Jrn - Kp jrntablett och kosttillskott med jrn billigt online
Fri frakt över 500kr
Bonusprodukter
Poäng på alla dina köp
Valuta:
X

Shopping from a different country?

Now you can shop at Swedish prices in your country!

Select country:

Fri frakt över 500kr! Bonusprodukter! Poäng på alla dina köp
Kategorier

Järn

Järn är en livsnödvändig mineral som vår kropp behöver för att fungera som den ska. Framförallt behöver vi järn för kroppens syretransport från lungorna och ut i blodet. De bidrar även till minskad trötthet och utmattning samt bidrar till en normal funktion hos de röda blodkropparna, hos syreupptagningsförmågan och immunförsvaret. Järnbrist är vanligare än man tror och framförallt hos kvinnor och hårt tränade. Hos oss hittar du järntillskott av hög kvalitet!
Swedish Supplements Iron Plus, 60 caps
20
Iron Plus är ett kosttillskott från Swedish Supplements med järn. Innehåller &...
79 kr (99 kr)
Kp!
Info
Holistic Jrn Komplex, 90 caps
Järn bidrar till normal bildning av röda blodkroppar och hemoglobin och bidrar till norm...
139 kr
Kp!
Info
Vitaprana Iron, 20 mg, 100 caps
Högkvalitativt järntillskott från Vitaprana som ger dig 20mg elementärt jä...
99 kr
Kp!
Info
Elit Nutrition Iron + Zinc, 60 caps
Järn + Zink från Elit Nutrition ger dig en hög dos av nödvändiga minerale...
149 kr
Kp!
Info


Köp kosttillskott med järn hos TillskottsbolagetVad är Järn och varför behöver vi det?

Järn är ett essentiellt, det vill säga livsnödvändigt mineralämne som kroppen behöver för att må bra och fungera som den ska. Det är inga stora mängder som behövs för att hålla järnnivån på en bra nivå, men den är som sagt livsviktig. Järn ingår i det röda färgämnet i blodet, hemoglobin, som transporterar syre från lungorna ut till blodet. Ytterligare en process I kroppen där järn spelar en stor roll är produktionen av dopamin. Dopamin är en hormon som påverkar bland annat vårt humör men även vår muskelfunktion.

Kroppen kan inte producera järn själv utan vi behöver få i oss det på egen hand genom kosten och/eller kosttillskott.


Järnbrist

Ett för litet intag av järn kan leda till att nivåerna blir för låga i kroppen. Detta kan i sin tur visa sig genom flera symtom, några är:

  • Trötthet och orkeslöshet
  • Koncentrationssvårigheter
  • Yrsel
  • Hjärtklappning
  • Andfåddhet
  • Huvudvärk

 

Att ha brist på järn är vanligare än man tror. Faktum är att järnbrist är den vanligaste typen av näringsbrist i världen. Även fast det inte förekommer lika ofta i Sverige och västvärlden uppstår det ändå relativt ofta, framförallt inom riskgrupperna som finns för järnbrist. Känner du igen ett eller flera av symptomen kan du lida av brist på järn och bör se över ditt intag. Kanske är ett kosttillskott något för dig?

Vilka är i riskgrupp för järnbrist?

Det finns flertalet grupper som är i risk för att få brist på järn och som bör hålla ett extra öga på sitt järnintag.

 Först har vi kvinnor, gravida och ammande. Menstruerande kvinnor löper högst risk att drabbas av järnbrist. Detta beror på att järnbrist är kopplat till att förlora blod, vilket man gör vid exempelvis mensblödningar. Detta är även anledningen till varför gravida i riskgrupp. Även de blöder mer än vanligt.

Ytterligare en grupp som är i risk för att få brist på järn är hårt tränande personer. De som tränar riktigt hårt, ofta och intensivt förbrukar fler röda blodkroppar än de som inte gör de. Teorierna bakom dessa är flera men till exempel kan man koppla det till att man förlorar en del mineraler, bland annat järn, vid kraftig svettning. En annan är att efter mycket hård träning går kroppen in i ett inflammations-läge. På vägen dit bränner kroppen även mer röda blodkroppar. Teorierna är fler än så, men det som är säkert är att om du inte får i dig den mängden järn du behöver, för att kunna kompensera för bortfallet efter ett hårt träningspass, kan järnbrist uppstå. Därför är hårt tränande personer en riskgrupp för järnbrist. Ingår du i denna grupp bör du se över ditt järnintag och överväga ett kosttillskott av järn.

Barn och tonåringar är även de en av de kända riskgrupperna. Detta beror oftast på en bristande näringsfattig kost i samband med en lång tillväxtfas. Som tidigare nämnt har järn en viktig roll i hjärnans tidiga utveckling och en brist kan få allvarliga konsekvenser.

Många gånger räknas även människor som äter en växtbaserad kost, veganer och vegetarianer till exempel, räknas som en riskgrupp. Detta då de mest kända järnrika livsmedel kommer från animaliska produkter. Exempelvis rött kött, lever och blodpudding. Men järn finns även i många bra vegetabiliska råvaror, så som spenat, bönor, ärtor, nötter och ärtor. Men äter du en växtbaserad kost och inte får i dig så mycket eller inget alls av ovannämnda livsmedel bör du överväga ett kosttillskott för att få i dig rätt mängd.

Kan man få i sig för mycket järn?

Faktum är att i större mängder kan järn vara rent av giftigt, speciellt för barn. Där kan väldigt höga doser vara dödliga. Därför är det viktigt att förvara järn i form av kosttillskott oåtkomligt för barn.

Köp nu. Betala senare med Klarna.