Ntsmr - Kp nyttiga fetter frn Tillskottsbolaget.se
Fri frakt över 500kr
Bonusprodukter
Poäng på alla dina köp
Valuta:
X

Shopping from a different country?

Now you can shop at Swedish prices in your country!

Select country:

Fri frakt över 500kr! Bonusprodukter! Poäng på alla dina köp
Kategorier

Nötsmör

Nötsmör är en typ av smör, pålägg, livsmedel som görs på olika sorters nötter, vanligtvis jordnötter eller mandlar. Med sitt högkvalitativa energiinnehåll, goda smak och många näringsämnen är nötsmör av olika slag ett oerhört populärt livsmedel inte minst inom fitness. Nyttiga fetter och höga halter protein gör nötsmör till ett perfekt lämpat livsmedel för dig som lever en aktiv livsstil och vill äta hälsosamt. Oavsett om du vill sätta en touch på din matlagning eller bakning är nötsmör av olika slag en oerhört bra idé! Hos oss på Tillskottsbolaget hittar du bland annat mandel- och jordnötssmör i pulverform från det berömda varumärket PB2, samt klassiska högkvalitativa jordnötssmör från bland annat Bodylab.

PB2 Foods Powdered Peanut Butter, 454 g
PB2 Powdered Peanut Butter är ett jordnötssmör i pulverform som inte bara smakar fa...
199 kr
PB2 Foods Powdered Peanut Butter, 184 g
PB2 Powdered Peanut Butter är ett jordnötssmör i pulverform som inte bara smakar fa...
89 kr
PB2 Foods Powdered Almond Butter, 184 g
PB2 Powdered Almond Butter är ett mandelsmör i pulverform som inte bara smakar fantastis...
149 kr


Köp nötsmör hos Tillskottsbolaget

Vad är nötsmör?

Nötsmör är ett samlingsnamn på olika smör och spreads gjorda på delvis eller enbart nötter. Tillverkningen av nötsmör är väldigt simpel, men ytterst intressant. Vill tillverkning av nötsmör mixas eller mals nötterna ner och oljan separerar från nöten. Det som sker när oljan separerar från exempelvis jordnöten eller mandeln är att en krämig, tjock massa bildas. Ibland tillsätts ytterligare olja och eventuellt lite salt, för en ökad smak och sälta. Svårare än så är det inte! Med andra ord är nötsmör ett naturligt livsmedel som tillverkas genom en helt naturlig process.

 

Det kanske vanligaste och mest välkända nötsmöret är jordnötssmöret, som man från namnet förstår består av jordnötter. Populärt är även mandelsmör som givetvis är gjort på mandlar. Utöver jordnötssmör och mandelsmör finns det även nötsmör gjort på exempelvis cashewnötter eller hasselnötter. Det viktiga är att nötsorten innehåller tillräckligt mycket fett, gör den det blir det ett väldigt gott, krämigt och energirikt nötsmör. Det är även fettet som gör att du när du öppnar en burk nötsmör kan se att oljan separerat och lagt sig på toppen i burken. Detta är alltså helt naturligt och det är bara att röra om lite så blir nötsmöret sig likt igen.


Vad finns det för olika nötsmör?

Det överlägset mest populära nötsmöret är jordnötssmöret. Detta beror förmodligen på dess många användningsområden, goda smak och långa historia. Jordnötssmör har länge varit populärt på den amerikanska marknaden, men har de senaste åren även blivit otroligt populärt även i Sverige. En av de många fördelarna med jordnötssmör är att de är så användbart både inom bakning och matlagning. Du kan till exempel addera det i såser, grytor eller annat, bre de på mackan, toppa med de på gröten eller varför inte baka något? Många förknippar jordnötssmör med ett pålägg man har på rostat bröd, men faktum är att användningsområdena för jordnötssmör är oändliga. Något många dock inte vet är att jordnöten inte är en nöt utan tillhör ärtväxterna. Trots detta kallas det för ett nötsmör.

 

Förutom jordnötssmör finns det bland annat mandelsmör, som även de är väldigt populärt i Sverige. Användningsområdena är något snarlika och det finns många maträtter där mandelsmör gör sig väldigt bra, men främst används mandelsmör i smoothies, bowls, efterrätter eller på macka. Något som också är gott är att doppa skuren frukt i mandelsmöret, simpelt, gott och hälsosamt snacks. Trots att mandelsmör inte är lika välkänt och populärt som exempelvis jordnötssmör så är de ett väldigt gott, näringsrikt och hälsosamt nötsmör.

 

Hur mycket kalorier innehåller nötsmör?

Som tidigare nämnt innehåller nötterna i nötsmör i regel en stor mängd fett, men även protein. Till följd av detta är nötsmör generellt ett livsmedel med att högt energiinnehåll. Energiinnehållet i till exempel mandelsmör är fördelat på 50-60 % fett, 20-30 % protein och slutligen 5-10 % kolhydrater. Tittar vi närmre på jordnötssmör är dess energiinnehåll nöstan identiskt. Givetvis skiljer det exakta innehållet något från produkt till produkt. Kalorimässigt innehåller både mandelsmör och jordnötssmör runt 500-700 kalorier per 100g.

 

Hälsofördelar med nötsmör

Nötsmör är tillverkat på fettrika nötter och innehåller flera hundra kalorier per 100g, men faktum är att nötsmör trots dess näringsinnehåll kan vara ett väldigt hälsosamt livsmedel. Först och främst är de flesta nötsmör väldigt näringsrika och innehåller mycket såväl protein som fett. Extra intressant är mängden omättat fett som är väldigt hög. Kolhydratsinnehållet är relativt lågt (5-10%) men de kolhydraterna där finns är av den långsamma typen, med andra ord håller du dig mätt längre och får i dig mycket fibrer. Även vitaminerna och mineralerna i nötsmör är generellt flera. Utöver att det är fullproppade med näring av olika slag innehåller de även mycket energi. Viktigt är dock att se efter om nötterna i ditt nötsmör är rostade, saltade eller kanske till och med både och. Då kan näringsinnehållet skilja sig åt. Nötter generellt har även visat sig ha en kolesterolsänkande effekt, verka inflammationshämmande och minska oxidativ stress.

Köp nu. Betala senare med Klarna.