Den stora guiden om superfoods
Fri frakt över 500kr
Bonusprodukter
Poäng på alla dina köp
Currency currency
X

Shopping from a different country?

Please select your country to get the right currency!

Fri frakt över 500kr Bonusprodukter Poäng på alla dina köp

Den stora guiden om superfoods

Du har alldeles säkert hört att vissa livsmedel ibland kallas för superfoods och att dessa kan göra oss både friskare och piggare. De kan helt enkelt bidra till en bättre hälsa och ett ökat välbefinnande. En del superfoods hittar du i din matbutik, du kanske till och med har flera superfoods i ditt skafferi eller kylskåp, och andra superfoods hittar du i hälsobutiker och som kosttillskott. I den här artikeln kan du lära dig en massa spännande fakta om superfoods: Vad är superfoods? Vilka livsmedel brukar räknas som superfoods och varför ska man äta superfoods? Vi hoppas att läsningen inspirerar dig till en mer hälsosam livsstil.

Den stora guiden om superfoods

Produkter i inlägget

Fairing Super Daily Reds, 250 g
Fairings Daily Reds är ett kalorisnålt reds - tillskott i serien Green Line som inneh...
229 kr
Köp!
Info
Fairing Daily Greens, 250 g
Daily Greens från Fairing Sports Nutrition är en noga utvald sammansättning av gr&#...
229 kr
Köp!
Info
Redcon1 GI Juice, 450 g
20
Frukt, grönsaker och matsmältningsenzymer - något som de allra flesta har brist p&#...
399 kr (499 kr)
Trained By JP Veggie-Might, 30 serv.
Veggie-Might är en komplett 3 i 1 produkt, något som gör den både effektiv, en...
339 kr
Supplement Needs Greens+, 30 serv.
Supplements Needs Greens+ är troligtvis marknadens absolut mest väldoserade "greens-blan...
429 kr

Vad är superfood?

Superfoods, eller supermat som man ibland säger på svenska, är livsmedel med ett mycket högt näringsinnehåll som kan ge din kropp flera hälsofördelar. I superfoods kan du till exempel hitta vitaminer, mineraler, antioxidanter, polyfenoler, aminosyror och fettsyror som omega 3. Detta kommer vi att återkomma till lite längre ner i artikeln men redan nu kan vi konstatera att dessa näringsämnen är viktiga för kroppen och kan avvärja sjukdomar och ge ett mer hälsosamt liv. Att det finns många nyttiga näringsämnen i frukter och grönsaker vet du alldeles säkert redan. Du vet säkert också att det finns olika typer av fetter och att vissa fetter är bättre än andra. Men vad är det då som skiljer dessa livsmedel från superfoods? Jo, med superfoods menar man livsmedel som har ett extra högt näringsinnehåll och som ibland också kan ha positiva effekter på kroppen på en cellulär nivå. De flesta superfoods är växtbaserade men även vissa fiskar och en del mejeriprodukter brukar räknas som superfoods.

 

Varför är det bra att äta superfoods?

Det finns alltså många livsmedel som innehåller bra och viktiga näringsämnen som kroppen behöver och skillnaden mellan dessa och superfoods är att superfoods innehåller många fler näringsämnen av olika slag. Det är också viktigt att vi får i oss näringsämnen via kosten eftersom kroppen inte kan producera många av dessa själv. Kroppen behöver med andra ord superfoods fullproppade med viktiga näringsämnen. När du äter superfoods får kroppen en booster som kan ge dig en mycket positiv effekt. Vissa superfoods kan kroppen ta till sig snabbt och dessa ger en direkt effekt medan andra fungerar mer långsiktigt. Du ger kroppen bra förutsättningar för att fungerar optimalt när du får i dig superfoods men det är också viktigt att påpeka att du inte bara ska äta superfoods. För att få i dig allt du behöver ska du äta en varierad och balanserad kost. Det finns ett svenskt uttryck som passar väldigt bra i detta sammanhang och det är: Lagom är bäst.

 

Vilka fördelar finns det med superfoods?

Eftersom superfoods inte är en homogen grupp av livsmedel är det svårt att peka på några gemensamma fördelar. Olika superfoods har helt enkelt olika betydelser för din hälsa. Det kan vara allt från att reglera din ämnesomsättning till att hjälpa dig med fettförbränningen, skydda dina organ, reglera blodtrycket, reducera inflammationer i kroppen och lugna magen.

 

Vilka livsmedel är superfoods?

Det finns egentligen ingen helt klar definition med fastställda kriterier för vad superfoods är. Alla livsmedel som är proppfulla med viktiga näringsämnen som till exempel vitaminer, mineraler, antioxidanter och omega 3 är superfoods. Grönsaker, växter och alger är en grupp av superfoods och särskilt gröna grönsaker innehåller ofta många olika näringsämnen. Frukt och bär är en annan grupp av superfoods, liksom nötter och fröer som har många hälsofördelar med höga halter av bland annat mineraler och fibrer. Nötter innehåller också hälsosamma fetter men de är kaloririka, vilket kan vara en nackdel om du vill gå ner i vikt. Tidigare nämnde vi också att vissa fiskar och mejeriprodukter brukar räknas som superfoods. Det finns också många andra livsmedel som påverkar kroppen positivt. Många superfoods kan du hitta i din vanliga matbutik och mer exotiska livsmedel kan finnas i hälsokostbutiker eller som kosttillskott.

Nu ska vi gå igenom några livsmedel som brukar räknas som superfoods och ta en titt på näringsinnehållet.

 

Acai

Acai är ett bär som är fullt av vitaminer, mineraler och antioxidanter. Vitaminer och mineraler har många positiva effekter på kroppen. De underhåller bland annat ben, muskler och hud. De upprätthåller normal syn, hjälper blodet att koagulera och omvandlar kolhydrater, fett och proteiner till energi. De reglerar gener och tillväxt samt stärker immunförsvar och minskar risken för sjukdomar. Men vad är då antioxidanter? Jo, de fungerar som kroppens försvar mot bildning och skadeverkan av fria radikaler som bryter ner cellerna. Fria radikaler bildas hela tiden när kroppen förbrukar syre. Det går alltså inte att undvika dem men antioxidanter stärker ditt immunförsvar. Vi behöver helt enkelt antioxidanter för att må bra och vi får främst i oss dem när vi äter bär. frukt och grönsaker. Acaibär kan du köpa som kapslar eller i form av pulver.

 

Gojibär

Ett annat bär som är fullt av viktiga näringsämnen är gojibäret. Det här lilla bäret är fullt av C-vitaminer, A-vitaminer men är också rikt på järn, zink, fibrer och antioxidanter. Dessutom är de proteinrika. Gojibär har flera goda egenskaper och kan hjälpa kroppen att hålla sig energifylld och stark. Gojibär kan ätas både färska och torkade.

 

Blåbär

Nu måste vi ju också så klart nämna vårt eget superbär, nämligen blåbäret. Det är vårt eget nordiska superbär som är fullproppat med vitaminer, polyfenoler och antioxidanter. Här finns också antocyaniner, en sorts antioxidant som är extra kraftfulla antioxidanter. Det är faktiskt antocyaniner som ger blåbäret dess blåa färg.  Polyfenoler har också stark antioxidant verkan och vissa kan reducera inflammationer, ge ett lägre blodtryck och förbättra kolesterolet. Det finns också andra svenska bär som kallas för superbär. Jordgubbar och tranbär är två exempel. Bär är ett populärt alternativ när du vill minska ditt sockerintag, dra ner på kolhydraterna och gå ner i vikt. De är naturligt söta och innehåller oftast mindre kolhydrater än många frukter.

 

Ingefära

Ingefära kommer från en rot och har länge använts i bland annat Kina och Indien både som en krydda och som en medicin. På senare tid har ingefära blivit väldigt populärt också hos oss. Du har säkert druckit en ingefärsshot någon gång till exempel. Ingefära innehåller bland annat C-vitamin, järn, kalcium, magnesium och fosfor och så antioxidanter förstås och ingefära kan hjälpa kroppen att:

 

  • dämpa inflammationer
  • motverka illamående
  • stärka immunförsvaret.

 

Grönkål

Grönkål innehåller bland annat vitamin A och C, kalcium och en del andra mineraler. När du blandar ner grönkål i din sallad får du en mer fiberrik kost. Även andra typer av kål som blomkål, broccoli och brysselkål liksom spenat räknas ibland också som superfoods.

 

Chiafrö

Chiafrön kommer från en växt som tillhör salviasläktet. Chiafrön är en riktig näringsbomb fylld med viktiga näringsämnen som omega 3, antioxidanter, vitaminer och mineraler. Omega 3 behöver kroppen bland annat för att kunna bygga och reparera celler. Omega 3 kan också reducera inflammationer i kroppen. De små fröna är också rika på proteiner och fibrer. 

 

Choklad

Kakao används ju så klart för att tillverka choklad men i sin naturliga form har kakao många hälsofrämjande egenskaper. I rå kakao hittar du nämligen polyfenoler som kan reducera inflammationer, ge ett lägre blodtryck och förbättra kolesterolet. Och att kakao kan påverka ditt humör till det bättre vet du säkert redan! När du ska välja en chokladbit att äta ska du välja en choklad med högt kakaoinnehåll. Choklad innehåller ju nämligen också mycket fett och socker men med en högre kakaohalt får du också mindre fett och socker.

 

Maca

Maca är en rotfrukt som smakar lite som pepparrot och palsternacka. Roten är otroligt näringsrik full med bland annat vitaminer, mineraler, aminosyror och polyfenoler. Aminosyror är byggstenar i proteiner och behövs för många processer i kroppen. Proteiner hjälper kroppen med tillväxten i muskelmassan och bidrar till att bibehålla ett normalt skelett. Roten är också protein- och fiberrik. Maca kan ge dig energi och bättre uthållighet men maca sägs också kunna förbättra fertiliteten och sexlusten. Du kan köpa maca i pulverform och som kapslar.

 

Spirulina

Spirulina är en grön alg och även den är fullproppad med näringsämnen. I spirulina finns exempelvis protein, vitamin B1, vitamin B2, vitamin B3, koppar, järn, magnesium och kalium.

 

Kefir

Kefir påminner om yoghurt men har en något tunnare konsistens. Det är en fermenterad dryck, rik på protein, B-vitaminer, kalcium, kalium och probiotika. Probiotika är goda bakteriestammar som finns i tarmarna och som är viktiga för att magen ska må bra och för kroppens immunförsvar.

 

Lax och andra feta fiskar

Lax, men också andra feta fisksorter som till exempel sill och makrill, är en bra källa till hälsosamt fett och omega 3. I lax finns också protein, B-vitaminer, kalium och selen.

 

Ägg

Ägg är ett suveränt livsmedel. I ett ägg finns vitaminer och mineraler men också nyttigt fett och protein. En annan stor fördel med ägg är att det är så enkelt att tillaga och att det kan tillagas på så många olika sätt. En del är oroliga för äggets kolesterolinnehåll men att äta ägg i normala mängder verkar inte vara någon fara alls.

 

Olivolja

Olivolja innehåller enkelomättade fettsyror och polyfenoler. Detta kan reducera inflammationer och minska risken för att drabbas av olika hjärt- och kärlsjukdomar. Detta vara några olika livsmedel som brukar klassas som superfoods men det finns självklart många fler. Många superfoods är vanliga livsmedel som du använder i matlagningen, andra finns som kosttillskott. Ett kosttillskott kan komplettera din dagliga kost med bland annat vitaminer och mineraler. Du kan också hitta superfoods som bland annat torkade livsmedel och i pulverform. Dessa är enkla att ha hemma och kan till exempel blandas ner i en müsli eller i en smoothie.

 

Sammanfattning

Är superfoods superbra? Superfood är ett begrepp som beskriver livsmedel som har ett mycket högt näringsinnehåll och är fullproppade med bland annat vitaminer, mineraler, antioxidanter och proteiner – helt enkelt näringsämnen som kroppen behöver för att må bra och fungera optimalt. Har du en frisk kropp orkar den också bättre stå emot olika sjukdomar. Det är dock viktigt att komma ihåg att superfoods ska vara en del av din dagliga kost. När du äter så varierat som möjligt får du också i dig alla olika näringsämnen som kroppen behöver. En hälsosam kost ger en bättre hälsa!

Det finns superfoods som är lite mer exotiska och det finns lite mer vanliga superfoods som du hittar i vår natur och i våra livsmedelsbutiker. Gör gärna superfoods till en regelbunden del av din kost för att stärka din kropp. Och vet du vad? Det är faktiskt inte alls svårt! Superfoods har härliga smaker och passar till en mängd olika rätter. En del passar utmärkt att äta som ett mellanmål och andra blir en del av din frukost, lunch eller middag. Om du ändå tycker att det är svårt att få i dig rätt mängd superfoods en dag vill vi gärna tipsa dig om att göra en smoothie. Många superfoods som till exempel olika bär, grönsaker och fröer är nämligen perfekta ingredienser för en smoothie. Enkel att blanda, smidig att bära med sig och god att dricka!

Senaste

Allt du behöver veta om återhämtning!

Allt du behöver veta om återhämtning!

Efter ett intensivt träningspass är återhämtning lika viktig som själva träningen för att uppnå optimala resultat och främja övergripande hälsa. Återhämtning handlar om att ge kroppen tid och resurser för att reparera och återställa sig efter ansträngande fysisk aktivitet. Genom att prioritera rätt återhämtningsstrategier kan man främja muskelreparation, återfyllning av energireserver och minska risken för skador och utbrändhet. I denna artikel utforskar vi betydelsen av återhämtning efter träning, olika återhämtningsmetoder och hur du kan integrera dem i din träningsrutin. Oavsett om du är en elitidrottare eller en motionär, kommer du att upptäcka vikten av återhämtning och lära dig praktiska tips för att optimera dina träningsresultat och främja en hållbar och balanserad livsstil. Låt oss dyka in i världen av återhämtning och ge din kropp den omsorg och vila den behöver för att blomstra efter träningen.

Välj rätt proteinpulver!

Välj rätt proteinpulver!

Proteinpulver har länge varit ett hett ämne inom träning och fitness. Det är ett praktiskt kosttillskott som hjälper till att öka proteinintaget och stödja muskeluppbyggnad och återhämtning. Genom att tillhandahålla en koncentrerad dos av essentiella aminosyror kan proteinpulver vara ett värdefullt verktyg för idrottare, träningsentusiaster och de som strävar efter att uppnå sina hälsomål. Här nedan går vi igenom fördelarna med proteinpulver, olika typer av proteinkällor och hur du kan integrera detta kosttillskott i din dagliga rutin. Oavsett om du är nybörjare eller erfaren inom träning, finns det mycket att lära sig om proteinpulver och dess roll för att främja en hälsosam och aktiv livsstil.

Träningsupplägg för 2 dagar/veckan

Träningsupplägg för 2 dagar/veckan

Vill du träna men hinner bara 2 träningspass i veckan? Ja men ingen fara! All träning som blir av är bra, men för att få ut så mycket som möjligt av dina träningspass är det bra att ha en plan. Genom att ha ett träningsupplägg och veta vad du ska träna i förväg kan du effektivisera och maximera din träning. Här nedan följer ett träningsschema för 2 dagar i veckan uppdelat på ett överkroppspass och ett underkroppspass. Det här träningsupplägget är perfekt för dem som har begränsad tid men fortfarande vill uppnå resultat. Med endast två träningsdagar i veckan kan du få en effektiv och balanserad träning för hela kroppen. En dag fokuserar på att stärka och forma dina underkroppsmuskler, medan den andra dagen ägnas åt att träna och stärka dina överkroppsmuskler. Genom att kombinera övningar för både under- och överkroppen får du en komplett träningsrutin som främjar både styrka och muskelutveckling.

Därför ska du involvera basövningar i din träning!

Därför ska du involvera basövningar i din träning!

Basövningar på gymmet utgör grunden för en effektiv och funktionell träning. Dessa övningar involverar flera muskelgrupper och hjälper till att bygga styrka, öka muskelmassa och förbättra kroppens funktionella förmågor. Basövningar är också användbara för att förbättra kroppens stabilitet, balans och koordination. Att inkludera basövningar i ditt träningsprogram kan hjälpa dig att nå dina träningsmål och uppnå en stark, välbalanserad fysik. Men vilka basövningar finns det och vilken övningen aktiverar flest muskler? Det och lite till går vi igenom här!

Bra mat efter träning!

Bra mat efter träning!

Att äta rätt mat efter träning är avgörande för att optimera återhämtningen och främja muskeluppbyggnaden. Efter fysisk aktivitet behöver kroppen näring för att reparera och återställa muskelvävnad samt fylla på energireserverna. En välbalanserad måltid efter träning bör innehålla protein för muskelreparation, kolhydrater för att återställa energinivåerna och andra näringsämnen för att främja återhämtning. Att äta inom en viss tidsram efter träningen kan hjälpa till att optimera näringsupptaget och återhämtningen. Men vad händer om man inte äter efter träning? Allt detta och lite till går vi igenom här nedan!

Are you in the right place?
Choose country
Continue to tillskottsbolaget.se