Tyrosin - Kp tyrosin aminosyror online – Tillskottsbolaget
Fri frakt över 500kr
Bonusprodukter
Poäng på alla dina köp
Valuta:
X

Shopping from a different country?

Now you can shop at Swedish prices in your country!

Select country:

Fri frakt över 500kr! Bonusprodukter! Poäng på alla dina köp
Kategorier

Tyrosin

Tyrosin är en av alla aminosyror som ingår i det protein som bygger upp våra muskler. Just detta ämne tillhör gruppen hydrofila eller polära aminosyror och utgör även en ingrediens vid tillverkningen av tyreoideahormoner. Dessa reglerar ämnesomsättningen och styr produktionen av dopamin, adrenalin och noradrenalin.
Scitec Nutrition Tyrosine, 100 caps
Tyrosintillskott från Scitec Nutrition med hela 1000mg L-Tyrosin per dos. Tyrosin har stor po...
149 kr
Kp!
Info

Köp tyrosin hos Tillskottsbolaget

Tyrosin är frekvent förekommande i prestationsökande drycker, så kallade PWO:s (en förkortning av Pre Workout), och intas således ofta innan träning i syfte att öka energinivåerna och till viss del även fettförbränningen. Du kan läsa mer om PWO:s här.

Tyrosin återfinns på marknaden inte bara som en av flera ingredienser i prestationshöjare eller proteintillskott utan även som enskilt tillskott. När det säljs separat går det ofta under benämningen L-tyrosin. Detta “L” indikerar att tyrosinet är i sin fria form och därmed effektivt kan absorberas och omsättas i kroppen.
Studier har visat att tyrosin kan bidra till förbättrad prestation och man har även observerat positiv inverkan på kognitiva funktioner, särskilt minne och koncentrationsförmåga.

Vad är tyrosin?

Tyrosin är en föregångare till flera signalsubstanser och bildas ur aminosyran fenylalanin. Den bildar tyroxin, även kallat T4, vilket är ett sköldkörtelhormon som tillsammans med T3 reglerar ämnesomsättningen i kroppen. I praktiken innebär detta bland annat att det främjar såväl fettomsättningen som uppbyggandet av muskelmassa.
Med tanke på att tyrosin klassas som en icke-essentiell aminosyra kan kroppen till viss del syntetisera denna själv. I övrigt återfinns den i stor utsträckning i kött, nötter, bönor, mjökprodukter och en rad andra proteinrika livsmedel.

Dess roll som föregångare till signalsubstanserna dopamin, adrenalin och noradrenalin gör att den fyller flera olika funktioner i kroppen som kan betraktas som prestationshöjande. Noradrenalin, som är ett förstadium till adrenalin, är för övrigt den viktigaste neurotransmittorn i det sympatiska nervsystemet.
Dessa signalsubstanser, eller neurotransmittorer, ingår i hjärnans så kallade belöningsystem och i synnerhet adrenalin spelar en viktig roll i flykt- och kampresponsen genom att öka blodtillförseln till muskulaturen, höja pulsen och öka blodsockret. Dessa faktorer lägger tillsammans grunden för förbättrad prestation, vilket gör adrenalin till ett välkommet inslag under träning. Dopamin talas ofta om i termer av att vara ett “må-bra”-hormon då det bidrar till just välmående. Det är en mycket viktig substans i centrala nervsystemet och frisätts bland annat då vi är fysiskt aktiva. Främst stärker det vårt fokus och förbättrar vår motorik.
Utsöndringen av såväl adrenalin som dopamin kan ha lugnande effekt i kroppen, främst då vi utsätts för akuta stressmoment.

I förlängningen bidrar tyrosin till frisättningen av norepinefrin som är en aptitdämpande neurotransmittor. Dessutom stimulerar denna aminosyra även frisättningen av tillväxthormon, något som spelar en avgörande roll när det kommer till att bygga ny muskelmassa samt motverka inlagringen av fett.

Sammanfattningsvis kan sägas att tyrosin bidrar till förbättrad pyskisk hälsa överlag, inte minst vad gäller humör, ökad energi samt koncentrationsförmåga. Med detta i åtanke är det inte särskilt långsökt att dra slutsatsen att tillskott med tyrosin skulle kunna ta din träning till nästa nivå.Dosering och rekommendationer

Som nämnt inledningsvis kommer tillskott med tyrosin förpackat i olika former, antingen som en del av en bredare sammansättning av aminosyror (proteintillskott), prestationshöjare (PWO) eller som enskilt tillskott. Även om dessa tillskott har olika innehållsförteckning har de alla gemensamt att de används av personer som tränar hårt och som är ute efter den där extra energikicken.

Är du ute efter ett tyrosintillskott som tas upp i kroppen utan omvägar är det L-tyrosin du ska hålla utkik efter. I och med att aminosyran här är i sin fria form tas det snabbare och mer effektivt upp i blodet. Om den istället utgör en del av ett proteintillskott kommer upptaget att bromsas av de andra ingredienserna, det vill säga de andra aminosyrorna som också kommer att tävla om att absorberas av kroppen.

Många seriösa byggare och ambitösa uthållighetsidrottare vittnar om att ett intag av nämnda tillskott på två till tre gram per dag inverkar positivt på prestationsförmågan, främst genom ökad energi och förbättrad fokus. Detta särskilt under perioder då man upplever att träningen mer eller mindre har stagnerat.
Du kan inta ditt tyrosin när som helst på dagen. Vill du sprida ut ditt intag kan du ta en dos på morgonen, en dos innan träning och en dos senare på kvällen.

Köp nu. Betala senare med Klarna.