DAA - Kp DAA Aminosyror online - Tillskottsbolaget
Fri frakt över 500kr
Bonusprodukter
Poäng på alla dina köp
Valuta:
X

Shopping from a different country?

Now you can shop at Swedish prices in your country!

Select country:

Fri frakt över 500kr! Bonusprodukter! Poäng på alla dina köp
Kategorier

DAA

DAA är en förkortning av D-Aspartic Acid eller D-asparaginsyra. Tillskott med DAA har blivit populärt i kroppsbyggarkretsar och används av många i uppbyggnadssyfte då det kan bidra till frisättningen av en rad i sammanhanget gynnsamma hormoner.
Denna aminosyra tros spela en viktig roll främst vad gäller produktionen av hormonerna GH och IGF-1 - uppbyggande hormon som bland annat bidrar till förbättrad återhämtning och reparation av muskelmassa. IGF-1 bidrar även till nybildningen av kollagen vilket är ett fiberprotein som återfinns i stödjevävnad som ben, hud, senor och blodkärlsväggar. Läs mer om kollagen här.  GH är främst involverat i delning och nybildning av cellerna och kan dessutom bidra till att öka proteinsyntesen, med andra ord understödja den process under vilken cellerna tillverkar proteiner.

SOLID Nutrition DAA, 120 mega caps
40
DAA (D-asparginsyra) reglerar frisättningen och syntesen av testosteron och kan öka s...
149 kr (249 kr)
Kp!
Info
2 x SOLID Nutrition DAA, 120 mega caps
20
DAA (D-asparginsyra) reglerar frisättningen och syntesen av testosteron och kan öka s...
398 kr (498 kr)
Sportlab D-Aspartic Acid, DAA, 100 caps
DAA för en maximerad testosteronhalt i kroppen!
199 kr
Kp!
Info
4 x SOLID Nutrition DAA, 120 mega caps
40
DAA (D-asparginsyra) reglerar frisättningen och syntesen av testosteron och kan öka s...
596 kr (996 kr)

Köp DAA hos Tillskottsbolaget


DAA återfinns främst som enskilt tillskott men även som ingrediens i andra produkter vars huvudsyfte är att öka återhämtningen och möjliggöra maximal muskeltillväxt. Värt att ha i åtanke när du väljer ditt DAA-tillskott är att asparaginsyran i sin fria form (L-form) skiljer sig en del i funktion och därför inte ger samma resultat som DAA.


Vad är DAA och hur fungerar det?

DAA är en form av asparaginsyra som har stor betydelse för människans ämnesomsättning och även en aminosyra som kan omvandlas till oxalacetat, vilket är den sista intermediären i citronsyracykeln. Citronsyracykeln är en serie biokemiska reaktioner och ett led i den process där cellerna utvinner användbar energi ur olika näringsämnen. Detta kallas även för cellandning.

Aminosyror är molekyler som fyller en rad olika funktioner i kroppen och omnämns ofta som proteiners själva byggstenar, såväl som vissa hormoner och neurotransmittorer. Till skillnad från många andra aminosyror är DAA dock inte känd för att direkt delta i uppbyggnaden av protein, utan tycks snarare inverka på produktionen av manligt könshormon, GH (growth hormone) och IGF-1 (insulin-like growth factor 1).

GH – tillväxthormon

I synnerhet GH är ett intressant ämne för bodybuilders då det är avgörande för framgångsrik muskelåterhämtning. Som namnet antyder är detta är ett hormon som understödjer tillväxt och till dess främsta uppgifter hör att bidra till celldifferentiering samt celltillväxt. Dessutom spelar det en avgörande roll i proteinsyntesen, vilket är den muskeluppbyggande process som går ut på att protein omsätts.
Utöver dess inverkan på muskeltillväxt har GH även visat sig vara involverat i omsättningen av kroppsfett och omvandlingen av detsamma till energi. Med andra ord kan GH även tänkas främja viktnedgång och verka prestationshöjande.

IGF-1

Tillväxthormonet som nämnts ovan kan även bidra till att öka produktionen av IGF-1. Sett till dess struktur är IGF-1 tämligen likt insulin, ett hormon med anabol (uppbyggande) effekt. Till viss del påverkar det glykosinlagringen och ser till att kolhydrater transporteras in i levern och musklerna från blodomloppet. IGF-1 kan bland annat hjälpa till att öka produktionen av kollagen och därmed stärka skelettet. I huvudsak är detta av stor betydelse för skelettets tillväxt hos barn men studier har också kunnat påvisa att det kan förbättra benhälsan även hos vuxna.

 

I stort sett alla aminosyror kan förekomma i två olika former, och så även denna. Du kan hitta denna antingen i dess fria form, L-asparaginsyra, eller D-asparaginsyra. Den förstnämnda av dessa två är vanligast. Även om de har samma kemiska formula är deras molekylära strukturer spegelvända och detta har stor inverkan på hur kroppen hanterar aminosyrorna. L-asparaginsyra används i syfte att bygga proteiner medan D-asparaginsyran används för att frisätta hormoner i kroppen och kan bland annat leda till ökad testosteronproduktion. Det är med anledning av detta som just aminosyran DAA är populär och inte den spegelvridna LAA.
DAA ökar produktionen av StAR (steroidogenic acute regulatory protein) som spelar en avgörande roll i tillverkningen av steroider i såväl testiklar som binjurar. Detta protein reglerar transporten av kolesterol  i mitokondrierna – kolesterol som är själva utgångsämnet för tillverkningen av testosteron.


Supplementering med DAA

Det kan vara klokt att cykla sin supplementering med DAA med tanke på att ett enzym som bryter ned DAA, D-aspartat oxidase, ökar efter en viss tids användning av aminosyran. Denna ökning är ett resultat av kroppens strävan att alltid upprätthålla homeostas, vilket kan beskrivas som dess förmåga att hålla sig stabil kring ett visst tillstånd, och är således en fullständigt naturlig reaktion. Den kan dock kringgås genom att ta tillskottet i cykler.

Det finns ingen tydligt definierad längd på dessa cykler men någonstans mellan 4 och 12 veckor torde åtminstone i teorin vara vettigt.  Vad gäller mängd finns heller inte tillräckligt med dokumentation för att kunna fastslå en särskild dos i syfte att uppnå maximal effekt på hormonutsöndring, muskeltillväxt och benhälsa, men många studier har använt cirka 3 gram om dagen.

Köp nu. Betala senare med Klarna.