Liniment - en läkande salva
Fri frakt över 500kr
Bonusprodukter
Poäng på alla dina köp
Currency currency
X

Shopping from a different country?

Please select your country to get the right currency!

Fri frakt över 500kr Bonusprodukter Poäng på alla dina köp

Liniment - en läkande salva

Liniment är ett gammalt och beprövat medel mot träningsvärk som av en del kan upplevas som lite kladdigt och kanske inte så trendigt. Men liniment behöver inte vara varken kladdigt eller otrendigt. Nu finns det en mängd nya sorter av liniment och dess effektiva förmåga att lindra träningsvärk är väl beprövad. Varför ska du använda liniment? Jo, de förebyggande egenskaperna och smärtlindrande effekterna ger stora hälsofördelar som kan ha stor betydelse för hur du lägger upp dina träningspass och hur du bemästrar vardagens många olika situationer. Här beskriver vi fördelarna med liniment, de olika sorterna och när du får bäst nytta av att smörja in dig med denna smärtlindrande salva.

Liniment - en läkande salva

Produkter i inlägget

Linnex Rub Stift, 50 g
Linnex Rub Stift är ett oerhört starkt och effektivt liniment som dessutom är ett a...
189 kr
Köp!
Info

Vad är liniment?

Liniment är en salva som har smärtlindrande effekter och som du applicerar direkt på huden. De smärtlindrande effekterna kommer från de aktiva substanser som liniment består av. Det finns en rad olika sammansättningar av liniment och de vanligaste substanserna som ingår i denna smärtlindrande salva är:

  • salicylat
  • mentol
  • metyl
  • arnica

Det finns även liniment som innehåller direkt smärtstillande substanser, och som går att köpa receptfritt. Dessa innehåller ofta ibuprofen.

Liniment som innehåller antingen ibuprofen eller diklofenak har en smärtlindrande effekt men även en antiinflammatorisk effekt.

Liniments verkan uppstår när du smörjer salvan över den ansträngda muskeln eller området där du upplever smärta. Linimentets sammansättning av de olika substanserna gör att blodcirkulationen ökar på området som i sin tur leder till en bättre blodgenomströmning och att smärtan reduceras. Beroende på sammansättningen av linimentets substanser får du antingen en värmande eller en kylande effekt på området eller både och. 

Vilket liniment ska du välja?

Detta beror så klart på dina egna preferenser men om du vill bli kvitt din träningsvärk och mjuka upp musklerna ska du satsa på ett liniment som har värmande egenskaper. Ett exempel på ett sådant liniment är storfavoriten tigerbalsam. Tigerbalsam har funnits på marknaden i många år, och saluförs av många olika företag, men med samma läkande effekt. Det som är utmärkande för tigerbalsam, och även en del andra liniment, är att de både har kylande och värmande egenskaper. När du smörjer på tigerbalsamet uppstår först en kylande effekt som efter en kort stund övergår till en relativt intensiv värmande effekt. Om du aldrig har provat liniment tidigare så kan du bli lite överraskad av att först få uppleva intensiv kyla som sedan övergår i intensiv värme. Detta är inget farligt men kan upplevas lite ”chockartat” om man tidigare aldrig provat liniment.

Liniment vid träningsvärk

Satsa på ett liniment med värmande egenskaper när du vill reducera träningsvärk och ömma muskler. Det värmande linimentet får igång blodcirkulationen och bidrar till att musklerna kan återhämta sig snabbare efter ett träningspass på gymmet eller en löprunda i skogen. Har du varit ute på en löprunda i ojämn terräng så har definitiv dina fötter och vader få utstå en del påfrestningar och kan därför svara med att bli rejält ömma. Smörj på liniment efter din löprunda och låt kroppen få en ärlig chans att återhämta sig innan det är dags för nästa träningspass.

Liniment vid skador

Inom idrotten är det tyvärr vanligt att skador uppkommer. Stukade anklar och fötter, tennisarmbåge och sträckningar är några exempel på skador som lätt kan uppstå. Vi har många gånger sett fotbollsspelare drabbas av stukningar och sträckningar och genast kommer lagets läkare fram och kyler ner stukningen för att minska svullnaden och smärtan. Liniment med kylande funktion fungerar utmärkt att smörja på en stukad fot eller ett lår som fått sig en tackling. Kyleffekten sitter i ett tag och när den börjar att klinga av kan du lägga på mer kylliniment. Kom ihåg att kylliniment inte ersätter bedömning av vårdpersonal, så om du har fått en rejäl stukning eller upplever kraftig smärta ska du alltid ta kontakt med vården för en professionell bedömning.

Liniment vid mensvärk

Mensvärk är oftast lokaliserad till nedre delen av buken och över bäckenet och det kan göra rejält ont. Det finns många olika sätt att reducera mensvärk på, och många väljer ta smärtlindrande tabletter. En del upplever att mensvärken kan reduceras med hjälp av liniment. Den värmande egenskapen kan ta bort en del av molandet eller den ihållande värken och det är lätt att ha med sig linimentet i väskan eller i fickan för att enkelt kunna applicera det när smärtan gör sig påmind. Rådfråga gärna vårdpersonal om du kan kombierna liniment med annan behandling av mensvärk.

Kan jag använda liniment även om jag inte tränar?

Ja, det går utmärkt. Liniment är ett fantastiskt komplement, och ibland en räddare i nöden, när du känner smärta eller ömhet. Många upplever smärtande ländrygg eller en värkande musarm efter långa dagar framför datorn, och då kan denna ömhet lindras med ett liniment som har värmande egenskaper.

Arbetsuppgifter som innefattar fysisk aktivitet kan vara påfrestande för kroppen och ge både smärta och ömhet i muskler och leder. För att skona och mota bort den värsta ömheten och muskelstelhet går det att smörja in valda delar av kroppen med liniment före arbetspasset. Detta kan ha en lugnande effekt på musklerna under arbetspasset.

Liniment som salva eller som stift?

Många förknippar liniment med en salva som gärna blir lite kletig när den ska smörjas på. Men, utvecklingen har gått framåt och numera kan du köpa liniment i ett stift, precis som ett limstift. Ta av korken och skruva upp en bit av stiftet. Nu kan du applicera det på området som smärtar eller som du vill förebygga mot uppkomst av smärta. Liniment i stift är generellt mindre kladdigt och därför väldigt smidigt att ha med sig, både i träningsväskan och i fickan.

Hur man kan använda liniment som ett komplement

Vi mår bra av att röra på oss och för många människor är träningen en stor del av vardagen, och en naturlig del av livsstilen. Men att träna kan också smärta lite, speciellt om du inte är uppvärmd ordentligt. För att undvika den tråkiga träningsvärken och ömma muskler behöver du:

  • Satsa på en ordentlig uppvärmning
    Se till att mjuka upp hela kroppen med rörelser som är skonsamma. Börja i lagom tempo så att du känner att du bli varm och redo att ta dig an ditt träningspass. Gör uppvärmningen till en rutin som du inte avviker ifrå
  • Genomför ditt träningspass
    Ta dig an ditt vanliga träningspass eller våga dig på nya träningsmoment eller träningstillbehör när du tränar. Kroppen mår bra av allsidighet och genom att träna de olika muskelgrupperna blir träningen jämt fördelad och alla musklerna får arbeta. Om du enbart satsar på en viss muskelgrupp, eller enbart kondition, missar du viktiga hälsofördelar.
  • Gör stretchövningar
    Genom att sträcka ut musklerna efter ett träningspass blir det ett mjukt avslut för kroppen. Om du avslutar ett pulshöjande träningspass där du lyft tunga vikter och verkligen flåsat, och sedan hoppar direkt i duschen utan att varva ner, ja då är risken stor att du kommer att känna av en rejäl träningsvärk. Ta 5–10 minuter och stretcha igenom armar, ben, rygg och nacke så att musklerna får komma ner i varv på ett behagligt sätt.

Även om du är noga med både uppvärmning och stretching kan du få träningsvärk i olika muskelgrupper. Träningsvärken blir som mest påtaglig om du har haft paus från träningen under en tid och plötsligt får för dig att köra ett gympass eller dra ut på en löprunda. När musklerna är ovana vid att vara i rörelse och belastas svarar de oftast med träningsvärk. Träningsvärk är inte farligt men kan mildras med skön massage och med liniment. Ha gärna som vana att smörja in dig med liniment på de muskelgrupper som du vet brukar åsamka smärta dagen efter ett träningspass. Du kan med fördel även förebygga uppkomsten av träningsvärk genom att smörja in till exempel vader och överarmar med liniment innan du börjar ditt styrkepass.

När det gäller träning och träningsvärk så måste man vara lite kreativ och prova sig fram vad för slags träning som passar för kroppen och utvärdera hur den påverkar dig. Träningsvärk är som sagt inte farligt men du ska inte fåregelrätt smärta av att träna. Då bör du undvika det som framkallar smärtan och kanske även konsultera en fysioterapeut som kan ge dig professionella träningsråd.

Finns liniment som plåster?

Jajamensan. Nu finns liniment även som plåster. Det fungerar i princip som ett vanligt plåster. Ta av den självhäftande tejpen och sätt plåstret där du önskar få effekt. Kom ihåg att alltid läsa på förpackningen hur länge ett plåster kan sitta på och hur ofta det rekommenderas att byta.

Har liniment några biverkningar?

Biverkningarna från liniment är sällsynta. Men, precis som när du provar ett nytt preparat ska du alltid prova en liten mängd först så att huden och kroppen hinner att vänja sig. Om du skulle känna obehag så som klåda eller få utslag ska du tvätta bort det omedelbart. Om problemen kvarstår ska du söka vård eller få telefonrådgivning från 1177 om vad du bör göra.

Läs alltid noga på förpackningen och förvissa dig om att du tål de substanser som finns på innehållsförteckningen. Om ett liniment innehåller en substans som du har allergi mot finns det andra liniment som har andra sammansättningar av substanser, och som kan passa dig.

När du använder liniment med tillsatt läkemedel, till exempel dikolfenak eller ibuprofen, måste du förvissa dig om att du tål dessa preparat och att de passar ihop med eventuellt övriga mediciner som du använder. Fråga gärna på apoteket om du är osäker.

Summering:

Liniment kan hjälpa vid många olika tillfällen, både vid skada och som lindrande och förebyggande. Du kan välja att köpa liniment på burk som salva eller någon av de modernare varianterna som linimentstift eller linimentplåster. Oavsett om du köper salva, stift eller plåster får du samma lindrande effekt. Läs noga på förpackningen om linimentet har kylande eller värmande egenskaper eller är både kylande och värmande på samma gång. Om du vill ha ett liniment med kraftigare smärtstillande egenskaper kan du prova liniment med tillsatt smärtlindrande läkemedel.

Använda gärna liniment i förebyggande syfte så att du får mjuka och elastiska muskler. Efter ett träningspass kan det vara skönt att ge vissa muskelgrupper en avslappnande effekt och det gör du genom att smörja på ett värmande liniment. Prova dig fram vilken typ av liniment som passar din kropp bäst.

Senaste

Allt du behöver veta om återhämtning!

Allt du behöver veta om återhämtning!

Efter ett intensivt träningspass är återhämtning lika viktig som själva träningen för att uppnå optimala resultat och främja övergripande hälsa. Återhämtning handlar om att ge kroppen tid och resurser för att reparera och återställa sig efter ansträngande fysisk aktivitet. Genom att prioritera rätt återhämtningsstrategier kan man främja muskelreparation, återfyllning av energireserver och minska risken för skador och utbrändhet. I denna artikel utforskar vi betydelsen av återhämtning efter träning, olika återhämtningsmetoder och hur du kan integrera dem i din träningsrutin. Oavsett om du är en elitidrottare eller en motionär, kommer du att upptäcka vikten av återhämtning och lära dig praktiska tips för att optimera dina träningsresultat och främja en hållbar och balanserad livsstil. Låt oss dyka in i världen av återhämtning och ge din kropp den omsorg och vila den behöver för att blomstra efter träningen.

Välj rätt proteinpulver!

Välj rätt proteinpulver!

Proteinpulver har länge varit ett hett ämne inom träning och fitness. Det är ett praktiskt kosttillskott som hjälper till att öka proteinintaget och stödja muskeluppbyggnad och återhämtning. Genom att tillhandahålla en koncentrerad dos av essentiella aminosyror kan proteinpulver vara ett värdefullt verktyg för idrottare, träningsentusiaster och de som strävar efter att uppnå sina hälsomål. Här nedan går vi igenom fördelarna med proteinpulver, olika typer av proteinkällor och hur du kan integrera detta kosttillskott i din dagliga rutin. Oavsett om du är nybörjare eller erfaren inom träning, finns det mycket att lära sig om proteinpulver och dess roll för att främja en hälsosam och aktiv livsstil.

Träningsupplägg för 2 dagar/veckan

Träningsupplägg för 2 dagar/veckan

Vill du träna men hinner bara 2 träningspass i veckan? Ja men ingen fara! All träning som blir av är bra, men för att få ut så mycket som möjligt av dina träningspass är det bra att ha en plan. Genom att ha ett träningsupplägg och veta vad du ska träna i förväg kan du effektivisera och maximera din träning. Här nedan följer ett träningsschema för 2 dagar i veckan uppdelat på ett överkroppspass och ett underkroppspass. Det här träningsupplägget är perfekt för dem som har begränsad tid men fortfarande vill uppnå resultat. Med endast två träningsdagar i veckan kan du få en effektiv och balanserad träning för hela kroppen. En dag fokuserar på att stärka och forma dina underkroppsmuskler, medan den andra dagen ägnas åt att träna och stärka dina överkroppsmuskler. Genom att kombinera övningar för både under- och överkroppen får du en komplett träningsrutin som främjar både styrka och muskelutveckling.

Därför ska du involvera basövningar i din träning!

Därför ska du involvera basövningar i din träning!

Basövningar på gymmet utgör grunden för en effektiv och funktionell träning. Dessa övningar involverar flera muskelgrupper och hjälper till att bygga styrka, öka muskelmassa och förbättra kroppens funktionella förmågor. Basövningar är också användbara för att förbättra kroppens stabilitet, balans och koordination. Att inkludera basövningar i ditt träningsprogram kan hjälpa dig att nå dina träningsmål och uppnå en stark, välbalanserad fysik. Men vilka basövningar finns det och vilken övningen aktiverar flest muskler? Det och lite till går vi igenom här!

Bra mat efter träning!

Bra mat efter träning!

Att äta rätt mat efter träning är avgörande för att optimera återhämtningen och främja muskeluppbyggnaden. Efter fysisk aktivitet behöver kroppen näring för att reparera och återställa muskelvävnad samt fylla på energireserverna. En välbalanserad måltid efter träning bör innehålla protein för muskelreparation, kolhydrater för att återställa energinivåerna och andra näringsämnen för att främja återhämtning. Att äta inom en viss tidsram efter träningen kan hjälpa till att optimera näringsupptaget och återhämtningen. Men vad händer om man inte äter efter träning? Allt detta och lite till går vi igenom här nedan!

Are you in the right place?
Choose country
Continue to tillskottsbolaget.se