Kalcium - Köp vitaminer, mineraler och kosttillskott online
Kalcium
Kalcium (kemisk beteckning Ca) är detsamma som kalk och är en viktig mineral för alla levande organismer, såväl djur som människor. Det är en av de absolut vanligaste mineralerna i vår kropp och 1-2 procent av människokroppen utgörs av just kalcium. Majoriteten av det finns i våra ben och tänderKalcium är en livsviktig, essentiell, mineral som är oerhört viktig för kroppen och flertalet av dess funktioner. Den största och även den mest kända uppgiften är att se till att just våra ben och tänder mår som de ska. Detta beror på att ett tillräckligt intag och upptag av kalcium är ett skyudd mot den vanliga sjukdomen benskörhet, en sjukdom som drabbar många framförallt äldre.


Köp kalcium hos Tillskottsbolaget

Varför är kalcium viktigt?
Kalcium är som tidigare nämnt framförallt viktigt för en hälsosam ben- och tandhälsa. Många tänker att vårt skelett och ben inte förändras när man vuxit klart, men detta stämmer inte. Vårt skelett utvecklas och förnyas konstant och därför är det viktigt att vi fortsätter att tillföra kalcium till vår kropp som kan användas till just denna process.

Utöver detta behövs kalcium även för en normal nervfunktion, blodkoagulation, immunförsvar och matsmältning. 

Kalciumbrist
Får kroppen inte i sig en tillräcklig mängd kalcium kan man få brist på mineralen. Detta kan leda till flertalet olika hälsoproblem, vissa mer allvarliga än andra. Det finns några allmänt kända symptom på kalciumbrist, däribland domningar, högt blodtryck, blödande tandkött och sömnbesvär. Känner du igen dig i ett eller flera av dessa symptom bör du se över ditt intag av kalcium och se över ifall du kanske behöver ett tillskott.

Går man som vuxen med en brist på kalcium under en längre tid kan det leda till att man utvecklar benskörhet, osteoporos. Detta är en sjukdom som är vanlig bland äldre och som bland annat gör det lättare att få frakturer. Det som används för att behandla denna sjukdomen är ett läkemedel innehållandes bland annat just kalcium. Vad gäller barn kan en kalciumbrist i tidig ålder orsaka problem med tillväxten. I allvarligare fall kan det senare utvecklas till en skelettsjukdom vid namn rakit, eller engelska sjukan.

Riskgrupper
Likt de flesta andra mineraler finns det vissa personer som generellt löper en högre risk att drabbas av brist på kalcium. En riskgrupp är äldre personer. I en högre ålder ökar risken för att få brist på just kalcium. Samma gäller kvinnor som är förbi klimakteriet och även kvinnor med BMI under 20. Sedan finns det även faktorer som bidrar till en ökad risk, vare sig du är i ovannämnda riskgrupper eller ej. Bland annat ärftlighet, sjukdomar och läkemedel. Men även en stillasittande livsstil och rökning kan vara bidragande faktorer till att utveckla en kalciumbrist.

Kalcium som vegetarian eller vegan
Vissa kanske hade trott att man som vegetarian eller vegan skulle vara i riskgrupp för en brist på kalcium. Detta då många ofta förknippar kalcium med mejeriprodukter och speciellt mjölk, ost eller yoghurt. Man har alltid fått höra att man måste dricka mjölk för att få i sig kalcium. Men sjävklart finns det även icke-animaliska livsmedel som är rika på Kalcium. Till exempel kål, broccoli, nötter och bladgrönsaker. Även berikad havredryck, linfrön och persilja är rika på kalcium. Känner du ändå att du har svårt att få i dig en tillräcklig mängs kalcium, eller är osäker på om du får i dig det du ska, kan ett tillskott vara ett bra alternativ för dig. 

Sambandet mellan kalcium och magnesium
Kalcium och magnesium samverkar på flera sätt, de såväl främjar som motverkar varandra och deras funktioner. Balansen mellan dessa i din kropp är oerhört viktig för att den ska fungera som den ska. Kalcium driver nämligen bort magnesiumet ur kroppen. De är varandras motsatser men kompletterar varandra väldigt bra. Till exempel har kalcium en sammandragande effekt på muskeln medans magnesium har en avslappnande effekt. Enligt vetenskapliga källor tas dessa två med fördel tillsammans. För att se till att balansen mellan kalcium och magnesium är på en bra nivå kan det vara bra att inta ett tillskott av de båda för att vara säker på att du upprätthåller rätt nivå och balans av de. Därför finns det flertalet tillskott med båda dessa mineraler. Du kan läsa mer om magnesium HÄR.

Läs mer
Swedish Supplements Calcium + Magnesium, 120 caps
Kalcium + Magnesium motsatsmineralerna som är viktiga för muskler och skelett
99 kr

Köp nu. Betala senare med Klarna.