Köp nu. Betala senare med Klarna.
Långsamma kolhydrater
Kolhydrater är en samling energigivande näringsämnen och dessa återfinns i livsmedel som innehåller stärkelse, kostfibrer och olika typer av sockerarter. Dessa kan i sin tur delas in i enkla sockerarter och sammansatta sockerarter.
Idag är det många, allt från atleter till till vardagsmotionärer, som lobbar för dieter där kolhydrater antingen helt eller delvis väljs bort. Sanningen är dock att dessa är viktiga för kroppens produktion av cellenergi och spelar en avgörande roll i en rad olika processer i kroppen som gör att vi överhuvudtaget kan fungera. I synnerhet fysiskt aktiva personer bör tänka efter en gång extra innan de kraftig reducerar eller exkluderar kolhydrater helt då dessa behövs för att vi ska kunna hålla hela vägen igenom ett tungt träningspass.
Man talar i termer av snabba och långsamma kolhydrater och vad gäller de senare består dessa av längre och mer komplexa kolkedjor. Långsamma kolhydrater tar längre tid för kroppen att spjälka och omvandla till glukos - vilket senare kan användas antingen i form av energi eller lagras som glykogen.
Denna typ kolhydrater är helt enkelt stärkelse och vi får i oss detta genom att konsumera livsmedel som ris, potatis, pasta och grovt bröd. När det gäller kosttillskott med långsamma kolhydrater tas dessa med fördel innan och under längre träningspass, under diet eller till exempel som substitut till socker i bakning. Dess främsta fördel är att de ger dig långvarig energi utan att påverka blodsockret på samma akuta vis som snabba kolhydrater.
Långsamma kontra snabba kolhydrater
Merparten av de kolhydrater vi äter bryts ned i kroppen till monosackariden glukos. De kolhydrater som cellerna inte behöver just för tillfället lagras i form av glykogen i levern och musklerna och utgör senare en stor del av kroppens energireserv.
Långsamma kolhydrater är svårare för kroppen att bryta ned än snabba kolhydrater. I praktiken innebär detta att de absorberas under en längre tid än vad som är fallet med dess snabba motsvarighet som istället bidrar med en mycket snabb tillströmning av energi och sedermera en hastigt stigande glukoshalt i blodet. När man talar om glykemiskt index (GI) är det denna effekt man refererar till, nämligen hur blodsockret påverkas när man konsumerar vissa livsmedel.
Snabba kolhydrater som har ett högt GI-värde ger som sagt ett mycket snabbt blodsockersvar. Även om detta ofta betraktas som mindre bra finns det fördelar också med detta, i synnerhet i samband med träning. Du kan läsa om kosttillskott med snabba kolhydrater här.
Dietister, forskare och andra kunniga i ämnet talar ständigt om vikten av fibrer. “Ät mer fibrer!” säger de – och detta med all rätt. Kostfibrer, som är de kolhydrater från växtriket som tar sig direkt till tjocktarmen utan att brytas ned av enzymerna i magsäcken eller tas upp av tunntarmen, fyller en rad olika funktioner. Bland annat bidrar de till god mag- och tarmhälsa, sänker såväl kolesterolhalten som livsmedlens GI-värde och gör därmed att vi håller oss mätta längre.
Med tanke på att kostfibrer inte ger någon energi listas de inte under kolhydrater i näringsförteckningar utan deklareras separat. Det rekommenderas att en vuxen person får i sig omkring 25-35 gram kostfibrer per dag.
Långsamma kolhydrater och glykogeninlagring