GABA - Kp GABA aminosyror billigt online - Tillskottsbolaget
Fri frakt över 500kr
Bonusprodukter
Poäng på alla dina köp
Valuta:
X

Shopping from a different country?

Now you can shop at Swedish prices in your country!

Select country:

Fri frakt över 500kr! Bonusprodukter! Poäng på alla dina köp
Kategorier

GABA

GABA är en naturligt förekommande aminosyra och även en av de viktigaste hämmande signalsubstanserna i nervsystemet. Signalsubstanser kallas även neurotransmittorer och och dessa fungerar som kemiska budbärare. GABA betraktas som just en hämmande neurotransmittor med tanke på att den blockerar, eller hämmar, vissa signaler i hjärnan och därmed reducerar aktiviteten i nervsystemet.
GABA har visat sig kunna lindra känslor av ångest, stress och oro och även bidra till att motverka kramper. Denna lugnande effekt uppnås när GABA kopplas till ett särskilt protein i hjärnan som går under benämningen GABA-receptor.
Vid sidan av de redan nämnda effekterna används tillskott med GABA ofta också i syfte att till exempel sänka blodtrycket, förbättra sömnen samt att stimulera kroppens naturliga tillväxthormon. Det senare gör tillskottet särskilt intressant bland kroppsbyggare och det har med all rätt rönt allt större popularitet de senaste åren.

SOLID Nutrition GABA, 90 caps
Högdoserat, prisvärt och kvalitativt GABA-tillskott från SOLID Nutrition. GABA lugn...
149 kr
Kp!
Info
Sportlab GABA 500 mg, 120 caps
25
Sportlab GABA är en spännande och innovativ produkt med gamma-aminosmörsyra, v...
149 kr (198 kr)
Kp!
Info
Elit Nutrition GABA + L-Theanine, 60 caps
Gaba + Teanin är viktiga ingredienser för vår återhämtning och sömn....
199 kr
Kp!
Info
2 x SOLID Nutrition GABA, 90 caps
10
Högdoserat, prisvärt och kvalitativt GABA-tillskott från SOLID Nutrition. GABA lugn...
268 kr (298 kr)
Fairing GABA te, 200 g
GABA balanserar överproduktion av N-metyl D-aspartat (NMDA), minskar produktion av neurotoxin...
199 kr
4 x SOLID Nutrition GABA, 90 caps
20
Högdoserat, prisvärt och kvalitativt GABA-tillskott från SOLID Nutrition. GABA lugn...
477 kr (596 kr)
8 x SOLID Nutrition GABA, 90 caps
30
Högdoserat, prisvärt och kvalitativt GABA-tillskott från SOLID Nutrition. GABA lugn...
834 kr (1192 kr)

Köp GABA hos TillskottsbolagetVad är
GABA?

Gamma-aminobutyric acid, vilket är det fulla engelska namnet som GABA är en förkortning av, är som sagt en aminosyra som produceras naturligt i hjärnan. Aminosyror är proteiners själva beståndsdelar och därmed det som i grund och botten bygger upp våra kroppar. Dessa proteiner spelar i sin tur en avgörande roll för att vår omsättning, vårt immunförsvar och våra muskler ska fungera optimalt. Du kan läsa mer om essentiella aminosyror (EAA) här.
Just denna aminosyra, som också kallas gammaaminosmörsyra, underlättar kommunikationen mellan hjärncellerna och bidrar därmed till ett brett spektrum av effekter på såväl vår fysiska som psykiska funktion. Detta genom att minska aktiviteten i hjärnans nervceller och det centrala nervsystemet, helt enkelt att motverka att en nervcell överför impulser till nästa nervcell. Det är med anledning av detta som den kallas för en hämmande signalsubstans.

Signalsubstanser, även kallade neurotransmittorer, är i korta drag molekyler som förmedlar nervsignaler i nervsystemet. Dessa är involverade i de processer som innefattar att vi tänker, känner och upplever. Psykiska problem som till exempel depression, ångest och psykoser härrör ofta från problem med just signalsubstanserna. En rad läkemedel, i likhet med bensodiazepiner och antidepressiva, riktar in sig på och interagerar med GABA och GABA-receptorerna i hjärnan i syfte att uppnå särskilda effekter, huvudsakligen smärtlindring, stress- och ångestreducering, ett lugnare och mer balanserat humör, sänkt blodtryck och även förbättrad sömn.
Dess stresslindrande effekt är synnerligen intressant då vi vid det här laget vet att oproportionerlig stress inverkar mycket negativt på bland annat vårt immunsystem och vår sömnkvalitet, vilket i nästa steg återspeglar sig i våra träningsresultat.

Stress- och ångestdämpande

Denna naturliga kemikalie producerad av kroppen har som primära uppgift att underlätta och anpassa aktiviteten i det centrala nervsystemet och se till att kroppen befrias från känslor av stress och ångest och istället försätts i ett tillstånd av avkoppling. Man kan ganska lätt sluta sig till att denna avslappnande effekt i nästa steg även kan leda till förbättrad sömn, både vad gäller insomning och faktisk sömnkvalitet. Sömn är A och O för att vi både ska hålla oss friska och även för att vi ska kunna säkra optimala förutsättningar för våra muskler att växa och frodas.
ZMA är ett annat tillskott med bevisat god effekt på sömnkvaliteten. Detta har länge varit ett måste ha för alla seriösa byggare. Läs mer om ZMA här.

Kan sänka blodtrycket

Det finns en rad studier som visar på att GABA kan bidra till att sänka högt blodtryck. Till exempel har ett intag av Chlorella, vilket är ett slags alg som är mycket rik på GABA, kunnat kopplas till sänkt blodtryck efter några månaders regelbunden konsumtion.
Att upprätthålla ett normalt blodtryck är viktigt i sig, naturligtvis, men fördelarna som följer med detta är många. Bland annat bidrar ett sänkt blodtryck till förbättrad sömnkvalitet och skyddar mot en rad sjukdomar relaterade till hjärtat och blodkärlen, vilka i värsta fall kan leda till döden.


Förutom i tillskottsform återfinns GABA naturligt i bland annat fermenterade livsmedel som yoghurt och kefir och finns även i olika sorters grönt och svart och oolongte. Vissa livsmedel som innehåller GABA kan understödja kroppens egen produktion av aminosyran och till dessa hör bland annat soja, linser, bönor, nötter, solrosfrön, fisk, räkor, bär, potatis, kakao, tomat, spenat och broccoli.

 

Brist på GABA

För att immunförsvaret och det endokrina systemet (hormonsystemet) ska fungera optimalt, för att inte nämna regleringen av såväl ämnesomsättningen som aptiten, är GABA en grundförutsättning. Man har också gjort vissa studier som kunnat påvisa den roll GABA spelar vad gäller tarmhälsa och gastrointestinal funktion.
Undermålig GABA-aktivitet i kroppen kan resultera i humörsrelaterade bekymmer i likhet med nedstämdhet och depression, ångest, kronisk stress, koncentrationssvårigheter, minnesförlust, muskelvärk, huvudvärk och sömnproblem.


Dosering och rekommendationer

Det är alltid viktigt att följa tillverkarens föreskrifter. I allmänhet rekommenderas att man börjar med den lägsta föreslagna dosen och senare ökar gradvis. Beroende på syftet med supplementeringen skiljer sig doseringen åt något, men de doser som har undersökts i ett flertal vetenskapliga studier ligger på omkring 100-200 gram. Kosttillskottsföretagen har dock ofta sett till att kapslarna rymmer mer än så.
Viktigt att ha i åtanke är att den individuella doseringen varierar och så gör även längden på själva supplementeringen.

Med tanke på den positiva inverkan GABA har visat sig ha på sömnen kan det vara en god idé att inta tillskottet på kvällen, en stund innan sänggående.

Köp nu. Betala senare med Klarna.