Selen - Kp kosttillskott frn Tillskottsbolaget.se
Fri frakt över 500kr
Bonusprodukter
Poäng på alla dina köp
Valuta:
X

Shopping from a different country?

Now you can shop at Swedish prices in your country!

Select country:

Fri frakt över 500kr! Bonusprodukter! Poäng på alla dina köp
Kategorier

Selen

Selen är ett grundämne och mineral som finns i jorden, men även i majoriteten av våra livsmedel. Livsmedel som är extra rika på selen är animaliska livsmedel så som kött och mejeriprodukter. Men vi finner även mineralen i flertalet nötter och fröer! Selen fungerar som en antioxidant och ingår i flertalet enzymer som alla bidrar till att skydda våra celler från fria radikaler, de hjälper även till att reglera sköldkörtelhormonerna och hålla uppe vårt immunförsvar! Selenbrist är ytterst ovanligt, men trots det får majoriteten av oss i oss för lite Selen genom kosten. Därav kan ett tillskott av Selen vara nödvändigt. Du hittar flertalet kosttillskott innehållandes Selen hos oss på Tillskottsbolaget!

Holistic Selen, 90 caps
Selen finns bland annat i lever, njure, fisk, mussla, räka, hummer, ägg, mandel, valn...
129 kr
Pureness Trippel Selen, 60 caps
Trippel Selen är ett kosttillskott från Pureness som kombinerar tre former av selen till...
169 kr
Kp!
Info


Köp kosttillskott med selen hos Tillskottsbolaget

Vad är Selen?

Selen är en mineral och ett grundämne som finns naturligt i jorden. Den fungerar som en antioxidant och ingår i flertalet enzymer som alla bidrar till att skydda våra celler från fria radikaler. Det som de fria radikalerna gör är att de bryter ner cellerna och sakta men säkert föråldrar dem. Utöver att Selen minskar oxidativ stress och skyddar våra celler från fria radikaler medverkar de även till regleringen av sköldkörtelhormonerna, vilket i sin tur påverkar förbränningen. Även vårt immunförsvar behöver Selen för att fungera som det skall. De vita blodkropparna, som skyddar kroppen mot infektioner fungerar märkbart sämre vid brist på Selen.

 

Var finns Selen?

Mineralen selen finns i majoritet av alla livsmedel, men halterna varierar givetvis. Livsmedlen med högst halt Selen är generellt animaliska produkter, men även nötter och fröer innehåller höga halter Selen. Kikar vi närmre på Sverige kan vi se att vegetabilier odlade i Sverige har en väldigt låg halt av Selen. Detta beror på att marken i Sverige är selenfattig och grödorna odlade där därför inte tar upp en lika stor mängd Selen som de odlade i länder med en mark rik på Selen.

 

I och med att det främst är animaliska produkter som är rika på Selen kan det som vegetarian eller vegan vara svårt att säkerställa sitt intag av mineralen. Äter du en vegetarisk kost kan du genom att äta exempelvis ägg, mjölk, ost och andra mejeriprodukter säkerställa ditt intag. Äter du en vegansk kost kan det vara något svårare att få i sig den mängden du bör och ett kosttillskott kan vara att rekommendera.

 

Brist på Selen

Att ha brist på Selen är ytterst ovanligt, men förekommer ibland. För att undvika att få brist kan ett kosttillskott innehållandes selen vara lämpligt. Utöver att det finns kosttillskott med endast selen, finns det även multivitaminer och multimineraler som innehåller grundämnet. Extra intressant är ett tillskott av Selen för dig som vill ta lite extra väl hand om håret och naglarna, detta då en brist på Selen bland annat leda till en märkbart försämrad kvalitet på hår och naglar. Utöver det kan låga selennivåer ha en stor påverkan på vårt immunförsvar. De vita blodkropparna som försvarar vår kropp mot infektioner har bevisats fungera sämre vid en för låg mängd Selen i kroppen.

 

Hur mycket Selen bör vi få i oss?

Selen finns i nästintill alla våra livsmedel, i vissa mer och i andra mindre. Kvinnor över 14 år bör enligt livsmedelsverket få i sig 50 mikrogram per dag och män från 14 år, samt gravida och ammande; 60 mikrogram. För spädbarn och barn är det rekommenderade dagliga intaget något lägre och ligger på 15-40 mikrogram per dag. I genomsnitt får vi i oss cirka 35 mikrogram per dag, en dos som är rekommenderad till barn 6-13 år. Av denna anledningen kan ett tillskott av Selen vara att överväga om du misstänker att du får i dig en för lite mängd genom kosten.

Köp nu. Betala senare med Klarna.