Kreatin - Köp prestationshöjande kosttillskott - Tillskottsbolaget
x tillskottsbolaget.se

FÅ 10% RABATT!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev för att få de senaste nyheterna från Tillskottsbolaget.se och för att ta del av heta erbjudanden!
Dessutom får du hela 10% rabatt på ditt nästa köp!

Tack!

Du är nu registrerad och kommer kunna ta del av de senaste nyheterna.

Här är din rabattkod: välkommen10

Köp Kreatin online
Kreatin är ett ämne som hjälper till att omvandla lagrad energi till rörelseenergi.
När kreatin intas som ett kosttillskott i samband med styrketräning har det i studier visat sig öka både muskeltillväxten och styrkeutvecklingen hos försökspersonerna jämfört med de som fått placebo.

Vad är kreatin?

Kreatin är utan tvekan det mest kända och använda prestationshöjande kosttillskottet på marknaden. Kreatin ökar din explosiva energi, hjälper dig bygga muskelmassa och ökar din maxstyrka.

Kreatin är ett ämne som finns naturligt i våra kroppar vars funktion är att leverera energi till kroppens celler, framförallt till våra muskler. Kreatinet identifierades 1832 av en fransk forskare och år 1912 fann forskare vid Harvards Universitet att ett intag av kreatin drastiskt ökade kreatinnivåerna i musklerna. Kreatin som kosttillskott (kreatin monohydrat) introducerades först 1993 efter experimenterande med flertalet atleter, bland annat guldvinnaren Linford Christie under de Olympiska spelen 1992 i Barcelona.

Summerar man all forskning på kreatin är det utan tvekan det mest effektiva prestationshöjande (ergogena) kosttillskottet på marknaden när det kommer till att öka kapaciteten vid kortvarig intensiv träning och att öka muskelmassan.

Vad gör kreatin och hur fungerar det i kroppen?

Människokroppen kan själv producera kreatin i lever och njurar genom aminosyrorna l-arginin, glycin och l-metionin – dock i begränsad mängd (cirka 1 g per dygn). Kreatinet transporteras sedan till musklerna via blodomloppet där de i cellerna syntetiseras till kreatinfosfat. Kreatinfosfatet transporteras därefter till musklernas myofibriller där de kan återbilda ATP (adenosintrifosfat). ATP är energin som musklerna använder vid explosiva och kortvariga (anaeroba) aktiviteter som exempelvis styrketräning, sprintlopp, ishockey, med flera. Energin från denna process kan bara användas under 10-15 sekunder eftersom musklerna endast har en begränsad mängd ATP lagrad. Denna mekanism, där kreatinfosfat frigör energi för att understödja cellernas funktion, är vad som tillåter kreatin att öka kroppens styrka och muskeltillväxt samtidigt som det främjar nästan alla system i kroppen, inklusive hjärnan.
Utöver kroppens egen syntetisering får vi huvudsakligen i oss kreatin från mat som innehåller kreatin, så som kött och fisk (cirka 4 g per kg kött). Observera att kreatin bryts ned vid upphettning och omkring 30 % av kreatinet i kött uppskattas gå förlorat vid tillagning (medium-well). Kroppens kreatinomsättning uppskattas till cirka 2 g per dag. Detta betyder att vi behöver få i oss minst ett gram kreatin från vår kost varje dag. Omsättningen ökar dock vid fysisk aktivitet. Även om vi kan framställa kreatin samtidigt som vi får i oss lite via kosten är våra kreatindepåer aldrig riktigt fyllda, vilket är anledningen till att kreatin som kosttillskott fungerar så pass bra.
Värt att ha i åtanke är att kreatin i huvudsak lagras i musklerna (över 95 %) och ju mer muskelmassa du har, desto mer kan du lagra och behöver få i dig för att kunna nyttja fördelarna med kreatin. Genomsnittspersonen har cirka 100 g kreatin lagrat i kroppen och de flesta hamnar på runt 120-130 gram med ett kreatintillskott. De flesta av oss kan dessutom lagra mellan 10-40 % extra kreatin över vår normala nivå.

Kreatin – effekt

Kreatin är främst känt för sina prestationshöjande egenskaper. Du kommer att orka mer vid intensiva (tunga) och explosiva aktiviteter om du använder kreatintillskott. Eftersom kreatin binder vätska i muskeln kommer du att märka av en liten viktökning samt en liten ökning av styrkan. Stöter du på ett kreatintillskott från tillverkare som påstår att just deras ”unika produkt” inte binder vätska, så skall du bortse från detta faktum. Att påpeka att ett kreatintillskott inte binder vätska är lika med att produkten inte har någon verkan alls. Kreatinets effekt utövas just genom att vätska binds inuti muskelcellen och på så vis ökar cellens anabola signal.
Studier har visat att ett intag av kreatin monohydrat minskar kroppens börda av att framställa eget kreatin. Dessutom minskar produktionen av homocystein vid intensiv träning, vilket kan vara en anledning till varför kreatin anses ha en skyddande effekt för hjärta och kärl i samband med träning.

När ska man ta kreatin?

Med tanke på att kreatinet ökar vår prestationsförmåga vid hårt fysiskt arbete och att verkningsmekanismen består av att öka energiförsörjningen till de arbetande musklerna är det mest logiskt att kreatin intas precis innan träning. Runt 3-5 gram anses i genomsnitt vara en effektiv kreatin-dosering. Det finns dock många olika former av kreatin med olika fördelar där en av de största skillnaderna är dess dosering. Hos oss hittar du all information om kreatin-dosering under varje enskild produkt – så att du lättare hittar det bästa kreatinet just för dig!

Att tänka på vid intag av kreatintillskott

  • Kreatin binder vätska i muskeln – drick något mer än vanligt
  • Kreatin använder sig av natrium som transportör – en saltsnål kost kan motverka dess effekt
  • Känner du ingen effekt av kreatin? – det kan bero på att du inte fått i dig nog med vätska eller salt
  • Kreatin-dosering – läs noggrant om produkterna du är intresserad av och hur de bäst doseras

Kreatin är extra viktigt för vegetarianer och veganer

Vår huvudsakliga källa till kreatin kommer från kött. Detta är knappast en överraskning då merparten av allt kreatin lagras i musklerna. Eftersom vegetarisk föda saknar denna huvudkälla till kreatin uppskattar man att vegetarianer endast får i sig hälften av det rekommenderade intaget. Flertalet studier bekräftar detta genom att visa att både vegetarianer och veganer har väldigt låga nivåer med kreatin (detta gäller även andra kött-exklusiva ämnen som exempelvis l-karnitin). Kreatin är därför mycket mer än ett prestationshöjande kosttillskott, det är även ett väldigt viktigt komplement till en vegetarisk kost.
Vi har tidigare nämnt kreatinets positiva effekter på vår kognitiva förmåga. Flertalet studier har visat att ett kreatintillskott ökar den kognitiva förmågan mer signifikant hos vegetarianer i jämförelse med köttätare. Detta beror helt enkelt på att gapet mellan kreatinnivåerna hos de två grupperna täpps igen när vegetarianer får i sig rekommenderad kreatin-dosering.

Summering:
Kreatin passar alla som tränar eller tävlar prestationsinriktat och där explosiv energi samt styrka är viktigt. Kreatin är även ett mycket intressant kosttillskott för vegetarianer.
Läs mer
Mutant CreaKong, 300 g
Superpopulär kreatinblandning från Mutant!

189 kr
2 x Mutant Creakong, 300 g
50
Fynda två stycken Mutant Creakong till priset av en styck!
189 kr (378 kr)
5% Nutrition CREA-TEN, 231 g
25
Crea-TEN är en kreatinprodukt framtagen av de kvalitativa tillverkarna Rich Piana, och som va...
224 kr (299 kr)
Star Nutrition Creatine Monohydrate, 500 g
Kreatin ökar styrkan, muskelvolymen och ger snabbare återhämtning.
99 kr
Muscletech Cell-Tech, 1,4kg
14
Muscletechs tredje patenterade version av den omåttligt populära och effektiva Cell-Tech.
299 kr (349 kr)
Redcon1 Tango, 30 serv.
Tango är en potent kreatinblandning från Redcon1 för optimal återhämtni...
319 kr
Pro Supps Creatine 200, 200 g
29
100% kreatinmonohydrat från Pro Supps!
99 kr (139 kr)
BioTechUSA Crea.TOR, 120 caps
60
Extremt effektiv blandning av fyra olika sorters kreatin!
119 kr (299 kr)
Chained Nutrition Triple Creatine Hardcore, 300 g
Triple Creatine Hardcore - Chained Nutritions senaste och mest kraftfulla kreatinprodukt. Inneh...
179 kr
Optimum Nutrition Creatine Powder, 317 g
Optimum Creatine kan öka prestationsförmågan, uthålligheten och muskelvolymen!
119 kr
Chained Nutrition Kre-Alkalyn Hardcore, 160 caps
Kre-Alkalyn Hardcore från Chained Nutrition innehåller rent pH-buffrat kreatin som verka...
299 kr
Elit Nutrition 100% Pure Creatine Monohydrate, 500 g
Elit Creatine från Elit Nutrition består av 100% kreatin. Med hjälp av ett kontinue...
169 kr
Bodylab Kreatin, 400 g
100% rent kreatin-monohydrat från Bodylab.
129 kr
Swedish Supplements Kre-Alkalyn 2500, 120 caps
Patenterat PH-buffrat kreatin som ej behöver uppladningsfas utan verkar direkt.
349 kr
Star Nutrition Ultimate Creatine, 90 caps
Öka i styrka och explosivitet med Ultimate Creatine, lättdoserat kreatintillskott fr...
159 kr
BioTechUSA 100% Creatine Monohydrate, 1 kg
100% rent kreatin monohydrat för ökad styrka & uthållighet. Med ett tillskott f...
179 kr
Bodylab Kreatin, 180 caps
180 st kapslar kreatin monohydrat á 500 mg.
79 kr
Fairing Kre-Alkalyn, 120 caps
Kre-Alkalyn är det senaste tillskottet i Fairings breda utbud av kreatinprodukter.
229 kr
BioTechUSA Creatine PH-X, 90 caps
PH buffrat kreatin i smidiga kapslar från BioTechUSA.
159 kr
Prime Nutrition Creatine RX, 350 g
Kreatinblandning från Prime Nutrition av absolut högsta kvalitet!
199 kr
Scitec Ultrapure Creatine Monohydrate (1000 g)
Kreatinmonohydrat av allra högsta kvalitet från Scitec Nutrition!
199 kr
Swedish Supplements Crevolution, 500 g (Cola)
Kvalitativ kreatinblandning med utsökt smak av cola!
299 kr

Köp nu. Betala senare med Klarna.