B-vitamin - Köp kosttillskott vitamin B billigt online
Fri frakt över 500kr
Bonusprodukter i kassan
Poäng på alla dina köp
Valuta:
X

Shopping from a different country?

Now you can shop at Swedish prices in your country!

Select country:

Fri frakt över 500kr! Bonusprodukter i kassan! Poäng på alla köp!

Kategorier

B-vitamin

B-vitaminer har stor betydelse för vår hälsa då de behövs för att säkerställa fullgod funktion i kroppens celler. De spelar en avgörande roll i en rad olika metabola processer, omsätter maten vi äter till energi, bildar nya blodkroppar, bidrar till normal muskel- och nervfunktion och behövs även för att upprätthålla frisk hud och andra vävnader i kroppen. De olika vitaminerna fyller olika funktion och med tanke på att kroppen inte själv kan syntetisera dessa måste de tillföras via kosten.

Köp B-vitamin hos Tillskottsbolaget

B-vitaminer är vanligtvis så kallade koenzymer. Ett koenzym är en kemisk substans som inte är ett protein men som är avgörande för aktivering av en rad enzymer. Vitaminerna agerar visserligen individuellt, men när man talar om vitamin B åsyftar man ofta en sammansättning av olika B-vitaminer.

I synnerhet veganer och ammande mammor ligger i riskzonen för att utveckla B-vitaminbrist och bland annat psykiska problem, inkusive depression, har kunnat kopplas till undermåliga nivåer av vitaminet ifråga.

 

Vilka är de olika B-vitaminerna?

Det finns åtta olika B-vitaminer och de spelar samtliga en viktig roll i cellernas ämnesomsättning. Värt att notera är också att de är vattenlösliga, vilket betyder att de utsöndras via urinen och därmed behöver tillföras kontinuerligt utifrån. Undantaget är dock vitamin B12 som lagras i levern efter att det har tagits upp i blodet. Det kan ta uppemot 2-3 år innan förråden töms då utsöndringen sker mycket långsamt.

Vitamin B1


Detta vitamin kallas också tiamin. B1 bidrar till normal psykologisk funktion, normal energiomsättning och är även avgörande för nervsystemets normala funktion.

Vitamin B2

Detta vitamin kallas också riboflavin. Till de funktioner som B2 fyller hör upprätthållande av normal energiomsättning, normala slemhinnor, frisk hud, tillverkningen av röda blodkroppar, omsättning av järn samt att skydda cellerna från oxidativ stress.

Vitamin B3

Detta vitamin kallas också niacin. Det bidrar till att upprätthålla normala slemhinnor, normal hud, motverkar trötthet och utmattning samt spelar en viktig roll i den psykologiska funktionen.

Vitamin B5

Detta vitamin kallas också pantotensyra. Vid sidan av dess positiva inverkan på energiomsättningen bidrar det även till omsättningen av steroidhormoner, D-vitamin och enskilda neurotransmittorer. Med tanke på att vitaminet ifråga påskyndar celltillväxten stimulerar det också sårläkning och reparation av skador på hud och slemhinnor.

Vitamin B6

Detta vitamin kallas också pyridoxin. Det bidrar bland annat till normal cysteinsyntes, omsättning av protein och glykogen, tillverkningen av röda blodkroppar, reglerar hormonell aktivitet och understödjer generellt immunsystemets normala funktion.

Vitamin B7

Detta vitamin kallas också biotin. Det är viktigt för ett flertal enzymsystem i kroppen och bidrar till att bibehålla normal hud, normala slemhinnor, normalt hår och omsättningen av makronäringsämnen. Det är också avgörande för fullgod psykologisk funktion och ett välfungerande nervsystem.

Vitamin B9

Detta vitamin kallas också folsyra. Det bidrar bland annat till vävnadsbildning vid graviditet, normal blodbildning, psykologisk funktion, immunsystemets normala funktion samt spelar en viktig roll i celldelningsprocessen. I likhet med andra B-vitaminer hjälper det också att minska trötthet och utmattning.

Vitamin B12

Detta vitamin kallas också kobalamin. Även detta spelar en stor roll i celldelningsprocessen, bidrar till bildandet av röda blodkroppar, normal homocysteinomsättning, energiomsättning och understödjer normal psykologisk funktion.
Supplementering av detta vitamin kan vara särskilt viktigt för veganer då det i huvudsak återfinns i animaliska produkter som till exempel lever, kött, ägg och mjölk.

 

 

B-vitaminer separat eller B-vitaminkomplex?

B-vitaminer förekommer som enskilda tillskott och i form av B-komplex, det vill säga en sammansättning av olika B-vitaminer. De återfinns också i multivitamintillskott som du kan läsa mer om här.
De olika B-vitaminerna har som sagt olika uppgift och värt att notera är att de inte kan ersätta varandra. Det kan vara svårt att avgöra vilket specifikt vitamin man har behov av eller lider brist på, varför ett komplex ofta är att rekommendera. Studier har också kunnat påvisa att även om man lider brist på endast ett av de olika B-vitaminerna kan ett komplex vara att föredra.

Äldre personer och veganer kan behöva supplementera med extra B12 då dessa ligger i riskgruppen att utveckla bristsympton. I synnerhet bland veganer utgör blodbrist, även kallat anemi, ett inte alls ovanligt bristsymptom. B12 finns som bekant i animaliska livsmedel och det är just dessa som veganerna har valt bort.
Gravida kvinnor bör försöka få i sig lite extra B9 (folsyra) då detta behövs för att fostret ska kunna utvecklas normalt.

Läs mer
Holistic Mega B-komplex, 90 caps
B-vitaminer ingår i många funktioner i cellerna, bland annat så bidrar pantotensyra...
144 kr
Köp!
Info
Yamamoto Nutrition Ultra B-Complex, 60 caps
Väldoserat vitamin-B-tillskott från Yamamoto Nutrition.
99 kr
Köp!
Info
Star Nutrition Vitamin B12, 90 caps
Star Nutrition Vitamin B12 är ett rent B12-tillskott i veganska kapslar. Vitamin B12 bidrar t...
79 kr
Köp!
Info
Supplement Needs Advanced Vitamin B Complex, 120 tabs
B-vitamin är bra för många av kroppens processer såsom ämnesomsättni...
299 kr
Köp!
Info
Holistic Mega B Metylerad, 90 caps
Holistic Mega B metylerad innehåller samtliga former av B-vitaminer varav särskilt utval...
329 kr
Köp!
Info
Pureness Complex B-vitamin, 30 caps
20
B-vitamin i aktiva former som stöder många av kroppens funktioner.
135 kr (169 kr)
Köp!
Info
Vitaprana Vitamin B12, 100 caps
Vitaprana Vitamin B12 innehåller 1000µg (40000% av Rekommenderad daglig dos) per kapsel....
89 kr
Köp!
Info

Köp nu. Betala senare med Klarna.