Den stora guiden om Kre-alkalyn
Fri frakt över 500kr
Bonusprodukter
Poäng på alla dina köp
Currency currency
X

Shopping from a different country?

Please select your country to get the right currency!

Fri frakt över 500kr Bonusprodukter Poäng på alla dina köp

Den stora guiden om Kre-alkalyn

Kreatin är någonting som de flesta av oss troligtvis hört talas om vid detta laget. Det är det kosttillskott som är mest studerat och beprövat av alla på marknaden, och även en av de mest populära prestationshöjarna inom träningsvärlden, men vad vet vi egentligen om KRE-alkalyn? Även känt som buffrat kreatin. I denna guide går vi igenom alla frågor som kan tänkas komma upp gällande just KRE-alkalyn, vad det är, varför man bör ta det, och om det faktiskt är bättre än klassiskt kreatin monohydrat?

Den stora guiden om Kre-alkalyn

Produkter i inlägget

Star Nutrition Ultimate Creatine, 90 caps
Öka i styrka och explosivitet med Ultimate Creatine, lättdoserat kreatintillskott fr...
269 kr
Köp!
Info
Swedish Supplements Kre-Alkalyn, 120 caps
Patenterat PH-buffrat kreatin som ej behöver uppladningsfas utan verkar direkt.
399 kr
Köp!
Info
Olimp Kre-Alkalyn Mega, 120 caps
Kre-Alkalyn Mega Caps, ett kosttillskott från Olimp, innehåller rent buffrat kreatin i f...
599 kr
Köp!
Info
Chained Nutrition Kre-Alkalyn Hardcore, 160 caps
Kreatin anses av många vara kungen av kosttillskott, inte konstigt då kreatin vid ett da...
369 kr
Köp!
Info
Fairing Kre-Alkalyn, 120 caps
Kre-Alkalyn, ett kosttillskott från Fairing, innehåller 750 mg pH buffrat Kre-Alkalyn pe...
429 kr

Vad är KRE-alkalyn?

KRE-alkalyn är en typ av kreatin och en organisk syra som har som roll att leverera energi till våra muskelceller. Kreatin finns naturligt i våra kroppar och även i många livsmedel såsom kött och fisk, det består av aminsosyror och används för att ge energi till musklerna och hjälper även till att producera adenosintrifosfat (ATP), vilket är bränslet för våra muskler och andra vävnader i kroppen. Denna patenterade form är buffrad, vilket betyder att det är kombinerat med exempelvis magnesium för att få ett basiskt pH-värde. Detta gör att det inte börjar brytas ner i vatten eller av magsyran och bevaras fram till tarmen där det tas upp och transporteras vidare till musklerna. På så sätt menar man på att det absorberas snabbare i kroppen, att det även medför färre biverkningar och att mängden kreatinin, som annars bildas av överskottet av kreatin, inte ska bli lika hög. 

Hur ska man ta KRE-alkalyn?

Tar du vanligt kreatin rekommenderas ofta att du kör en uppladdningsfas I början, även om det också finns studier där de direkt börjat med underhållsdosen på 5g per dag som också visat på positiva resultat. Vad gäller dosering av KRE-alkalyn ser vi en del skillnader mellan dessa. Det sägs tas upp mer effektivt i kroppen och därför behövs det ingen uppladdningsfas alls. Det snabba upptaget gör att det gör sig bäst när det tas ca30-60 minuter före träning, alternativt uppdelat före och efter träning.

Hur mycket KRE-alkalyn ska man ta?

KRE-Alkalyn kommer I kapselform. Antalet kapslar är beroende på hur just din produkt är doserad, men rekommenderad dos är 3g om dagen.  För att få dess positiva effekter och öka I styrka räcker det gott och väl att endast ta det på träningsdagar, men det kan tas även på vilodagar för maximal effekt av återhämtning och muskeluppbyggnad. Det finns ingen direkt dokumentation om att det skulle vara farligt att överstiga denna mängd av KRE-alkalyn.

Vilken typ av kreatin är bäst?

Detta är en fråga som ofta kommer upp i träningssammanhang och som studerats flertalet gånger. Det finns många olika sorter och inte bara KRE-alkalyn och monohydrat som vi främst tar upp i denna guide. Monohydrat är den typ som är absolut mest beprövad, den vanligaste och billigaste sorten. Det finns även bland andra kreatinnitrat, där vi finner kreatin bundet till nitrat. Ett prestationshöjande ämne som sägs effektivisera nyttjandet av kreatin och även ge bättre mukelpump, och kreatinpyruvat. I Kreatinpyruvat har man vid framställningen använt pyruvat som stabilisator istället för monohydrat, vilket kan ha stor styrkeökande effekt och sägs vara mer direktverkande och precis som KRE-alkalyn binda mindre vätska. Detta finns dock inte mycket underlag eller studier på.
Flera studier visar på att resultaten från de olika typerna av kreatin inte har några större skillnader I varken styrkeökning, kreatinnivå i musklerna, viktökning eller fettfri massa (1).

Vad händer om jag glömmer ta KRE-alkalyn en dag?

Det händer inte mycket om du glömmer ta ditt KRE-alkalyn en dag. Det tar ungefär en månad för musklernas kreatinnivår att återgå till basnivå och med tanke på det snabba upptaget får du kvickt effekt när du återgår till din vanliga dosering kommande dag.

Varför ska jag välja KRE-alkalyn över en annan typ?

Detta, precis som mycket annat, kommer ofta ner till preferens. Några fördelar med KRE-alkalyn är att det sägs binda mindre vätska i kroppen, något som dock blivit ganska missuppfattat när man pratar om kreatin överlag då det fått en väldigt negaiv klang. Du kan komma att öka 1-2% I kroppsvikt när du börjar ta kreatin. Detta i form av vätska då kreatinet binds med vatten. Denna inlagring sker dock inuti musklerna vilket snarare skulle ha positiv effekt, inte bara styrkemässigt utan också estetiskt då det får dig att se ut som att du har lite större, fylligare muskler. Är vätskan något du gärna slipper kan KRE-alkalyn vara att föredra.
Vissa upplever även problem med magen vid intag av monohydrat och tycker där att KRE-alkalynet fungerar bättre.  Andra fördelar är att molekylen är såpass stabil att den bryts ner först i tarmen vilket effektiviserar dosen och mängden som kroppen faktiskt kan ta upp, samt att det produceras i kapslar vilket gör det väldigt lätt att dosera korrekt.

Är KRE-alkalyn farligt?

KRE-alkalyn är gjort av 98% kreatin monohydrat, när det kommer till risker med att använda sig av det finns det inga studier med bevis för att det skulle vara säkrare än vanligt monohydrat, men inte heller anledning att misstänka att det skulle ha några andra negativa effekter om du intar rekommenderad dos och inte har tidigare diagnoser som exempelvis njursvikt. Anledningen till det är att det är i njurarna som kreatininet, överskottet av kreatin, filtreras från blodet. Är njurarna skadade går mängden kreatinin ut i blodet upp och det kan då ha vissa risker att supplementera med extra kreatin.
Flera studier visar på att det kommer med en viktökning, men inga skadliga effekter på blodvärde, blodfetter, lever- och njurvärden eller andra organ (2).

 

 

Källor:
1. https://www.researchgate.net/publication/257877651_Kre-AlkalynR_supplementation_does_not_promote_greater_changes_in_muscle_creatine_content_body_composition_or_training_adaptations_in_comparison_to_creatine_monohydrate

2.https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32597619/

Senaste

Allt du behöver veta om återhämtning!

Allt du behöver veta om återhämtning!

Efter ett intensivt träningspass är återhämtning lika viktig som själva träningen för att uppnå optimala resultat och främja övergripande hälsa. Återhämtning handlar om att ge kroppen tid och resurser för att reparera och återställa sig efter ansträngande fysisk aktivitet. Genom att prioritera rätt återhämtningsstrategier kan man främja muskelreparation, återfyllning av energireserver och minska risken för skador och utbrändhet. I denna artikel utforskar vi betydelsen av återhämtning efter träning, olika återhämtningsmetoder och hur du kan integrera dem i din träningsrutin. Oavsett om du är en elitidrottare eller en motionär, kommer du att upptäcka vikten av återhämtning och lära dig praktiska tips för att optimera dina träningsresultat och främja en hållbar och balanserad livsstil. Låt oss dyka in i världen av återhämtning och ge din kropp den omsorg och vila den behöver för att blomstra efter träningen.

Välj rätt proteinpulver!

Välj rätt proteinpulver!

Proteinpulver har länge varit ett hett ämne inom träning och fitness. Det är ett praktiskt kosttillskott som hjälper till att öka proteinintaget och stödja muskeluppbyggnad och återhämtning. Genom att tillhandahålla en koncentrerad dos av essentiella aminosyror kan proteinpulver vara ett värdefullt verktyg för idrottare, träningsentusiaster och de som strävar efter att uppnå sina hälsomål. Här nedan går vi igenom fördelarna med proteinpulver, olika typer av proteinkällor och hur du kan integrera detta kosttillskott i din dagliga rutin. Oavsett om du är nybörjare eller erfaren inom träning, finns det mycket att lära sig om proteinpulver och dess roll för att främja en hälsosam och aktiv livsstil.

Träningsupplägg för 2 dagar/veckan

Träningsupplägg för 2 dagar/veckan

Vill du träna men hinner bara 2 träningspass i veckan? Ja men ingen fara! All träning som blir av är bra, men för att få ut så mycket som möjligt av dina träningspass är det bra att ha en plan. Genom att ha ett träningsupplägg och veta vad du ska träna i förväg kan du effektivisera och maximera din träning. Här nedan följer ett träningsschema för 2 dagar i veckan uppdelat på ett överkroppspass och ett underkroppspass. Det här träningsupplägget är perfekt för dem som har begränsad tid men fortfarande vill uppnå resultat. Med endast två träningsdagar i veckan kan du få en effektiv och balanserad träning för hela kroppen. En dag fokuserar på att stärka och forma dina underkroppsmuskler, medan den andra dagen ägnas åt att träna och stärka dina överkroppsmuskler. Genom att kombinera övningar för både under- och överkroppen får du en komplett träningsrutin som främjar både styrka och muskelutveckling.

Därför ska du involvera basövningar i din träning!

Därför ska du involvera basövningar i din träning!

Basövningar på gymmet utgör grunden för en effektiv och funktionell träning. Dessa övningar involverar flera muskelgrupper och hjälper till att bygga styrka, öka muskelmassa och förbättra kroppens funktionella förmågor. Basövningar är också användbara för att förbättra kroppens stabilitet, balans och koordination. Att inkludera basövningar i ditt träningsprogram kan hjälpa dig att nå dina träningsmål och uppnå en stark, välbalanserad fysik. Men vilka basövningar finns det och vilken övningen aktiverar flest muskler? Det och lite till går vi igenom här!

Bra mat efter träning!

Bra mat efter träning!

Att äta rätt mat efter träning är avgörande för att optimera återhämtningen och främja muskeluppbyggnaden. Efter fysisk aktivitet behöver kroppen näring för att reparera och återställa muskelvävnad samt fylla på energireserverna. En välbalanserad måltid efter träning bör innehålla protein för muskelreparation, kolhydrater för att återställa energinivåerna och andra näringsämnen för att främja återhämtning. Att äta inom en viss tidsram efter träningen kan hjälpa till att optimera näringsupptaget och återhämtningen. Men vad händer om man inte äter efter träning? Allt detta och lite till går vi igenom här nedan!

Are you in the right place?
Choose country
Continue to tillskottsbolaget.se