MSM - Kp MSM kosttillskott fr dina leder – Tillskottsbolaget
Fri frakt över 500kr
Bonusprodukter
Poäng på alla dina köp
Valuta:
X

Shopping from a different country?

Now you can shop at Swedish prices in your country!

Select country:

Fri frakt över 500kr! Bonusprodukter! Poäng på alla dina köp
Kategorier

MSM

MSM är ett populärt kosttillskott bland personer som antingen vill bibehålla eller förbättra sin ledrörlighet och även bland dem som är måna om såväl hårets som hudens kvalitet. Syftet med tillskottet är bland annat att bygga upp och stärka kroppens bindväv och det kan även förbättra cellernas förmåga att både ta upp näringsämnen och påskynda utdrivningen av slaggprodukter. Detta slagg kan beskrivas som biproduker vid till exempel omsättningen av olika ämnen i kroppen.

SOLID Nutrition MSM, 150 mega caps
50
MSM från SOLID Nutrition är ett högkvalitativt MSM-tillskott för dig som vill ...
99 kr (199 kr)
Kp!
Info
Scitec Nutrition Mega MSM, 100 caps
MSM-tillskott från Scitec Nutrition som innehåller 100% metylsulfonylmetan (MSM), hela 2...
129 kr
Kp!
Info
Star Nutrition Ultimate MSM, 90 caps
Ultimate MSM Caps är ett högkvalitativt MSM-tillskott från Star Nutrition. Berikat ...
89 kr
2 x SOLID Nutrition MSM, 150 mega caps
50
MSM från SOLID Nutrition är ett högkvalitativt MSM-tillskott för dig som vill ...
198 kr (398 kr)
4 x SOLID Nutrition MSM, 150 mega caps
50
MSM från SOLID Nutrition är ett högkvalitativt MSM-tillskott för dig som vill ...
396 kr (796 kr)

Köp MSM hos Tillskottsbolaget


MSM är organiskt svavel och såväl nybildningen av celler som de befintliga cellernas faktiska funktion är mer eller mindre beroende av detta. Brist på detta kan leda till en rad olika besvär och i huvudsak används tillskottet av personer som önskar komma tillrätta med ledvärk, olika typer av inflammationer och även hudåkommor som till exempel eksem och psoriasis. Vid sidan av detta kan svavel också öka blodcirkulationen och till viss del höja mjölksyratröskeln, något som inverkar positivt på såväl energinivåerna som uthålligheten.

Vad är MSM?

MSM är en förkortning av Metylsulfonylmetan och är en organisk form av svavel. Det kallas även Dimetylsulfon eller DMSO2 och förekommer i alla levande organismer. Naturligt återfinns denna svavelkälla främst i frukt och gröna växter och hos människan utgör den cirka 0,25 procent av den totala kroppsvikten.
Svavel spelar en viktig roll i våra kroppar då den förekommer i cellerna och utgör en beståndsdel i både kreatin och kollagen. Kollagenets roll är bland annat att bygga upp och ge stadga åt skelett, hud, hår, naglar, brosk, senor och bindväv. Du kan läsa mer om kollagen här.

Svavel förekommer i stor usträckning i just bindväven, det vill säga i våra leder och ligament, och har visat sig bland annat hjälpa vid artros. Detta är en ledsjukdom som inte bara inskränker rörelsefriheten utan också kan ge upphov till ihållande smärta. Supplementering med MSM, antingen i form av ett luktfritt, vitt pulver eller kapslar/tabletter kan bidra till att smärtan lindras samt att brosket byggs upp igen. Dessutom kan det hjälpa vid ryggvärk, reumatism och ett flertal andra sjukdomstillstånd tack vare det faktum att svavel besitter antiinflammatoriska egenskaper.
Lider du av någon särskild hudåkomma kan symptomen eventuellt lindras av att du smörjer in det irriterade området med salva innehållande detta ämne.

Kroppen använder, parallellt med framställningen av nya celler, MSM i syfte att producera aminosyror, enzymer och signalsubstanser. Till exempel behövs MSM vid tillverkningen av den essentiella aminosyran metionin. Att en aminosyra är essentiell betyder att kroppen inte kan syntetisera denna för egen maskin utan att den behöver tillföras utifrån, det vill säga via kosten eller i form av kosttillskott. Metionin i sin tur behövs för att kroppen ska kunna producera signalsubstanserna serotonin och dopamin, varav den senare utgör en av de viktigaste signalsubstanserna i det centrala nervsystemet. Ur metionin skapas även aminosyrorna taurin (som du kan läsa mer om här), cystin och cystein.

Finns det några kända biverkningar?

Tillskott med MSM tycks kunna användas utan uppehåll då det anses vara ett av naturens minst giftiga ämnen. Vad gäller toxicitet går det att likställa med vatten och överflödigt svavel går på naturlig väg ur kroppen inom ett dygn.
Studier, där man har använt cirka 2000 mg per kilo kroppsvikt, har inte kunnat finna några biverkningar eller tecken på förgiftning. Innan du kommer upp i något som ens skulle kunna liknas vid toxiska nivåer kommer magen med all sannolikhet att sparka bakut. 

 

Dosering och rekommendationer

Tänk på att alltid följa tillverkarens föreskrifter, oavsett om du väljer pulver, kapslar eller tabletter. Generellt rekommenderas någonstans omkring 2-4 gram per dag men det kan vara klokt att börja med en lägre dos och utöka denna allteftersom. Anledningen till detta är, som klargjort tidigare, inte att tillskottet är giftigt utan snarare att det initialt kan ha en utrensande effekt. Denna utrensande eller “avgiftande” effekt kan göra att de befintliga symptomen förvärras, till exempel värk eller trötthet, och i synnerhet personer som under längre perioder har använt olika läkemedel kan se en tillfällig uppblossning av tidigare eller existerande bekymmer. Vid händelse av detta bör MSM-supplementeringen inledas försiktigt och ökas gradvis.
Värt att ha i bakhuvudet är att dessa fysiska reaktioner alla är tecken på att kroppen har satt igång en läkningsprocess och att det kommer att gå över med tiden.

Köp nu. Betala senare med Klarna.