D-vitamin - Optimera din kropp & hlsa - Tillskottsbolaget
Fri frakt över 500kr
Bonusprodukter
Poäng på alla dina köp
Valuta:
X

Shopping from a different country?

Now you can shop at Swedish prices in your country!

Select country:

Fri frakt över 500kr! Bonusprodukter! Poäng på alla dina köp
Kategorier

D-vitamin

D-vitamin är ett i många fall förbisett och försummat vitamin som i själva verket spelar en avgörande roll för vår allmänna hälsa och vår förmåga att prestera inne på gymmet. Vitaminet är ett så kallat provitamin, detta är ett slags förstadium till vitamin och den stora skillnaden mellan vanliga vitaminer och provitaminer är att kroppen själv kan syntetisera provitaminer, vilket inte gäller i fallet med vanliga vitaminer.
Detta provitamin bidrar till att reglera ett flertal olika processer i kroppen. Kanske mest känt är det för att det reglerar koncentrationen av kalcium i blodet och den avgörande roll det spelar i omsättningen av kalcium och fosfat i skelettet och tänderna.

SOLID Nutrition Vitamin D, 90 caps
Högdoserat D-vitamin tillskott med hela 2000 IU per kapsel (motsvarande 1000% av DRI). Motver...
99 kr
Kp!
Info
2 x SOLID Nutrition Vitamin D, 90 caps
10
Högdoserat D-vitamin tillskott med hela 2000 IU per kapsel (motsvarande 1000% av DRI). Motver...
178 kr (198 kr)
Fairing Vitamin D, 100 caps
20
Vitamin D - Kvalitativt och högkoncentrerat D-vitamintillskott från Fairing!
79 kr (99 kr)
Kp!
Info
Holistic D3-vitamin 5000 IE, 90 caps
Eftersom UVB filtreras bort i atmosfären när solen står lågt, kan vi på v...
239 kr
Kp!
Info
Star Nutrition Vitamin D3, 90 caps
D-vitamin är viktigt för immunförsvaret, muskelfunktionen och skelettet.
89 kr
Kp!
Info
Swedish Supplements Vitamin D3, 90 tabs
Vitamin D3 är ett kosttillskott från Swedish supplements i form av kapslar som ger hela ...
129 kr
Kp!
Info
Pureness Premium D-vitamin, 60 caps
20
Premium D-Vitamin är ett kosttillskott från Pureness med vitamin D3 i torskleverolja som...
103 kr (129 kr)
Kp!
Info
Yamamoto Nutrition Vitamin D, 90 caps
Ett högkoncentrerat, prisvärt & kvalitativt vitamin D tillskott från kvalitetsv...
79 kr
Kp!
Info
Supplement Needs Vitamin D3, 120 tabs
Högkvalitativt kostillskott med den livsvitkiga vitaminen Vitamin D som bland annat behö...
249 kr
Kp!
Info
Elit Nutrition Vitamin D, 60 tabs
Vitamin D3 från Elit Nutrition är lättsvalda kapslar med högdoserad mängd...
149 kr
Kp!
Info
8 x SOLID Nutrition Vitamin D, 90 caps
30
Högdoserat D-vitamin tillskott med hela 2000 IU per kapsel (motsvarande 1000% av DRI). Motver...
554 kr (792 kr)
Holistic D3-vitamin 2000 IE, 90 caps
Eftersom UVB filtreras bort i atmosfären när solen står lågt, kan vi på v...
109 kr
Kp!
Info
Aware Nutrition D-vitamin, 60 caps
Aware D-vitamin är en produkt för dig som vill säkerställa ditt dagliga intag ...
139 kr
Kp!
Info
Chained Nutrition Epic Omega-D3, 100 caps
Epic Omega-D3 är en högkoncentrerad omega-3 mixat med vitamin D3. En kapsel ger hela 700...
299 kr
4 x SOLID Nutrition Vitamin D, 90 caps
20
Högdoserat D-vitamin tillskott med hela 2000 IU per kapsel (motsvarande 1000% av DRI). Motver...
317 kr (396 kr)

Köp D-vitamin hos Tillskottsbolaget

Det finns två sätt på vilka vi kan ta upp D-vitamin i kroppen, det ena är genom huden och det andra är genom tarmen. De flesta vet vid det här laget att vitaminet bildas i huden då vi exponeras för solljus, men på grund av klimatet på våra breddgrader kan det ibland vara en utmaning att få i sig tillräckligt med D-vitamin den vägen. Supplementering kan därför vara värt att tänka på för personer som befinner sig i riskzonen att utveckla brist.

 

Vad är D-vitamin och varför är det så viktigt?

D-vitamin är som sagt inte ett vitamin utan ett fettlösligt provitamin. Fettlösliga vitaiminer binder sig till fett och lagras i levern, där man i förenklade termer har ett slags reservlager att ta från om vitaminbrist skulle uppstå. Till skillnad från många andra vitaminer som kontinuerligt behöver tillföras utifrån då kroppen inte kan tillverka dessa för egen maskin kan faktiskt kroppen producera allt nödvändigt D-vitamin själv, så länge den exponeras för tillräcklig mängd solljus.
Det finns olika varianter av D-vitamin och till de två vanligaste hör vitamin D2 och vitamin D3. D3 är det som kroppen själv kan syntetisera vid exponering för solljus.

Neuromuskulär funktion

D-vitamin reglerar den neuromuskulära funktionen, det vill säga nerv- och muskelsystemet, och inverkar även på proteinsyntesen. Hos personer med låga nivåer D-vitamin har man kunnat se försämrad styrka, allmän svaghet och även förlust av muskelmassa.

Skelett och tänder

Den främst dokumenterade effekten av D-vitamin på vår hälsa är dess förmåga att underlätta upptaget och omsättningen av kalcium. Våra tänder och vårt skelett är direkt beroende av kalcium och fosfor. Oftast innehåller kosten tillräckligt med kalcium och fosfor, men för att säkerställa att man tillgodogör sig tillräckligt av dessa näringsämnen kan man vilja se över sitt D-vitaminintag.

Normal celldelning 

Våra celler upphör aldrig att dela sig. Detta är själva grunden för samtliga levande organismers förökning och D-vitamin bidrar till att hålla denna produktion jämn, genom att motverka för många celldelningar och samtidigt säkerställa cellernas nybildning. En välfungerande cellbildning är viktigt inte minst för att förebygga cancer.

Skydd mot hjärt-kärlsjukdom

Individer som lider av D-vitaminbrist löper förhöjd risk att utveckla högt blodtryck, hjärtsjukdom och till och med hjärtsvikt. Även om mekanismerna bakom detta inte är helt klarlagda tycks D-vitamin kunna hjälpa att sänka blodtrycket, förbättra kärlens elasticitet och även bidra till förbättrad glykemisk kontroll.

Hur får vi i oss D-vitamin?

För att kroppen ska kunna syntetisera sitt eget D-vitamin är exponering för ultraviolett ljus av typen UVB en grundförutsättning. Anledningen till att vi i praktiken endast kan tillgodogöra oss nämnvärda mängder D-vitamin via solljuset under vår- och sommarmånaderna är att UVB-strålarna filtreras bort i atmosfären när solen står lägre. Detta är anledningen till att många myndigheter rekommenderar supplementering under vinterhalvåret.
Notera att hudens förmåga att producera D-vitamin sjunker med åldern.

Vad gäller kosten så får vi i oss D-vitamin främst från fet fisk, till viss del ägg och kött och även vissa mejeriprodukter, margarin och annat matfett som har berikats med vitaminet ifråga.

 

Rekommenderad dosering

Livsmedelsverket rekommenderar att vissa grupper kompletterar sin kost med D-vitamintillskott för att kunna möta det dagliga behovet. Till dessa grupper hör vegetarianer, vissa allergiker (i synnerhet mot fisk), äldre och personer som av en eller annan anledning undviker solexponering.
Det rekommenderade dagliga intaget varierar naturligtvis med åldern och hur mycket man vistas i solen, men 10-20 mikrogram per dag är vad man hittills kunnat sluta sig till.

Notera att en portion lax innehåller cirka 12-25 mikrogram D-vitamin.

Det är möjligt att överdosera D-vitamin även om det föreligger ganska låg risk. Överdrivna mängder kan vara toxiskt och leda till bland annat njurproblem, men att uppnå denna giftiga nivå enbart via kosten är inte möjligt.

 

Köp nu. Betala senare med Klarna.