Immunförsvaret - kroppens krigare
Fri frakt över 500kr
Bonusprodukter
Poäng på alla dina köp
Currency currency
X

Shopping from a different country?

Please select your country to get the right currency!

Fri frakt över 500kr Bonusprodukter Poäng på alla dina köp

Immunförsvaret - kroppens krigare

Vår kropp utsätts dagligen för risker som vi måste försvara oss mot. Vårt försvar brukar delas in i det yttre försvaret samt det inre försvaret. Det inre försvaret brukar också kallas för immunförsvar. Att ha ett starkt immunförsvar är viktigt, det skyddar oss nämligen från virus, bakterier och andra ämnen som är främmande för kroppen. Det allra viktigaste i immunförsvaret är de vita blodkropparna som fungerar som kroppens krigare när de attackerar främmande ämnen, hjälper till med läkandet och signalerar till andra delar av immunförsvaret när någon del av kroppen behöver extra hjälp. Men hur fungerar immunförsvaret och vad kan du göra för att se till att hålla det starkt? Det ska vi gå igenom nu.

Immunförsvaret - kroppens krigare

Produkter i inlägget

SOLID Nutrition Vitamin D, 90 caps
10
Högdoserat D-vitamin tillskott med hela 2000 IU per kapsel (motsvarande 1000% av DRI). Motver...
89 kr (99 kr)
Köp!
Info
SOLID Nutrition Vitamin C, 90 caps
20
Högkvalitativt C-vitamin-tillskott med 400mg C-vitamin per kapsel! Stärker immunför...
79 kr (99 kr)
Köp!
Info
Holistic Selen, 90 caps
Selen finns bland annat i lever, njure, fisk, mussla, räka, hummer, ägg, mandel, valn...
159 kr
Köp!
Info
SOLID Nutrition Zinc, 90 caps
ZINC är ett mineraltillskott med hela 25mg aktivt zink per kapsel! Zink bidrar bland annat ti...
99 kr
Köp!
Info
SOLID Nutrition MULTI, 90 tabs
7
Ett komplett vitamin- och mineraltillskott av högsta kvalité! En kapsel per dag komplett...
129 kr (139 kr)
Köp!
Info

Vad gör det yttre försvaret?

 
För att förhindra att virus och bakterier tar sig in i våra kroppar har vi ett naturligt yttre försvar. Dessa är bland annat:
 
  • Huden, som fungerar som ett skyddande lager.
  • Saliv och tårar, som innehåller bakteriedödande ämnen.
  • Näshår, som är konstruerade för att partiklar i luften ska fastna för att inte kunna ta sig in i kroppen.
  • Flimmerhår på luftstrupen och luftrörens slemhinnor, som leder bort slem och ovälkomna partiklar.
  • Saltsyra i magsaften, som kan döda många bakterier du får i dig genom mat.
 
Men det är inte alltid det yttre försvaret klarar av att stoppa envisa bakterier eller virus. Då måste det inre försvaret, immunförsvaret, kopplas in.
 

Vad gör immunförsvaret?

 
Vårt immunförsvar är konstant aktivt. Det lagar skador och rensar bort restprodukter, alltså sådant som vår kropp inte behöver. Därtill städar det upp i våra vävnader. På ytan av en cell finns vissa ämnen som immunförsvaret känner igen. De kallas antigener. Dessa antigener talar om för immunförsvaret om cellen tillhör kroppen och därmed borde lämnas ifred eller om det är en cell som borde angripas.
Vad består immunförsvaret av?
 
Vårt immunförsvar är utbrett på flera olika platser i kroppen. Immunförsvaret består av:
  • Vita blodkroppar. Dessa celler bildas i benmärgen och har som uppgift att försvara oss.
  • Andra sorters celler, exempelvis epitelceller som vi hittar i tarmar, lungor och andra vävnader. De skickar signaler när de upptäcker virusinfektioner och kallar på hjälp.
  • Blodet, som transporterar de vita blodkropparna.
  • Lymfan, som är en vätska som finns i lymfkärlen och som också transporterar vita blodkroppar.
  • Lymfkörtlarna, som ingår i lymfsystemet och innehåller en stor mängd blodkroppar.
  • Thymus, där en särskild sorts vita blodkroppar som heter T-lymfocyter mognar.
  • Mjälten som också innehåller många vita blodkroppar.
 
 

Vad är en immunreaktion?

 
Cellerna i immunförsvaret har olika uppgifter och attackerar därför främmande ämnen på olika sätt. Exempel på olika immunreaktioner är dessa:

Inflammation

En inflammation är en reaktion på en skada eller ett angrepp på eller i kroppen. Denna inflammation kan uppstå när du exempelvis får en infektion så som influensa eller förkylning. Inflammation kan också uppstå när du skadat en muskel eller inte tvättar rent ett ytligt sår. Själva inflammationen kommer av att den skadade vävnaden släpper ut olika kemiska ämnen. Detta gör i sin tur att mer vätska strömmar ut i den skadade vävnaden från blodkärlen. Dör samlas sedan vita blodkroppar för att försvara kroppen mot attacken eller skadan. Den kraftigt tilltagna blodströmningen gör att det skadade området blir svullet och kanske varmt. Det kan också göra ont samt leda till feber. Vissa vita blodkroppar har som jobb att enbart städa undan död vävnad. Som en del av läkningen bildas det ibland var i en infekterad skada. Varet består av döda vita blodkroppar, död vävnad samt döda bakterier.
 

Antikroppar

För att stå emot vissa främmande ämnen, använder immunförsvaret sig av särskilda proteiner som kallas antikroppar. Antikropparna bildas av en viss sorts vita blodkroppar som kallas B-celler eller B-lymcofyter. Dessa celler är våra allra viktigaste delarna av vårt immunförsvar. Första gången vi blir utsatta för ett nytt ämne så kär vi oskyddade. Det tar därför ett tag före tillräckligt med antikroppar har hunnit bildas. Men nästa gång vi blir angripna av samma ämne så går det snabbare för kroppen att reagera. Anledningen till att det går snabbare är för att några av de B-celler som aktiverades första gången nu omvandlats till vad man kallar minnesceller. Det är alltså B-cellerna som gör att du kan bli immun mot vissa sjukdomar.

Mördarceller


En annan typ av vita blodkroppar som också är viktiga är T-celler. De kan även kallas T-lymfocyter. En del kallas mördarceller. Mördarcellerna sprutar in gift i den cell de vill förgöra. Vissa T-celler, hjälparceller, samarbetar med B-cellerna i kampen om att identifiera främmande ämnen på andra cellers yta. En T-cell kan bara känna igen den typ av ämne som den blivit utbildad i att hitta. Den fungerar som en sorts patrullerande polis och far runt i kroppen och väntar på att stöta på just detta ämne. När eller om den gör det, aktiveras T-cellen, delar sig och bildar minnesceller.
 

Storätande celler


En annan typ av vita blodkroppar kallas för storätande celler, även kallade mikrofager. De liknar mördarcellerna eftersom de kan förgöra andra celler eller mikroorganismer. Detta gör de genom att äta upp den inkräktande cellen. Till skillnad från T-cellerna och B-cellerna kan storätande celler inte identifiera enskilda ämnen eller utveckla ett minne.
 
 

Varför fungerar inte alltid immunförsvaret?

 
Immunförsvaret ska egentligen bara angripa främmande celler. Men vissa behandlingar eller sjukdomar gör att immunförsvaret blir förvirrat och börjar attackera kroppens egna celler och vävnader. Det är det som kallas autoimmuna sjukdomar. Detta sker vid sjukdomar som multipel skleros (MS), typ-1 diabetes, ledgångsreumatism och vissa sköldkörtelsjukdomar. Sedan finns det sjukdomar som gör att du får sämre immunförsvar, vilket leder till en högre risk för infektioner. Exempelvis vid allergi, KOL och astma. Det finns också behandlingar som gör att immunförsvaret inte fungerar som det ska. Exempelvis vid vissa cancerbehandlingar och särskild vid stamcellstransplantation och benmärgstransplantation.
 

Har alla ett immunförsvar?

 
När du föds finns redan immunförsvarets celler i din kropp. Men som nyfödd är immunförvaret otränat och behöver byggas upp. Under barnets första månader finns ett visst skydd mot infektioner på grund av antikroppar som överförts från mamman under fosterlivet. Därtill får barn som matas med bröstmjölk ytterligare antikroppar som framförallt skyddar mot infektioner i mag- och tarmsystemet. Men övrigt immunförsvar måste jobbas upp under livets gång. Under de första levnadsåren är det inte ovanligt att utsättas för sex till åtta infektioner om året. Vissa barn drabbas av så många som tolv eller femton infektioner per år. De flesta får sina infektioner från andra barn i under de första åren i förskolan. Varje infektion ger kroppen en chans att börja utveckla ett minne, och redan runt femårsåldern har barnet byggt upp ett immunförsvar som gör att antalet infektioner de drabbas av minskat till cirka två till tre om året. Det betyder att större barn, liksom vi vuxna, kan ha flera infektioner varje år som vi aldrig ens märker av, eftersom immunförsvaret har utvecklats och dödar virus och bakterier före de hinner åsamka någon skada eller inflammation.
 

Hur får man starkare immunförsvar?

 
Det finns flera sätt att förstärka ditt immunförsvar. Se exempel nedan:
 
  • Immunförsvaret kan förstärkas genom vaccination mot olika, specifika sjukdomar. Exempelvis mässling, stelkramp och polo.
  • Träning. Genom fysisk aktivitet minskar risken för inflammationer i kroppen. Både konditionsträning och styrketräning är bra, gärna i em kombination. Även så kallad vardagsmotion är bra. Det viktigaste är att du rör på dig.
  • Vila. Att varva ner ibland och sova tillräckligt med timmar varje natt, kan stärka ditt immunförvar.
  • Bra mat. Varierad och hälsosam mat är alltid bra. Lagom stora portioner, frukt och grönt, nyttiga fetter, max 500 g rött kött i veckan samt fisk eller skaldjur två till tre gånger i veckan är några nyttiga knep.
  • Det finns tillskott att ta för att stärka ditt immunförsvar. Se nedan.
 
 

Vilka kosttillskott är bra för immunförsvaret?

 
Det finns en rad viktiga vitaminer, mineraler och andra kosttillskott som hjälper dig stärka ditt immunförsvar. Några av de allra viktigaste listar vi här nedan:
                     
C-vitamin. När kroppen bildar nya antikroppar behövs C-vitamin. C-vitamin erbjuder ett bra skydd till kroppens övriga celler också. Det finns forskning som visar att ett stort intag av C-vitamin kan förkorta tiden du är sjuk om du drabbats av en infektion. C-vitamin är ett vattenlösning vitamin som inte kan lagras i kroppen, därför behöver du få i dig din dos med C-vitamin dagligen. Brist på C-vitamin kan yttra sig i trötthet, irritation, blödande tandkött och försämrad sårläkning.
 
D-vitamin. När solens strålar träffar din hud, förvandlar kroppen strålarna till D-vitamin. Under sommarhalvåret kan utomhusvistelse därför räcka får att kroppen ska kunna skapa tillräckligt med D-vitaminer. Men under vinterhalvåret är det svårare, även om du är ute under de ljusa, soliga timmarna mitt på dagen. Då är ett D-vitamintillskott att rekommendera. D-vitaminet behövs nämligen för att de vita blodkropparna ska fungera på bästa möjliga sätt. D-vitaminbrist kan leda till
 
Zink. Zink är en väldigt viktig mineral för ett fungerande immunförsvar. Zink hjälper nämligen till att utveckla immuncellerna. Vid zinkbrist påverkar hela immunsystemet negativt, och allra värst drabbas T-cellerna. Även här har studier visat att zinktillskott kan förebygga och/eller korta ner förkylningssymtom.
 
Selen. Även selen stärker immuncellerna och är nödvändigt för att T-cellerna ska bildas, mogna och fungera korrekt. Vid selenbrist riskerar du att lättare bli smittad av virusinfektioner och tvingas genomgå ett längre sjukdomsförlopp.
 
Aminosyror. Det finns 22 aminosyror som alla kan delas in i essentiella och icke essentiella. De icke essentiella kan kroppen själv tillverka, men de essentiella måste vi få i oss på annat sätt, genom mat eller tillskott.
 
 
Så, utan ett starkt fungerande immunförsvar är vi chanslösa. Se därför till att få i dig de ämnen som krävs för att hålla immunförsvaret på topp, för ett långt och friskt liv.

Senaste

Allt du behöver veta om återhämtning!

Allt du behöver veta om återhämtning!

Efter ett intensivt träningspass är återhämtning lika viktig som själva träningen för att uppnå optimala resultat och främja övergripande hälsa. Återhämtning handlar om att ge kroppen tid och resurser för att reparera och återställa sig efter ansträngande fysisk aktivitet. Genom att prioritera rätt återhämtningsstrategier kan man främja muskelreparation, återfyllning av energireserver och minska risken för skador och utbrändhet. I denna artikel utforskar vi betydelsen av återhämtning efter träning, olika återhämtningsmetoder och hur du kan integrera dem i din träningsrutin. Oavsett om du är en elitidrottare eller en motionär, kommer du att upptäcka vikten av återhämtning och lära dig praktiska tips för att optimera dina träningsresultat och främja en hållbar och balanserad livsstil. Låt oss dyka in i världen av återhämtning och ge din kropp den omsorg och vila den behöver för att blomstra efter träningen.

Välj rätt proteinpulver!

Välj rätt proteinpulver!

Proteinpulver har länge varit ett hett ämne inom träning och fitness. Det är ett praktiskt kosttillskott som hjälper till att öka proteinintaget och stödja muskeluppbyggnad och återhämtning. Genom att tillhandahålla en koncentrerad dos av essentiella aminosyror kan proteinpulver vara ett värdefullt verktyg för idrottare, träningsentusiaster och de som strävar efter att uppnå sina hälsomål. Här nedan går vi igenom fördelarna med proteinpulver, olika typer av proteinkällor och hur du kan integrera detta kosttillskott i din dagliga rutin. Oavsett om du är nybörjare eller erfaren inom träning, finns det mycket att lära sig om proteinpulver och dess roll för att främja en hälsosam och aktiv livsstil.

Träningsupplägg för 2 dagar/veckan

Träningsupplägg för 2 dagar/veckan

Vill du träna men hinner bara 2 träningspass i veckan? Ja men ingen fara! All träning som blir av är bra, men för att få ut så mycket som möjligt av dina träningspass är det bra att ha en plan. Genom att ha ett träningsupplägg och veta vad du ska träna i förväg kan du effektivisera och maximera din träning. Här nedan följer ett träningsschema för 2 dagar i veckan uppdelat på ett överkroppspass och ett underkroppspass. Det här träningsupplägget är perfekt för dem som har begränsad tid men fortfarande vill uppnå resultat. Med endast två träningsdagar i veckan kan du få en effektiv och balanserad träning för hela kroppen. En dag fokuserar på att stärka och forma dina underkroppsmuskler, medan den andra dagen ägnas åt att träna och stärka dina överkroppsmuskler. Genom att kombinera övningar för både under- och överkroppen får du en komplett träningsrutin som främjar både styrka och muskelutveckling.

Därför ska du involvera basövningar i din träning!

Därför ska du involvera basövningar i din träning!

Basövningar på gymmet utgör grunden för en effektiv och funktionell träning. Dessa övningar involverar flera muskelgrupper och hjälper till att bygga styrka, öka muskelmassa och förbättra kroppens funktionella förmågor. Basövningar är också användbara för att förbättra kroppens stabilitet, balans och koordination. Att inkludera basövningar i ditt träningsprogram kan hjälpa dig att nå dina träningsmål och uppnå en stark, välbalanserad fysik. Men vilka basövningar finns det och vilken övningen aktiverar flest muskler? Det och lite till går vi igenom här!

Bra mat efter träning!

Bra mat efter träning!

Att äta rätt mat efter träning är avgörande för att optimera återhämtningen och främja muskeluppbyggnaden. Efter fysisk aktivitet behöver kroppen näring för att reparera och återställa muskelvävnad samt fylla på energireserverna. En välbalanserad måltid efter träning bör innehålla protein för muskelreparation, kolhydrater för att återställa energinivåerna och andra näringsämnen för att främja återhämtning. Att äta inom en viss tidsram efter träningen kan hjälpa till att optimera näringsupptaget och återhämtningen. Men vad händer om man inte äter efter träning? Allt detta och lite till går vi igenom här nedan!

Are you in the right place?
Choose country
Continue to tillskottsbolaget.se