Lär dig mer om kroppens byggsten kollagen
Fri frakt över 500kr
Bonusprodukter
Poäng på alla dina köp
Currency currency
X

Shopping from a different country?

Please select your country to get the right currency!

Fri frakt över 500kr Bonusprodukter Poäng på alla dina köp

Lär dig mer om kroppens byggsten kollagen

Kollagen är ett protein som produceras i kroppen. Det fungerar som en byggsten i bland annat leder, senor, ligament och brosk. Kollagen finns också i huden och håret för att ge struktur och stadga samt skydda mot slitage. När du blir äldre bryter kroppen ner mer kollagen än den hinner producera. Kosttillskott med kollagen kan då stärka leder, muskler och skelett och motverka smärta vid överbelastning. Detta kan vara mycket effektivt för den som styrketränar. Kollagen kan också motverka rynkor och ge friskare och starkare hår och naglar. Läs mer i vår guide om kollagen, varför kroppen behöver det och vem som rekommenderas att ta det.

Lär dig mer om kroppens byggsten kollagen

Produkter i inlägget

SOLID Nutrition Collagen, 230 g
40
Kollagentillskott av absolut högsta kvalitet för hälsosamt hår, hud, naglar oc...
149 kr (249 kr)
SOLID Nutrition Collagen, 150 mega caps
40
Kollagentillskott av absolut högsta kvalitet, i kapselform! Kollagen stärker hår, h...
149 kr (249 kr)
Köp!
Info
Pureness Kollagen Beauty, 120 caps
20
Kollagen Beauty är ett kosttillskott från Pureness som kombinerar kollagen med vitamin C...
183 kr (229 kr)
Star Nutrition Ultimate Collagen, 180 tabs
Ultimate Collagen är ett högkvalitativt kollagentillskott från Star Nutrition. F...
249 kr
Köp!
Info
Swedish Supplements Collagen Vital, 400 g
Collagen Vital är ett kosttillskott från Swedish Supplements som innehåller hydroly...
299 kr

Vad är kollagen?

Du har säkert hört talas om kollagen någon gång. Ibland kan man se att det är tillsatt i olika skönhetsprodukter men också i smoothies, proteindrycker och kosttillskott. Det låter kanske konstigt, men det finns en förklaring. Kollagen ger stadga, struktur och elasticitet till kroppsvävnader som till exempel hud, brosk, leder och skelett. Man kan säga helt enkelt säga att kollagen fungerar som ett klister.  

 

Kollagen är ett protein. En tredjedel av kroppens protein utgörs faktiskt av kollagen. Precis som med de flesta proteiner består kollagen av aminosyror. Några av de vanligaste aminosyrorna är prolin, glycin och hydroxyprolin. De bildar långa kedjor som ger struktur och stadga till leder, bindväv, ligament, senor, brosk, hud, hår och naglar.

 

Kroppen producerar kollagen men när du är runt trettio år börjar det brytas ner i kroppen. Andra faktorer som styr kollagenbildningen är dina gener och din livsstil. Kollagenprotein delas in i olika typer som ofta numreras med romerska siffror. De vanligaste är typ I, typ II och typ III. Ibland skrivs dessa också ut som typ 1, typ 2 och typ 3. Typ I och III stärker bland annat huden, håret och naglarna samt benen och musklerna. Typ I står för ungefär 90 procent av kollagenet i kroppen. Typ II finns i brosk, leder och ledvätskor. Ett kosttillskott med kollagen kan boosta kroppen inifrån och ut. Tar du ett kosttillskott kan du märka att huden får tillbaka lite av sin elasticitet och flexibilitet. Ditt hår och dina naglar blir starkare och dina leder mer rörliga.

 

Det finns fler typer av kollagen än typerna I, II och III. Typ IV finns till exempel i basalmembranen i bindväven. Typ V liknar typ I, och typ VI finns i den vävnadsvätska som finns mellan cellerna.

Vilken är kollagenets funktion i kroppen? 

En tredjedel av allt protein i kroppen är, som vi har sett, kollagen. Proteinet finns i all bindvävsstruktur. I bindväven ger det stöd och skydd mot stress och hög belastning. Lederna behöver proteinet för att ge en god rörlighet. Huden behöver det för att få sin spänst. När kollagenet minskar blir huden slappare och mer rynkig. Kollagen är också viktig för ett hälsosamt hår samt friska och starka naglar. Har kroppen för lite kollagen kan håret upplevas som torrt och slitet och naglarna blir tunna och sköra. Kollagen är helt enkelt en mycket betydelsefull byggsten i kroppen som fungerar som ett klister som håller ihop allt.

Är kollagen viktigt för huden? 

Kollagen stärker huden och gör den jämn och slät. Ungefär 70 procent av huden består av kollagen. Andelen i huden minskar dock när du blir äldre. Detta kan du märka på huden. Den blir helt enkelt slappare och får fina linjer och rynkor. Ett kosttillskott kan då hjälpa huden att bli mer flexibel och elastisk igen. Detta motverkar fina linjer, rynkor och slapp hud. Med ett kollagentillskott kan du alltså få en förbättrad hudstruktur.

I vilka livsmedel finns kollagen naturligt?

Kollagen är ett protein och precis som de flesta proteiner finns det framför allt i kött och fisk. Vissa livsmedel främjar också kroppens egen kollagenproduktion, till exempel röda frukter och citrusfrukter. Även lök, bladgrönsaker och baljväxter samt bönor hjälper kroppen att producera proteinet.

Vilka är symtomen på kollagenbrist?

Som vi redan har sett minskar kroppens kollagenbildning ju äldre vi blir. Huden blir slappare. Du får fina linjer och rynkor i ansiktet. Du kan också känna att dina leder blir stelare. Till exempel kan du få ont i knäna och armbågarna. Kanske känner du också av en ny svaghet i dina muskler? Du kan även få sämre hår- och nagelkvalitet. Håret blir tunnare, och naglarna blir skörare. Allt detta kan beror på kollagenbrist.

 

Åldern kan vi inte göra så mycket åt – vi blir äldre vare sig vi vill eller ej. Andra faktorer som påverkar kroppens kollagenbildning negativt är stress, UV-strålning, sömnbrist, socker, rökning och för lite fysisk aktivitet. Dessa faktorer kan vi påverka genom att försöka leva ett så hälsosamt liv som möjligt med en balanserad kosthållning och daglig motion.

 

Det kan vara en god idé att komplettera kosten med ett kollagentillskott för att behålla rörligheten och bygga upp huden, håret och naglarna. Detta kan sakta ner åldringsprocessen och göra att du känner dig friskare, starkare och mer rörlig. Ett kosttillskott kan vara en hjälp på vägen till en mer hälsosam livsstil. Kom dock ihåg att ett kosttillskott alltid är ett komplement och att goda vanor är grunden för en sund livsstil.

Vad innehåller kosttillskott med kollagen?

Kollagen i kosttillskott kommer ofta från fisk eller nötboskap, så kallat bovint ursprung. Det finns även veganska kollagentillskott. Då utvinns proteinet från vegetabilier, till exempel från alger. I många kosttillskott finns även vitamin C tillsatt. Det beror på att C-vitamin hjälper kroppen till en normal kollagenbildning och ser till att hud, brosk och benstomme fungerar optimalt.

 

Ett kosttillskott med kollagen ska innehålla hydrolyserat protein. Då har det nämligen brutits ner så att kroppen snabbt och enkelt kan absorbera och använda det. Du ska alltid följa den rekommenderade dosen för den produkten du har valt.

Vilken form av kollagentillskott finns på marknaden?

Kosttillskott med kollagen finns som kapslar, tabletter och pulver. Pulvret är ett nästan smaklöst pulver som enkelt blandas ut i en vätska eller i maten. Det finns också pulver som är smaksatt med olika aromer för att förhöja smaken. Du kan också hitta kollagentillskott i flytande form. Vilken form av tillskott du tar är en smaksak. Många tycker att det är smidigt att ta kosttillskott i tablett- eller kapselform medan andra föredrar att blanda ner kollagenpulver i sin mat eller dryck. Pulvret går till exempel utmärkt att röra ner i varm mat, fil, yoghurt, smoothies, kaffe och te.

Hur länge ska man ta kollagentillskott?

Det går bra att ta ett kosttillskott med kollagen varje dag, året om. För att du ska märka av effekten av tillskottet bör du ta det under några månader. En idé kan vara att prova kosttillskottet under tre månader. Utvärdera sedan effekterna och bestäm om du vill fortsätta eller inte.

Vem kan använda kosttillskott med kollagen?

Ett kosttillskott med kollagen passar alla som vill förebygga obehag och smärta i lederna. Tillskottet passar därför dig som styrketränar tungt men också dig som håller på med uthållighetssporter. Kollagentillskott har ökat i popularitet i träningssammanhang just för sin inverkan på kroppens leder, ligament och senor. Detta kan påverka träningen mycket positivt och förebygga skador. Har skadan redan skett kan proteinet hjälpa till med kroppens återhämtning.

 

Många äldre använder också kollagentillskott för att få rörliga ben och leder samt för att få en mer elastisk hud och starkare hår och naglar. En annan grupp som kan må bra av att tillföra protein utifrån är alla vegetarianer och veganer. Kollagen från kosten kommer nämligen till stor del från kött och fisk.

 

Grupper som kan ha stor nytta av kollagentillskott är:

 

  • vegetarianer och veganer
  • äldre personer
  • personer med ledsjukdomar
  • personer som lider av benskörhet eller andra skelettsjukdomar

 

Kollagentillskott är ett kosttillskott. Du ska aldrig använda kosttillskott som ett alternativ till en varierad kost och en hälsosam livsstil. Det är alltså alltid viktigt att du äter allsidigt och varierat och att du rör på dig. Den rekommenderade dosen ska aldrig överskridas. Kontrollera också att du tål alla ingredienser i tillskottet innan du börjar använda det. Många kosttillskott rekommenderas inte till barn eller om du är gravid eller ammar. Läs på förpackningen för att se rekommendationer för just den produkt du har valt.

Kan man få biverkningar av kollagentillskott?

Följer du den rekommenderade doseringen är det sällsynt med biverkningar. Börja gärna med en mindre dos och öka sedan dosen successivt under några dagar.

Sammanfattning

Kollagen är ett viktigt protein som fungerar som en byggsten i kroppen. 30 procent av kroppens protein består av just kollagen. Dess uppgift i kroppen är att stärka och ge struktur till bland annat huden, håret och naglarna. Kollagen ser också till att leder, muskler och skelett är starka och rörliga. Kroppen kan producera kollagen, men med stigande ålder sjunker produktionen. Andra faktorer som påverkar kroppens kollagenbildning negativt är:

 

  • rökning
  • UV-strålning
  • stress
  • socker
  • sömnbrist
  • för lite fysisk aktivitet.

 

Ett kosttillskott med kollagen kan ge både hälso- och skönhetsvinster. Många mår bra av att komplettera kroppens egen produktion med ett kollagentillskott. Kosttillskottet är populärt bland alla som vill bygga upp huden, håret och naglarna. Många boostar också kroppen med extra kollagen för att behålla sin rörlighet. Det passar både den som med stigande ålder förlorat spänsten i lederna och den som tränar mycket. Även vegetarianer och veganer kan behöva ett tillskott av protein. Ett kosttillskott ska dock alltid fungera som just ett komplement och ska aldrig ersätta en varierad kost och en sund livsstil.

Senaste

Allt du behöver veta om återhämtning!

Allt du behöver veta om återhämtning!

Efter ett intensivt träningspass är återhämtning lika viktig som själva träningen för att uppnå optimala resultat och främja övergripande hälsa. Återhämtning handlar om att ge kroppen tid och resurser för att reparera och återställa sig efter ansträngande fysisk aktivitet. Genom att prioritera rätt återhämtningsstrategier kan man främja muskelreparation, återfyllning av energireserver och minska risken för skador och utbrändhet. I denna artikel utforskar vi betydelsen av återhämtning efter träning, olika återhämtningsmetoder och hur du kan integrera dem i din träningsrutin. Oavsett om du är en elitidrottare eller en motionär, kommer du att upptäcka vikten av återhämtning och lära dig praktiska tips för att optimera dina träningsresultat och främja en hållbar och balanserad livsstil. Låt oss dyka in i världen av återhämtning och ge din kropp den omsorg och vila den behöver för att blomstra efter träningen.

Välj rätt proteinpulver!

Välj rätt proteinpulver!

Proteinpulver har länge varit ett hett ämne inom träning och fitness. Det är ett praktiskt kosttillskott som hjälper till att öka proteinintaget och stödja muskeluppbyggnad och återhämtning. Genom att tillhandahålla en koncentrerad dos av essentiella aminosyror kan proteinpulver vara ett värdefullt verktyg för idrottare, träningsentusiaster och de som strävar efter att uppnå sina hälsomål. Här nedan går vi igenom fördelarna med proteinpulver, olika typer av proteinkällor och hur du kan integrera detta kosttillskott i din dagliga rutin. Oavsett om du är nybörjare eller erfaren inom träning, finns det mycket att lära sig om proteinpulver och dess roll för att främja en hälsosam och aktiv livsstil.

Träningsupplägg för 2 dagar/veckan

Träningsupplägg för 2 dagar/veckan

Vill du träna men hinner bara 2 träningspass i veckan? Ja men ingen fara! All träning som blir av är bra, men för att få ut så mycket som möjligt av dina träningspass är det bra att ha en plan. Genom att ha ett träningsupplägg och veta vad du ska träna i förväg kan du effektivisera och maximera din träning. Här nedan följer ett träningsschema för 2 dagar i veckan uppdelat på ett överkroppspass och ett underkroppspass. Det här träningsupplägget är perfekt för dem som har begränsad tid men fortfarande vill uppnå resultat. Med endast två träningsdagar i veckan kan du få en effektiv och balanserad träning för hela kroppen. En dag fokuserar på att stärka och forma dina underkroppsmuskler, medan den andra dagen ägnas åt att träna och stärka dina överkroppsmuskler. Genom att kombinera övningar för både under- och överkroppen får du en komplett träningsrutin som främjar både styrka och muskelutveckling.

Därför ska du involvera basövningar i din träning!

Därför ska du involvera basövningar i din träning!

Basövningar på gymmet utgör grunden för en effektiv och funktionell träning. Dessa övningar involverar flera muskelgrupper och hjälper till att bygga styrka, öka muskelmassa och förbättra kroppens funktionella förmågor. Basövningar är också användbara för att förbättra kroppens stabilitet, balans och koordination. Att inkludera basövningar i ditt träningsprogram kan hjälpa dig att nå dina träningsmål och uppnå en stark, välbalanserad fysik. Men vilka basövningar finns det och vilken övningen aktiverar flest muskler? Det och lite till går vi igenom här!

Bra mat efter träning!

Bra mat efter träning!

Att äta rätt mat efter träning är avgörande för att optimera återhämtningen och främja muskeluppbyggnaden. Efter fysisk aktivitet behöver kroppen näring för att reparera och återställa muskelvävnad samt fylla på energireserverna. En välbalanserad måltid efter träning bör innehålla protein för muskelreparation, kolhydrater för att återställa energinivåerna och andra näringsämnen för att främja återhämtning. Att äta inom en viss tidsram efter träningen kan hjälpa till att optimera näringsupptaget och återhämtningen. Men vad händer om man inte äter efter träning? Allt detta och lite till går vi igenom här nedan!

Are you in the right place?
Choose country
Continue to tillskottsbolaget.se