E-vitamin - Kp kosttillskott vitamin E billigt online
Fri frakt över 500kr
Bonusprodukter
Poäng på alla dina köp
Valuta:
X

Shopping from a different country?

Now you can shop at Swedish prices in your country!

Select country:

Fri frakt över 500kr! Bonusprodukter! Poäng på alla dina köp
Kategorier

E-Vitamin

Vitamin E är en fettlöslig vitamin samt en antioxidant. Dess främsta egenskap är att det har just antioxidativa egenskaper och skyddar kroppen mot oxidativ stress. Vitaminen är fettlöslig och finns naturligt i bland annat bvegetkabiliskla oljor, gröna bladväxter och mjölk. En riktigt brist på E-vitamin är oerhört ovanlig, men dock får vi generellt i oss för lite och ett tillskott av vitaminen kan vara bra för att säkerställa sitt dagliga behov.
Yamamoto Nutrition Vitamin E, 90 caps
Ett högkoncentrerat, prisvärt & kvalitativt vitamin E tillskott från kvalitetsv...
139 kr


Köp E-Vitamin hos Tillskottsbolaget

Vad är Vitamin E och varför behöver vi det?

Vitamin E är ett samlingsnamn för åta stycken olika ämnen av tokoferoler och tokotrienoler som alla skyddar oss mot oxidativ stress. Det är en antioxidant som skyddar cellerna i vår kropp från fria radikaler. Dessa bildas bland annat vid omsättning av syre men även för lite sömn, stress och rökning. Det kan liknas vid en bomb som sprängs när den kommer i kontakt med mättade fettsyror och proteiner. Det E-vitamin gör är att skydda cellerna från att brytas ner av dessa radikalerna. 

Det är som sagt även en fettlöslig vitamin. Detta betyder att vitamin E kan lagras i kroppen. Det som kännetecknar en fettlöslig vitamin är att den är bunden till en fettsyra. Så för att vi ska kunna utnyttja vitaminen krävs det att vi samtidigt som vi äter ett tillskott av vitamin E också äter fett. Detta är anledningen till att E-vitamin rekommenderas ta i samband med måltid.

Vitamin E är även viktigt för ety normalt immunförsvar, muskler och för att skydda vårt nervsystem. Utöver det är det allmänt viktigt för vår hälsa och även hud.

Var finns Vitamin E?

Förutom att vitamin E finns i form av kosttillskott finns det självklart även i flertalet livsmedel. Först och främst finns vitamin E i fettrika växtprodukter. Kanske har du hört att morötter är rika på just vitamin E? Det stämmer. Såväl morötter som olika matoljor är rika på vitaminen. Även vägg, mjölk och fullkornsprodukter innehåller vitamin E. 

Vem bör ta ett tillskott av Vitamin E?

Generellt får vi i oss för lite av E-vitamin och de flesta behöver ett tillskott av vitaminen. Det dagliga rekommenderade intaget av E-vitamin är 10 mg för män samt gravida, 8 mg för kvinnor och 11 mg för ammande. Genom att ta ett tillskott av vitaminen kan vi säkerställa att vi får i oss vårt dagliga intag. Vitamin E finns först och främst i multivitaminer men även i till exempel fiskolja. Du kan läsa mer om multivitamin HÄR och om fiskolja HÄR

Ett tillskott av vitamin E är populärt hos personer som tränar mycket. Detta beror på att E-vitamin är fettlösligt och förbättrar syreupptagningen till muskelmassan. Detta är speciellt viktigt när man tränar mycket och har som mål att bygga muskler.

Om du har problem med lever, mage eller tarmar och till exempel är glutenintolerant kan du behöva ett tillskott. Även du som äter men kost med mycket fleromättat fett. 

Symptom på E-vitamin brist

Likt de flesta andra vitaminerna och mineralerna kan man få brist på E-vitamin, dock har en brist inte påvisats hos friska människor. Men det kan uppstå, främst hos personer med en kroniskt nedsatt absorption av fett och även hos tidigt födda barn i vissa fall. Symptomen på brist är flera, men som sagt svåra att påvisa hos oss människor.

Dosering

Eftersom e-vitamin är en vitamin som finns naturligt i vår kropp går det att överdosera vitaminen. Men för att det ska ske krävs extremt höga doser, under en längre tid. Ett intag på över 300mg per dag under en längre tid kan få negativ effekt på vår hälsa. Det kan till exempel ge symptom så som illamående och diarré. Blodets förmåga att levra sig kan även minska till följd av en överdosering av E-vitamin.

Köp nu. Betala senare med Klarna.