Isolat VS Koncentrat
Fri frakt över 500kr
Bonusprodukter
Poäng på alla dina köp
Currency currency
X

Shopping from a different country?

Please select your country to get the right currency!

Fri frakt över 500kr Bonusprodukter Poäng på alla dina köp

Isolat VS Koncentrat

Proteinpulver, vassle, whey, vassleproteinisolat eller vassleproteinkoncentrat, en populär produkt som har många namn. Att vassleprotein finns i majoriteten av alla proteinpulver vet kanske de flesta om, men vad är egentligen skillnaden på isolat och koncentrat? I denna artikel reder vi ut skillnaderna mellan isolat och koncentrat och tittar närmare på både likheter och skillnader. Du får även svar på frågorna; Hur mycket protein innehåller isolat?, Varför är koncentrat billigare än isolat? och Ska jag ta isolat för att gå ned i vikt?

Isolat VS Koncentrat

Produkter i inlägget

SOLID Nutrition Whey, 750 g
20
Vårt mest sålda proteinpulver! Högkvalitativt, proteinrikt och dessutom tillverkat ...
199 kr (249 kr)
SOLID Nutrition Isolate, 750 g
23
ISOLATE är ett vassleproteinisolat med extremt hög proteinhalt som dessutom är lakt...
269 kr (349 kr)

Vad är koncentrat?

Ett vassleproteinkoncentrat är ett proteinpulver som består av koncentrerat protein, samt andra delar av den ursprungliga råvaran. Det är ett mjölkprotein som verkar snabbt! Den i särklass mest förekommande råvaran att basera proteinpulver på är mjölk, mjölk innehåller bland annat laktos, fett och kolhydrater naturligt. De andra delarna som förekommer i ett vassleproteinkoncentrat, förutom proteinet, är just dessa; laktos, fett och kolhydrater.

Ett vassleproteinkoncentrat är ett proteinpulver för dig som vill ha ett prisvärt proteinpulver med hög proteinhalt. Det lämpar sig till exempel perfekt för dig som vill bygga muskler eller bara säkerställa ditt dagliga proteinintag! Se alla våra proteinpulver och koncentrat HÄR!

 

Hur mycket protein innehåller koncentrat?

Ett vassleproteinkoncentrat kan innehålla allt från 35-80g protein per 100g, men ett kvalitativt proteinpulver från exempelvis SOLID Nutrition, Swedish Supplements eller Star Nutrition innehåller i snitt 75-80g protein per 100g.

För att förstå om detta är ”bra eller dåligt”, ”mycket eller lite” behöver vi något att jämföra med. Enligt de nordiska näringsrekommendationerna (NNR 2012) bör 10-20% av det totala energiintaget utgöras av protein. Det motsvarar ett minimum på 50-70g protein, per dag. Om du tränar, och framförallt om ditt mål är att bygga muskler bör du få i dig mer protein än så. Det finns bland annat studier som tyder på att behovet bland elitidrottare kan vara minst 1,4–1,8 gram per kilo kroppsvikt (1). Tränar du tungt och vill öka o muskelmassa samt styrka ligger rekommendationerna på ett intag om minst 1,4-2,2 gram per kilo kroppsvikt (2).

 

Är det laktos i koncentrat?

Ja, ett vassleproteinkoncentrat innehåller laktos och bör därför inte intas av dig som är allergisk eller känslig mot laktos. Laktoshalten varierar däremot från produkt till produkt och vissa som endast är känsliga mot laktos kan dricka ett vassleproteinkoncentrat, trots laktosen. Detta är oerhört individuellt! Är du laktosintolerant eller väldigt känsliga mot laktos finns det flertalet laktosfria isolat du kan välja mellan. Även proteinpulver baserade på exempelvis ärta, ägg eller soja kan vara att rekommendera!

 

Vad är isolat?

Ett vassleproteinisolat är ett proteinpulver som består av isolerat protein, det vill säga ett proteinpulver som är filtrerat och renat från mer eller mindre allt annat i råvaran som inte är protein. En filtrering som ger proteinpulvret en hög proteinhalt och en låg fett- samt laktoshalt. Det är ett mjölkprotein som verkar snabbt, något snabbare än koncentrat tack vare dess låga fetthalt.

 Ett vassleproteinisolat är ett proteinpulver för dig som vill ha ett högkvalitativt proteinpulver med så mycket protein som möjligt och så lite fett, laktos, kolhydrater och socker som möjligt. Det lämpar sig till exempel perfekt för dig som är laktosintolerant, vill gå ner i vikt eller bygga muskler, utan att lägga på dig extra fett. Se alla våra isolat HÄR!

 

Hur mycket protein innehåller isolat?

Ett vassleproteinisolat innehåller oftast minst 90g protein per 100g. Ett av de absolut populäraste isolaten är SOLID Nutrition Isolate som innehåller 92g protein per 100g, en proteinhalt som ger dig hela 28g protein per servering (30g)! Samtidigt som isolat har en väldigt hög halt protein har de också en väldigt låg halt fett och laktos. Ett isolat innehåller i snitt mindre än 1g fett och 1g laktos per 100g pulver.

 

Vad är skillnaden på isolat och koncentrat?

Det finns flertalet skillnader mellan ett vassleproteinisolat och ett vassleproteinkoncentrat, men den största och mest väsentliga skillnaden är proteinhalten. Proteinhalten i ett isolat är oftast minst 90%, medan proteinhalten i ett koncentrat ligger på allt från 35 - 80% protein. Ett vassleproteinisolat innehåller alltså oftast minst 90g rent protein per 100g pulver, medan ett vassleproteinkoncentrat i snitt ligger runt 65-75g protein per 100g pulver (1). Hur kommer detta sig då? Jo. Ett isolat filtreras i större utsträckning än ett koncentrat gör, finare filtrering ger proteinpulvret ett högre proteinhalt, men också lägre laktos- och fetthalt.

 

Just laktos-, gluten- och fetthalten är även de en stor skillnad mellan whee isolat och whee koncentrat. Tack vare finare filtrering filtreras inte bara kolhydrater och annat bort, utan även laktos, gluten och en stor del av fettet. Det som blir kvar är alltså ett proteinpulver beståendes av inte så mycket mer än just protein! Detta är anledningen till att många tävlande atleter, men även laktosintoleranta och hårt dietande, väljer ett isolat framför ett koncentrat. Du får med andra ord mer protein och mindre fett, socker, laktos och gluten.

 

Varesig om du väljer ett koncentrat eller isolat är effekten av proteinet detsamma. Så är det bara proteinet du är ute efter klarar du dig bra på ett högkvalitativt koncentrat!

Är isolat bättre än koncentrat?

Frågan om isolat är bättre än koncentrat är ganska komplex då svart helt beror på vad personen i frågas mål och syfte är. Är ditt mål att gå ner i vikt och minska i fettprocent samtidigt som du vill bygga muskler, då är ett isolat förmodligen det bästa för dig! Vill du däremot gå upp i vikt, lägga på dig massa och/eller bara vill ha ett prisvärt kvalitativt proteinpulver, då är förmodligen ett koncentrat det bästa för dig!

Ser man till proteinhalten i ett isolat vs i ett koncentrat så är svaret på frågan Ja, isolat är bättre än koncentrat. Ser man till laktoshalten i ett isolat vs i ett koncentrat så är svaret på frågan också Ja, isolat är bättre än koncentrat.

Ytterligare en fördel med isolat är att det tack vare den låga fetthalten tas upp snabbare av kroppen! En nackdel dock är dess avsaknad av mineraler och salter. Något som du får i ett proteinkoncentrat.

 

Ska jag ta isolat för att gå ned i vikt?

Är ditt mål att gå ned i vikt är ett vassleproteinisolat att rekommendera framför ett vassleproteinkoncentrat. Genom att ta ett tillskott i form av isolat får du i dig mycket protein, men lite fett och kolhydrater. Det ökar i sin tur din mättnadskänsla, ger dig energi till träningen och underlättar för dig att hålla dig på ett kaloriunderskott.

Protein är en oerhört viktig del vid viktnedgång. Varför? Jo för det bygger upp dina muskler! Utan protein i en kosten vid en viktnedgång kommer du inte bara minska i fett utan även muskler, något som många vill och bör undvika vid en viktnedgång. Protein ökar även din mättnadskänsla, ger energi och hjälper dig forma kroppen vid träning. Ett whey isolat är ett jättebra kosttillskott för dig som har som mål at gå ned i vikt, forma kroppen och minska i fettprocent, men även för dig som bara vill säkerställa att du får i dig proteinet du ska varje dag!

 

Är koncentrat billigare än isolat?

Ja, vasslekoncentrat är billigare än vassleisolat. Detta beror på att tillverkningsprocessen av ett vassleproteinkoncentrat är kortare och mindre omfattande än tillverkningsprocessen av ett vassleproteinisolat är. Ett isolat filtreras i större utsträckning och är ett ”renare” proteinpulver, med högre proteinhalt, något som resulterar i en något dyrare produkt.

Är du på jakt efter ett prisvärt, kvalitativt proteinpulver att inta efter träning är ett koncentrat ett bra alternativ! Det innehåller några gram fett respektive kolhydrater, men har oftast även en bra proteinhalt. Är du på jakt efter det mest högkvalitativa proteinpulvret på marknaden, som dessutom är fritt från laktos, fett och socker? Då är ett isolat ett bra alternativ! Lite dyrare, lite renare.

Referenser

  1. https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/protein?AspxAutoDetectCookieSupport=1
    2. https://jissn.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12970-017-0177-8
    3. https://dairyprocessinghandbook.tetrapak.com/chapter/whey-processing

Senaste

Allt du behöver veta om återhämtning!

Allt du behöver veta om återhämtning!

Efter ett intensivt träningspass är återhämtning lika viktig som själva träningen för att uppnå optimala resultat och främja övergripande hälsa. Återhämtning handlar om att ge kroppen tid och resurser för att reparera och återställa sig efter ansträngande fysisk aktivitet. Genom att prioritera rätt återhämtningsstrategier kan man främja muskelreparation, återfyllning av energireserver och minska risken för skador och utbrändhet. I denna artikel utforskar vi betydelsen av återhämtning efter träning, olika återhämtningsmetoder och hur du kan integrera dem i din träningsrutin. Oavsett om du är en elitidrottare eller en motionär, kommer du att upptäcka vikten av återhämtning och lära dig praktiska tips för att optimera dina träningsresultat och främja en hållbar och balanserad livsstil. Låt oss dyka in i världen av återhämtning och ge din kropp den omsorg och vila den behöver för att blomstra efter träningen.

Välj rätt proteinpulver!

Välj rätt proteinpulver!

Proteinpulver har länge varit ett hett ämne inom träning och fitness. Det är ett praktiskt kosttillskott som hjälper till att öka proteinintaget och stödja muskeluppbyggnad och återhämtning. Genom att tillhandahålla en koncentrerad dos av essentiella aminosyror kan proteinpulver vara ett värdefullt verktyg för idrottare, träningsentusiaster och de som strävar efter att uppnå sina hälsomål. Här nedan går vi igenom fördelarna med proteinpulver, olika typer av proteinkällor och hur du kan integrera detta kosttillskott i din dagliga rutin. Oavsett om du är nybörjare eller erfaren inom träning, finns det mycket att lära sig om proteinpulver och dess roll för att främja en hälsosam och aktiv livsstil.

Träningsupplägg för 2 dagar/veckan

Träningsupplägg för 2 dagar/veckan

Vill du träna men hinner bara 2 träningspass i veckan? Ja men ingen fara! All träning som blir av är bra, men för att få ut så mycket som möjligt av dina träningspass är det bra att ha en plan. Genom att ha ett träningsupplägg och veta vad du ska träna i förväg kan du effektivisera och maximera din träning. Här nedan följer ett träningsschema för 2 dagar i veckan uppdelat på ett överkroppspass och ett underkroppspass. Det här träningsupplägget är perfekt för dem som har begränsad tid men fortfarande vill uppnå resultat. Med endast två träningsdagar i veckan kan du få en effektiv och balanserad träning för hela kroppen. En dag fokuserar på att stärka och forma dina underkroppsmuskler, medan den andra dagen ägnas åt att träna och stärka dina överkroppsmuskler. Genom att kombinera övningar för både under- och överkroppen får du en komplett träningsrutin som främjar både styrka och muskelutveckling.

Därför ska du involvera basövningar i din träning!

Därför ska du involvera basövningar i din träning!

Basövningar på gymmet utgör grunden för en effektiv och funktionell träning. Dessa övningar involverar flera muskelgrupper och hjälper till att bygga styrka, öka muskelmassa och förbättra kroppens funktionella förmågor. Basövningar är också användbara för att förbättra kroppens stabilitet, balans och koordination. Att inkludera basövningar i ditt träningsprogram kan hjälpa dig att nå dina träningsmål och uppnå en stark, välbalanserad fysik. Men vilka basövningar finns det och vilken övningen aktiverar flest muskler? Det och lite till går vi igenom här!

Bra mat efter träning!

Bra mat efter träning!

Att äta rätt mat efter träning är avgörande för att optimera återhämtningen och främja muskeluppbyggnaden. Efter fysisk aktivitet behöver kroppen näring för att reparera och återställa muskelvävnad samt fylla på energireserverna. En välbalanserad måltid efter träning bör innehålla protein för muskelreparation, kolhydrater för att återställa energinivåerna och andra näringsämnen för att främja återhämtning. Att äta inom en viss tidsram efter träningen kan hjälpa till att optimera näringsupptaget och återhämtningen. Men vad händer om man inte äter efter träning? Allt detta och lite till går vi igenom här nedan!

Are you in the right place?
Choose country
Continue to tillskottsbolaget.se