Träning med endast ett redskap - SKIVSTÅNG
Fri frakt över 500kr
Bonusprodukter
Poäng på alla dina köp
Currency currency
X

Shopping from a different country?

Please select your country to get the right currency!

Fri frakt över 500kr Bonusprodukter Poäng på alla dina köp

Träning med endast ett redskap - SKIVSTÅNG

Träning med skivstång är en populär form av styrketräning som erbjuder många fördelar för kroppen, inklusive ökad styrka, muskelmassa, funktionella rörelsemönster och förbättrad kroppshållning. Skivstången är ett mångsidigt träningsredskap som kan användas för att träna hela kroppen, inklusive ben, rygg, bröst, axlar och armar. Genom att använda olika skivstångstekniker och vikter kan träningen anpassas efter olika träningsnivåer och mål, och är därför en populär träningsform för både nybörjare och erfarna atleter. I denna artikel kommer vi att utforska de olika fördelarna med träning med skivstång och ge tips på några populära övningar som kan hjälpa dig att uppnå dina träningsmål.

Träning med endast ett redskap - SKIVSTÅNG

Produkter i inlägget

Vad kan man träna med en skivstång?

En skivstång är ett allsidigt träningsredskap som kan användas för att träna en rad olika muskelgrupper i hela kroppen, inklusive:
  1. Benen: Skivstången kan användas för att träna benen genom övningar som benböj, marklyft och utfall.
  2. Rygg och bål: Skivstången kan användas för att träna rygg och bål genom övningar som rodd och marklyft. 
  3. Armar och axlar: Skivstången kan också användas för att träna armar och axlar genom övningar som bänkpress, axelpress och bicepscurls.
  4. Rörlighet: Skivstången kan användas för att förbättra rörligheten genom övningar som utfallssteg och rörlighetsövningar för rygg och bål.

Sammanfattningsvis kan en skivstång användas för att träna hela kroppen och hjälpa dig att bygga styrka, förbättra din kondition och rörlighet samt utmana din fitness på olika sätt.


Tips på övningar med endast en skivstång:

Det finns många övningar som kan utföras med endast en skivstång för att träna hela kroppen. Här är några exempel:

Marklyft: Placera skivstången på golvet framför dig och stå med fötterna axelbrett isär. Böj ner och greppa stången med händerna axelbrett. Lyft stången upp genom att sträcka på benen och höfterna samtidigt. Sänk stången kontrollerat tillbaka till startpositionen.

Frontböj: Stå med fötterna axelbrett isär och placera skivstången på axlarna framför dig. Böj ner i en squat genom att sänka höfterna och knäna tills dina lår är parallella med golvet. Sträck på benen och höfterna för att återgå till startpositionen.

Stångrodd: Stå med fötterna axelbrett isär och böj knäna lätt. Håll skivstången i ett axelbrett grepp framför dig. Luta dig framåt med rak rygg och dra skivstången mot magen genom att böja armbågarna. Sänk skivstången tillbaka till startpositionen.

Axelpress: Stå med fötterna axelbrett isär och lyft skivstången till axlarna. Pressa skivstången rakt upp över huvudet genom att sträcka på armarna. Sänk skivstången kontrollerat tillbaka till axlarna.

Bänkpress: Liggandes på en bänk greppar du tag om skivstången något bredare än axelbrett. Placera fötterna längs med bänkens sidor på golvet, fixera baksida axlar och spänn bålen. Sedan sänker du sakta skivstången till mitten av bröstkorgen för att sedan trycka upp stången igen till startläget. 

Raka marklyft: Stå med fötterna axelbrett isär. och greppa skivstången axelbrett. Sänk stången genom att böja på höfterna och skjuta bak rumpan. Håll ryggen rak och benen lätt böjda. Lyft stången genom att sträcka på höfterna och höja överkroppen tills den är upprätt igen.

Sumo marklyft: Placera skivstången på golvet framför dig och stå brett isär med fötterna pekandes lätt utåt. Händerna greppar stången precis innanför dina knän. Härifrån spänner du rumpa och lår samtidigt som du bröstar upp och fäller bak axlarna. Från denna startposition lyfter du stången rakt upp med hjälp av dina ben och rumpa. 

Hipthrusts: Börja med att sätta dig på golvet med skivstången liggande tvärs över dina höftben och ställ dina fötter platt på golvet cirka axelbrett isär. Luta dig bakåt och placera dina axlar på en bänk eller en annan upphöjning. Håll skivstången stadigt med händerna. Du placerar stången på din höft (använd gärna en skivstångspad för att det ska kännas mer behagligligt) och utgår från denna startposition. Sedan för du din höft upp mot taket och spänner rumpan tills du är i en rak linje från axlarna till knäna för att sedan sakta gå tillbaka till utgångsläget. 

Bicepscurl: Greppa stången axelbrett isär med raka armar. Sedan för du stången upp till bröstkorgen genom att böja på armarna och återgår sedan sakta till utgångsläget. 

Sammanfattningsvis finns det många övningar som kan utföras med en skivstång för att träna hela kroppen. Det är viktigt att välja övningar som passar din träningsnivå och målsättningar samt att använda rätt teknik för att undvika skador.


Kan man bara träna basövningar med skivstång?

Skivstången är ett utmärkt träningsredskap för att utföra basövningar eftersom det är ett allsidigt redskap som kan användas för att träna hela kroppen. Basövningar är övningar som involverar flera muskelgrupper och hjälper till att bygga styrka och muskelmassa. Skivstången är särskilt effektiv för att utföra basövningar för ben, rygg och bröst. Basövningar är övningar som involverar flera muskelgrupper samtidigt och är en viktig del av en träningsrutin. Här är några fördelar med att inkludera basövningar i din träning:
  1. Bygger styrka: Basövningar är effektiva för att bygga styrka eftersom de involverar flera muskelgrupper samtidigt. Genom att använda flera muskelgrupper samtidigt ökar du belastningen på kroppen, vilket resulterar i en ökad styrka.
  2. Ökar muskelmassan: Basövningar är också bra för att öka muskelmassan eftersom de aktiverar flera muskelgrupper samtidigt. Genom att använda flera muskelgrupper samtidigt kan du stimulera muskeltillväxten på flera områden samtidigt.
  3. Förbättrar kroppens funktionella rörelsemönster: Basövningar hjälper till att förbättra kroppens funktionella rörelsemönster eftersom de efterliknar naturliga rörelser som vi utför i vår vardagliga aktiviteter. Genom att träna basövningar förbättrar du din styrka, balans och rörlighet, vilket gör det lättare att utföra vardagliga uppgifter som att lyfta tunga föremål eller gå upp för trappor.
  4. Förbättrar koordination och balans: Basövningar kan också hjälpa till att förbättra koordinationen och balansen eftersom de involverar flera muskelgrupper samtidigt. Genom att träna basövningar tränar du kroppen att arbeta som en enhet, vilket förbättrar din koordination och balans.
  5. Förbättrar metabolismen: Basövningar kan också förbättra din metabolism eftersom de involverar flera muskelgrupper samtidigt, vilket ökar din hjärtfrekvens och syreupptagning. Detta leder till att du bränner fler kalorier och förbättrar din kroppssammansättning.

Sammanfattningsvis är basövningar en viktig del av en träningsrutin eftersom de är effektiva för att bygga styrka, öka muskelmassan, förbättra kroppens funktionella rörelsemönster, förbättra koordination och balans, samt förbättra metabolismen.


Hur håller man en skivstång?

När du tränar med en skivstång finns det flera olika grepp som du kan använda för att variera din träning och på bästa sätt ha ett stadigt grepp. Här är några vanliga grepp som används vid träning med skivstång:
  1. Överhandsgrepp: Detta grepp innebär att händerna placeras på stången med handflatorna nedåt. Detta grepp används vanligtvis för övningar som marklyft och rodd.
  2. Underhandsgrepp: Detta grepp innebär att händerna placeras på stången med handflatorna uppåt. Detta grepp används vanligtvis för övningar som chin-ups och bicepscurls.
  3. Alternativt grepp: Detta grepp innebär att en hand placeras på stången med handflatan uppåt medan den andra handen placeras med handflatan nedåt. Detta grepp används ofta för att öka greppstyrkan vid tunga lyft som exempelvis deadlifts.
  4. Snatch-grepp: Detta grepp används för övningar som snatches och clean-and-jerks, och innebär att du greppar stången med en vidare handplacering.

För att få ett bättre grepp kan det vara fördelaktigt att använda sig av olika typer av remmar. Det gör att du orkar hålla tyngre vikter under en längre tid och är ett sätt för dig att öka i styrka. Det är ett supplement för dig som är lite svagare i ditt grepp. Det finns olika typer av träningsverktyg som hjälper dig att träna din greppstyrka om du känner att det är din svaga länk. På vår hemsida hittar du dem här

Det är viktigt att välja rätt grepp beroende på vilken övning du utför och vilken muskelgrupp du vill träna. Det är också viktigt att använda rätt teknik och undvika överbelastning av musklerna vid tunga lyft. Om du är osäker på vilket grepp du bör använda eller hur du ska utföra en specifik övning, bör du söka råd från en kvalificerad tränare.


Vilka tillbehör ska jag använda? 

När du tränar med skivstång finns det flera olika tillbehör som kan vara användbara för att öka säkerheten och effektiviteten i din träning. Här är några vanliga skivstångstillbehör som kan vara bra att använda för att öka i styrka och säkerhet:

Skivstångsklämmor: Dessa används för att hålla viktplattorna på plats på skivstången. Detta minskar risken för att vikterna glider av stången och kan hjälpa till att förhindra skador.

Bälte: Ett bälte kan användas för att skydda din rygg och ge extra stöd vid tunga lyft. Bälten hjälper till att öka intra-abdominellt tryck, vilket ger extra stabilitet för ryggraden.

Skivstångspad: Det är en mjuk kudde som kan placeras på stången för att minska obehag och tryck på dina axlar, nacke eller höft. 

Remmar: Remmar används för att underlätta tunga lyft när du inte själv har greppstyrkan som krävs.
Stånghållare för T-bar: En stånghållare är enkel att använda och finns på de flesta gym. Med hjälp av denna kan du utföra övningar för rygg, ben & bröst. 


Hur tung är en skivstång?

En standard skivstång som används på gym brukar väga cirka 20 kilo. Detta är en generell vikt för en stång av standardstorlek, men det finns också mindre och större stänger som kan väga mer eller mindre än detta. Vissa skivstänger är också gjorda av olika material som kan påverka deras vikt, till exempel aluminium, mässing eller rostfritt stål. Det är viktigt att komma ihåg att vikten på en skivstång inte inkluderar viktplattorna som fästs på stången, vilket ökar den totala vikten när du tränar.

Är du osäker på vad stången på ditt gym väger, så brukar det stå på stångens ände. 


Hur mycket klarar en skivstång?

Kapaciteten för en skivstång beror på flera faktorer, som tillverkare, material och design. Generellt sett klarar en vanlig skivstång på gymmet en belastning på 300 till 700 kg beroende på vilken typ av skivstång det är. Det är viktigt att komma ihåg att belastningskapaciteten kan variera beroende på stångens kvalitet, ålder och hur väl den har underhållits. Det är också viktigt att följa säkerhetsriktlinjerna för varje övning och inte överskrida den rekommenderade belastningen för stången eller vikterna.

Med det sagt behöver du inte oroa dig för att stången ska gå sönder när du tränar.

Senaste

Allt du behöver veta om återhämtning!

Allt du behöver veta om återhämtning!

Efter ett intensivt träningspass är återhämtning lika viktig som själva träningen för att uppnå optimala resultat och främja övergripande hälsa. Återhämtning handlar om att ge kroppen tid och resurser för att reparera och återställa sig efter ansträngande fysisk aktivitet. Genom att prioritera rätt återhämtningsstrategier kan man främja muskelreparation, återfyllning av energireserver och minska risken för skador och utbrändhet. I denna artikel utforskar vi betydelsen av återhämtning efter träning, olika återhämtningsmetoder och hur du kan integrera dem i din träningsrutin. Oavsett om du är en elitidrottare eller en motionär, kommer du att upptäcka vikten av återhämtning och lära dig praktiska tips för att optimera dina träningsresultat och främja en hållbar och balanserad livsstil. Låt oss dyka in i världen av återhämtning och ge din kropp den omsorg och vila den behöver för att blomstra efter träningen.

Välj rätt proteinpulver!

Välj rätt proteinpulver!

Proteinpulver har länge varit ett hett ämne inom träning och fitness. Det är ett praktiskt kosttillskott som hjälper till att öka proteinintaget och stödja muskeluppbyggnad och återhämtning. Genom att tillhandahålla en koncentrerad dos av essentiella aminosyror kan proteinpulver vara ett värdefullt verktyg för idrottare, träningsentusiaster och de som strävar efter att uppnå sina hälsomål. Här nedan går vi igenom fördelarna med proteinpulver, olika typer av proteinkällor och hur du kan integrera detta kosttillskott i din dagliga rutin. Oavsett om du är nybörjare eller erfaren inom träning, finns det mycket att lära sig om proteinpulver och dess roll för att främja en hälsosam och aktiv livsstil.

Träningsupplägg för 2 dagar/veckan

Träningsupplägg för 2 dagar/veckan

Vill du träna men hinner bara 2 träningspass i veckan? Ja men ingen fara! All träning som blir av är bra, men för att få ut så mycket som möjligt av dina träningspass är det bra att ha en plan. Genom att ha ett träningsupplägg och veta vad du ska träna i förväg kan du effektivisera och maximera din träning. Här nedan följer ett träningsschema för 2 dagar i veckan uppdelat på ett överkroppspass och ett underkroppspass. Det här träningsupplägget är perfekt för dem som har begränsad tid men fortfarande vill uppnå resultat. Med endast två träningsdagar i veckan kan du få en effektiv och balanserad träning för hela kroppen. En dag fokuserar på att stärka och forma dina underkroppsmuskler, medan den andra dagen ägnas åt att träna och stärka dina överkroppsmuskler. Genom att kombinera övningar för både under- och överkroppen får du en komplett träningsrutin som främjar både styrka och muskelutveckling.

Därför ska du involvera basövningar i din träning!

Därför ska du involvera basövningar i din träning!

Basövningar på gymmet utgör grunden för en effektiv och funktionell träning. Dessa övningar involverar flera muskelgrupper och hjälper till att bygga styrka, öka muskelmassa och förbättra kroppens funktionella förmågor. Basövningar är också användbara för att förbättra kroppens stabilitet, balans och koordination. Att inkludera basövningar i ditt träningsprogram kan hjälpa dig att nå dina träningsmål och uppnå en stark, välbalanserad fysik. Men vilka basövningar finns det och vilken övningen aktiverar flest muskler? Det och lite till går vi igenom här!

Bra mat efter träning!

Bra mat efter träning!

Att äta rätt mat efter träning är avgörande för att optimera återhämtningen och främja muskeluppbyggnaden. Efter fysisk aktivitet behöver kroppen näring för att reparera och återställa muskelvävnad samt fylla på energireserverna. En välbalanserad måltid efter träning bör innehålla protein för muskelreparation, kolhydrater för att återställa energinivåerna och andra näringsämnen för att främja återhämtning. Att äta inom en viss tidsram efter träningen kan hjälpa till att optimera näringsupptaget och återhämtningen. Men vad händer om man inte äter efter träning? Allt detta och lite till går vi igenom här nedan!

Are you in the right place?
Choose country
Continue to tillskottsbolaget.se