Köp nu. Betala senare med Klarna.
Dina bonusar
XKaseinprotein / Casein Protein
Kasein är ett naturligt mjölkprotein som återfinns i mjölkprodukter och kosttillskott. Proteinpulver bestående av kasein utgör ett effektivt supplement för styrketränande individer eller personer som av annan anledning önskar hålla koll på vikten då det både motverkar muskelnebrytning och kan verka hungerreglerande.
Köp kaseinprotein hos Tillskottsbolaget
Kasein har förmågan att binda kalcium och brukar omnämnas som ett ”trögt” protein eller ”nattprotein”. Till skillnad från vassle (Whey) tas kasein med fördel innan sänggående eller i form av mellanmål då tillströmningen av aminosyror i blodet sker mycket långsamt.
Även om kasein inte stimulerar muskeluppbyggnaden lika effektivt som vassleprotein kan det underhålla proteinsyntesen väsentligt längre just tack vare det långsamma upptaget. Medan Whey stimulerar muskeluppbyggnad motverkar kasein snarare muskelnedbrytning, vilket ger det statusen av att vara ett antikatabolt protein. Katabolism är ämnesomsättningens nedbrytande del.
Till de tre vanligaste kaseintyperna på marknaden hör micellärt kasein, kalciumkaseinat och kaseinhydrolysat.
Till de tre vanligaste kaseintyperna på marknaden hör micellärt kasein, kalciumkaseinat och kaseinhydrolysat.
Vad är kaseinprotein och hur skiljer det sig från vassle (Whey)?
Det finns fyra olika typer av kaseinprotein i mjölk och dessa utgör ungefär 80% av det totala proteininnehållet. Vid osttillverkning separeras kaseinet via koagulering från mjölkets andra proteiner och antar då formen av en grynig massa. Återstoden, det vill säga de resterande 20% protein som finns kvar i mjölken, är det vi känner som vassle. Läs mer om vassle här.
Kasein är ett komplext protein som med all rätt gjort sig populärt bland kroppsbyggare. Det har en rad gynnsamma egenskaper och i synnerhet dess förmåga att underhålla befintlig muskelmassa gör att det anses vara, vid sidan av vassleprotein, ett självklart tillskott i fitnessvärlden. De två sorterna skiljer sig inte nämnvärt vad gäller innehållet aminosyror (EAA och BCAA) även om vassle innehåller mer leucin. Detta är den aminosyra som visat sig ha störst effekt på muskelproteinsyntesen, vilket i praktiken innebär att vassle bättre stimulerar muskeluppbyggnad och därmed lämpar sig bättre i samband med träning.
Kasein å andra sidan anses mer lämpligt att ta i form av mellanmål eller innan sänggående. Väl i magen bildar kaseinet ett slags gelliknande massa som långsamt tar sig vidare till tunntarmen. Om du går utan mat under längre perioder eller bara önskar understödja muskelproteinsyntesen även då du sover utgör kasein ett bra antikatabolt komplement. Tack vare den långsamma absorptionen används kasein med fördel under diet då det mer effektivt än vassle bidrar till förhöjd och mer långvarig mättnadskänsla.
Parallellt med dess muskelbesparande verkan utgör också kasein en god källa till organiskt kalcium och fosfor som båda främjar skelett- och tandhälsa. Dessa är involverade i benmineraliseringen och särskilt fosfor spelar en vital roll i kroppens energiomsättning.
Kasein besitter dessutom immunmodulerande egenskaper och har antibakteriell verkan, vilket i praktiken betyder att det kan reducera eventuell infektionsrisk.
Olika typer av kasein
Micellärt kasein är det kasein som tas upp allra långsammast. Detta är den minst processade och därmed mest naturliga sorten. Proportionerna är samma som i mjölk.
Kalciumkaseinat är det som oftast dricks innan sänggående. Tack vare dess tjockare konsistens tar upptaget ganska lång tid och tillförseln av aminosyror sträcker sig över flera timmar. Detta leder också till att vi känner oss mätta längre.
Kaseinhydrolysat är tämligen snabbt för att vara ett kaseinprotein då det är nedbrutet redan i förväg till fria aminosyror. Om du önskar stimulera proteinsyntesen och därmed muskeluppbyggnaden under en längre tid bör du eventuellt välja någon av de två ovanstående istället, även om skillnaden inte är särskilt markant.
När och hur bör kaseinprotein intas?
Med tanke på att kasein absorberas under en längre tid och i små kvantiteter åt gången utgör det inget vidare tillskott att ta efter träning. Kroppen behöver då snarare ett mycket mer lättillgängligt protein. Kasein bör istället tas på kvällen, cirka 1-2 timmar innan sänggående, eller under dagen mellan måltider i syfte att underhålla muskelmassan och även hålla blodsockret i schack. Detta är i synnerhet viktigt under diet.
En normal portion ligger på ungefär 30 gram och ger någonstans mellan 20 och 25 gram protein.
Kasein kan även tas i kombination med andra typer av protein. Till exempel kan du blanda det med vassle för att få en proteinblandning som tack vare de olika proteinernas egenskaper kommer att tas upp av kroppen i olika hastighet. Om du vet med dig att du kommer att gå utan mat en längre tid kan detta i kombination med havregryn utgöra ett fullgott substitut, om än undantagsvis, till exempelvis lunch.
En normal portion ligger på ungefär 30 gram och ger någonstans mellan 20 och 25 gram protein.
Kasein kan även tas i kombination med andra typer av protein. Till exempel kan du blanda det med vassle för att få en proteinblandning som tack vare de olika proteinernas egenskaper kommer att tas upp av kroppen i olika hastighet. Om du vet med dig att du kommer att gå utan mat en längre tid kan detta i kombination med havregryn utgöra ett fullgott substitut, om än undantagsvis, till exempelvis lunch.