning av energireserver och minska risken för skador och utbrändhet. I denna artikel utforskar vi betydelsen av återhämtning efter träning, olika återhämtningsmetoder och hur du kan integrera dem i din träningsrutin. Oavsett om du är en elitidrottare eller en motionär, kommer du att upptäcka vikten av återhämtning och lära dig praktiska tips för att optimera dina träningsresultat och främja en hållbar och balanserad livsstil. Låt oss dyka in i världen av återhämtning och ge din kropp den omsorg och vila den behöver för att blomstra efter träningen.

Välj rätt proteinpulver!

Välj rätt proteinpulver!

Proteinpulver har länge varit ett hett ämne inom träning och fitness. Det är ett praktiskt kosttillskott som hjälper till att öka proteinintaget och stödja muskeluppbyggnad och återhämtning. Genom att tillhandahålla en koncentrerad dos av essentiella aminosyror kan proteinpulver vara ett värdefullt verktyg för idrottare, träningsentusiaster och de som strävar efter att uppnå sina hälsomål. Här nedan går vi igenom fördelarna med proteinpulver, olika typer av proteinkällor och hur du kan integrera detta kosttillskott i din dagliga rutin. Oavsett om du är nybörjare eller erfaren inom träning, finns det mycket att lära sig om proteinpulver och dess roll för att främja en hälsosam och aktiv livsstil.

Träningsupplägg för 2 dagar/veckan

Träningsupplägg för 2 dagar/veckan

Vill du träna men hinner bara 2 träningspass i veckan? Ja men ingen fara! All träning som blir av är bra, men för att få ut så mycket som möjligt av dina träningspass är det bra att ha en plan. Genom att ha ett träningsupplägg och veta vad du ska träna i förväg kan du effektivisera och maximera din träning. Här nedan följer ett träningsschema för 2 dagar i veckan uppdelat på ett överkroppspass och ett underkroppspass. Det här träningsupplägget är perfekt för dem som har begränsad tid men fortfarande vill uppnå resultat. Med endast två träningsdagar i veckan kan du få en effektiv och balanserad träning för hela kroppen. En dag fokuserar på att stärka och forma dina underkroppsmuskler, medan den andra dagen ägnas åt att träna och stärka dina överkroppsmuskler. Genom att kombinera övningar för både under- och överkroppen får du en komplett träningsrutin som främjar både styrka och muskelutveckling.

Därför ska du involvera basövningar i din träning!

Därför ska du involvera basövningar i din träning!

Basövningar på gymmet utgör grunden för en effektiv och funktionell träning. Dessa övningar involverar flera muskelgrupper och hjälper till att bygga styrka, öka muskelmassa och förbättra kroppens funktionella förmågor. Basövningar är också användbara för att förbättra kroppens stabilitet, balans och koordination. Att inkludera basövningar i ditt träningsprogram kan hjälpa dig att nå dina träningsmål och uppnå en stark, välbalanserad fysik. Men vilka basövningar finns det och vilken övningen aktiverar flest muskler? Det och lite till går vi igenom här!

Bra mat efter träning!

Bra mat efter träning!

Att äta rätt mat efter träning är avgörande för att optimera återhämtningen och främja muskeluppbyggnaden. Efter fysisk aktivitet behöver kroppen näring för att reparera och återställa muskelvävnad samt fylla på energireserverna. En välbalanserad måltid efter träning bör innehålla protein för muskelreparation, kolhydrater för att återställa energinivåerna och andra näringsämnen för att främja återhämtning. Att äta inom en viss tidsram efter träningen kan hjälpa till att optimera näringsupptaget och återhämtningen. Men vad händer om man inte äter efter träning? Allt detta och lite till går vi igenom här nedan!

Are you in the right place?
Choose country
Continue to tillskottsbolaget.se