Den stora guiden om DAA
Fri frakt över 500kr
Bonusprodukter
Poäng på alla dina köp
Currency currency
X

Shopping from a different country?

Please select your country to get the right currency!

Fri frakt över 500kr Bonusprodukter Poäng på alla dina köp

Den stora guiden om DAA

Har du hört talas om ett kosttillskott som heter DAA? Kosttillskottet används ofta i uppbyggnadssyfte för att maximera träningsresultatet och för en effektiv muskeltillväxt. DAA är populärt bland manliga styrketränare. Men vad är egentligen DAA? Jo, det är en aminosyra som kan styra kroppens produktion av testosteron och bidra till att frisätta flera andra hormoner i kroppen, till exempel GH och IGF-1. Dessa hormon kan ha en positiv betydelse för kroppens återhämtning samt reparera muskler och möjliggöra en bättre muskeltillväxt. Testosteron är till exempel ett viktigt hormon för bland annat kroppens muskler och skelett. GH är viktigt för delning och nybildning av celler och kan också öka proteinsyntesen. IGF-1 kan bidra till nybildning av kollagen som är viktigt för bland annat ben, hud, senor och blodkärlsväggar. I den här guiden kan du läsa mer om DAA och hur ett kosttillskott med DAA kan förbättra kroppens återhämtning och muskelreparation efter ett hårt pass på gymmet. Häng med och lär dig allt du behöver veta om DAA!

Den stora guiden om DAA

Produkter i inlägget

Sportlab D-Aspartic Acid, DAA, 100 caps
DAA, 100 kapslar, är ett kosttillskott från Sportlab. Med 500 mg DAA per kapsel och 3 00...
199 kr
Köp!
Info
SOLID Nutrition DAA, 120 mega caps
40
D-Aspartic Acid är ett kosttillskott från SOLID Nutrition innehållandes 100 % ren D...
149 kr (249 kr)

Vad är DAA?

DAA är en förkortning av D-Aspartic Acid eller D-asparaginsyra och är en aminosyra som verkar ha en betydande roll för kroppens hormonproduktion. De flesta aminosyror finns i två former och så är det också med DAA som finns i dess fria form L-asparaginsyra och i D-asparaginsyra. L-asparaginsyra används i syfte att bygga proteiner. D-asparaginsyran är däremot inte känd för att delta i uppbyggnaden av proteiner, utan på att den tycks ha en muskeluppbyggande effekt och en inverkan på produktionen av det manligakönshormonet testosteron och hormonerna GH och IGF-1. DAA används för att frisätta dessa hormoner i kroppen och kan ha en positiv effekt på kroppens förmåga till återhämtning och styrka.

 

Hur fungerar DAA?

Aminosyror fyller en rad viktiga funktioner i kroppen. Ibland brukar man säga att de är proteinernas byggstenar men som vi redan har sett verkar dock DAA ha en större inverkan på produktionen av hormonerna GH och IGF-1 och spela en avgörande roll i produktionen av testosteron i såväl testiklar som binjurar.

GH står för growth hormone och är ett uppbyggande hormon, ett tillväxthormon. GH är intressant för muskelbyggare då det bidrar till nybildning och delning av cellerna i kroppen. GH kan också ha en roll att spela i proteinsyntesen och bidra till en bättre återhämtning och reparation av musklerna. Efter ett hårt träningspass behöver musklerna hjälp med återhämtningen och här kan alltså GH ha stor betydelse för muskeltillväxten. Det kan också vara så att GH har något att göra med kroppens omvandling av kroppsfett till energi och då kan GH, förutom sin muskeluppbyggande effekt, också hjälpa kroppen med fettförbränningen samt vara prestationshöjande.

GH verkar också ha en viktig betydelse för att öka produktionen av IGF-1, insulin-like growth factor 1. IGF-1 liknar insulin i sin struktur och är också ett uppbyggande hormon. IGF-1 kan öka produktionen av kollagen och stärka skelettet. Detta är mycket viktigt för skelettets tillväxt hos barn men det kan också vara positivt för benhälsan hos vuxna.

DAA har också något att göra med kroppens produktion av testosteron. När DAA höjer det kroppsegna testosteronet kan möjligheterna till bättre fysiska och psykiska prestationer öka och därför är DAA intressant i träningssammanhang. Testosteron är ett viktigt könshormon i kroppen. Det förknippas ofta med sexuell lust men har också andra funktioner som till exempel att underhålla muskelmassan och styrkan i skelettet. Testosteron hjälper också till med fördelningen av kroppsfettet och håller orken och humöret uppe. Låga testosteronnivåer kan leda till sämre sexlust, nedstämdhet, minskad muskelmassa och ökad fettmängd. Det finns flera naturliga vägar att gå för att säkerställa att kroppen producerar en hälsosam mängd testosteron:

  • träna regelbundet och blanda styrketräning med konditionsövningar
  • ät en varierad och balanserad kost
  • minimera gärna ditt sockerintag
  • försök att gå ner i vikt om du är överviktig
  • se till att du sover tillräckligt
  • minska stressen i vardagen.

Som du märker är detta enkla och vanliga råd för en hälsosam livsstil men det kan också gå att öka testosteronnivåerna i kroppen med hjälp av kosttillskott med DAA.

 

Hur fungerar DAA som kosttillskott?

Kosttillskott är en koncentrerad form av näringsämnen och kan innehålla bland annat vitaminer, mineraler, fetter, proteiner och kolhydrater. Det är viktigt att komma ihåg att ett kosttillskott alltid ska komplettera en varierad och balanserad kost, inte ersätta den. I de flesta fall får kroppen i sig allt den behöver via maten men ibland kan kosttillskott tas för att kroppen helt säkert ska få i sig allt den behöver för att fungera på bästa sätt eller för att maximera träningsresultat. Oavsett varför man väljer att ta ett kosttillskott ska det vara ett komplement till en varierad och balanserad kosthållning. Det är också viktigt att man följer den rekommenderade dosen.

DAA finns främst som enskilt tillskott men det kan också vara en ingrediens i andra produkter som har till uppgift att öka återhämtningen och muskeltillväxten. Kosttillskott med rent DAA har dock ofta en bättre effekt. DAA finns som tabletter, kapslar och pulver. DAA i pulverform har en syrlig smak. Ett tillskott av DAA kan alltså ha en positiv effekt på styrkan och på testosteronnivåerna i din kropp och användas för att öka musklernas återhämtning och få en maximal muskeltillväxt. Är du gravid, ammande eller lider av en sjukdom bör du rådfråga din läkare innan du använder ett kosttillskott med DAA. Tänk också på att asparaginsyran i sin fria form, L-form, skiljer sig i sin funktion och ger därför inte samma resultat som DAA.

Här sammanfattar vi vilka positiva effekter du kan få med kosttillskott med DAA:

 

  • DAA kan öka det naturliga testosteronnivåerna i kroppen.
  • DAA kan ge bättre återhämtning efter ett träningspass.
  • DAA kan hjälpa kroppen med fettförbränningen.
  • DAA kan ge ökad muskelmassa och bättre styrka.
  • DAA kan ge ett bättre välmående.

 

Varför ska man ta tillskott med DAA?

Om du tränar för att bli starkare och bygga muskler kan ett kosttillskott med DAA öka både din styrka och dina testosteronnivåer. Låga testosteronnivåer kan påverka kroppen mycket negativt. Några tecken på låg testosteronnivå kan vara minskas muskelmassa och styrka, oförmåga att fokusera, symtom på erektil dysfunktion, nedstämdhet och låg självkänsla.

 

När ska man ta ett tillskott med DAA?

Många som använder kosttillskott med DAA tar dem i cykler. Kroppen vill nämligen hålla sig i ett stabilt läge och strävar efter att hela tiden vara i balans. Kroppen motarbetar helt enkelt stora förändringar. Tas tillskott med DAA kontinuerligt ökar enzymet D-aspartat oxidase, som bryter ner DAA. Kroppen vill på detta sätt upprätthålla balansen, men om du då istället tar DAA i cykler kan detta kringgås. Det finns inga särskilda riktlinjer för hur långa dessa cykler ska vara, men mellan fyra och tolv veckor kan vara vettigt att prova.

 

Hur stor dos av DAA ska man ta?

Det är svårt att uppge en specifik dos för när DAA uppnår sin maximala effekt på hormonutsöndring, muskeltillväxt och benhälsa. Cirka tre gram om dagen är en vanlig rekommendation. Läs på förpackningen och följ den rekommenderade dosen.

 

Vilka biverkningar finns med DAA?

Det finns inget som tyder på att DAA inte skulle vara ett säkert kosttillskott om du följer den rekommenderade dosen. DAA är en naturlig aminosyra som har stor inverkan på din hälsa och ditt välbefinnande. Det finns dock några fall som rapporterat om bland annat ökat besvär med akne, illamående, humörsvängningar, diarré och huvudvärk vid intagande av DAA. För att mer exakt förstå hur DAA påverkar hormoner, muskeltillväxt, återhämtning och benhälsan välkomnar vi att fler studier görs, men det vi vet är att många som använder kosttillskott med DAA märker skillnad på träningsresultaten. Du ska dock vara medveten om att DAA kan minska din egen testosteronproduktion om du tar DAA under en lång period. Många använder därför DAA i cykler, som vi berättade om här ovan, för att inte detta ska hända. Det är alltid viktigt att du följer den rekommenderade dosen på förpackningen.

 

Sammanfattning

DAA är en aminosyra som också kallas för D-Aspartic Acid eller D-asparaginsyra. DAA som kosttillskott används för att hjälpa kroppen med återhämtningen, reparera muskler, möjliggöra muskeltillväxt och öka testosteronproduktionen. Daglig rekommenderad startdos är cirka tre gram DAA och de flesta som använder kosttillskott med DAA tar dessa i cykler om några veckor för att inte kroppen ska komma in i en negativ loop som kan uppstå när kroppen strävar efter balans och hormonnivåerna stiger.

När du styrketränar på gym kommer du ofta i kontakt med olika kosttillskott och det kan vara svårt att veta vilka tillskott som faktiskt hjälper dig att må bra och nå dina mål med träningen. Nu har du precis läst om kosttillskottet DAA men här på Tillskottsbolaget kan du också hitta guider och artiklar om andra kosttillskott. Vi hoppas att detta kommer att göra dina val lite lättare och självklart har du också möjlighet att beställa olika kosttillskott här. Men kom ihåg att även om kosttillskott kan hjälpa dig en bit på vägen är det din träning som mest effektivt ökar ditt välmående och din styrka.

Senaste

Allt du behöver veta om återhämtning!

Allt du behöver veta om återhämtning!

Efter ett intensivt träningspass är återhämtning lika viktig som själva träningen för att uppnå optimala resultat och främja övergripande hälsa. Återhämtning handlar om att ge kroppen tid och resurser för att reparera och återställa sig efter ansträngande fysisk aktivitet. Genom att prioritera rätt återhämtningsstrategier kan man främja muskelreparation, återfyllning av energireserver och minska risken för skador och utbrändhet. I denna artikel utforskar vi betydelsen av återhämtning efter träning, olika återhämtningsmetoder och hur du kan integrera dem i din träningsrutin. Oavsett om du är en elitidrottare eller en motionär, kommer du att upptäcka vikten av återhämtning och lära dig praktiska tips för att optimera dina träningsresultat och främja en hållbar och balanserad livsstil. Låt oss dyka in i världen av återhämtning och ge din kropp den omsorg och vila den behöver för att blomstra efter träningen.

Välj rätt proteinpulver!

Välj rätt proteinpulver!

Proteinpulver har länge varit ett hett ämne inom träning och fitness. Det är ett praktiskt kosttillskott som hjälper till att öka proteinintaget och stödja muskeluppbyggnad och återhämtning. Genom att tillhandahålla en koncentrerad dos av essentiella aminosyror kan proteinpulver vara ett värdefullt verktyg för idrottare, träningsentusiaster och de som strävar efter att uppnå sina hälsomål. Här nedan går vi igenom fördelarna med proteinpulver, olika typer av proteinkällor och hur du kan integrera detta kosttillskott i din dagliga rutin. Oavsett om du är nybörjare eller erfaren inom träning, finns det mycket att lära sig om proteinpulver och dess roll för att främja en hälsosam och aktiv livsstil.

Träningsupplägg för 2 dagar/veckan

Träningsupplägg för 2 dagar/veckan

Vill du träna men hinner bara 2 träningspass i veckan? Ja men ingen fara! All träning som blir av är bra, men för att få ut så mycket som möjligt av dina träningspass är det bra att ha en plan. Genom att ha ett träningsupplägg och veta vad du ska träna i förväg kan du effektivisera och maximera din träning. Här nedan följer ett träningsschema för 2 dagar i veckan uppdelat på ett överkroppspass och ett underkroppspass. Det här träningsupplägget är perfekt för dem som har begränsad tid men fortfarande vill uppnå resultat. Med endast två träningsdagar i veckan kan du få en effektiv och balanserad träning för hela kroppen. En dag fokuserar på att stärka och forma dina underkroppsmuskler, medan den andra dagen ägnas åt att träna och stärka dina överkroppsmuskler. Genom att kombinera övningar för både under- och överkroppen får du en komplett träningsrutin som främjar både styrka och muskelutveckling.

Därför ska du involvera basövningar i din träning!

Därför ska du involvera basövningar i din träning!

Basövningar på gymmet utgör grunden för en effektiv och funktionell träning. Dessa övningar involverar flera muskelgrupper och hjälper till att bygga styrka, öka muskelmassa och förbättra kroppens funktionella förmågor. Basövningar är också användbara för att förbättra kroppens stabilitet, balans och koordination. Att inkludera basövningar i ditt träningsprogram kan hjälpa dig att nå dina träningsmål och uppnå en stark, välbalanserad fysik. Men vilka basövningar finns det och vilken övningen aktiverar flest muskler? Det och lite till går vi igenom här!

Bra mat efter träning!

Bra mat efter träning!

Att äta rätt mat efter träning är avgörande för att optimera återhämtningen och främja muskeluppbyggnaden. Efter fysisk aktivitet behöver kroppen näring för att reparera och återställa muskelvävnad samt fylla på energireserverna. En välbalanserad måltid efter träning bör innehålla protein för muskelreparation, kolhydrater för att återställa energinivåerna och andra näringsämnen för att främja återhämtning. Att äta inom en viss tidsram efter träningen kan hjälpa till att optimera näringsupptaget och återhämtningen. Men vad händer om man inte äter efter träning? Allt detta och lite till går vi igenom här nedan!

Are you in the right place?
Choose country
Continue to tillskottsbolaget.se