HMB - Köp HMB amionsyror billigt online - Tillskottsbolaget
Fri frakt över 500kr
Bonusprodukter i kassan
Poäng på alla dina köp
Valuta:
X

Shopping from a different country?

Now you can shop at Swedish prices in your country!

Select country:

Fri frakt över 500kr! Bonusprodukter i kassan! Poäng på alla köp!

Kategorier

HMB

HMB är en förkortning för beta-hydroxy-beta-metylbutyrat och är ett tillskott som på flera sätt kan ta din fysik till nästa nivå. Atleter använder det för att bli både större och starkare och det finns en uppsjö studier som styrker dess effektivitet. Dess främsta funktion är att minska muskelproteinnedbrytningen och omsättningen av detsamma, samt i förlängningen också öka prestationsförmågan. Tack vare att HMB bidrar till att hämma de nedbrytande processerna i muskulaturen kan supplementering tydligt gynna både kroppsbyggare och personer som lider av muskelnedbrytande sjukdomar. Det kan även med fördel användas vid kalorirestriktion, till exempel under deff, i syfte att minska eventuell förlust av muskelmassa till följd av näringsunderskott och/eller fysisk stress.

Köp HMB hos Tillskottsbolaget

Människokroppen förlitar sig på den essentiella aminosyran leucin för att själv kunna producera HMB. Leucin är en av komponenterna i BCAA (Branched-Chain Amino Acids) och är den enskilt viktigaste aminosyran för muskeltillväxt. När du tillför HMB istället i form av kosttillskott förbigår du kroppens behov av nämnda aminosyras förekomst.


Vad är HMB?

Kopplingen mellan HMB och den grenade aminosyran leucin består i att HMB är en nedbrytningsprodukt av densamma. Leucin har väldokumenterad positiv inverkan på proteinsyntesen och därmed även muskeltillväxten, främst då det aktiverar ett protein som heter mTOR och reglerar bland annat celltillväxt och proteinsyntes.
Kroppen kan som sagt producera HMB för egen maskin men en grundförutsättning för att detta ska ske är att leucin finns närvarande. Skillnaden mellan dessa två är också att leucin till skillnad från HMB inte kan produceras i kroppen utan måste tillföras antingen via kosten eller kosttillskott, i likhet med alla andra essentiella aminosyror. Ju högre dina leucinnivåer är desto mer HMB kommer också att tillverkas. På samma sätt som ju högre dina proteinnivåer är desto mer kommer dina muskler ha att arbeta med både under träning och efteråt i syfte att understödja reparation och uppbyggnad av ny muskelvävnad.

Aminosyran leucin är involverad i ett flertal processer i kroppen och inte minst proteinsyntesen, proteinnedbrytningen, omsättningen av insulin och även blodsockerkontrollen. Vissa nyligen genomförda studier har slutit sig till att det är just leucinets omvandling till HMB som är den största bidragande faktorn till dess muskelökande egenskaper. Det är dock bara cirka 5% av det leucin vi får i oss via maten som kan omvandlas naturligt till HMB i koppen, vilket är en mycket liten mängd och ingenting som kommer leda till några märkbara resultat. Supplementering kan därför vara att rekommendera.

Sammanfattningsvis används HMB i syfte att reducera muskelnedbrytningen som uppstår efter tung träning och även för att kicka igång och påskynda återhämtningen efteråt.


Kan HMB hjälpa vid diet?

HMB används i huvudsak av kroppsbyggare och andra atleter som vill åt tillskottets såväl muskelbesparande som muskeluppbyggande effekter. Dess förmåga att hämma de nedbrytande processerna i muskulaturen gör det dock till ett synnerligen intressant alternativ även för personer som deffar eller av annan anledning äter en mycket kalorirestriktiv kost.
När vi går på strikt diet är just förlust av muskelmassa ett ständigt närvarande hot och med tanke på att HMB tros kunna hämma substansen ubiquitin, ett slags medaktör i nedbrytningen av muskelprotein, skulle man åtminstone i teorin kunna eliminera detta hot genom att tillföra HMB i form av kosttillskott.


När och hur mycket bör man ta?

Det är svårt att hitta något som, med vetenskapligt stöd i ryggen, går att fastställta som ett slags optimal dos, men mest förekommande i studier som gjorts på HMB är 3 gram per dag. Det kan vara fördelaktigt att ta HMB innan träning i syfte att synka eventuella akuta effekter av tillskottet ifråga med proteinomsättningen under själva träningspasset.
Du kan kombinera ditt HMB med BCAA, kreatin och/eller kolhydrater för att maximera effekten. I synnerhet kreatin och HMB har visat sig kunna verka synergiskt. Kreatin är ett omåttligt populärt tillskott med dokumenterad effekt på både muskelstyrka och muskelmassa. Läs mer om kreatin här.

Läs mer
Star Nutrition HMB, 70 caps
Star Nutrition HMB är som namnet antyder ett renodlat kosttillskott bestående av den v&#...
99 kr
Köp!
Info
Swedish Supplements HMB, 150 caps
HMB i rejäla doser tack vare magnumkapslar.
329 kr
Köp!
Info
Chained Nutrition Clear HMB Liquid, 180 caps
Stimulerar muskeluppbyggnad, hämmar muskelnedbrytning!
499 kr

Köp nu. Betala senare med Klarna.