HMB - Kp HMB amionsyror billigt online - Tillskottsbolaget
Fri frakt ver 500kr
Bonusprodukter
Pong p alla dina kp
Currency currency
X

Shopping from a different country?

Please select your country to get the right currency!

Fri frakt ver 500kr Bonusprodukter Pong p alla dina kp
Kategorier

HMB

HMB är en förkortning för beta-hydroxy-beta-metylbutyrat och ett omtalat kosttillskott, inte minst inom fitness & bodybuilding. En aminosyra & ett tillskott som på flera sätt kan ta din fysik till nästa nivå. Atleter använder det för att bli både större och starkare och det finns en uppsjö studier som styrker dess effektivitet. Dess främsta funktion är att minska muskelproteinnedbrytningen och omsättningen av detsamma, samt i förlängningen också öka prestationsförmågan. Det kan även med fördel användas vid kalorirestriktion, till exempel under deff, i syfte att minska eventuell förlust av muskelmassa till följd av näringsunderskott och/eller fysisk stress. Hos oss på Tillskottsbolaget hittar du flertalet olika tillskott av HMB!

Sortera efter
Scitec Nutrition Mega HMB, 90 caps
Högdoserat, muskelbyggande HMB-tillskott från Scitec Nutrition med hela 2295mg rent HMB ...
299 kr
Olimp HMB Mega Caps, 120 caps
Olimp HMB Mega Caps är ett hög doserat och hög koncentrerat kosttillskott inneh...
369 kr
Kp!
Info
Olimp HMB Mega Caps, 300 Caps
13
Olimp HMB Mega Caps är ett hög doserat och hög koncentrerat kosttillskott inneh...
699 kr (799 kr)
Kp!
Info
SOLID Nutrition HMB, 120 mega caps
33
SOLID Nutrition HMB är ett  högdoserat och hög koncentrerat kosttillskott inne...
199 kr (299 kr)
2 x SOLID Nutrition HMB, 120 mega caps
33
SOLID Nutrition HMB är ett  högdoserat och hög koncentrerat kosttillskott inne...
398 kr (598 kr)
4 x SOLID Nutrition HMB, 120 mega caps
33
SOLID Nutrition HMB är ett  högdoserat och hög koncentrerat kosttillskott inne...
796 kr (1196 kr)

Vad betyder HMB?

Något som är vanligt när det kommer till hälsokost är förkortningar, av alla dess slag. Och detta är inget undantag. HMB är en förkortning av Hydroxy Methyl Butyrate, vilket i sin tur står för beta-hydroxy-beta-metylbutyrat. Och vad är det? Jo, en metabolit; det vill säga en nedbrytningsprodukt av den essentiella aminosyran leucin. HMB produceras alltså först när leucin omsätts i vår kropp. Detta betyder alltså att vår kropp förlitar sig på Leucin, för att själv kunna producera Hydroxy Methyl Butyrate.

Vad är HMB?

HMB är en nedbrytningsprodukt av Leucin, som är en av de tre komponenterna i BCAA (Branched-Chain Amino Acids) och den enskilt viktigaste aminosyran för muskeltillväxt. När du tillför HMB istället i form av kosttillskott förbigår du kroppens behov av leucinets förekomst.
Kopplingen mellan HMB och den grenade aminosyran leucin består i att HMB är en nedbrytningsprodukt av denna. Den har väldokumenterad positiv inverkan på proteinsyntesen och därmed även muskeltillväxten, främst då det aktiverar ett protein som heter mTOR och reglerar bland annat celltillväxt och proteinsyntes.
Kroppen kan som sagt producera HMB för egen maskin men en grundförutsättning för att detta ska ske är att leucin finns närvarande. Skillnaden mellan dessa två är också att leucin till skillnad från HMB inte kan produceras i kroppen utan måste tillföras antingen via kosten eller kosttillskott, i likhet med alla andra essentiella aminosyror. Ju högre dina nivåer är desto mer kommer också att tillverkas. På samma sätt som ju högre dina proteinnivåer är desto mer kommer dina muskler ha att arbeta med både under träning och efteråt i syfte att understödja reparation och uppbyggnad av ny muskelvävnad.
Aminosyran leucin är involverad i ett flertal processer i kroppen och inte minst proteinsyntesen, proteinnedbrytningen, omsättningen av insulin och även blodsockerkontrollen. Vissa nyligen genomförda studier har slutit sig till att det är just leucinets omvandling till HMB som är den största bidragande faktorn till dess muskelökande egenskaper. Det är dock bara cirka 5% av det vi får i oss via maten som kan omvandlas naturligt i koppen, vilket är en mycket liten mängd och ingenting som kommer leda till några märkbara resultat. Supplementering kan därför vara att rekommendera.

Vad är HMB bra för?

Fördelarna med HMB är många, men främst är tillskottet känt för sin positiva påverkan på proteinsyntesen och proteinnedbrytningen, men även åldrande muskler och metabolism.
Det hjälper till att minska ömhet och skador och påskyndar muskelåterhämtning genom att förbättra muskelsyntesen, samt sakta ner nedbrytningsprocessen. Högintensiva övningar leder till muskelskador och musklerna är då i stort behov av reparation. Detta tillskott hjälper i det här fallet. Du kommer kunna bygga större muskler med bättre styrka och även uppleva ökad kraft och minskad muskelnedbrytning efter ett mycket hårt träningspass.
Men är det bara till för hårt tränande individer? Nej. Ytterligare en känd fördel är dess positiva effekt på vår allmänhälsa, styrka & rörlighet. Bland annat är det en viktig metabolit för åldrande muskler. När vi åldras är det oundvikligt att vi kommer att uppleva muskelförlust. Att komplettera med HMB kan hjälpa till att förhindra eller bromsa muskelförlustprocessen för att förbättra just den allmänna hälsan, styrkan och rörligheten.
Sammanfattningsvis används HMB i syfte att reducera muskelnedbrytningen som uppstår efter tung träning och även för att kicka igång och påskynda återhämtningen efteråt, men är även fördelaktigt för åldrandet.

Kan HMB hjälpa vid diet?

Detta tillskott används i huvudsak av kroppsbyggare och andra atleter som vill åt dess såväl muskelbesparande som muskeluppbyggande effekter. Dess förmåga att hämma de nedbrytande processerna i muskulaturen gör det dock till ett synnerligen intressant alternativ även för personer som deffar eller av annan anledning äter en mycket kalorirestriktiv kost.
När vi går på strikt diet & ligger på ett kaloriunderskott är just förlust av muskelmassa ett ständigt närvarande hot och med tanke på att detta tillskott tros kunna hämma substansen ubiquitin, ett slags medaktör i nedbrytningen av muskelprotein, skulle man åtminstone i teorin kunna eliminera detta hot genom att tillföra HMB i form av kosttillskott.

När ska man ta HMB?

Likt majoriteten av kosttillskotten idag är det svårt att fastställa en specifik tidpunkt när detta kosttillskott bör tas för att maximal effekt skall uppnås. Det skiljer sig mellan olika såväl varumärken som produkter. Något som visat sig vara fördelaktigt är att inta en dos varje dag, antingen året om eller under speciellt intensiva träningsperioder, exempelvis en diet, tävlingssatsning eller liknande. Så beroende på vad ditt mål är med din träning & ditt intag av kosttillskottet kan du välja såväl hur som när du tar det.
Det kan vara fördelaktigt att ta HMB innan träning i syfte att synka eventuella akuta effekter av tillskottet ifråga med proteinomsättningen under själva träningspasset. Du kan även med fördel kombinera det med andra kosttillskott, BCAA, kreatin och/eller kolhydrater är tre populära produkter att kombinera med för att maximera dess effekt. I synnerhet kreatin och HMB har visat sig kunna verka synergiskt. Kreatin är ett omåttligt populärt tillskott med dokumenterad effekt på både muskelstyrka och muskelmassa, och ett ämne som visats gå bra ihop med detta.
Vad gäller tidpunkt kan du inta dina kapslar eller pulver när som, men det finns några tidpunkter som är mer fördelaktiga än andra. Många produkter har en rekommenderad daglig dos på ca. 2000 - 4000 mg per dag, med rekommendation att sprida ut intaget över dagen. Tar du till exempel fyra kapslar, då kan du med fördel ta en kapsel vid frukost, en innan träning, en efter träning och en vid läggdags.

Hur mycket HMB?

Precis som det är svårt att fastställa en specifik tidpunkt när du bör inta ditt HMB-tillskott är det svårt att ange en specifik dos för maximal effekt, men det finns några generella rekommendationer. Den dagliga dosen som oftast rekommenderas när det kommer till detta tillskott är omkring tre gram per dag. Denna rekommendation är satt efter medelstora individer och passar majoriteten, men vill du ha en mer skräddarsydd dosering finns det studier som visar på att exakt 38 mg per kg kroppsvikt och dag är optimalt!
Utgå från denna rekommendation och kika alltid på den specifika produktens rekommenderade dagliga dos.

Är HMB farligt?

Det är inte många kosttillskott som studerats på en så omfattad nivå som bland annat detta har. Sedan 1960-talet har man känt till att leucin utövar anti-katabola effekter och motverkar proteinnedbrytning både i muskulaturen och i annan vävnad. Det är också välkänt att leucin spelar en avgörande roll för att starta och upprätthålla muskelproteinsyntesen, detta tack vare att det har genomfört omfattande kliniska studier. Detta för att säkerställa dess effekt men specifikt för att utvärdera säkerheten för HMB, och inga negativa biverkningar har registrerats hos varken män eller kvinnor, vare sig unga eller äldre.
Det verkar inte finnas några kopplingar mellan dessa tillskott och någon form av hälsopåverkan, varken hos friska individer eller hos patienter med sjukdomar så som cancer eller AIDS. Inte heller har man sett några negativa hälsoeffekter av att kombinera detta med andra aminosyratillskott.
Forskningen fortsätter och även nyare forskning har visat på flertalet positiva effekter av tillskottet. Bland annat har det visat sig att kombinationen av HMB och vitamin D3 kan förbättra muskelfunktionen hos äldre vuxna, även utan träning.
Are you in the right place?
Choose country
Continue to tillskottsbolaget.se