Den stora guiden om HMB
Fri frakt över 500kr
Bonusprodukter
Poäng på alla dina köp
Currency currency
X

Shopping from a different country?

Please select your country to get the right currency!

Fri frakt över 500kr Bonusprodukter Poäng på alla dina köp

Den stora guiden om HMB

Visste du att HMB ger stora fördelar för äldre personers fysik? Den frågan och fler kommer du få svar på i denna guide.I den här guiden kan du läsa om HMB och hur ett kosttillskott med HMB kan förbättra kroppens återhämtning och muskelreparation efter ett hårt pass på gymmet. Läs hela den här artikeln och lär dig det vikigaste du behöver veta om HMB!

Den stora guiden om HMB

Produkter i inlägget

SOLID Nutrition HMB, 120 mega caps
33
SOLID Nutrition HMB är ett  högdoserat och hög koncentrerat kosttillskott inne...
199 kr (299 kr)
Olimp HMB Mega Caps, 120 caps
Olimp HMB Mega Caps är ett hög doserat och hög koncentrerat kosttillskott inneh...
369 kr
Köp!
Info
Star Nutrition Ultimate HMB Liquid, 120 caps
Ultimate HMB Liquid är ett kosttillskott från Star Nutrition i produktkategorin muskel&#...
399 kr
Scitec Nutrition Mega HMB, 90 caps
Högdoserat, muskelbyggande HMB-tillskott från Scitec Nutrition med hela 2295mg rent HMB ...
299 kr

Varför tar man tillskottet HMB?

Den största anledningen som man väljer att ta kosttillskottet är för att få bra effekt vid muskelbyggnad och vid återhämtning samt goda styrkeresultat.

 

Vad är HMB?

HMB är förkortningen av Hydroxy Methyl Butyrate.

HMB står för ß-hydroxy-ß-methlbutyrat, en metabolit eller nedbrytningsprodukt av leucin.

Det betyder att HMB produceras när leucin omsätts i kroppen. Leucin är en essentiell aminosyra, och dess nedbrytning är avgörande för många biologiska uppgifter.

Det var vid forskning kring leucin som man först upptäckte HMB.

Aminosyran leucin är inblandad i regleringen av proteinsyntesen, proteinnedbrytningen, insulinomsättningen och blodsockerkontrollen. Sedan 1960-talet har man känt till att leucin utövar anti-katabola effekter och motverkar proteinnedbrytning både i muskulaturen och i annan vävnad. Det är också välkänt att leucin spelar en avgörande roll för att starta och upprätthålla muskelproteinsyntesen.

 

HMB och metabolismen

När man ätit eller druckit något med aminosyran leucin, omvandlas leucinet till alfa-ketoisokaproat genom transaminering. Därefter metaboliseras alfa-ketoisokaproat till antingen isovaleryl-CoA eller HMB. Den största delen av allt alfa-ketoisokaproat metaboliseras till isovaleryl-CoA och bara en liten mängd omvandlas till HMB. Ungefär 5 % av leucinet i kosten omvandlas till HMB på det här sättet. Leucin finns utöver animaliska produkter även i små mängder i vissa livsmedel från växriket, som t.ex. alfalfagroddar, sparris, avokado, blomkål och grapefrukt.

Den mängd leucin vi får i oss via vanlig kost är alltså inte tillräcklig.

Därför är ett tillskott bra för att en betydande mängd HMB ska vara

märkbar.

 

Olika typer av HMB

De två typer av HMB som finns tillgängliga i tillskottsform är kalciumbundet HMB och fritt HMB. Majoriteten av studierna på HMB har använt sig av kalciumbundet.

Nivåerna av HMB i plasma ökar betydligt mer kraftfullt och på kortare tid efter intag av den fria varianten jämfört med kalciumbundet.

 

För att synkronisera eventuella direkta effekter av HMB med muskelproteinomsättningen under ett träningspass, skulle ett intag före passet vara att rekommendera.

Eftersom fritt HMB och kalciumbundet HMB påverkar plasmanivåerna av HMB på olika sätt, påverkar det också den optimala tidpunkten för intag före ett träningspass. Fritt HMB har snabbare upptag och effekt, vilket gör att ett tidsintervall på 30 till 60 minuter innan ett träningspass är ett lämpligt tillfälle för intag.

Kalciumbundet HMB däremot, som ger upphov till en långsammare och mer gradvis ökning av HMB-nivåerna i plasma, skulle då behöva tas minst en hel timme innan träningspasset för motsvarande effekt. Om HMB-tillskottet tas tillsammans med kolhydrat, kan man tänka sig att vänteperioden mellan intaget och träningspasset behöver utökas till två timmar.

 

Fördelar med HMB

HMB hjälper till att minska ömhet och skador och påskyndar muskelåterhämtning genom att förbättra muskelsyntesen och sakta ner nedbrytningsprocessen. Högintensiva övningar leder till muskelskador och musklerna är då i stort behov av reparation. HMB hjälper i det här fallet. Du kommer kunna bygga större muskler med bättre styrka och även uppleva ökad kraft och minskad muskelnedbrytning efter ett mycket hårt träningspass.

 

HMB och Muskeltillväxt

Muskler är gjorda av protein, vilket innebär att proteinsyntesen (skapandet av protein i kroppen) är en avgörande och viktig process när det kommer till att bygga muskelmassa.

HMB associeras ofta med en högre nivå av proteinsyntes, vilket i sin tur bör innebära att det får dina muskler att växa snabbare.

 

Bygger HMB muskler?

Ja, HMB förbättrar muskelmassan genom sin unika dubbelverkan som ökar proteinsyntesen och minskar proteinnedbrytningen. Dessa mekanismer trubbar muskelskada så att du kan återhämta dig snabbare och bygga muskler.

 

HMB - ökar proteinsyntesen

Ökar proteinsyntesen för ökad styrka

Flera studier indikerar att HMB även stimulerar proteinsyntes genom flera mekanismer inklusive mTOR-vägen. mTOR är en signalväg som är en aktiv del i processen av att binda aminosyror till proteinkedjor.

 

HMB - minskar proteinnedbrytningen

HMB har en kombinerad anti-katabolisk och anabol effekt som hjälper till att bygga muskelmassa med större muskel- och styrkavinster.

Katabolism är den nedbrytande delen av kroppens ämnesomsättning, metabolism.

Anabolism är den uppbyggande. När födan rör sig in i kroppens katabolism, är det framförallt tre stora delar som kroppen bryter ner: proteiner, fetter och kolhydrater. HMB minskar därmed proteinnedbrytningen efter hårda träningspass.

 

Vad är HMB mer bra för?

HMB är viktigt för våra åldrande muskler. När vi åldras är det oundvikligt att vi kommer att uppleva muskelförlust. Att komplettera med HMB kan hjälpa till att förhindra eller bromsa muskelförlustprocessen för att förbättra den allmänna hälsan, styrkan och rörligheten.

 

Vad kan jag förvänta mig av att ta HMB?

I kliniska studier har HMB-användare konsekvent förbättrat styrkan, minskat muskelskador och har även förbättrat kroppssammansättningen med träning jämfört med placebo testpersoner. Forskning tyder på att HMB-tillskott också ger fördelar för löpare, cyklister och även för personer som tränar uthållighet.

 

Hur lång tid tar det att se resultat från HMB?

Studier visar att mätbara ökningar av styrka och förebyggande av överträning sker på bara ett par veckor; men det kommer troligen att ta tre eller fyra veckor att producera resultat som också kommer att uppmärksammas av vänner och kollegor beroende på träningsnivå och övergripande träningsstatus.

 

Är HMB verkligen effektivt?

Erkända experter vid stora universitet har bedrivit HMB-forskning på djur och människor under flera decennier. I dessa studier visade sig HMB ha flera fördelaktiga effekter, inklusive att ge bättre resultat snabbare från intensiv träning. Listan över HMB kliniska studier växer kontinuerligt.

 

Är HMB säkert att ta?

Ja, HMB har genomfört omfattande kliniska studier för att specifikt utvärdera säkerheten för HMB, och inga negativa biverkningar har registrerats hos varken män eller kvinnor, vare sig unga eller äldre.

Det verkar inte finnas några kopplingar mellan HMB-tillskott och någon form av hälsopåverkan, varken hos friska individer eller hos patienter med sjukdomar som cancer eller AIDS. Inte heller har man sett några negativa hälsoeffekter av att kombinera HMB med andra aminosyratillskott.

 

Nyare forskning har också visat att kombinationen av HMB och vitamin D3 förbättrade muskelfunktionen hos äldre vuxna, även utan träning.

 

Ska jag ta HMB varje dag?

Ja, du bör konsumera HMB dagligen. Den rekommenderade dosen är tre gram per dag för medelstora individer. Om du vill "skräddarsy" din dosering har forskning visat att 38 mg/kg kroppsvikt varje dag är optimalt.

 

Hur tjänar jag på att komplettera med HMB?

Forskning visar att HMB-tillskott kan gynna praktiskt taget alla. Idrottare, åldrande vuxna, aktiva individer eller de som återhämtar sig från sjukdom eller skada har använt HMB i årtionden som ett mycket effektivt komplement för att förbättra muskelhälsan under en mängd olika yttre stressfaktorer. Faktum är att det fina med HMB är att det fungerar bäst när stressfaktorer – som ansträngande träning eller skador – introduceras i kroppen.

 

Sammanfattning:

β-Hydroxi β-metylsmörsyra  (HMB), är en naturligt framställd substans hos människor som även kan tas som kosttillskott.

HMB är en metabolism av aminosyran Leucin.

Hos friska vuxna har tillskott med HMB visat sig öka muskelstyrka, minskar skelettmuskelskador från träning, förbättrar aerob träningsprestanda och påskyndar återhämtning från träning. 

HMB producerar dessa effekter delvis genom att stimulera produktionen av proteiner och hämma nedbrytningen av proteiner i muskelvävnad.

Det finns två olika HMB, kalciumbundet och kalcium obundet.

Medicinska recensioner och metaanalyser indikerar att HMB-tillskott också hjälper till att bevara eller öka mager kroppsmassa och muskelstyrka hos individer som upplever åldersrelaterad muskelförlust .

Inga negativa effekter från långvarig användning som kosttillskott hos vuxna har hittats.

Man ska ta HMB strax före träning.

Senaste

Allt du behöver veta om återhämtning!

Allt du behöver veta om återhämtning!

Efter ett intensivt träningspass är återhämtning lika viktig som själva träningen för att uppnå optimala resultat och främja övergripande hälsa. Återhämtning handlar om att ge kroppen tid och resurser för att reparera och återställa sig efter ansträngande fysisk aktivitet. Genom att prioritera rätt återhämtningsstrategier kan man främja muskelreparation, återfyllning av energireserver och minska risken för skador och utbrändhet. I denna artikel utforskar vi betydelsen av återhämtning efter träning, olika återhämtningsmetoder och hur du kan integrera dem i din träningsrutin. Oavsett om du är en elitidrottare eller en motionär, kommer du att upptäcka vikten av återhämtning och lära dig praktiska tips för att optimera dina träningsresultat och främja en hållbar och balanserad livsstil. Låt oss dyka in i världen av återhämtning och ge din kropp den omsorg och vila den behöver för att blomstra efter träningen.

Välj rätt proteinpulver!

Välj rätt proteinpulver!

Proteinpulver har länge varit ett hett ämne inom träning och fitness. Det är ett praktiskt kosttillskott som hjälper till att öka proteinintaget och stödja muskeluppbyggnad och återhämtning. Genom att tillhandahålla en koncentrerad dos av essentiella aminosyror kan proteinpulver vara ett värdefullt verktyg för idrottare, träningsentusiaster och de som strävar efter att uppnå sina hälsomål. Här nedan går vi igenom fördelarna med proteinpulver, olika typer av proteinkällor och hur du kan integrera detta kosttillskott i din dagliga rutin. Oavsett om du är nybörjare eller erfaren inom träning, finns det mycket att lära sig om proteinpulver och dess roll för att främja en hälsosam och aktiv livsstil.

Träningsupplägg för 2 dagar/veckan

Träningsupplägg för 2 dagar/veckan

Vill du träna men hinner bara 2 träningspass i veckan? Ja men ingen fara! All träning som blir av är bra, men för att få ut så mycket som möjligt av dina träningspass är det bra att ha en plan. Genom att ha ett träningsupplägg och veta vad du ska träna i förväg kan du effektivisera och maximera din träning. Här nedan följer ett träningsschema för 2 dagar i veckan uppdelat på ett överkroppspass och ett underkroppspass. Det här träningsupplägget är perfekt för dem som har begränsad tid men fortfarande vill uppnå resultat. Med endast två träningsdagar i veckan kan du få en effektiv och balanserad träning för hela kroppen. En dag fokuserar på att stärka och forma dina underkroppsmuskler, medan den andra dagen ägnas åt att träna och stärka dina överkroppsmuskler. Genom att kombinera övningar för både under- och överkroppen får du en komplett träningsrutin som främjar både styrka och muskelutveckling.

Därför ska du involvera basövningar i din träning!

Därför ska du involvera basövningar i din träning!

Basövningar på gymmet utgör grunden för en effektiv och funktionell träning. Dessa övningar involverar flera muskelgrupper och hjälper till att bygga styrka, öka muskelmassa och förbättra kroppens funktionella förmågor. Basövningar är också användbara för att förbättra kroppens stabilitet, balans och koordination. Att inkludera basövningar i ditt träningsprogram kan hjälpa dig att nå dina träningsmål och uppnå en stark, välbalanserad fysik. Men vilka basövningar finns det och vilken övningen aktiverar flest muskler? Det och lite till går vi igenom här!

Bra mat efter träning!

Bra mat efter träning!

Att äta rätt mat efter träning är avgörande för att optimera återhämtningen och främja muskeluppbyggnaden. Efter fysisk aktivitet behöver kroppen näring för att reparera och återställa muskelvävnad samt fylla på energireserverna. En välbalanserad måltid efter träning bör innehålla protein för muskelreparation, kolhydrater för att återställa energinivåerna och andra näringsämnen för att främja återhämtning. Att äta inom en viss tidsram efter träningen kan hjälpa till att optimera näringsupptaget och återhämtningen. Men vad händer om man inte äter efter träning? Allt detta och lite till går vi igenom här nedan!

Are you in the right place?
Choose country
Continue to tillskottsbolaget.se